| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Zdraví : Ekzém

14.2.2010 9:53:16 zerat

Záleží na úpravě luštnin!

U luštěnin je nutné dodržet čas, jak dlouho mají být namočené, potom slít vodu a napustit novou a vařit. Opravdu se tím o hodně sníží nadýmání, protože nadýmání způsobují jedovaté viz. článek z netu:
Pouze občas by měli konzumovat luštěniny také lidé, kteří trpí pálením žáhy, vyloučit z jídelníčku by je měli nemocní s hepatitidou, cirhózou či s peptickými vředy a ti, kteří trpí nadýmáním a musí držet dietu kvůli salmonelóze. Vhodné nejsou ani při onemocnění žlučníku a slinivky břišní a nastávající a kojící maminky by je neměly konzumovat příliš často ani ve velkých porcích.

Také příprava luštěnin má své zásady, které doporučují lékaři, a které stojí za respektování. Luštěniny před vařením zásadně namáčíme. Zaprvé tím zkrátíme dobu varu, zadruhé "odzbrojíme" tzv. lektiny a zatřetí zlepšíme stravitelnost luštěnin.

Lektiny jsou bílkoviny (glykoproteiny) jednak obsažené v rostlinách (zejména v semenech) či v mase, jednak vyráběné naším tělem. Mají dobré vlastnosti (například shlukují mikroorganismy, které "plavou" volně ve slinách, což je důležité proto, že takovéto shluky se snadněji odplavují slinami a polykají), ale od konce 19. století vědí lékaři také to, že mohou být škodlivé. Mohou například způsobovat nedostatečné využívání vitaminů, aminokyselin, tuků a glukózy, takže dochází ke zpomalení růstu organismu, k poruchám trávení, hubnutí či snižování hladiny inzulinu v krvi. Lektiny nejvíce škodí tehdy, jsou-li luštěniny konzumovány zasyrova. Varem u nich dochází k denaturaci (tj. ke ztrátě schopnosti vázat se na jiné bílkoviny či cukry v lidském těle), čímž ztrácejí jak své dobré, tak nedobré vlastnosti. Toto jejich "chování" si můžeme pro lepší srozumitelnost přirovnat k "chování" vaječného bílku během varu: tím, jak tuhne, klesá jeho schopnost promísit se s jinými látkami.

Zatímco u nenamočených luštěnin přestávají být lektiny nebezpečné až po devadesáti minutách varu, u namočených k tomu dochází již po 10 minutách varu! Protože tyto látky jsou rozpustné ve vodě a během namáčení se do ní vyplaví, je logické, že ji musíme vylít a k vaření použít novou. Co se týče zlepšení stravitelnosti luštěnin v důsledku namáčení, jde o to, že se při něm částečně vyplavují oligosacharidy, s nimiž si trávicí trakt neví rady a díky nimž dochází k nadýmání.

Doba máčení luštěnin není jednotná: čočka se namáčí asi 3-5 hodin, zelená sója asi 6 hodin a fazole, hrách, cizrna či žlutá sója 10-12 hodin. Protože luštěniny nadýmají a bývají pro mnoho lidí nesnadno stravitelné, je vhodné používat specifický způsob úpravy: vaříme je s přísadami, které nadýmání zmírňují (majoránka, saturejka, kmín, bazalka, fenykl), vaříme je společně s mořskými řasami, které si koupíme v prodejnách racionální výživy, a které také zvyšují stravitelnost luštěnin, dáváme přednost kaším a polévkám, což jsou konzistence, které trávicí trakt snáze zpracuje, při potížích volíme stravitelnější odrůdy -například červenou čočku., volíme stravitelnější produkty -například sójový sýr tofu (podrobnosti najdete u sóji), luštěniny jíme po malých porcích, luštěniny jíme občas, luštěniny jíme společně s dušenou zeleninou či zeleninovým salátem,
luštěniny nejíme společně s dalšími zdroji bílkovin (uzeniny, vejce),luštěniny solíme až po skončení varu nebo těsně před jeho skončením, protože sůl by dobu varu prodloužila.

Poznámka:
Mořské řasy jsou jednobuněčné rostliny, které obsahují všechny základní složky potravy, tj. bílkoviny, tuky, sacharidy, vitaminy a minerální látky. Prospívají trávení (zabraňují zácpě), pomáhají snižovat nadváhu, krevní tlak i obsah cholesterolu v krvi a prospívají štítné žláze, srdci, vlasům i nehtům apod. Prodejny racionální výživy nabízejí různé druhy mořských řas -wakamé, aramé, nori apod. Z řas rostoucích v hloubce asi 80 m se získává bezbarvé želé zvané agar-agar.
Odpovědět
Průběh diskuze (15 názorů)
Téma: Kde brát bílkoviny, když ty "normál... helena + veverčátka 14.2.2010 3:45
*Re: Kde brát bílkoviny, když ty "... Tygří oko 14.2.2010 4:13
**Re: Kde brát bílkoviny, když ty &quo... anemon 14.2.2010 5:4
**Re: Kde brát bílkoviny, když ty &quo... helena + veverčátka 14.2.2010 13:15
*Re: Kde brát bílkoviny, když ty "... sally 14.2.2010 6:54
*Re: Kde brát bílkoviny, když ty "... opice... 14.2.2010 7:23
**Re: Kde brát bílkoviny, když ty &quo... perdita 14.2.2010 7:55
**Záleží na úpravě luštnin! zerat 14.2.2010 9:53
***Re: Záleží na úpravě luštnin! helena + veverčátka 14.2.2010 13:17
*Re: Kde brát bílkoviny, když ty "... Simeona a 3 14.2.2010 8:35
*Re: Kde brát bílkoviny, když ty "... VERI + V6/08 + bříško 14.2.2010 8:38
*Re: Kde brát bílkoviny, když ty "... Horama 14.2.2010 9:24
*Re: Kde brát bílkoviny, když ty "... vojtami 14.2.2010 12:29
**Re: Kde brát bílkoviny, když ty &quo... helena + veverčátka 14.2.2010 13:18
*Re: Kde brát bílkoviny, když ty "... Lenka & Elenka 14.2.2010 15:4

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.