Re: Jogurtovač
Měla jsem litrový s jednou průhlednou nádobou, co se vloží do druhé nádoby - ta zahřívá (elektricky) a udržuje teplotu na potřebných 40 st. Stačilo večer připravit vlažné mléko s pár lžícemi jogurtu a ráno byl hotový jogurt ke snídani.
Ale... když mám dát za mléko 20-30 Kč (kupuji čerstvé plnotučné), k tomu malý kelímek jogurtu anebo jog. kultury, někdo přidává i sušené mléko, dále si musím večer vzpomenout, pak směs ohřívat a udržovat několik hodin teplotu, nepřijde mi to nijak výhodné. Nehledě na to, že se občas zadařil jogurt slizovitý, snědli jsme ho teda, ale nic moc konzistence.
Asi máš svoje důvody, když zvažuješ jogurtovač. Kdybych měla nějaké speciální požadavky jako vlastní kozí mléko, sojové, dietu, atp, tak bych používala jogurtovač dál, jinak mi nepřijde jako potřebná věc do domácnosti.
Jogurtovač jsem darovala, kupuju 500 g kelímky hotového jogurtu, vejdu se pokaždé pod 20 Kč/ks a je mi jedno, jestli v obchodě koupím 2 velké jogurty nebo litr mléka + malý jogurt na výrobu vlastního.
Jestli si chceš výrobu jogurtu zkusit a máš el. troubu nastavitelnou na 40 stupňů, na jednu noc to zkus a budeš vědět, jestli opravdu potřebuješ jogurtovač. Bude mít nejspíš menší spotřebu, jelikož zahřívá menší prostor než ta trouba, ale to je tak podle mě celá výhoda jogurtovače.
Někdo dělá jogurt v termomíse, někdo jen tak v peřinách. Do toho bych nešla, když není záruka rovnoměrné teploty po nějakých 8-12 hodin, kdo ví, co v kelímku vyroste.
Přišlo mi praktičtější pořídit si jogurtovač s jednou nádobou a odebírat postupně do misek, než s vícero skleničkami, je s tím víc práce. Kdybys chtěla vědět něco víc, tak sem napiš.
Odpovědět