Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Jak funguje lidské tělo

Autor: Lvice+lvíčata , 11.3.2009

http://www.anamneza.cz/moduly/lidsketelo.php?soubor=kapitola11_3.php



Oplodnění znamená spojení spermie a vajíčka. Je to složitý proces, k jehož úspěšnému završení musí být splněna řada podmínek. Jestliže proběhne pohlavní styk v době ovulace, je oplodnění vajíčka velmi pravděpodobné. Zdravý muž produkuje asi 400 miliónů spermií při každé ejakulaci. Spermie jsou obklopeny hlenem, které chrání spermie před kyselostí uvnitř pochvy. Jakmile se spermie ocitnou v pochvě, ihned zahájí svou cestu vzhůru pochvou a děložním hrdlem do dělohy.Pohybují se intenzívním mrskáním svých drobounkých bičíků. Některé ze spermií odumírají cestou v kyselém prostředí pochvy. To je přirozený způsob výběru, protože se tak zajistí, že poškozené nebo nezdravé spermie neoplodní vajíčko.


Oplodnění:


Milióny spermií, které se musí dostat do dělohy, jsou vyživovány alkalickým hlenem v kanále děložního hrdla. Pak pokračují v cestě do děložní dutiny a dále do vejcovodů. Tato cesta dlouhá asi 20 cm (8 palců) jim trvá přibližně 45 minut – a pouze asi 2000 spermií při ní může skutečně přežít. Spermie zůstávají naživu ve vejcovodech maximálně 3 dny, a celou dobu jsou připravené ke spojení s vajíčkem, jestliže nastane ovulace. Když je vajíčko již přítomno ve vejcovodu, oplodnění proběhne okamžitě. Oplodnění proběhne, jakmile spermie pronikne povrchem vajíčka. Každá spermie je nositelem enzymu (chemického katalyzátoru), který pomáhá porušit zevní povrch vajíčka, a tím umožní průnik spermie do vajíčka. Jakmile je vajíčko oplodněno, ostatní spermie odumřou. Ženská pohlavní buňka (vajíčko) a mužská pohlavní buňka (spermie), která nyní ztratí svůj ocásek, se pak spojí dohromady v jednu buňku s jediným buněčným jádrem, které je nositelem veškerých genetických informací budoucího dítěte. Vzniklá buňka se pak rozdělí do dvou buněk a během následujících 72 hodin buňky pokračují v dělení, dokud se nevytvoří 64buněčné vajíčko. Oplodněné vajíčko pak cestuje do dělohy během přibližně 7 dnů (do 21. dne menstruačního cyklu). Během tohoto času vyrostou drobounké výběžky, které pomáhají vajíčku uhnízdit se ve výstelce dělohy, kde je pak živeno, a těhotenství může začít. Jakmile tento proces, nazvaný uhnízdění (nidace) oplodněného vajíčka nastal, oplodnění je hotovo. Vajíčko může nyní být živeno bohatým krevním zásobením, které je přítomno v děložní výstelce. Od okamžiku oplodnění vajíčko produkuje tak zvaný lidský choriogonadotropní hormon (HCG), který informuje vaječník o oplodnění a udržuje krevní zásobení děložní výstelky, aby vajíčko mohlo pokračovat ve vývoji.



Spermie


Spermie je mužská pohlavní buňka. Jejím úkolem je dosáhnout oplodnění spojením se ženskou pohlavní buňkou, vajíčkem. Každá spermie je asi 0,05 milimetrů dlouhá a má tvar připomínající pulce. Skládá se z hlavičky, střední části a ocásku. Přední část hlavičky – akrozóm – obsahuje speciální enzymy, které umožňují spermiím proniknout do vajíčka, a tak dosáhnout oplodnění. Střední část spermie obsahuje struktury zvané mitochondrie, které zajišťují spermii nezbytnou energii nutnou pro její cestu k vajíčku. Jedinou funkcí ocásku je pohánět spermii, svým kmitavým pohybem posunuje spermii rychlostí 3 až 3,5 milimetrů za 1 minutu. Spermie obsahuje genetický materiál – chromozomy, které obsahují genetickou výbavu otce a určují vrozené rysy dítěte získané od otce. A je to spermie, která nese genetický vzkaz o určení pohlaví dítěte.


Tvorba spermií


Úspěšná tvorba spermií vyžaduje teplotu asi o 3 °C nižší než má lidské tělo. Proto probíhá tvorba spermií mimo tělo, v šourku. Okolní tkáně pomáhají regulovat teplotu varlat uvnitř šourku, vytahují varlata směrem nahoru do těla, když je okolní prostředí chladné, a naopak, když je okolní prostředí příliš horké, bohatá zásobující síť krevních cév rozptýlí teplo. Produkce spermií – v množství 10 až 30 biliónů za měsíc – probíhá v semenotvorných kanálcích ve varlatech. Nově vytvořené spermie pak prochází semenovodnými kanálky do nadvarlat, které jsou umístěny hned za varlaty. Nadvarlata slouží jako shromažďovací a vyzrávací oblast, kde spermie zůstávají 60 až 70 hodin do dosažení plné zralosti. Nadvarlata se skutečně mohou vyprázdnit 3 nebo 4 ejakulacemi během 12 hodin, a jejich opětovné doplnění zabere asi 2 dny. Jestliže nedojde k ejakulaci, spermie jsou rozloženy a vstřebány.



Ovulace


Pod mikroskopem vidíme vyzrávající folikuly ve vaječníku jako drobounké balónky obsahující malé hrbolky buněk, obsahující vajíčko. Když jsou folikul i vajíčko vyzrálé, folikul praskne a dojde k uvolnění vajíčka. Jak se to přesně stane, zůstává stále tajemstvím. Proces se označuje jako ovulace. Vajíčko je pak zaneseno třásněmi (fimbriae) do ústí vejcovodu.Kromě role producenta vajíček fungují vaječníky také jako endokrinní žlázy vylučující hormony. Funkce vaječníků je řízena hypofýzou, která leží při bazi mozku. Hypofýza nejprve vytvoří hormon, zvaný folikuly stimulující hormon (FSH), který cestuje krevním oběhem do vaječníků. FSH stimuluje zrání folikulů a vývoj vajíčka, ale také podněcuje sekreci hormonu estrogenu. Pod vlivem estrogenu se výstelka dělohy ztlušťuje, což je příprava k přijetí oplodněného vajíčka. Estrogen také stimuluje syntézu tělesných bílkovin a způsobuje zadržování tekutin v těle.Po vyzrání folikulu začne působit další hypofyzární hormon, luteinizační hormon (LH), a jeho účinkem praskne folikul a uvolní vajíčko (proces ovulace) a prasklý folikul se přemění v tzv. žluté tělísko (corpus luteum), produkující hormon progesteron. Pokud nedojde k oplodnění vajíčka, žluté tělísko asi za 10 – 12 dní zaniká, produkce hormonu ustane a výstelka dělohy je odloučena při pravidelné měsíční menstruační periodě. Pak opět začíná produkce FSH a celý cyklus se opakuje. Pokud dojde k oplození, žluté tělísko je hormonálně aktivní až do konce 4. měsíce těhotenství, kdy jeho endokrinní funkci postupně převezme placenta.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 3070 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.