| Stará husa | 154854 |
|
5.11.2025 14:39:20
No, část lidí si potrpí na tradice a část zase nadšeně vítá všechny novinky. Ani jedno není špatně, jsme zkrátka různí.
|
| Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 | 39806 |
|
|
5.11.2025 14:35:04
ropucho, jo, netýká se to jen svátků, ale na nich se to hezky ilustruje.. navíc samozřejmě sociální sítě umí tohle hezky rozvibrovat, teď před dušičkami se vyrojilo tisíce hecujících postů s dotazem "halloween NEBO dušičky"... a k tomu tisíce výkřiků "jedině dušičky, to je NAŠE tradice"... jako by to opravdu bylo buď a nebo...
![]() nevím, jestli je to opravdu tím, že lidé mají pocit, že jen v jejich dětství byl svět ještě v pořádku (rozumějme - starosti za ně řešili maminka a tatínek) a takový by tedy měl zůstat ![]() týká se to i módy, kdy se neustále točí fotky dívek z minulosti a komentuje se to jako "jo, to ještě žena byla žena" - no a upřímně mě to baví, protože ve stejné době třeba se řešilo, jak je hrozné, že dívky nosí těsné džíny místo slušivých "ženských" šatů ![]() případně oslavné ódy na herečky, jak ještě byly přírodní a přirozené a přitom jde o odbarvené dámy s plastikami... ale prostě TENKRÁT to byly kočky, ne jako dneska ![]() |
| Ropucha + 2 | 120300 |
|
|
5.11.2025 14:24:34
"před koupí nového sporáku jsem to všechno několikrát dělala na dvou plotýnkách (dvě nefungovaly) a v troubě"
Rose, to jsi tedy nadšenkyně a údernice Věřím, že výsledek stál za to, ale já bych asi neměla odvahu se do takového projektu pustit, z velkého vaření mám hrůzu |
| Ropucha + 2 | 120300 |
|
|
5.11.2025 14:15:55
Také jsem se ještě nerozhodla, jaké martinské rohlíčky letos udělám. Klasika jsou kynuté, ale úspěch měly i z křehkého mrkvového těsta.
Každopádně to bude program až na příští týden, tento víkend bude rušný a nabitý jiným programem včetně jídla a dezertů z jiných zdrojů. |
| Ropucha + 2 | 120300 |
|
|
5.11.2025 14:11:28
Rose, to je dobrý postřeh a bylo by to na zajímavou obšírnou debatu
![]() Já si toho všímám na různých frontách, jak lidé často vehementně hájí jakousi "normu", kterou ovšem mají jen ve své hlavě. Ať už jde o vlastenectví, výchovu, počasí... nebo ty svátky, jak píšeš. Jako by svět byl v pořádku jen tehdy, když se zakonzervuje stav, v němž vyrůstali (a jak jej subjektivně a omezeně vnímali) ![]() |
|
|
5.11.2025 13:57:40
"Nikdy jsem ten svátek neznala. Až poslední dobou přišel do módy..."
nemyslím to nijak konkrétně, ale fascinuje mě tenhle obrat... jak lidé strašně řeší, jak moc nový je nějaký svátek jak jediné, co jsou ochotni slavit, jsou svátky, které mají zažité už jako děti... na jednu stranu ten konzervativní přístup chápu, ale na druhou stranu - žijeme v tak turbulentní době, spoustu jsme toho opustili, spoustu nového přijali, ale jak jde o nějaký svátek, vyrojí se spousta odpůrců, co si tvrdošíjně trvají na svém a nespokojí se s prostou ignorací svátku, ale musí se proti němu hlasitě vymezovat, ohánět se "trapným importem" a "bráněním NAŠICH tradic" - ať už jde o halloween, valentýna nebo i toho martina (i když martin vadí asi ze všeho nejméně) |
| susu. | 129001 |
|
5.11.2025 12:08:33
Nikdy jsem ten svátek neznala. Až poslední dobou přišel do módy, podobně jako ten halloween. V práci furt všichni řeší pečenou husu...
My Martina slavíme, protože manžel, ale tak normálně - dárek, zákusky, chlebíčky. Husu ani kachnu nemáme nikdo rád. Martinské rohlíčky jsem vždy zkusit chtěla, ale nikdy jsem si na to nenašla čas. A lampiony miluju. I když jsme chodili na pitomé VŘSR, tak mě to nebavilo stát u pomníku a tak, ale těmi lapmpiony jsem byla nadšená už tenkrát. |
|
|
5.11.2025 11:19:24
Stáňo, dělám pokaždé jiné, podle toho, co mne zrovna osloví... Dokonce jeden rok byly i z listového těsta a jeden rok se to sešlo s fr. týdny v Lidlu a použila jsem kupované těsto na croissanty - a teda byly výborné
![]() Letos ještě nevím ![]() |
| Stáňa * | 7932 |
|
|
5.11.2025 11:03:54
Jaky máš ověřený recept na martinské rohlíčky?
Budu je dělat v pátek, asi z dvojité dávky (cca 500 g mouky). Asi ne kynuté, spíš z nějakého máslového těsta. |
|
|
5.11.2025 8:17:43
no přiznám, že je to opravdu časově náročné a častěji, než jednou do roka bych to podstupovat nechtěla
na druhou stranu mám pak navařeno na několik dní ![]() na druhou stranu teď už je to lepší, ale před koupí nového sporáku jsem to všechno několikrát dělala na dvou plotýnkách (dvě nefungovaly) a v troubě - to byl teprve nářez ![]() |
Adventní víkendČeský Krumlov
Valašská výstava betlémůZlín
Vánoční koncert Chorea BohemicaPraha 3
Živý betlémVsetín
Štědrý den v Zoo OlomoucOlomouc Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.