Zasoutěžte si s lékárnou Vitalpoint o balíček kosmetické péče pro nejmenší od Weledy.
Rodinová | 140078 |
21.9.2024 8:07:21
Magrato, hezky
|
Půlka psa | 24064 |
21.9.2024 8:04:46
"Poutí nevím, co je myšleno - pouť od slova putovat asi ne?"
Já myslela, že jsi na ty tradice..... Pouť je původně lokální náboženská událost v termínu svátku patrona kostela. Tj vesnice s kostelem svatého Václava má pouť v září, vesnice s kostelem svatého Jana Křtitele má pouť v červnu atd. Jinak, posvícení v Čechách a hody na Moravě jsou totéž a jsou v termínu výročí původního vysvěcení kostela. Někde se slaví obojí - tj pouť a posvícení nebo pouť a hody, pokud je svátek patrona a vysvěcení v odlišném termínu. Primárně jde u všeho z toho o náboženský svátek, ale přidružila se k tomu lidová veselice. která obvykle i převážila nad původním významem. |
magrata1 | 95172 |
21.9.2024 7:53:51
Z tohoto sortimentu u nás vzniklo pořekadlo: "Kúří jak sádrový ježek."
|
magrata1 | 95172 |
21.9.2024 7:42:55
U nás bývajú hody, chodí sa v kroji a majú tradiční folklórní podobu. Dyž sú na dědině hody, nedá sa tomu vyhnút. Vaří sa sváteční oběd, pečů vdolečky a zákusky, pije sa víno a slivovica. Sjede sa obvykle celá rodina, přijedú příbuzní z celej republiky. A přijedú aj šamani s kolotočama a střelnicama.
Na pútě chodím, dyž ňa nebolijá záda a su aj jináč v pohodě, chce sa ně a spomenu si, že sa zrovna koná na mojém oblíbeném místě. Rádi chodíme na Klimentek. Ide sa lesem a aj v červnu je tam příjemný chládek. Eště mám ráda púť na Barborku, tam sa ide procesím z Buchlovic. "Poďte všeci túto cestú!" Na Antoníček, Velehrad lebo Hostýnek nechodím, tam sú veliké davy ludí a to já nemosím mnět. |
Renka + 3 | 26652 |
20.9.2024 13:51:34
Když jsem byla malá jezdívali jsme na pouť na vesnici k babičce a prabababičce. U babi bývaly klasické kolotoče. U prababičky pouť pro děti nezajímavá, na malou vesničku kolotoče nejezdily, takže byl jen náboženský obřad v kapličce. Přesto se účastnila celá vesnice, i za komunistů tahle tradice trvala. Vždy bylo strašně jídla, sváteční oběd, koláče, rodina spolu.
My už nic nedržíme. Kolotoče jdou mimo nás a ty náboženské záležitosti taky. |
Okolík | 129526 |
20.9.2024 13:49:23
pro fern
|
holkamodroočka | 156337 |
20.9.2024 12:14:43
|
Koníček mořský | 156666 |
20.9.2024 11:36:37
Jo a vlastně mě svýho času štvalo, že naší pouť drželi moji příbuzní. Což znamenalo, že se k nám drali na pouť, očekávajíce opulentní pouťové pohoštění.
Takže jsem pekla, vařila, dělala chlebíčky. Pak jsem se vyšňořila a šlo se pouťovat. Na autodrom, na labutě... Jako dítě, mladistvou a mladou mě to bavilo. Na pouti dříve bývalo zajímavé zboží, které se teď už koupí všude. Navíc je to tam předražený. Dříve bývaly i výpravy "vesničanů" na Matějskou, to byla taky událost. Mně poutě dřív fascinovaly. A cirkusy. Jednou u nás byla pouť, já nedorazila domů - bylo mi asi pět let. Naši mě našli šťastnou v zablešený maringotce. To byly ještě děti volně se pohybující. Dostala jsem chuť na velký barevný žužu. A cukrová vata, to je moje Ale za trochu zvatovanýho obarvenýho cukru už se mi 150 nechce dávat. |
Anthea | 47738 |
20.9.2024 11:00:42
Stará huso a taky se tam prodávaly pivíčka, kouřící panáčkové nebo figurky z mandlového těsta jako třeba miminka.
|
Stará husa | 154854 |
20.9.2024 10:37:41
U nás ve velkém městě se nic takového nekoná. Ale jako malá jsem jezdila s rodiči na vesnici k prarodičům a tam bývala pouť vždy na tátovy narozeniny a babiččin svátek, tak jsme spláchli vše z jedné vody načisto. A milovala jsem cukrovou vatu, prstýnky z pouti, opice na gumě, panenky v barevných sukních a vystřelené papírové růže a taky balónky. A houpačky! Babička pekla slavnostní koláče a kostel byl krásně vyzdobený. Jako dítěti se mi to moc líbilo, teď by mi vadily davy lidí. Kde je moc lidí, tam nechodím.
|
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.