24.4.2022 13:33:57 Půlka psa
Re: Krbová kamna – jak správně topit?
Měla jsi správně otevřené/ zavřené všechny páčky na kamnech a na komíně? Horní vzduch, spodní vzduch, komínová klapka? To je daleko důležitější než pořadí hraničky. Musíš vědět, jak nasát co nejvíc vzduchu spodem a jak co nejvíc otevřít komín na rozdělání a přihazování a obecně na jakékoliv otevření dvířek. A pak je dobré vědět, jak klapky po rozhoření po několika desítkách minut zatlumit, jinak budeš pořád jen přihazovat a nic z toho.
Nám se tedy osvědčuje rozdělávat do třísek a briket podpalovačem a až po rozhoření po několika desítek minutách dávat dřevo. Papír žádný, jen to dělá hodně popela a moc to nehoří. Jestli se dá něco v nouzi použít, když není podpalovač ani třísky, tak je to toaletní papír rozmotaný do výšky, aby chytil tah do komína, ale v zásadě to s žádným papírem nemá smysl, kdy v nouzi nejsi.
Každopádně, ty páčky jsou základ. Když s nimi správně cvičíš, tak doma vůbec nic nesmrdí a sklo je úplně čisté. U nás třeba vůbec nepoznáme, že hoří kamna, když přijdeme zvenčí. Technika stavění hraničky má oproti páčkám úplně minoritní důležitost.
Odpovědět