| Yuki 00,03,07 | 49504 |
|
|
21.8.2025 20:22:03
jen ať se odkopou
já jsem se sice narodila 8 let po vpádu rusáků, ale moje maminka to zažila a nesnášela je tak, že jsme doma dostali spoustu informací, i když opatrně a s upozorněním, že i těchto věcech můžeme mluvit doma, ale nikdy nesmíme ve škole. Maminka pro jistotu vyhodila skoro všechny noviny z té doby, co je schovávala, letěly do kamen. Ale pár jich nechala. Tak mám originál jeden velký list Lidových novin s proslovem Svobody po upálení Palacha, mladý svět z té doby a pár dalších maličkostí. A přitom mi pomáhala tvořit album o životě Lenina a podobný blbosti. Pozorovala mě v neúčasti na pionýrských schůzkách, kupodivu jsem mívala ve stejný čas hudebku. Brácha poslouchal svobodnou Evropu a Hlas Ameriky, on doma, maminka v práci, když šla kolegyně na oběd. Maminka nesnášela Putina hned od prvního pohledu někdy před dvaceti lety, dávno před okupaci Krymu. A já vlastně vůbec nechápu, jak je možný, že srpen 1968 neskončil stejně jako Ukrajina 2022. A jsem za to vděčná. |
| Čumča. | 160024 |
|
|
21.8.2025 20:15:53
ta propaganda byla strašně hnusná, jsem ráda, že jsem se nikdy s tímhle nezapletla, že jsem byla malá, protože zaplést se (uvěřit, že je to pravda) není tak těžké...
v lednu 69 potom ty kecy, že Jan Palach byl vyšinutý blázen a jak to své nebohé mamince mohl udělat ![]() soudružská propaganda, že je imperialisti chtějí věšet na lucernách, že se musí zasahovat, protože přesně tohle by se stalo |
| Rodinová | 140078 |
|
|
21.8.2025 20:10:00
Gavasetko, myslim si podobne jako ty, Gorbacov byl obrovska vyjimka v historicky setrvalem smerovani ruskeho imperia a my meli sakra kliku.
|
| Čumča. | 160024 |
|
|
21.8.2025 20:07:16
jojo, a soudruh Zaorálek vypráví, jak nám hrozně podstatně větší nebezpečí od Trumpa než od Putina, to je, panečku Kuliferda
|
| babi_ | 48341 |
|
|
21.8.2025 19:58:40
![]() EDIT: ...teď si připadám jak "obě delegace pak položily věnce..." Dobře. Tak pár slov. Mám to podobně jako Husa (i když mi byly teprve 4), "Bratrská pomoc..." mi byla od mala překládána jako kudla do zad. S tím, že ve škole, práci a na veřejnosti se recituje "Bratrská pomoc" a "Poučení z krizového vývoje" bez poznámek a hnutí brvou. Naši byli velmi opatrní, nevěřili, že se režim v dohledné době změní, a mě se snažili připravit na spokojený život pod vedením vlády jedné strany. |
| Gavašetka | 111364 |
|
|
21.8.2025 17:16:02
Přidávám se s díky. Taky na to od rána, resp. od včerejška myslím. Byla jsem ještě mladší než Stará husa, takže mé vzpomínky jsou ještě útržkovitější... Ale nejde jen o to samotné datum, ale o všechno, co následovalo.
Měli jsme ohromné štěstí, že v r. 89 byl SSSR natolik slabý, že se satelity odtrhly. A že tam byl Gorbačov a ne nějaká podobná kreatura, jako je Putin. Pořád se držím toho, že nelze ztotožňovat národ a politiky, obyvatelstvo a stát, ale na ruské impérium bohužel neplatí nic jiného než síla a odstrašení. Takže pokud Putin nabyde dojmu, že se mu války vyplácejí a že oblbne i prezidenta USA (což momentálně nevypadá jako těžká práce), tak nás nic dobrého nečeká. |
| vlad. | 38059 |
|
|
21.8.2025 15:24:56
Rodinová, díky za připomenutí
smutného výročí. Vzhledem k tomu, že Rusák střílí u Mukačeva, by bylo hezké, kdyby se to u nás po volbách neubíralo slovenským směrem. Na rozdíl od našich a slovenských přátel Ruska, kteří si naivně myslí, že nám by to přeci Rusák neudělal, severské státy opevňují hranice. |
| Ropucha + 2 | 120300 |
|
|
21.8.2025 13:25:21
Moniko, to je vtipné
![]() My máme na událostech osmašedesátého založenou celou rodinnou historii, moji rodiče se díky tehdejšímu dění poznali, takže pro mě je to celé paradoxní. Kdyby někdo psal román typu Šikmého kostela z této doby, hodilo by se to tam ![]() |
| Ropucha + 2 | 120300 |
|
|
21.8.2025 13:20:33
"Jsem paradoxně ráda, že jsem to zažila, protože mě nikdo neobelže a vím, jaká to byla doba."
Huso, ano, osobní vzpomínky jsou cenné. Přesně jak píšeš, člověk se nenachytá na zkreslené výklady. Já jsem osmašedesátý ještě nezažila, ale také jsem svým způsobem ráda, že jsem žila dostatečně dlouho v totalitě, abych poznala, co to bylo za režim. |
| Monika | 123907 |
|
21.8.2025 13:20:26
Stará huso, já jsem se narodila 1974 a znala jsem původně tu "oficiální" verzi, která se tuším jmenovalo "pomoc spřátelených vojsk Varšavské smlouvy" + "Poučení z krizového vývoje". Já jsem z malého města a poměrně konformní rodiny, pokud naši měli nějaké námitky, neprobírali to před námi. Až někdy kolem mých 10-12 let jsem zaregistrovala hovor našich o tom, že máme hloupé tradiční datum ukončení soustředění, které se vždy konalo 10.-20.8 a naši zmiňovali, že snad ten hrozen rodičů čekajících na příjezd autobusu na poměrně významném místě našeho města nebude nikdo považovat za demostraci při příležitosti výročí - to mě dost zaujalo, že by mělo být proti čemu demonstrovat
![]() |
Adventní víkendČeský Krumlov
Valašská výstava betlémůZlín
Vánoční koncert Chorea BohemicaPraha 3
Živý betlémVsetín
Štědrý den v Zoo OlomoucOlomouc Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.