| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Ostatní : Tradice, zvyky, obyčeje - ostatní

(?)
[<<Předchozích 30] Názory 3140 z 9292  [Dalších 9252 >>]
Stará husa 154854
5.11.2025 14:39:20
No, část lidí si potrpí na tradice a část zase nadšeně vítá všechny novinky. Ani jedno není špatně, jsme zkrátka různí.
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 39806
5.11.2025 14:35:04
ropucho, jo, netýká se to jen svátků, ale na nich se to hezky ilustruje.. navíc samozřejmě sociální sítě umí tohle hezky rozvibrovat, teď před dušičkami se vyrojilo tisíce hecujících postů s dotazem "halloween NEBO dušičky"... a k tomu tisíce výkřiků "jedině dušičky, to je NAŠE tradice"... jako by to opravdu bylo buď a nebo... ~d~
nevím, jestli je to opravdu tím, že lidé mají pocit, že jen v jejich dětství byl svět ještě v pořádku (rozumějme - starosti za ně řešili maminka a tatínek) a takový by tedy měl zůstat ~d~
týká se to i módy, kdy se neustále točí fotky dívek z minulosti a komentuje se to jako "jo, to ještě žena byla žena" - no a upřímně mě to baví, protože ve stejné době třeba se řešilo, jak je hrozné, že dívky nosí těsné džíny místo slušivých "ženských" šatů ~:-D
případně oslavné ódy na herečky, jak ještě byly přírodní a přirozené a přitom jde o odbarvené dámy s plastikami... ale prostě TENKRÁT to byly kočky, ne jako dneska ~t~
Ropucha + 2 120300
5.11.2025 14:24:34
"před koupí nového sporáku jsem to všechno několikrát dělala na dvou plotýnkách (dvě nefungovaly) a v troubě"

Rose, to jsi tedy nadšenkyně a údernice :-)
Věřím, že výsledek stál za to, ale já bych asi neměla odvahu se do takového projektu pustit, z velkého vaření mám hrůzu :-)
Ropucha + 2 120300
5.11.2025 14:15:55
Také jsem se ještě nerozhodla, jaké martinské rohlíčky letos udělám. Klasika jsou kynuté, ale úspěch měly i z křehkého mrkvového těsta.
Každopádně to bude program až na příští týden, tento víkend bude rušný a nabitý jiným programem včetně jídla a dezertů z jiných zdrojů.
Ropucha + 2 120300
5.11.2025 14:11:28
Rose, to je dobrý postřeh a bylo by to na zajímavou obšírnou debatu :-)
Já si toho všímám na různých frontách, jak lidé často vehementně hájí jakousi "normu", kterou ovšem mají jen ve své hlavě.
Ať už jde o vlastenectví, výchovu, počasí... nebo ty svátky, jak píšeš.
Jako by svět byl v pořádku jen tehdy, když se zakonzervuje stav, v němž vyrůstali (a jak jej subjektivně a omezeně vnímali) :-)
5.11.2025 13:57:40
"Nikdy jsem ten svátek neznala. Až poslední dobou přišel do módy..."

nemyslím to nijak konkrétně, ale fascinuje mě tenhle obrat... jak lidé strašně řeší, jak moc nový je nějaký svátek ~:-D jak jediné, co jsou ochotni slavit, jsou svátky, které mají zažité už jako děti... na jednu stranu ten konzervativní přístup chápu, ale na druhou stranu - žijeme v tak turbulentní době, spoustu jsme toho opustili, spoustu nového přijali, ale jak jde o nějaký svátek, vyrojí se spousta odpůrců, co si tvrdošíjně trvají na svém a nespokojí se s prostou ignorací svátku, ale musí se proti němu hlasitě vymezovat, ohánět se "trapným importem" a "bráněním NAŠICH tradic" - ať už jde o halloween, valentýna nebo i toho martina ~:-D (i když martin vadí asi ze všeho nejméně)
susu. 129001
5.11.2025 12:08:33
Nikdy jsem ten svátek neznala. Až poslední dobou přišel do módy, podobně jako ten halloween. V práci furt všichni řeší pečenou husu...
My Martina slavíme, protože manžel, ale tak normálně - dárek, zákusky, chlebíčky.
Husu ani kachnu nemáme nikdo rád. Martinské rohlíčky jsem vždy zkusit chtěla, ale nikdy jsem si na to nenašla čas.
A lampiony miluju. I když jsme chodili na pitomé VŘSR, tak mě to nebavilo stát u pomníku a tak, ale těmi lapmpiony jsem byla nadšená už tenkrát.
5.11.2025 11:19:24
Stáňo, dělám pokaždé jiné, podle toho, co mne zrovna osloví... Dokonce jeden rok byly i z listového těsta a jeden rok se to sešlo s fr. týdny v Lidlu a použila jsem kupované těsto na croissanty - a teda byly výborné ~:-D
Letos ještě nevím :-)
Stáňa * 7932
5.11.2025 11:03:54
Jaky máš ověřený recept na martinské rohlíčky?
Budu je dělat v pátek, asi z dvojité dávky (cca 500 g mouky). Asi ne kynuté, spíš z nějakého máslového těsta.
5.11.2025 8:17:43
no přiznám, že je to opravdu časově náročné a častěji, než jednou do roka bych to podstupovat nechtěla ~t~ na druhou stranu mám pak navařeno na několik dní ~:-D
na druhou stranu teď už je to lepší, ale před koupí nového sporáku jsem to všechno několikrát dělala na dvou plotýnkách (dvě nefungovaly) a v troubě - to byl teprve nářez ~t~
[<<Předchozích 30] Názory 3140 z 9292  [Dalších 9252 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.