| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Zdraví : Downův syndrom

  (?)
[<<Předchozích 30] Názory 3140 z 1747  [Dalších 1707 >>]
Eva
  • 
10.5.2016 9:06:51
Kudlo, při čtení tvého příspěvku jsem si vzpomněla na situaci, kdy jsem se zachovala naprosto neočekávaně a sama sebe dodatečně vyděsila. Mám syna s AS a dalšími problémy, manžela dlouhodobě mimo domov a na děti jsem vlastně sama. Obvykle zvládám všechno v klidu a před dětma s úsměvem. Jenže se krátkodobě nakupily problémy jak syna, tak dcery a do toho mé zdravotní potíže. A pak mi dcera jednoho dne zavolala do práce, že syn sedí před obchodem a brečí - byl domluvený ve svůj svátek s kamarádem a ten nepřišel. Normálně bych se nadechla, zvedla a jela pro něj, utírala slzičky a byla oporou. Tehdy jsem to nedokázala. Najednou jsem prostě nedokázala jít a utěšovat a být ta vždyzachraňující matka. Pro syna šla dcera, odvedla ho domů, utěšila a já jsem přijela později, až jsem sama měla sílu. Zpětně mi bylo stydno, že jsem to nechala na dcerce, ale já jsem v té chvíli nemohla. Klepaly se mi ruce, zvedal se mi žaludek, brečela jsem jako malá holka... I když bych předtím řekla, že bych pro něj samozřejmě hned jela, tak v té chvíli to prostě nešlo. tisíckrát nic umořil osla a já se zhroutila.
borovice + 5 35110
10.5.2016 9:04:38
Ano, ne každý to zvládne, ale jak to víš předem? Jaké bude mít dítě postižení? Jak to zvládnou? Já znám rodinu, kde se starají v pěstounské péči o 6 postižených dětí a je to krásná rodina a super děti.
Dnešní bohatá společnost absolutně kašle na hodnoty a principy, které fungovaly tisíce, desetitisíce let, více záleží na pocitech matky při porodu, než na tom jestli dítě, při případných problémech bude mít šanci na záchranu života, na pocitech a společenském postavení homosexuálů a single žijících lidí, než na tradiční rodině. Proto máme v bohatém světě tak nízkou porodnost, protože proč bychom si proboha kazili život?
koa 48087
10.5.2016 8:58:58
borovice,
u miminka je to rozhodování ještě snadné, je malé a potřebné a nakonec se péče dá naučit. Ale co pak, až dítě vyroste z roztomilosti a zvladatelnosti a ty se musíš rozhodovat, jestli tvoji energie dostane ono nebo tvoje další děti a kde máš vlastně sama tu energii pořád brát.
arsiela, 59672
10.5.2016 8:56:51
Kudlo proč obětovat,já už mám z těhlech řečí o obětování osypky.Slyším to věčně,jaký sem chudák,že sem se vzdala toho a toho.Ale dyt to je přece totální kravina,chudák proto,že dělám tu absolutně nejnormálnější věc - starám se o dítě?Rozhodně nemám pocit,že pro mě život skončil a že sem se všeho musela vzdát.
koa 48087
10.5.2016 8:54:50
Ono těch modelek a spisovatelek s DS zas tak moc nebude, všichni s DS ani nejsou věčně usměvaví medvídci.

Sama jsem před lety byla v otázce dítě ponechat/potratit byla mnohem radikálnější ve prospěch "vždy ponechat", dnes to vidím jinak.

borovice + 5 35110
10.5.2016 8:53:36
ale o tom přeci mateřství je, vzít část sebe a věnovat to někomu jinému - dětem, že přijdu o svůj volný čas, přerušim práci a kariéru. Děti nás potřebují i ty postižené. Kdyby jí dítě srazilo auto, nebo onemocnělo a bylo upoutáno na lůžko taky by se ho vzdala? Nechala v nemocnici? jednou tu je a je jejich. Snad se najde brzy někdo kdo se ho ujme, přeci nejde odložit dítě, protože je to vadný kus? Jako špatně ušité tričko?
V historii společnost odsuzovala ženy, které odložily děti, rodiny, co nechali umřít své staré rodiče, prarodiče bez pomoci. A najednou se to bude obhajovat?
Grainne 67561
10.5.2016 8:52:16
Kudlo a to ja zase vim, nakonec, pokud dite neni lezacek, potrebny opatrovani 24/7, nedovedu si predstavit, ze by to byl konec vseho. Konec neceho asi jo, ale take zacatek noveho.
Ja obcas zacnu zahnivat, ale jak nastane problem, jsem jak dostihovy kun na startu a spousta lidi naopak zahniva ve svem pohodlicku bez problemku, problemu a vyzev. Ne ze bych jim to neprala, chteji li to tak.
Grainne 67561
10.5.2016 8:47:15
Kudlo, samozrejme, ten strach je dokonce velmi realny, zvlast pro nepripraveneho cloveka.
Jenom ta informace sama je absolutne silena a kdyz neni cas se pripravit...

Prave proto me udivuji ty striktni odsudky. Ja se sice mirne podivuji, ze dotycni rodice "delaji takove strachy s Downem", ale beru to tak, ze mne se to keca, kdyz jsem schopna si nevsimnout kdejake odchylky od normy, spousta lidi s postizenim mi pripada normalnejsi, ci dokonce, v nasich podminkach, samozrejme, zivotaschopnejsich, nez tzv zdrava populace.
Modelka s Downem me absolutne fascinuje, jak muze byt nadherna, dokonce se s tim da vystudovat VS.
Zaroven neresim, co na to kdo okolo, okolo mam lidi, kteri to bud maji stejne, nebo i kdyby si klepali na celo, ze jsem cvok, proste to vezmou jako roztomily rozmar.

Navic je mozne, ze ten orvotni sok odezni a rodice to prijmou, jak to je, doprala bych jim cas.
Kudla2 58452
10.5.2016 8:45:15
Tak já s čistým svědomím NEVÍM, jak bych se zachovala, a absolutně si NETROUFÁM někoho odsoudit.

Myslím, že s tím, že si nějaká cizí osoba o mně bude možná myslet, že jsem sebestřednej sobec, se dá žít mnohem snáz než s tím, že můj profesní a společenskej život prakticky skončí.

Ale stejně se všechny vnitřnosti se ve mně kroutěj, když slyším nazývat SEBESTŘEDNOSTÍ a SOBECTVÍM těžký rozhodnutí v těžký životní situaci, kdy "nesobectví" by znamenalo prakticky obětovat sebe sama.

Koneckonců ti tatínci, kteří neunesli narození postiženého dítěte a od maminky odešli, se vcelku snadno s nálepkou "sebestředného sobce" vyrovnají, a vsadím se, že jim to nikdo takto ani nepřipomíná.
borovice + 5 35110
10.5.2016 8:40:02
Míšo četla jsem jenom pár horních příspěvků ve vláknu, souhlasim s tebou, je to sobecké a sebestředné. Člověk by se měl k problémům postavit čelem a ne hledat kdo udělal chybu, je to jejich dítě. Downův syndrom má hodně stupňů postižení, nedávno jsem četla o modelce s Downovým syndromem, o dívce, která ho má a píše knihy.
Nevím jak bych se zachovala, kdybych zjistila, že čekám postižené dítě ve 13., 14. týdnu. Ale určitě vim, že bych miminko z ruky nedala ~o~
[<<Předchozích 30] Názory 3140 z 1747  [Dalších 1707 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.