Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

pokračování Řekněte ne nástřihu hráze

Autor: Ivory , 17.10.2007

Jak se nástřihu vyhnout


Pokud je to možné, roďte s porodní asistentkou spíše než s lékařem. Ačkoliv porodní asistentky umí provést nástřih, většinou ho nepovažují za nezbytný. Porodní asistentka spíše přiloží na hráz teplý obklad, aby se tkáň uvolnila, přizpůsobila a za pomoci teplého oleje roztáhla.


K nepoškození hráze může pomoci i přítomnost duly. Dula je s matkou během porodu a pomáhá jí i jejímu partnerovi, aby se cítili pohodlně. Pomůže zajistit, že bude dodržován porodní plán, a poskytuje fyzickou i emocionální podporu během porodu. V jedné studii vedla přítomnost duly k 60procentnímu snížení žádostí o epidurál a 40procentnímu snížení klešťových porodů. Oba tyto zásahy významně přispívají ke zvýšení počtu nástřihů.


Existují i situace, kdy je episiotomie nezbytná, ale jsou vzácné. Klasickým případem je porod koncem pánevním, kdy je zásadní čas porodu hlavičky dítěte. Někdy mohou nástřih vyžadovat i další neobvyklé polohy plodu, jako je se zakloněnou hlavou nebo s nataženou rukou. Nástřih je někdy nutný u předčasně narozených dětí, aby se snížil tlak na jemnou hlavičku dítěte.


Tělo žen je vybaveno k tomu, aby porodilo bez chirurgických zásahů. Episiotomie byla vynalezena k tomu, aby usnadnila klešťový porod. Dál se v ní pokračovalo převážně ze zvyku, nikoliv z nutnosti. Pokud se během těhotenství vhodně stravujete, při porodu se pohybujete a rodíte v prostředí, které vás podpoří, pravděpodobně nebudete potřebovat nástřih ani se nenatrhnete. Pokud se natrhnete, je hojení téměř vždy snazší než v případě nástřihu. Jako u většiny obav okolo porodu, i zde je často nejlepší rada důvěřovat porodnímu procesu a řídit se vlastními instinkty.


 


Natržení můžete před porodem a během porodu předcházet:


* dobrou stravou – je důležitá pro zachování pružnosti tkání


* Kegelovými cviky – v týdnech před porodem pomáhají udržet tonus a průtok krve, ačkoliv ani s nimi se to nemá přehánět: 20 až 30 denně postačí


* masáží hráze: před porodem některé ženy masírují hráz, aby se natáhla, i když to není nezbytně nutné. Může pomoci nácvik uvolnění – budete ho potřebovat při porodu.


 

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 993 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.