Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Používání hands-free může poškodit spermie

Autor: Lvice+lvíčata , 8.4.2010

http://www.novinky.cz/zena/zdravi/150121-pouzivani-hands-free-muze-poskodit-spermie.html


Používání hands-free může poškodit spermie


Záření mobilních telefonů poškozuje spermie. Pokud muži používají hands-free sadu k telefonování i při chůzi a nosí přitom přístroj v kapse kalhot, vystavují svá varlata vysoké dávce záření, které má zhoubné účinky na spermie. Jejich počet i kvalita se výrazně zhoršují a podle amerických sexuologů může časté působení záření vést až k neplodnosti.


„Zařízení bluetooth, které dnes používá mnoho lidí kvůli obavám ze zdravotního rizika, nemusí být také vždy bezpečné. Má svou stinnou stránku,“ varoval v odborném časopise Fertility and Sterility doktor Ashok Agarwal z Kliniky Cleveland v Ohiu.


Lidé se dnes bojí nádorů mozku, které prý mohou být způsobeny častým a dlouhodobým používáním mobilu. Na straně, kde držíme při hovoru telefon, se podle vědeckých závěrů častěji může vytvořit nádor. Proto sázejí mnozí na hands-free sady, při nich je telefon mimo dosah hlavy. Jenže telefon při takovém hovoru září také, a pokud jej mají muži zrovna v oblasti rozkroku, pak neškodí sice hlavě, ale působí negativně právě na varlata.


Zatímco radiofrekvenční elektromagnetické záření nepůsobí více poškození v DNA spermií, tedy v dědičné informaci, doktor Agarwal prokázal, že zhoršuje kvalitu spermií vyšším obsahem volných radikálů, nižší hemživostí a horší životností.


Tým doktora Agarwala se hodlá výzkumem účinků záření na sperma dále zabývat.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 2 čtenářů)
Zobrazeno doposud 819 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.