| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Ostatní : Tradice, zvyky, obyčeje - ostatní

(?)
[<<Předchozích 20] Názory 2130 z 9292  [Dalších 9262 >>]
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 39806
5.11.2025 19:59:23
Susu, to se vztahovalo jen k té větě, asociace .. proto jsem psala, že to nemyslím konkrétně na tebe
susu. 129001
5.11.2025 19:06:30
Rose, jak sama píšeš, Martin přišel do módy stejně jako valentým a halloween.~:-D
A jestli je to, dle mě, dobré, ve svém příspěvku vůbec neříkám.
Tak proč se vymezuješ?
sylvaina 77406
5.11.2025 17:43:40
U nás ve vsi je na Martina posvícení, takže tak trochu ano. Akorát co tu není hospoda, tak není ani hasičský ples, tak už jen malinko.
Husu ale neplánuju, spíš si dám někde v hospodě kachnu s červeným zelím. A víno už pár let pijeme jen nealko a to se v kategorii svatomartinské nedělá.
Tak se nejspíš jen večer sejdem se sousedy na kus řeči.
Ropucha + 2 120300
5.11.2025 17:34:42
No jasně, v minulosti se lidé neopičili a vůbec nic nedělali masově.
V každé vesnici si každá domácnost žila striktně podle svého, pěkně individualisticky. Svátky si slavila každá rodina jen ty své, originálně, s vlastními zvyky, vlastní výzdobou, vlastním jídelníčkem. Běda, jak by se někdo tupě zaopičil. Ještě tak jíst husu ve stejný den! Do kostela měli pořadník, aby se tam náhodou nenahrnuli trapně masově všichni najednou a neokoukali tam od sebe vzájemně šaty. A na poli za humny stál hlídač a kontroloval, jestli náhodou se tam neochomýtá někdo ze sousední vsi za účelem obšlehnutí cizích zvyků.
Ropucha + 2 120300
5.11.2025 17:25:36
Beat, tohle nevidím jednoznačně.
Co je podle mě průkazné, že v minulém století měli lidé lepší postavy. Vliv vysoce zprocesovaných potravin je přece jenom znát. Možná nebylo tolik vyloženě vysportovaných lidí, ženy nechodily do posiloven, ale většina lidí měla dostatek přirozeného pohybu a přirozené životosprávy.
Dneska sice hodně lidí cvičí, ale také hodně lidí nedělá nic a každý druhý má nadváhu (mnozí více než nadváhu). To nikdy v historii nebylo.
Jinak to je podle mě otázka módy a různých sociálních vrstev.
Filmové hvězdy a dámy z vyšší společnosti byly vždycky krásné a noblesní, jsou i dneska. Na ulici to bylo vždycky pestřejší.
5.11.2025 15:55:11
beat, jenže ono je to o tom, na jaké fotky a videa koukáš :-) rp. koho kdy kdo fotil a točil...
vždycky byly hezké ženské a méně hezké... a vždycky se většina žen snažila využít možnosti své doby - ať jde o líčení, úpravu vlasů nebo i medicinské zákroky... když si vzpomenu na šněrovačky, mrňavé střevíčky, lepené pihy krásy, odstraňování žeber, chemické odbarvování vlasů, pálení vlasů kulmou... tetování je tu s námi také velmi dlouho, rozmach přinesl zase jen pokrok a bezpečnější aplikace :-)
Beat 107867
5.11.2025 15:32:44
Rose : jak ještě byly přírodní a přirozené a přitom jde o odbarvené dámy s plastikami... ale prostě TENKRÁT to byly kočky, ne jako dneska“

Rose, no, podle me to byly kočky. Když vidim stará videa, třeba z Ameriky 50-80 let, tak se to neda srovnat. Byly štíhle, mely svoje vlasy, plet bez tetovani a kovových ozdob. Ted potkávám halloweenský masky celoročně . Černý, vlas, oči, obličeje .. neforemný pytle, tetování a často s výraznou nadváhou atp. Nerikam, ze nepotkám hezky holky, ale obecně si myslim, ze driv byli lidi, nejen holky, hezčí. Mlady myslim.

Stary lidi jsou zas mozna hezci ted .. ale to je na debatu co je to hezky stary clovek. Já tím myslim nezdevastovaný dřinou, alkoholem apod. Ted ma i vic starých lidi své zuby apod ~:-D
5.11.2025 15:22:06
koníčku a tohle přesně je to, o čem píšu - ta potřeba se vymezit a pokud možno zesměšnit "ty druhé, blbé" ~t~
to, že "všichni" se ve velkém cpou na vánoce kaprem a br. salátem (přičemž kapra přes rok nejí téměř nikdo), to je v pořádku, ostatně už se to "tak dělá" téměř 3/4 století ~t~
a teda jídlo si často fotím, stejně jako jiné "hezké věci", ale neumisťuju jinam, než do našich soukromých alb ~;) a i když tu vypisuju naše menu, není to jako podnět k závisti, jen ráda píšu o jídle ~t~
a teda neznám komerčnější svátek, než vánoce, v těsném závěsu s velikonoci - vzhledem k počtu věřících v naší zemi, je s podivem, jak tvrdošíjně si na tom křesťanském základu trváme a ještě vtipnější je, jak na druhou stranu tu duchovní stránku věci dokážeme téměř vymazat ~t~
Koníček mořský 156666
5.11.2025 14:57:15
"nevím, jestli je to opravdu tím, že lidé mají pocit, že jen v jejich dětství byl svět ještě v pořádku "
Jakože by k nám na Vánoce přijuchal děda Mráz a na 1.máje bychom vyrazili s mávátky a pionýrským šátkem na krku, aby byl svět v pořádku ?

Podle mne lidem vadí komerčnost a masovost každé kraviny, na kterou se lidi chytaji a vadí to i mně. Že lidi budou houfně žrát husy a pít svatomartinské víno, i když před pár rokama nedali nic z toho do pusy nikomu neubližuje. Ale to věčný napodobování a stádování už někdy teda jo, protože každý nablb musí dělat to, co dělá jiný nablb, čímž se úměrně navyšuje počet nablbů. A toho si nevšímá jen moje zapšklé já, ale všímá si toho dneska už kdekdo.

No a v rodině svátek sv.Martina nedržíme, místo husy raději kachnu - tu jsme měli minulý víkend , protože byla chuť na kachnu, víno pijeme průběžně pořád, místo rohlíčků upeču buchtu, kterou si přeje muž a mně se chce.

Místo husy pojedeme raději na pizzu a přispět na sbírku potravin, protože to je něco co držíme. No a večer si dáme nesvatomartinské víno a sýry - to taky v rodině držíme. Nic z toho nevyfotíme a neumístíme na sociální sítě, aby nám všichni záviděli a museli to honem taky dělat.

lampetra 25845
5.11.2025 14:41:19
No, nevim. Čas rodiny je sudetská, část východní Čechy, v obou rodinách se na Martina pekly rohlíčky. Jako součást koloběhu jídelníčku v průběhu roku. Jako děti jsme taky vyhledavaly příležitost slavit, martinské rohlíčky to umožňovaly, jindy byla v neděli bábovka nebo perník....;-).
[<<Předchozích 20] Názory 2130 z 9292  [Dalších 9262 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.