http://www.zdravi-az.cz/Forum/viewtopic.php?f=18&t=238
Potraviny je třeba řadit podle pH. Potraviny zvyšující pH a tedy zásaditost organizmu, od nejzásaditějších k těm méně zásaditým: 40 - 35: Ředkev, ředkvička, brokolice, okurky, špenát, zázvor, česnek, cibule, citrón 35 - 30: čistý lecitin, houby, květák, meloun, mango 30 - 25: sušené fíky, rajčata, mrkev, 25 - 20: celer, řepa, sojové boby, zeleninová nať, pampelišky, 20 - 15: hlávkový salát, kapusta, černá melasa, olivy, jablečný ocet 15 - 10: fazole, hrozinky, pomeranče 10 - 5: banány, hrušky, jablka, mrkev, maliny, meruňky, zelený a bylinný čaj, mandle 5 - 0: brambory, nejlépe vařené ve slupce, proso (jáhly), pohanka, kokosový ořech
Potraviny snižující pH a tedy zvyšující kyselost v pořadí od těch nejkyselejších k těm méně kyselým: 40 - 35 : Vepřové, telecí, hamburgery, bílá rýže, hovězí, ústřice, uzeniny, 35 - 30: krabi, humr, mořští raci, krocan, kuře, káva, čaj černý, perlivé nápoje, 30 - 25: ryby, jiné maso, vajíčka, likéry, čokoláda, tvrdý sýr, 25 - 20: přírodní a divoká rýže, čočka, oves 20 - 15: pivo, víno, těstoviny, chleba, 15 - 10: celozrnný chleba, margarín, ořechy 10 - 5: máslo a smetana, ječmen, 5 - 0: tvaroh a měkký sýr, švestky 0: syrovátka, kravské a kozí mléko
Nejvíc vhodný z olejů je olivový - oleje jsou převážně neutrální Zelené čaje a bylinné čaje jsou zásadité, ovocné čaje jsou v pořádku Mléčné výrobky a mléko se blíží neutralitě s výjimkou tvrdých sýrů (kyselé) a proto nepředstavují z hlediska pH problém, pH sliny měřené ráno po probuzení lakmusovým papírkem ( jeho rozsah 6,3 - 7,5 pH apod.) optimálně neklesá pod 6,8 , pokud ano, je to varující a pokud klesá na 6,3 a níže, jedná se o acidosu, která je hlavním udržujícím faktorem chronických nemocí (v tradičních pojmech nerovnováha jin a jang). Nejlépe (u zdravých lidí) je pH sliny 7,1 (nebo i více), slina nejlépe vyjadřuje stav pH v buňkách těla.
Obecně: Potraviny, zanechávající v těle zásaditou stopu (posílit příjem): Všechna zelenina Všechno ovoce s výjimkou švestek a brusinek Jedlá soda Ionizovaná (elektricky alkalizovaná) voda Ionizovaná , zásaditá- živá voda (získána diafragmatickou elektrolýzou). Nejjednoduší způsob, jak neutralizovat každodenní konzumaci stravy, která má kyslé pH.
Potraviny způsobující v těle okyselení (nutno omezit): Všechno maso, obilniny a rýže ( přičemž celozrnnost snižuje jejich kyselost) černý čaj a káva, perlivé, nebo alkoholické nápoje všeho druhu z kyselé části tabulky jsou nejpřijatelnější potraviny, blížící se neutralitě, tedy nule
Tuto tabulku zpracoval Mgr. Jiří Čehovský
|