| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Peníze a bydlení : Úřední okénko - důchody, sociální příspěvky

Soutěž o balíček dětské kosmetiky

VčeraKomerční sdělení

Zasoutěžte si s lékárnou Vitalpoint o balíček kosmetické péče pro nejmenší od Weledy.

(?)
[<<Předchozích 40] Názory 4150 z 21273  [Dalších 21223 >>]
karma 94498
2.5.2024 17:51:27
Pochybuju se mezi školstvím a zdravotnictvím. sousedka, učitelka jazyků říkala, že u kopírky nechal její kolega ( muž, mladší o 18;let, bezdětný, stejný úvazek, jazyk) výplatní pásku. O 10 tis.ma víc. Moje kolegyně ( 30 let, bezdětná, děti nechce)říkala, že přítel na identické pozici má o osm tis vic
Moje matka před cca 18ti lety mluvila velmi smířlivě o tom, že prostě kolega muž má na stejné pozici o několik tisíc víc... Ani ji to nevadilo🙂
Stará husa 154854
2.5.2024 17:51:13
Za svůj pracovní život jsem se mnohokrát setkala s tím, že muž na stejné pozici měl vyšší plat než žena. Základ měli třeba oba stejný, ale muž bral několikanásobně vyšší pohyblivou složku platu. Kdysi to bylo běžné, dnes možná už tolik ne.
A pak je hodně žen, které kvůli péči o děti dělají méně náročné práce, hlavně tedy méně časově náročné. Proto je mnohem méně manažerek než manažerů a mnohem více učitelek než učitelů.
No a pak jsou tzv. ženské práce jako jsou zdravotní sestry, pečovatelky, uklízečky, kuchařky ve školní jídelně apod. Ty jsou podhodnocené jaksi z principu, jsou to přece ženské práce a ženy nepotřebují vydělávat tolik jako muži.
Tohle všechno než se změní, to bude doba!
Evelyn1968,2děti 6269
2.5.2024 17:50:40
Myslím, že moji rodiče antikoncepci znali, tak stará zase nejsem~t~
Asi píšeš o 19.století.
Žžena 83005
2.5.2024 17:49:27
Evelyn,
no, logicky, nic lepšího tehdy nebylo. Antikoncepce nebyla, ženy se na to, jestli tolik dětí chce, nikdo moc neptal. Sex je manželská povinnost, ze sexu jsou děti.
Evelyn1968,2děti 6269
2.5.2024 17:47:42
Nevím, moje babičky měly děti za okupace, rodilo se za komunistů, v 50.letech, většinou v nehezkých porodnicích, bez návštěv, (chodila jsem tam na praxi), s minimální mateřskou (moje mamka se mnou byla doma jen rok), děti hned do jeslí, snad nikdy nebyly podmínky takhle dobrý, jako teď. Nadstandard, porodní plány, otec u porodu, rozložení mateřské, možnost otce na mateřské...
Žžena 83005
2.5.2024 17:44:14
Plus připomenu, že Tvůj muž může vykonávat svoji vysokou pozici ve svém zaměstnání mj. díky tomu, že mu Ty převzetím většiny péče o jeho děti umožňuješ. Takže ano, muži často vystoupají po pracovním žebříčku výše, ale stoupají po zádech žen, které jim k tomu vytváří podmínky.
Představ sinto teoreticky: mohl by Tvůj manžel dělat práci, co dělá, kdybys byla třeba lékařka a trávila v nemocnici v době, kdy děti byly malé, třeba 60 hodin týdně?
babi_ 48341
2.5.2024 17:41:36
Tsk, píšu z mobilu a nechtělo se mi to celé vypisovat ~R^
Žžena 83005
2.5.2024 17:39:42
Termix,
nerovnost mezd je souběh mnoha faktorů, např.
- část profesí, typicky ty hodně feminizované, zdravotnictví, péče, vzdělávání... jsou chronicky podhodnocené
- ženy kvůli péči o děti, ať už reálné, nebo hypotetické, narážejí na skleněné stropy (takže třeba na dobře placené místo, kde by šéfovaly hodně lidem, se spíš nedostanou, v povýšení jsou upřednostněni muži), narážejí třeba už ve výběrových řízeních, kde žena se stejnou kvalifikací je k pohovoru pozvána méně často než muž
- hodně pozic je vnímáno jako mužské, i když to není kvůli nižším schopnostem žen, ale spís kvůli tradici... statistick, opět, pokud je na dané pozici ve firmě pět mužů, je pravděpodobnost, že do výběrka pozvou ženu, prakticky nulová
... a to jsem ani nenakousla situaci, kdy žena pár let o nějaký děti pečuje a má výpadek v CV, chodí na OČR atd.
Dětské postýlky - největší výběr na Favi.cz
babi_ 48341
2.5.2024 17:39:14
Termixi, ale to je součást problému - na těch hůře placených pozicích je více žen. Protože rodí, protože jsou statisticky vzato více pečovatelské a tedy jsou v peč. pozicích, a vytváří se smyčka.
Termix 105545
2.5.2024 17:30:52
Jenže nerovnost mezd je v prvé řadě podle pozice a vůbec zaměstnání, ne? Já teda žiju asi v divné bublině, ale okolo mě mají lidé na srovnatelných pozicích srovnatelné platy. Nemůžu vydělávat tolik co můj manžel, protože on řídí desítky lidí v práci. A zároveň vím, že vydělávám více než většina osvč se stejnou prací. Rozdíl je v tom, že pracuju třikrát více hodin.
[<<Předchozích 40] Názory 4150 z 21273  [Dalších 21223 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.