| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Hlavní : Zpracování a skladování potravin

1.7.2010 22:05:46 zerat

Re: jaká jídla a jak zavařujete na dovolenou

jj už jsem to našla na netu, třeba se to bude někomu hodit:
Clostridium botulinum
Clostridium botulinum je Gram pozitivní, pohyblivá, sporulující, tyčinková bakterie, striktně anaerobní, tzn., že roste a množí se pouze v nepřítomnosti kyslíku. Za těchto podmínek produkuje botulotoxin, který je ničen teplem, světlem, zářením, alkalickým prostředím; v kyselém prostředí a při poklesu teploty pod 4° C se produkce toxinu zastavuje.

Otrava
Botulotoxin je protein, patří mezi neurotoxiny (nervové jedy) vyznačující se velkou toxicitou a vyskytuje se v sedmi hlavních antigenních podobách. Všechny působí na centrální nervový systém, blokují periferní cholinergní synapse, z nichž nejvýznamnější jsou nervosvalové spoje. Onemocnění nazývané botulismus se projevuje paralytickým ochrnutím svalů. První příznaky botulismu nastanou po 12 - 36 hodinách po pozření potraviny kontaminované botulotoxinem, ale mohou se projevit již po 6 hodinách nebo až po 10 dnech. K příznakům obvykle patří sucho v ústech, potíže při polykání, potíže při mluvení, dvojité vidění, zvracení, průjem, spolu s progresivním svalovým ochrnutím. Pokud tyto příznaky zůstanou neléčené, postupně dojde k ochrnutí dýchacích svalů a poruchám činnosti srdce. Ke smrti dochází následkem obrny dýchacích svalů a bránice. Léčba probíhá podáním protijedu a napojením postiženého na umělou ventilaci plic.

Vlastnosti C. botulinum
Spory jsou termorezistentní. Vydrží několikaminutový var, některé dokonce přežijí teplotu 120? C po dobu 2 - 3 minut. Při teplotách nad 60? C se aktivují, klíčí a ve vhodných růstových podmínkách se přeměňují ve vegetativní buňky. Produkce botulotoxinu je úzce spojena s růstem. Toxin se tvoří a z buněk vylučuje při všech teplotách a hodnotách pH, při kterých rostou vegetativní buňky. Nejvíce toxinu se tvoří při teplotě 28? C. Botulotoxiny jsou citlivé na teplo. Teplota 80? C po dobu 30 minut nebo několikaminutový var postačí ke zničení toxinu.

Výskyt C. botulinum
Buňky byly izolovány prakticky ze všech druhů potravin. Vhodným substrátem pro růst tohoto mikroorganismu je zelenina a zeleninové konzervy, maso a masné výrobky, ryby a rybí výrobky, med, žampióny čerstvé i nakládané ve slaném nálevu, pasta z lískových oříšků. Mléko a mléčné výrobky jsou jen výjimečně příčinou botulismu. Mléko není vhodné pro rozvoj vegetativních buněk a tvorbu toxinu, může však být kontaminováno sporami, které nejsou ničeny pasteračními teplotami ani jinými obvyklými formami tepelného zpracování a jsou nálézány životaschopné v mléčných výrobcích, avšak bez tvorby toxinu. V kysaných mléčných výrobcích se C. botulinum nerozmnožuje vzhledem k nízké hodnotě pH. Sýry jsou příčinou botulismu jen ojediněle. Velké zdravotní riziko představují čerstvé potraviny (ovoce, houby) balené v plastových foliích s nízkou výměnou vzduchu, potraviny balené vakuově či v obalech s modifikovanou atmosférou chudou na kyslík nebo hotové pokrmy připravované metodou „sous vide“.

Prevence proti botulismu vyžaduje:

•podrobení málo kyselých nebo nekyselých potravin sporocidnímu záhřevu – 120? C po dobu minimálně 3 minut. tento tepelný zákrok ničí vegetativní buňky i spory C. botulinum. Pokud tento tepelný zákrok nelze aplikovat v podmínkách domácího zavařování, např. zeleniny, provést sterilizaci dva dny po sobě. Při prvním tepelném ošetření spory C. botulinum vyklíčí a změní se ve vegetativní buňky. Při druhém tepelném ošetření dojde ke zničení těchto buněk i event. vytvořeného botulotoxinu.
•použití konzervačních činidel (kuchyňská sůl, dusitany) v dostatečné koncentraci. Některé sterilované výrobky se potom mohou podrobit tepelným zákrokům při nižší teplotě, protože konzervační látky podporují účinky záhřevu.
•okyselení potravin na hodnotu pH nižší než 4,5.
•kontrolu těsnosti uzávěrů a plechovek, aby nedošlo k sekundární kontaminaci.
•balení čerstvé zeleniny a hub do perforovaných folií a obalů, aby nedošlo k vytvoření podmínek bezkyslíkaté atmosféry.
•uchovávání potravin a pokrmů v teplotách nižších nebo max. 3? C.
•dostatečné prohřátí uchovávaných potravin a pokrmů (80? C po dobu 20 minut, var po dobu několika minut) ke zničení event. vytvořeného toxinu.


Více informací na: http://www.celostnimedicina.cz/onemocneni-z-potravin.htm#ixzz0sSlshqUV
Odpovědět
Průběh diskuze (79 názorů)
Téma: Jaká jídla a jak zavařujete na dovolenou... Zuzčča 1.7.2010 21:4
*Re: jaká jídla a jak zavařujete na dov... zerat 1.7.2010 21:6
**Re: jaká jídla a jak zavařujete na d... Zuzčča 1.7.2010 21:22
*Re: jaká jídla a jak zavařujete na dov... sojka+07+09 1.7.2010 21:13
*Re: jaká jídla a jak zavařujete na dov... Sýkorka 47 1.7.2010 21:34
**Re: jaká jídla a jak zavařujete na d... Jit+3 1.7.2010 21:45
**Re: jaká jídla a jak zavařujete na d... Jahala. 1.7.2010 21:45
*Re: jaká jídla a jak zavařujete na dov... zerat 1.7.2010 21:54
**Re: jaká jídla a jak zavařujete na d... Jahala. 1.7.2010 22:1
***Re: jaká jídla a jak zavařujete na... zerat 1.7.2010 22:5
****Re: jaká jídla a jak zavařujete ... zerat 1.7.2010 22:6
*Re: jaká jídla a jak zavařujete na dov... 16.5Salám&Lajka14 1.7.2010 22:6
*Re: jaká jídla a jak zavařujete na dov... boží žena 1.7.2010 22:8
**Re: jaká jídla a jak zavařujete na d... 16.5Salám&Lajka14 1.7.2010 22:9
***Re: jaká jídla a jak zavařujete na... Veruka 1.7.2010 22:13
****Re: jaká jídla a jak zavařujete ... boží žena 1.7.2010 22:15
*****Re: jaká jídla a jak zavařujet... 16.5Salám&Lajka14 1.7.2010 22:16
******Re: jaká jídla a jak zavařuj... boží žena 1.7.2010 22:18
***Re: jaká jídla a jak zavařujete na... Jahala. 1.7.2010 22:16
****Re: jaká jídla a jak zavařujete ... 16.5Salám&Lajka14 1.7.2010 22:18
*****Re: jaká jídla a jak zavařujet... Jahala. 1.7.2010 22:22
******Re: jaká jídla a jak zavařuj... 16.5Salám&Lajka14 1.7.2010 22:23
*******Re: jaká jídla a jak zavař... Jahala. 1.7.2010 22:31
***Re: jaká jídla a jak zavařujete na... malostranska 1.7.2010 22:17
***Re: jaká jídla a jak zavařujete na... & 1.7.2010 22:17
****Re: jaká jídla a jak zavařujete ... 16.5Salám&Lajka14 1.7.2010 22:20
*****Re: jaká jídla a jak zavařujet... & 1.7.2010 22:33
******Re: jaká jídla a jak zavařuj... ...neviditelná... 1.7.2010 22:39
******Re: jaká jídla a jak zavařuj... Sengam 1.7.2010 22:40
*******Re: jaká jídla a jak zavař... ...neviditelná... 1.7.2010 22:42
********Re: jaká jídla a jak zav... Sengam 1.7.2010 22:45
*********Re: jaká jídla a jak z... zerat 2.7.2010 8:35
**********Re: jaká jídla a jak... 16.5Salám&Lajka14 2.7.2010 8:47
***********Re: jaká jídla a j... & 2.7.2010 9:1
************Re: jaká jídla a... 16.5Salám&Lajka14 2.7.2010 9:4
************Re: jaká jídla a... boží žena 2.7.2010 9:9
*************Re: jaká jídla... boží žena 2.7.2010 9:10
**************Re: jaká jíd... Paradox 2.7.2010 9:14
***************Re: jaká j... 16.5Salám&Lajka14 2.7.2010 9:20
****************Re: jaká... Jahala. 2.7.2010 9:32
*****************Re: ja... Lenka 2.7.2010 9:36
******************Re: j... Mamina 2 2.7.2010 10:1
**************Re: jaká jíd... & 2.7.2010 9:15
***************Re: jaká j... boží žena 2.7.2010 9:44
****************Re: jaká... Mamina 2 2.7.2010 9:47
*****************Re: ja... Jahala. 2.7.2010 10:4
******************Re: j... Mamina 2 2.7.2010 10:15
******************Re: j... boží žena 2.7.2010 10:17
******************Re: j... 16.5Salám&Lajka14 2.7.2010 10:21
*******************Re: j... & 2.7.2010 10:34
***********Re: jaká jídla a j... Jahala. 2.7.2010 9:14
***********Re: jaká jídla a j... malostranska 2.7.2010 12:54
**********Re: jaká jídla a jak... Jahala. 2.7.2010 9:6
*******Re: jaká jídla a jak zavař... & 1.7.2010 22:48
********Re: jaká jídla a jak zav... Sengam 1.7.2010 22:51
*********Re: jaká jídla a jak z... & 1.7.2010 22:55
****Re: jaká jídla a jak zavařujete ... Loizička 1.7.2010 22:37
*****Re: jaká jídla a jak zavařujet... ...neviditelná... 1.7.2010 22:40
*****Re: jaká jídla a jak zavařujet... ...neviditelná... 1.7.2010 22:41
******Re: jaká jídla a jak zavařuj... Loizička 1.7.2010 23:6
*****Re: jaká jídla a jak zavařujet... Jahala. 1.7.2010 22:53
*****Re: jaká jídla a jak zavařujet... daba+holčička 2.7.2010 10:30
***Re: jaká jídla a jak zavařujete na... Inka 1.7.2010 22:21
*Re: jaká jídla a jak zavařujete na dov... Mickey16 1.7.2010 22:19
*Re: Jaká jídla a jak zavařujete na dov... katyn 1.7.2010 22:22
**Re: Jaká jídla a jak zavařujete na d... Jahala. 1.7.2010 22:24
***Re: Jaká jídla a jak zavařujete na... ...neviditelná... 1.7.2010 22:36
*Re: Jaká jídla a jak zavařujete na dov... Ocicko 1.7.2010 23:1
*Re: Jaká jídla a jak zavařujete na dov... Moncaka 1.7.2010 23:1
**Re: Jaká jídla a jak zavařujete na d... Ema 2.7.2010 0:45
***Re: Jaká jídla a jak zavařujete na... Paradox 2.7.2010 9:10
*Re: Jaká jídla a jak zavařujete na dov... Cimbur 2.7.2010 7:9
**Re: Jaká jídla a jak zavařujete na d... Cimbur 2.7.2010 7:18
*Jak dlouho, na kolik stupňů a zkušenos... zerat 2.7.2010 8:23
*Re: Jaká jídla a jak zavařujete na dov... Paradox 2.7.2010 9:12
*Re: Jaká jídla a jak zavařujete na dov... tacka 2.7.2010 9:29
*Re: Jaká jídla a jak zavařujete na dov... Zuzčča 2.7.2010 10:26
**Re: Jaká jídla a jak zavařujete na d... Handýsek+2holčičky 6.7.2010 17:42
***Re: Jaká jídla a jak zavařujete na... Handýsek+2holčičky 6.7.2010 17:50

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.