20.3.2022 19:46:29 neznámá
Re: Jogurtovač
Já mlíko svařím.
Tady jsem našla jak to funguje. Podobně to popisují i v Domácím mlíkaři od Kláry z kopce a Klára z kopce je sýrařská legenda.
![~:-D](/g/s/1.gif)
"Těch 5 minut, kdy na začátku výroby necháváte jogurt probublávat, je zásadních. Před výrobou jogurtu musí mléko projít vysokou pasterací, to znamená buď zahřátí na teplotu 90–95 °C po dobu 5 minut, nebo 80–85 °C po dobu 30 minut. Zničí se tak nejen nežádoucí mikroorganizmy a inaktivují inhibiční látky, které by mohly bránit růstu mléčné kultury, ale dochází i k tzv. denaturaci bílkovin, tedy rozrušení jejich struktury. Čerstvé mléko obvykle bývá ošetřeno pouze šetrnou pasterací, která se pohybuje v rozmezí 71,5–74 °C. V případě, že zahřátí na začátku vynecháte, jogurt nebude hustý a bude mít navíc onu nevzhlednou táhlou, téměř slizovitou texturu."
Možná použít trvanlivé mlíko, jak píše Len, to vyzkoušené nemám, chlapa by asi trefil šlak, kdybych ho přinesla domu.
![~:-D](/g/s/1.gif)
Ale většinou to lidi neřeší, mlíko pouze zahřejí a naočkují jogurtem.
Odpovědět