30.8.2012 22:43:40 Binturongg
Re: Přísná dieta - illeus, crohn + těžká deprese
No tak dort a kachnu se zelím a knedlíky určitě NE! To není dietní ani pro zdravého člověka.
Jinak teda má maminka nárok na informace a vysvětlení, to by jí měli poskytnout, stejně jako jasnou diagnózu. Jestli je na gastroenterologii objednaná za dlouho, ať si se zprávou z nemocnice zajde k obvoďákovi - ten jí to přeloží a vysvětlí.
Dej si do googlu CROHNOVA CHOROBA JÍDELNÍČEK a vyjedou Ti odkazy, jak a co připravovat.
Jde o tzv. bezezbytkovou dietu.
Tady máš příklad:
http://www.crohn.ic.cz/?site=dieta
Výběr potravin
Nápoje: čaj, minerálky bez kysličníku uhličitého, slabé ovocné šťávy
Pečivo: pouze bílé - veka, rohlíky, netučné moučníky připravené z piškotového těsta doplněné jemným džemem nebo sněhem z bílků (zapečeným)
Přílohy: bramborová kaše při toleranci mléka, v opačném případě ředěná vývarem z brambor, těstoviny, jemný knedlík, rýže
Polévky: vývar z libovolného masa nebo mrkve doplněný rýží nebo těstovinami, jemně nastrouhanými brambory nebo mrkví
Maso: pouze libové, telecí, hovězí, vepřové, kuře, kapr, filé, z uzenin pouze dušená šunka
Tuky: pouze čerstvé máslo na pečivo, do pokrmů až při dokončení
Sýry: nízkotučené, bez příchutí, netučný tvaroh
Vejce: v menším množství, samostatně co nejméně, lépe je zařadit do pokrmů
Ovoce: syrové pouze banány, meruňky pouze kompotované bez slupky, jablka oloupaná podusit zcela do měkka a domixovat
Zelenina: žádná syrová, jen mrkev nastrouhaná a dušená, mrkvové pyré
Technologické postupy při vaření
Vařit, dusit, péci bez tuku, pokrmy doplnit máslem až po dohotovení, nepřepalovat tuk! Omáčky zahustit jen zálivkou nebo na sucho opraženou moukou.
Nepovolené technologické postupy
Smažení, restování, pečení na tuku, postupy, při kterých vzniká tvrdá kůrka, zahušťování jíškou
Nepovolené potraviny
Nápoje: mléko, káva, kakao, ostré ovocné šťávy a štávy z koncentrátu, jakýkoliv alkohol, coca cola a podobné nápoje, tonic, nápoje s kysličníkem uhličintým - bublinky
Ovoce: syrové, kompot s tvrdou slupkou a dužinou - hrušky, ananas se zrníčky - jahody, maliny, angrešt, kiwi
Zelenina: žádná syrová, nakládaná ani mražená, sterilované saláty s nálevy, kapusta, zelí (ani čínské), kedlubny, ředkvičky, porek, cibule, česnek, rajčata, okurky, květák, křen
Luštěniny: v jakékoliv úpravě
Houby: ani odvar z hub ;-)
Maso: bůček, lojovaté hovězí, příliš tučné vepřové, uzené, skopové, zvěřina, tučné ryby, vnitřnosti
Uzeniny: salámy, párky, klobásy, jitrnice, jelita, tlačenka, paštiky, žádné masové konzervy
Tuky: lůj, sádlo, škvarky, šlehačka
Přílohy: brambory, kynuté knedlíky, smažené bramborové hranolky a krokety
Koření: všechny druhy
Pochutiny: kečup, kořčice, majonézy, tatarská omáčka, lahůdkové saláty (bramborový, vlašský..)
Nejezte přeslazené pokrmy, konzervované potraviny!
Odpovědět