Re: Lyofilizovaná játra
Agniezsko, reaguju na to, cos psala do vedlejší diskuse.
ALe asi úplně přesně nerozumím, k čemu Tvůj dotaz směřuje.
Pokud máš už přímo klinicky zjištěnou anémii, tak záleží na jejím typu, a z toho, že píšeš "železa a béčka" nevím, jestli jde o anémii sideropenickou, nebo megaloblastickou (B12, B9), nebo ev. jinou, nebo kombinaci.... A jaká je její příčina, jeslti skutečně nedostatečný příjem, nebo třeba porucha vstřebávání B12 kvůli poruše vnitřního faktoru.. .nebo prostě co já vím, na tohle nemám kompetence, a na internetu už se k tomu tuplem nechci víc vyjadřovat jinak, než v obecných rysech.
A na základě správně stanovené diagnózy bys pak měla mít odpovídající léčbu, ev. odpovídající výživové doporučení od ošetřujícího lékaře.
Lyofilizovaná játra neznám. Obecně jsou játra významným zdorjem jak železa, tak vit. B12. A i B9, ale ten se hodně ničí tepelnou úpravou, takže tedy v lyofilizovaných by na rozdíl od vařených mohl zůstávat. Ale zas tedy B9 - kyselina listová - se dá získat z listové zeleniny a nevidím důvod, proč zrovna kvůli ní jíst lyofilizovaná játra.
Píšeš, že nejíš maso, z toho neplyne, jestli nejíš ani jiné živočišné produkty. B12 je nejne v mase, ale i v jiných živočišných produktech, plus tedy v houbách (což, kdyby existovala říše živočichové, která ovšem neexistuje, tak by tam houby byly skoro jistě zařazeny, jsou živočichům extrémně blízké), všetně kvasinek, tj. i droždí.
Železo je v živočišných produktech hemové (vázané v hemu), takže má výrazně lepší (cca třikrát) vtřebatelnost než nehemové železo v rostlinných zdrojích. Vstřebatelnost nehemového železa se dá ovlivnit přítomností masových peptidů a nízkým pH. psala jsem o o výživové hodnotě potravin před pár dny článek na svůj web, tak kdyžtak Tě odkážu ne něj. http://celorocnikucharka.cz/2022/09/21/usporne-a-vyzivne/
To je asi v obecných rysech všechno, konkrétní doporučení konkrétnímu člověku takhle dát opravdu nemůžu.
Odpovědět