| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Zdraví : Crohnova nemoc

  (?)
[<<Předchozích 30] Názory 3140 z 264  [Dalších 224 >>]
Koliha velká 153026
12.10.2019 16:47:57
Za mne, ano, šla. Sama jsem byla zařazena do klinické studie (fáze II.), pro naplnění kapacity už se na mne nedostalo, čekám a doufám, zda bude firma chtít ještě jeden cyklus. Za ta desetiletí chronických potíží bych si nechala klidně uříznout kus mozku, kdyby řekli, že se ukázalo, že taková experimentální léčba funguje. Jedna vzdálená příbuzná žije a přežívá dvacet let s těžkou onkologickou chorobou, ačkoliv měla být dávno mrtvá, také díky studii a experimentální léčbě, která u ní zafungovala a pak přešla do praxe a je dnes hrazená pojišťovnou (též biologická léčba). Ne každý nemocný má štěstí, že splňuje kritéria pro vstup do studie a může se zúčastnit. Vaše dcera podmínky zná, kolonoskopie s narkózou pro ni jistě nebude poprvé a tak ví, co je pro ni snesitelné ve srovnání s nepříjemnostmi choroby a možným přínosem.

K tomu, proč a jaké by to mělo mít důsledky nebo příbuzným nalepeným na sluchátku, mohu říct jen jedno: od okamžiku, kdy jsem v osmnácti odešla z domova a mohla vyhledat odborníky dle svých potřeb a potíží, nesvěřuju rodičům ani dalším příbuzným o svém zdraví a diagnózách NIC. Poslední, co potřebuju, aby se mi někdo do mých obtíží strefoval nebo rozmlouval léčbu na základě svých laických předsudků, aniž by jediný den chodil v mých botách.
Majoranka 80827
12.10.2019 16:08:13
Já jsem měla 8 narkóz a poškodilo mi to krátkodobou paměť.
Vaitea 114076
12.10.2019 13:09:46
"Dcera ví půlku, probírali to zatím per huba, ptát se jí na dvojitě zaslepený výzkum, ba i na vedlejší účinky, nebo jen na JMÉNO preparátu je vcelku bezcenný."

Tak na co se ptáš?
Dcera má kusé informace, Ty zřejmě ještě mělčí a ptáš se :"Šli byste do toho?"
Balbína 99798
12.10.2019 13:01:53
Sama mam CN od asi 21 let.
Nelibily by se mi ty narkozy. Jak zvlada kolonoskopie? Nedala by jen s injekci? Pomaha pri vykonu mluvit, uvolni se bricho a jde to o 200% lepe.
A co kdyby ji dali vyzkousenou a schvalenou bilologickou lecbu?
Mne tehdy nezabiraliy kortikoidy. Mela uz jsem stenozu, sla jsem na operaci. Od te doby klid, zatukavam..
1kulička 119729
12.10.2019 12:54:36
Marko, jsem odborníkem v klinickém výzkumu, vím o čem mluvím. Ve zkopírovaném příspěvku není nic, co bych nenapsala. Kompenzace se jmenuje kompenzace, právě proto, že má kompenzovat nepříjemnosti spojené s účastí ve studii. Odměna je naprosto něco jiného. A za posledních tak 8 let jsem snad neměla studii, která by kompenzace neposkytovala, tedy to běžné naprosto je.
1kulička 119729
12.10.2019 12:49:23
Tak to jsou zbytečné strachy a dumání o nebezpečí, o kterém nic nevíte - opravdu zcela nepodložené.
Otěhotnět se nesmí při žádné klinické studii, ať už je známá teratogenita zkoušeného léku nebo není. To jsou základní bezpečnostní pravidla. Pokud je studie 5 letá, jsem si jistá, že o léčbě je známo hodně. První fáze studií jsou mnohem kratší. Vedlejší účinky jsou popsány v informaci pro pacienty. Do studijní léčby jdou zpravidla léky, které jich mají mnohem méně, než je současná schválená léčba a vždy je s nimi pacient seznámen, protože jejich hlášení v průběhu studie je důležité.
Marika Letní 140743
12.10.2019 12:43:46
kuličko zas tak normální není. Pro nemocné, což je tento případ. Pokud dceru lákají slíbené peníze (za které si něco koupí, tak si nejde jen o proplacení cestovného a stravného) a rizika neřeší, neptá se, je to špatně a chápu její maminku, že šílí. Správně (podle mě) by se měla rozhodovat s ohledem na nemoc atd. peníze by vůbec neměly hrát roli.

"Dostanu odměnu za účast v klinické studii?
V případě účasti zdravých dobrovolníků ve studii fáze I. je pravidlem, že za poskytnutý čas a nesnáze, spojené s účastí ve výzkumu, je nabídnuta finanční odměna. Výše kompenzace je různá dle studie a nároků na dobrovolníky.

V případě studií vyšších fází s pacienty, kterým lék podrobený testování může přinést klinický – léčebný efekt, není z hlediska zákonů ČR možné vyplácet finanční odměnu. Vždy jsou ovšem uhrazeny náklady, které pacient vynaložil ve spojení s návštěvou centra (výdaje na dopravu, stravu apod.)"

zdroj: http://www.ftn.cz/informace-pro-dobrovolniky-zdravi-i-nemocni-v-klinickem-hodnoceni-leciv-277/
1kulička 119729
12.10.2019 12:37:50
Marko, klid, kompenzace je naprosto normální v klinických studiích a jejich výši musí SUKL taky schválit. Nejsou to nijak závratné částky a mají pokrýt buď bolestné (nepříjemné vyšetření) nebo i ztrátu času (např. příklad při farmakokinetických odběrech, kdy pacient stráví třeba 12 hodin s kanylou v ruce (na jedné z návštěv) a pak taky pokrývají cestovné a stravné, protože pacient jede často zdaleka.
1kulička 119729
12.10.2019 12:32:07
Vážný, požádejte lékařku o informace pro pacienta/informovaný souhlas. Jistě tam budete mít informace na několik stran. Tyto informace musí obsahovat i varianty jiné léčby a zhodnocení výhodnosti účasti ve studii - často to bývá napsáno i tak, že bezprostřední benefit pro pacienta není, jen pro budoucí pacienty, kteří mohou profitovat z výsledků studie. Každopádně tam bude popsáno riziko i narkózy (mělo by). Ty informace máte právo mít předem ještě před podpisem.
A kdykoli můžete svou účast ve studii ukončit, na to jsou předpisy. Dcera má právo všechny informace s vámi konzultovat a také lékařka by měla vše ochotně vysvětlit.
Jinak SUKL jentak nějakou studii neschválí, kdyby nebyl přesvědčený, že je to pro naše (české) pacienty nějak výhodné (např., že existuje jiná stejně účinná léčba), tedy bych se nebála, jak tu někdo psal, že si máš vyhledat výsledky z jiných států a studií, či co, to je pro vás zbytečnost, pokud se v fakt v oboru neorientujete.
Marika Letní 140743
12.10.2019 12:21:35
Vážný "Právě mi ta kompenzace přijde dost malá (ale pro studentku velké voči, navíc si šetří na kvalitní foťák kvůli škole, klidně bych jí ho koupil, s malým přispěním, ale nechce). Ona by chtěla, já ji trochu brzdím, manželka šílí..."

Finanční kompenzace?? ~8~ Asi jsem původně nepozorně četla. Tak to bych byla hodně opatrná a spíše do toho nešla, když to má být placené pro pacienty, tak cítím zradu. Kdyby jim to mělo pomoci, budou snad rádi pacienti za tu možnost (dokonce ti pacienti za to platit, když to přeženu).

Nedivím se, že manželka šílí, taky bych...
[<<Předchozích 30] Názory 3140 z 264  [Dalších 224 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.