Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

pokračování Řekněte ne nástřihu hráze

pokračování článku od Sheily Kitzinger

Autor: Ivory , 17.10.2007

Proč se ženy natrhnou?


Mezi mýty, který údajně vysvětlují natržení během porodu, patří a) matka je příliš úzká; b) dítě je příliš velké; a c) tlačení probíhalo příliš rychle. Důležitým faktorem je poloha matky během druhé doby porodní (tlačení). Populární litotomická poloha (v leže na zádech s chodidly ve třmenech – standardní nemocniční poloha) je nejhorší možná porodní poloha. Jestliže má žena nohy ve třmenech, tkáň pochvy se napíná abnormálním způsobem. Čím dále jsou jí nohy umístěny, tím větší silou musí tlačit. Když si porodní asistentka všimne, že je tkáň „bílá“, pravděpodobně vám doporučí přestat tlačit nebo použije v daném místě protitlak. Naproti tomu porodník ví, že poškození může později opravit, a tak vám řekne, abyste tlačila. V knize Volba jemného porodu Barbara Harper píše: „Kombinace porodu v litotomické poloze a usilovné tlačení způsobuje natržení hráze.“


 


Příběhy o úspěchu


V roce 1993 jsem poprvé zažila radost z vaginálního porodu (mé první dítě se narodilo císařským řezem). Dítě vážilo 3,5 kg, narodilo se v nemocnici a měla jsem natržení, které si vyžádalo šití. Myslím si, že k natržení došlo, protože jsem musela tlačit dřív, než jsem byla připravená. Naštěstí jsem se před dalším porodem vzdělávala. Poslední dvě děti se narodily doma, rodila v kleku na rukou a kolenou. Přestože jsem drobná (48 kg), obě děti se narodily bez natržení i nástřihu. Syn vážil 4,3 kg. Celková doba tlačení: jednou devět minut, podruhé tři minuty. Velmi mi pomohlo, když porodní asistentka řekla: „Tlačte, až se vám do toho bude chtít“. Jsem vděčná, že mě vedla k tomu, abych zpomalila, a hráz tak měla čas se roztáhnout.


Před pár lety za mnou přišla se svým problémem Gail. Během prvního porodu měla episiotomii, která vedla k ruptuře 4. stupně zasahující konečník. Nyní byla Gail znovu těhotná a měla obavy, že se zjizvená tkáň nenatáhne a ona bude muset znovu podstoupit nástřih. Původní řez jí způsobil značné obtíže, a tak měla obavy, zda se může vyhnout opakování podobného zážitku.


Mluvili jsme o poloze vzpříma a jak je důležité, aby svá přání uvedla v porodním plánu. Doma prováděla s manželem masáž hráze. Gail porodila čtyřkilovou holčičku v poloze na boku a měla velkou radost, že se hráz neporanila. Rovněž byla nadšená z relativně krátké rekonvalescence.


Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 2 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1044 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.