Re: Lze zavařovat okurky v myčce?
Clostridium je běžně v půdě a normálně není problém, když ho sníš, nebezpečná pro nás není samotná bakterie, ale toxin, který produkuje. A ona ho produkuje v určitém pro sebe ideálním prostředí (anaerobní, celkme vlhké atd.). TAkže když sníš okurku s clostridiem (což už jsi v životě nepochybně opakovaně udělala), tak se Ti naprosot nic nestane.
Ale právě v té konzervě má clostridium ideální podmínky a spooustu času, takže se vesele množí a vesele produkuje botulotoxin a stačí se ho tam nakumulovat taková dávka, že se stane pro člověka toxickým.
YMslím, že i v té minulé diskusi jsme vysvěztlovala, jaká všechna opatření růstu clostridií brání. Je to nízké pH, osmotické působení monosacharidů a soli, ale taky ta správná sterilace (u rizikových konzerv je nutná dvojitá tzv. tyndalizace, protože clostridium je navíc sporulujícíc a spory přežívají var a klíčí až o den později).
jedinou výjimkou je tzv. kojenecký botulismus, protože kojenci jsou opravdu křehcí a stačí jim jen maličká dávka botulotoxinu, který stihne clostridium vyprodukovat za tu chvilku průchodu zažívacím traktem. Proto u kojenců skutečně i ty neumyté okurky riziko jsou, ale zas kdo by kojenci dával nemytou okurku, žejo. Kojenecký botulismus bývá popisovaný vpodstaě skoro jen po medu, v němž se clostridia čas od času vyskytují (včely je tam natahají, záchyty jsem v poslední době zaznamenala jen americké, ale i v evropě je to pravděpodobné, že tam občas jsou, zdaleka ne každý med od každého včelaře je na ně vyšetřen). Kojenecký botulismus je ovšem opravdu rarita.
Tj, jeslti se ptáš na mě osobně, tak já vlastnoručně vypěstované okurky a rajčata dávám svému batoleti klidně nemytá, pokud je přímo utrhnu :) Samozřejmě kupované myju pečlivě.
A tedy co může bakterie způsobit - bakterie nic, ale její toxin - botulotoxin - je jeden z nejtoxičtějších jedů vůbec, je neurotoxický a při otravě botulotoxinem = botulismu je úmrtnost kolem 30 - 50 % v závislosti na zemi, kde se otrávíš, a úrovni jejího zdravotnictví (v ČR je to na té dolní hranici).
Žádné okurky se clostridiem "nezkazí", není to vůbec nijak vidět ani poznat, když tam botulotoxin je. Za "zkažení" jsou odpovědné úplně jiné bakterie a plísně, mnohem méně nebezpečné.
Odpovědět