13.9.2019 23:53:02 Hanka 75
Re: sušení šípků a čaj
při pokojové teplotě se to myslím dá, ale trvá to déle, sušila jsem jen nad topením a nikdy mi nezplesnivěly, ale úplně nejlepší to asi není, protože to trvá dlouho
šípkový čaj milujeme, celá rodina, i děti a doporučuji s medem
my děláme tak (a takový ho milujeme), že zaliji šípky vroucí vodou a povařím (co nejkratší dobu, půl minuty, minutu..) a jak to jde poštouchám štouchadlem na brambory, (vařím, jen tak dlouho dokud už jdou rozmělnit), pak ještě chvilku nechám vařit, scedím přes cedník kvůli chloupkům a schladím přidáním studené vody pod cca 70-75 st. (aby se naničil vitamín C - proto i co nejkratší dobu vařím a zalévám vroucí vodou, neb mi přijde, že tak ušetřím šípky lépe vystavení teploty nad těch cca 75 st.) To si prosím dohledej při jaké teplotě se ničí vitamín C, já to nevím zcela přesně, tak at nemystifikuji.
Pokud možno ihned děám druhou várku, opět zaliji horkou vodou, prmíchám event. ještě poštouchám, sliji.. někdy dělám i třetí.
Nevím, zda to děláme takto dobře kvůli chloupkům, zda to něčemu neškodí, ale nikde jsem se nedočeetla, nedoptala, jak to je a chuť z těch rozmělněných a nebo jen celých namočených a povařených se nedá srovnat. Ten "náš" je plný šípkové chuti a všicni ho milujeme. Lze udělat stejně dobrý i z čerstvých, tak doporučuji nečekat až uschnou (a možná se to při pokojové teplotě nepovede) a užívat si šípkový čaj
nejlépe s medem, ten ho opravdu skvěle dochutí
Odpovědět