Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

posttraumatická stresová porucha

Fakta o posttraumatuckých stresových poruchách - příznaky

Autor: Ivory , 13.10.2007

Posttraumatická stresová porucha (PTSD)


Když hovoříme o porodním traumatu, myslíme tím posttraumatickou stresovou poruchu (PTSD), která se objeví po narození dítěte. Patří sem i ženy, které nesplňují klinická kritéria PTSD, ale mají některé příznaky této poruchy.


PTSD je termín pro soubor normálních reakcí na traumatickou, děsivou nebo negativní zkušenost. Tato porucha se často objevuje po prožití život ohrožujících událostí, například po vojenských akcích, živelných katastrofách, teroristických útocích, vážných dopravních nehodách nebo napadení či znásilnění. Traumatickou zkušeností ale může být i situace, kdy hrozí poškození zdraví nebo smrt blízké osobě (například dítěti), takže důsledkem traumatického porodu může samozřejmě být i posttraumatická stresová porucha.



Typické znaky PTSD:



  • Prožití situace, kdy hrozí smrt nebo poškození zdraví buď samotné osobě, nebo někomu blízkému (například dítě)

  • Reakcí na takový prožitek je intenzivní strach, bezmoc či hrůza.

  • Postižená osoba událost znovu zažívá jako neustále se opakující dotěrné vzpomínky, krátké živé vzpomínky a noční můry. Pokud se dostane do situace, která danou událost připomíná, pociťuje stres, úzkost a paniku.

  • Vyhýbání se všemu, co trauma připomíná, např. hovorům o události. Některé ženy naopak projdou fází, kdy o traumatickém zážitku hovoří neustále.

  • Špatné vzpomínky a potřeba vyhnout se všemu, co trauma připomíná, často vede k obtížím se spánkem a soustředěním. Postižená osoba také cítí vztek, je podrážděná nebo neustále ve střehu.

Nesmíme zapomenout, že PTSD je normální reakcí na traumatický prožitek. Opakované prožívání události a živé vzpomínky doprovázené skutečnou úzkostí a strachem nemůže postižená osoba ovládnout. Naše mysl se tak snaží dobrat smyslu děsivé události – v žádném případě to neznamená „slabost“ dané osoby nebo její neschopnost se s událostí vyrovnat.


Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1120 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.