20.3.2022 19:46:29 neznámá
Re: Jogurtovač
Já mlíko svařím.
Tady jsem našla jak to funguje. Podobně to popisují i v Domácím mlíkaři od Kláry z kopce a Klára z kopce je sýrařská legenda.
"Těch 5 minut, kdy na začátku výroby necháváte jogurt probublávat, je zásadních. Před výrobou jogurtu musí mléko projít vysokou pasterací, to znamená buď zahřátí na teplotu 90–95 °C po dobu 5 minut, nebo 80–85 °C po dobu 30 minut. Zničí se tak nejen nežádoucí mikroorganizmy a inaktivují inhibiční látky, které by mohly bránit růstu mléčné kultury, ale dochází i k tzv. denaturaci bílkovin, tedy rozrušení jejich struktury. Čerstvé mléko obvykle bývá ošetřeno pouze šetrnou pasterací, která se pohybuje v rozmezí 71,5–74 °C. V případě, že zahřátí na začátku vynecháte, jogurt nebude hustý a bude mít navíc onu nevzhlednou táhlou, téměř slizovitou texturu."
Možná použít trvanlivé mlíko, jak píše Len, to vyzkoušené nemám, chlapa by asi trefil šlak, kdybych ho přinesla domu.
Ale většinou to lidi neřeší, mlíko pouze zahřejí a naočkují jogurtem.
Odpovědět