24.4.2022 10:14:23 babi_
Re: Krbová kamna – jak správně topit?
Větře,
"Prý se má v kamnech topit obráceně – tedy naskládat polena dolů, na to menší polínka, pak třísky, nahoru podpalovač a na něj stříška z dalších třísek. Prý se to skrz konstrukci kamen prohoří dolů k těm polenům."
Toto mi kamnář při předávání kamen říkal také, a názorně předvedel - tedy poprvé zatopil on. Já to ignoruji - skládám "hraničku" postaru - jako ty, a chytne to také. Kancelářský papír a papundekl mohou být součástí problému, ony zas tak dobře nehoří - venku (oheň venku) si toho člověk nemusí všimnout, je jedno, že čoudí.
"Jaký mám koupit podpalovač?" Používám "smotky", tedy ty dřevo+vosk, jsou eko, opravdu nesmrdí a fungují perfektně.
"Mám starý komín, venku bylo asi 16 stupňů, jasno. Může to čoudění být vysokou venkovní teplotou, čili můžu zatápět, jen když je větší zima?" Poměr venkovní a vnitřní teploty hraje roli, ale neměl by úplně bránit v zatopení
"Doma nám to teď smrdí jak v pastoušce
Dá se ten smrad nějak řešit?" No vyvětrat, intenzivně a krátce - průvan... ale to je ti asi jasné.
Co mě napadá: byly nastavené všechny "páčky" správně? Tedy přívod vzduchu zvenku a odvod do komína?
Jak se dostal čmoud ve větším do obýváku? Je dobré "trvat" na tom, že se oheň rozhoří při zavřených dvířkách.
Odpovědět