Anthea |
|
(8.11.2023 19:14:07) My husu nepečeme, ani na ní nechodíme do restaurace, ale zato chodíme u nás ve městě na svatomartinskou slavnost, spojenou s jarmarkem. Když byla dcera ještě malá, tak jsme slavili zvláštní slavností v rámci školky. Příjezd sv. Martina, rozdáváni svatomartinských rohlíčků, které napekly paní učitelky. A nakonec opékání špekáčků. A co Vy?
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(8.11.2023 19:27:39) Asi si dáme svatomartinské víno.
|
|
Stáňa * |
|
(8.11.2023 19:30:18) Nikdy jsme tuhle tradici neudrželi. Když jsem byla malá, tak rodiče chovali husy, které se jedli nahodile na podzim a v zimě.
Letos nám jedna obecní akce vychází na Martina a ženské tradicne pečou něco sladkého pro navstevniky, většinou nějakou buchtu. Tak hledám recept právě na svatomartinske rohlíčky. Asi zkusím jak z kynuteho, tak nekynuteho těsta.
A večer pak pořádáme divadelní predstaveni ochotniků v kulturním sále, který navazuje na místní hospodu, kde budou dělat cely vikend svatomartinske hody. Budu prodávat lístky, tak si tam koupím taky pár rohlíčků.
|
|
Evelyn1968,2děti |
|
(8.11.2023 19:30:56) Husa už je v lednici, pro víno dojdu 11.11.. Sladké moc nepeču, rohlíčky koupím v pekárně. Přijede syn a pozvu maminku.
|
|
neznámá |
|
(8.11.2023 19:48:09) V neděli bude husa, rozmyslím si jestli udělám rohlíčky nebo štrůdl. Víno koupit nestihnu, načnu nemartinské.
|
|
Stará husa |
|
(8.11.2023 19:58:09) Tuto tradici jsem nikdy nedržela a husu jsem nikdy nejedla ( bodejť, nejsem kanibal ). Ona se jí se zelím, což je jídlo, které nenávidím a zvedá se mi žaludek jenom z toho zápachu.
|
Stáňa * |
|
(8.11.2023 20:00:55) U nás se jí zelí hodně. Zrovna máme asi 14 dní naloženo 10 kg. Ale chápu tě, každý to máme jinak.
Třeba by ta husa šla i se špenátem ..
|
|
neznámá |
|
(8.11.2023 20:02:13) Stará huso, husu klidně udělám pečenou s rýží a jako přílohu nějakou zeleninu nebo třeba kompot. Klidně pod husu nakrájím jablka nebo ještě raději hrušky. Nikde není psáno, že musí být knedlíky a zelí.
Možná se hecnu a v neděli budou lokše, ty miluji.
|
Stará husa |
|
(8.11.2023 20:43:32) No, sama si husu pro sebe neupeču, jedla bych ji 14 dní. A v hospodě je jen se zelím. Tak holt to bude jedno z mnoha jídel, které nikdy neochutnám.
|
Evelyn1968,2děti |
|
(8.11.2023 20:57:02) V Kauflandu mají samotná husí prsa.
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(8.11.2023 21:01:24) Můžeš si koupit jenom 1 stehno nebo prsa
|
Lenka Pražanda |
|
(9.11.2023 13:33:48) Kde? Dej tip, prosím Já všude viděla jen celou husu (cca4 Kg, uf, to ani neodnesu domů, natož to sníst) a ještě mraženou. Taky patřím k těm, co husu nikdy nejedli
|
|
|
|
|
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(8.11.2023 20:00:03) Ano, je to naše novodobá rodinná tradice... Kdysi jsem muži k svátku připravila husí hody a od té doby je to svátek nezbytný Husu jsem koupila včera, pro jistotu jsem ji strčila do mrazáku, už teda nachystanou, droby zvlášť, jatýrka zvlášť. V neděli bude kaldoun, jatýrka s brusinkami na husičkovém toustu (vykrajovátkem nadělám husy z toustového chleba a opeču na másle), husa, noky, zelí s brusinkami na červeném víně, a ořechové rohlíčky... Jen to svatomartinské víno vynecháme, to nikdo u nás neocení
|
|
Latté |
|
(8.11.2023 20:15:56) Nikdy jsme tuto tradici nedrželi (stejně tak v rodině manžela totéž) a ač v okruhu nejbližších jsou nositelé tohoto jména, tak až do svých 42 let jsem vůbec nic netušila o nějaké svatomartinské tradici a co vše se k tomu váže, celá ta legenda, zvyky jídlo - nic. Když tehdy dítě začalo chodit do 1. třídy, tak tam tím žili už někde od začátku října a vše se jen točilo kolem svátku sv. Martina a příprav na všelijaké tématické akce k tomu, tak jsem jen žasla a zírala, co to je za šaškárnu, nicméně zároveň tak doplnila v této oblasti mezery. Každopádně veškeré tradice, zvyky a svátky nenávidím a nedržím, takže po opuštění tamního školního zařízení už zase podobné věci zdárně ignoruji. Držitelé tohoto jména u nás v sobotu dostanou nějakou maličkost k svátku a tím to končí...žádná husa, rohlíčky, víno a kdovíco ještě nehrozí.
|
neznámá |
|
(8.11.2023 20:21:46) My jsem ji drželi nevědomky. Tuto dobu jsme husy a kachny doma vraždili a ořechové rohlíčky a jiné ořechové pečivo se peklo, protože bylo hodně vlašáků. Víno ne, to je novinka a hezká novinka, takové novinky se mi líbí.
|
|
|
Vítr z hor |
|
(8.11.2023 20:49:26) Nikdy jsem to neresila, ale ted nam chodi do prace nabidka hus, tak obcas koupim a zhruba kolem Martina upecu. Letos jsem musela koupit 2 (vzdy nam je nabizeji po vetsich balenich), tak jsme prvni delali uz pred mesicem, kdyz tu byla navsteva. Takze spis drzime podzim nez Martina.
|
|
Federika |
|
(8.11.2023 20:55:08) Husa s knedlíkem, dvěma druhy a dvěma druhy zelí, to musí bejt Nám každoročně nabízí škola jednoho syna připravenou hostinu, celou husu a čerené a bílé zelí, knedlíky. Je to vyhlášenej kuchař (třebaže školní a mají to akt dobrý. Ale letos manžel odmítl, zdá se mu vysoká cena. Tak holt někam půjdeme-a nevyjde to levnějš Už se těším, já si husu během roku vlastně spíš nikdy nedávám,ale na Martina joooo.
|
|
vlad. |
|
(8.11.2023 21:14:21) Vidim to na svatomartinske vino husu u nas nikdo moc nemusi
|
|
Půlka psa |
|
(8.11.2023 21:27:28) Budeme půjčovat bílého koně (kobylu) na jednu slavnost, tak se tam zajedeme podívat. Ale jinak, husa mi nechutná, víno mám raději staré a sladké nejím vůbec, takže v tomhle ohledu mi to nic neříká.
|
|
Fern |
|
(8.11.2023 22:36:16) Husu jsem pekla jednou a stacilo - mnoho povyku pro nic aneb opravdu dlouhe peceni a dnesni nesmyslne ceny za kostnateho ptaka mi fakt za to nestoji.
Rada jsem se proto vratila ke kachnim stehnum a uplne nejlepsi a zaroven mnohem dietnejsi je pecene kruti horni stehno,opravdu mnohem vetsi pochoutka.
A kdyz uz pect husu,tak jedine husi stehna.Uz nekolik let nekupuju vubec zadne cele ptaky,ktere sice vyjdou levneji,ale proc,kdyz su vsichni stejne nejvic pochutnaji prave jen na tech stehnech.
|
|
TaJ |
|
(8.11.2023 22:45:07) My jsme nikdy sv. Martina nijak "nedrželi". Jen, když byl syn malý, tak jsme chodili na lampionový průvod, který šel od kostelíka na takovou velkou pláň v Řepích a tam byl potom vždycky ohňostroj. Rozdávali tam myslím i svatomartinské rohlíčky, pořádala to městská část Prahy 6. Naposled jsme se tam byli podívat někdy před covidem a už bez lampionu
|
|
caira (Vojta1/03,Mates11/04) |
|
(9.11.2023 10:01:47) Ano Bude svatomartinský pták, zelí červené a bílé, knedlíky bramborové a houskové. Ke kávě svatomartinské rohlíčky. A víno.. Držíme poslední roky, konečně jsme schopni se sejít aspoň kvůli jídlu . Jinak jsme dost rozlítaná rodina. Ale na kopec jídla si u nás čas najde každý
|
|
Blanče |
|
(9.11.2023 13:02:13) Svatomartinský oběd byl jedním na které jsem přitáhla posledních pár let celou rodinu, ať už jsem vařila, nebo objednala jídlo. Loni nám do toho "hodila vidle" dcera, 11.11. se vdávala, brala s Martina. Takže loni bylo sice 80 porcí husy a potkali jsme se ve 100 lidech, ale mladí tím pádem zavedli svoji tradici a v sobotu ráno odjíždí na stejné místo, jako ráno po svatbě. A já jsem nějak pozapomněla, navíc v sobotu jsem celý den na akci zcela jiného druhu. Minulý víkend jme měli pro oddílové děti víkendovku, v neděli odpoledne jsem přejížděla na konferenci a od středy dodělávám resty vzniklé dvěma dny "volna". Takže až jsem našla tuhle diskusi, volala jsem manželovi, ať koupí kus husy nebo kachní prsa, ale jen pro nás dva, neděli musím dát odpočinkovou. Druhá varianta je jít s omladinou v sobotu někam na večeři, ale netuším, jestli už na objednání menu není pozdě.
|
|
Koníček mořský |
|
(9.11.2023 13:09:26) Nechystám. Husa, jakožto pták k jídlu, mě nějak neoslovila. Přijde mi nějaká nijaká. Měla jsem i divokou husu a byla taky taková. A to škubání Kachnu naopak miluju, knedlík, zelí, sádlo, kmín, přes noc posolit, pivo - mana nebeská. Od podzimu do jara. V létě bez zelí a bez knedlíku, s vínem a třeba cizrnou.
Na svátek sv. Martina kašlu - stejně je to zkomercionalizovaný svátek, kdy najednou všichni začali touto dobou popíjet mladé víno a jíst husu jak šílený. Chtěla jsem si u příležitosti potravinové sbírky - protože na ní pojedu nakoupit, zajít do restaurace na hovězí žebra a raději nepůjdu, protože hospoda bude narvaná trendylidma, který zrovna tento víkend potřebují jíst husí menu, protože jsou toho plný média. Grrrr...
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(9.11.2023 13:30:13) koníčku, tak doufám, že neslavíš ani ostatní "zkomercializovaný svátky" a nedej pb abys na vánoce jedla kapra se salátem
|
neznámá |
|
(9.11.2023 13:34:18) Náhodou, já bez diskuze o komerčních Vánocích nemám Vánoce. To je taková hezká tradice. Poslední leta pokaždé někdo založí téma o komerčních Velikonocích. A komerční sv. Martin je celkem novinka.
|
|
Koníček mořský |
|
(9.11.2023 13:39:11) Já se už dávno rozhodla, že jediný zkomercionalizovaný svátek který budu držet, jsou Vánoce. Na to jsem zvyklá odjakživa a od narození. Navíc se nám nám narodil Ježíšek, řízek z kapra chutná nejlíp 24.12. večer, cukroví bych jinak jakjerokdlouhej neupekla, v posteli bych ho taky jinak nejedla a stromek v lese neřezala. Na všechny jiný svátky kašlu, a nejvíc kašlu na ty, který nám novodobě cpou obchodníci a média a člověk aby se pomalu styděl, že nepodlehl, nedrží a nenakupuje. Takže s Valentýnama, Haloweenama a Martinama, mi jděte do ... obchodu.
|
Fern |
|
(9.11.2023 17:58:55) taky tak!
Mam uz pripravena kachni stehna v mrazaku,tento mesic slavim narozky,takze se pozvana rodinka uz tesi na plny pekac pecenych kachnich stehen
|
mamoch |
|
(9.11.2023 18:11:27) Také zveme děti z rodinami na posvícení ne na Martina , je nás deset lidí a kromě dvou lidí všichni preferujou kachní prsa. Kupuju jednu celou kachnu a 4 prsa :)
|
|
|
|
|
Vítr z hor |
|
(9.11.2023 14:07:11) Tak on je podzim prirozenym casem dozravani hus. Na jare se to vylihne, pres leto vykrmi - no a kdo by se s tim krmil pres zimu. Sousedi na chate se orientovali na kruty, ale harmonogram byl stejny. Velky jedly ptak
|
neznámá |
|
(9.11.2023 14:12:32) Přesně, my tento víkend vraždíme kohouty, prostě velký pták.
Ale zase pokud jsi odkázaná na obchody, tak krůtu nebo kachnu koupíš kdykoli, husu většinou jen touto dobou.
Je fakt, že husa mě také nijak nenadchla, mnoho sádla, obří pták a přitom dutý. Na chuť mi přijde podobná jak kachna, tam nevidím rozdíl.
|
Vítr z hor |
|
(9.11.2023 14:17:43) Kachna mi bohuzel pri peceni smrdí, a to i kdyz uz moc nemam cich. Husa mi nevadi a zda se mi, ze z ni zbyde o neco vic masa nez z kachny. Jednou za rok ji holt upecu a deti si nikdy nestezovaly.
|
|
|
|
|
kysnutá knedla |
|
(9.11.2023 13:21:13) Ani nie. To mi pripomenulo, že som pred x rokmi kúpila drahý pekáč na hus (vtedy to bola skoro 1/2 môjho platu). Hus sa zjedla, ale po komentári, že “kachna je lepší, dostupnější i levnější” som už hus nekúpila a nevyužitý obr pekáč leží len tak 🙈 Asi ho pôjdem nájsť a posuniem ho ďalej.
|
neznámá |
|
(9.11.2023 13:30:44) Tak do něj dej dvě kachny. Nechápu jak nějaký pekáč může být velký, já se potýkám s opačným problémem.
Manžel také včera přinesl pekáč na husu, s nějakým nepřilnavým povrchem. Takže se do něj nesmí nožem. Takže je na nic a levný nebyl. Měl jasné zadání - pekáč na husu, ne sklo - že se pekáč na husu dělá teflonový nebo co to je mě nenapadlo.
|
kysnutá knedla |
|
(9.11.2023 13:38:06) Neznáma, pozerám, že ešte existuje:
super pekáč BAF Gigant new line 40x28 indukce + grilovací víko
|
neznámá |
|
(9.11.2023 13:45:35) Také nepřilnavý povrch, ale určitě kvalitnější než náš, manžel přinesl toto https://www.oriondomacipotreby.cz/pekac-grande-oboustranny-43x30-cm-127029
Můžu si za to sama, ještě by přicházela v uvahu Tescoma, ale tam by nerezový pekáč na husu přišel kolem 3tis, to mi přišlo moc. Ale asi do něj nakonec pujdu.
|
Vítr z hor |
|
(9.11.2023 14:13:34) Misto pekace pecu pomalu v litinovem hrnci. Nejdriv jsem, ze byl drahy, koupila trochu maly. Pak jsem sla po letech pro “spravnou” velikost - a zjistila jsem, ze neunesu ani poklicku Tak jsem zustala u maleho. Nakonec kupuju husy s metrem v ruce a beru kratke, aby se vesly do hrnce…
|
Muumi |
|
(9.11.2023 16:17:12) Jojo, Větře, od té doby, co mám všechny pánve litinové a pekáč taky (váží 7 kilo), již nemusím cvičit:) Ideálně by kuchařka měla být zároveň vzpěračka.
|
Vítr z hor |
|
(9.11.2023 19:09:38) Muummí to jsi dobra, ze jsi to vazila. Ja jen vim, ze je to tezke jako blazen, ale presne hodnoty jsem neresila Litinu mam moc rada, ale vzdycky jsem nervozni, abych to nepustila na desku nebo na dvirka od trouby.
|
Muumi |
|
(9.11.2023 19:26:01) Jsem to vážila, aby mě rodina litovala, jak se pro ně obětuju:) Taky se bojím, že tím rozflákám dvířka nebo dlažbu (desku mám dřevěnou a sporák plynový, tam by to asi nic neudělalo). Uvažuju každopádně asi o nějakých hrncích, ale ty asi případně smaltované? Mám jen tu klasickou černou litinu (a asi stoletý smaltovaný lívanečník).
|
|
|
|
|
|
|
Fern |
|
(9.11.2023 18:11:58) Jedovaty teflon mi nesmi do kuchyne.
Ja si kdysi taky z nutnosti koupila velky pekac,jen taktak se vleze do trouby; ale v kuchyni nejsem ochotna investovat do niceho zbytecne predrazenyho typu jakysi pekac - takze jsrm tenkrat koupila smaltovany a uz nekolik desitek let slouzi k plne spokojenosti a s neponicenych smalt.povrchem; pravda,pouzivam ho tak 3-4x rocne pouze.
|
Muumi |
|
(9.11.2023 18:37:27) Sestřenka teflonovou pánví zabila papoušky (teda vařením na ní, ne že je plácla naplocho). Nevěděla, jak je to pro ptáky nebezpečné.
|
neznámá |
|
(9.11.2023 19:43:19) Pro ptáky hodně. Manželův kamarád uvařil papouška v polivce, to zvíře spadlo do hrnce. Papouška bych doma nechtěla, dají se lehce zabít. Segra má velkou aru, náročnější než dítě a navíc sprostý po švagrovi. To fakt doma nechceš.
|
Fern |
|
(9.11.2023 22:15:02) Velmi zajimave - v cem spociva ta narocnost chovu velke ary?
Ja jsem synum kdysi k vanocum koupila mladeho andulaka; klec mel v decaku a byl ok; pak jsme se prestehovali,klec byla vlastne v kuchyni spojene s obyvakem a netrvalo dlouho,bylo mu 6 let a uhynul - asi kuch.vypary jim pry nedelaji dobre na jejich plice. Ale jinak s 1 andulakem to bylo vic napohodu nez trebas se psem,navic byl krotky a mluvil.
|
Muumi |
|
(9.11.2023 22:25:39) Papouch chce prostě pozornost x zábavu. Když jí nemá, může se buď sebepoškozovat (vytrhá si peří), nebo teda začne likvidovat domácnost. A když je to velký papoušek, tak nemá problém rozštípat nábytek:).
|
|
neznámá |
|
(10.11.2023 11:42:19) Já bych ho nechtěla už kvuli krmení, kromě směsi přímo pro ary musí mít denně přísun čerstvé ovoce a zeleniny, kromě toho mu i klíčí obiloviny. Denně musí mít pestrou krmi, jinak začne pelíchat popřípadě si z nedostatku něčeho trhat peří.
Má zažitý režim, ráno vstávají přibližně ve stejnou hodinu a nakrmí ho, to samé v poledne segra lítá z práce aby dala papouchovi oběd a odpoledne to samé, spát chodí také ve stejnou hodinu. Jak se něco naruší začne příšerně vřískat a kdyby jo nebylo po něm a měl stres, začne se škubat. Problém je dovolená, ale i svátky, kdy se mění režim.
Je to závazek na desítky let, dost možná ho podědí ještě jejich děti.
ALe je s ním sranda a zdá se dost chytrý a chápavý. A přiznávám, ja se ho bojím, jde z něj respekt.
|
Koníček mořský |
|
(10.11.2023 12:16:03) Pořídit si velkého papouška je úplně stejné jako se vdát. Ten papoušek má prostě partnerské nároky, však mu člověk toho partnera supluje a když v tom není dokonalý papoušek se z toho voškube úplně dohola. Jestli je pes závazek na deset až patnáct let, tak velkému papouchovi musíte obětovat celý život. Je to vlastně taková polyamorie. No a ještě je tu riziko, že papouch začne na člověčího partnera žárlit. Pokud si má člověk důkladně promyslet pořízení každého živého tvora, tak jednoho velkého papouška desetkrát tolik. Pokud nemá óbr voléru a nechová ve skupině.
Ale tak zase k chlubení to je - viděla jsem v létě ženskou, která kráčela městem s arou na rameni a obdiv teda sklízela. Jiná zase hovořila se svým žakem na rameni na parkovišti u Kauflandu. Asi konzultovala, co má nakoupit.
|
Muumi |
|
(10.11.2023 12:21:23) Dávám rozhodně přednost želvě. Ta mně taky doufám přežije, ale nežárlí a nelikviduje domácnost. Akorát si ji člověk půl roku neužije vůbec, stýská se mi už teď. Tak zas na jaře:) (Tedy - aby nedošlo k omylu - reaguju na podtéma o chovu papoušků, ne na tradiční martinskou krmi:)
|
Rodinová |
|
(10.11.2023 12:24:12) tradicni martinska zelvi polevka ?
|
neznámá |
|
(10.11.2023 12:29:16)
Prý postní jídlo, dřív se prý želvy chovaly v každém návesáku jako živá konzerva. Asi bylo podnebí teplejší než dnes.
|
Koníček mořský |
|
(10.11.2023 12:38:00) Možná, že dnes jsou v každém návesáku taky želvy - ty nádherný, který lidem přerostou přes hlavu a přes akvárko a pak se jich zbavují. Jednu ztuhlou, živou, jsem našla onehdá v říjnu u nás u rybníka a nechtějte vědět, jak dopadla v rámci likvidace invazivních druhů rostlin a živočichů.
|
neznámá |
|
(10.11.2023 12:41:27) Jo, ty jsou u nás také. Před časem jsem o tom bavila s chovatelem želv v ZOO a říkal, že je to zbytečná panika, že se tu nerozmnoží a vzhledem k tomu, že želva bahenní stejně na většině uzemí nežije tak ji nádherná neohrožuje.
|
|
|
|
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(10.11.2023 12:24:21) "Dávám rozhodně přednost želvě"
no s ohledem na téma a předchozí poslední příspěvek o kachně, jsem se celkem zarazila
|
Muumi |
|
(10.11.2023 12:26:20) No raději jsem to doplnila o vysvětlivku:) Ale prý bývaly želvy postní jídlo:)
|
Koníček mořský |
|
(10.11.2023 12:35:26) Tak já skočím do tématu "jídla z mládí" (abych to ještě víc zchaotičnila). Můj muž vzpomíná, jak v mládí požíval želví polévku - byla k sehnání i za režimu pro pražské prominenty (komunisty, veksláky a číšníky). A pak taky jak měli často k večeři "Chatku" - kraba z ruské konzervy, jako krabí koktejl. Stála pět korun, dnes několik hodně stokorun.
|
|
|
|
neznámá |
|
(10.11.2023 12:27:10) Ano, to jsem zapomněla napsat, mají totálně zničený nábytek, rozštípaný. Servané tapety, rozervané záclony..... Segře vždy papoušek něžně oklobává naušnici a ucho, já bych šílela, že o ucho přijdu.
A občas se je snaží krmit jak ptáčata, snaží se jim vyvrhávat do pusy.
ALe dle mého je chytřejší než pes, oni si sním také povídají a zdá se, že i celkem rozumí.
|
|
|
|
|
|
Vážný2 |
|
(9.11.2023 22:34:28) My dostali kdysi před 30 lety k svatbě korelu. Mysleli jsme si, že je to samec, až jednou začala snášet vajíčka.
Během první šťědrovečerní večeře přistála nejdřív na mé hlavě a pak na okraji talíře s rybí polévkou a zřejmě jí voněla...
|
|
|
|
|
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(9.11.2023 13:36:29) tak dlouho jsem se chystala koupit pořádný pekáč na husu, až jsem ji začala péct bez pekáče pravda, musím pak umýt pořádně troubu, ale co už
|
Kaipa |
|
(9.11.2023 14:24:12) Rose, jak to myslíš?
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(9.11.2023 14:46:00) no peču husu podle florentýny, ta se nepřiklápí, takže jen umyju rošt v troubě a husu dám přímo na rošt a pod něj hluboký plech na zachycení sádla a šťávy... je to nejjednodušší pečení vůbec, rošt je v jedné drážce, plech o drážku níž... akorát to teda trochu prská, takže pak se musí mýt ta trouba... ale husa je fakt mnohem chutnější než když jsem ji pekla pomalu přes noc... a peču takhle i kuře, jen na to mi stačí plech s mřížkou... a taky teda prská...
|
Kaipa |
|
(9.11.2023 15:00:58) O tom jsem nikdy neslyšela. Ale vím, že já jsem na to moc líná (drhnout pak troubu). Husu moc rádi nemáme, mnohem raději kachnu, a tu peču v těžkém litinovém pekáči.
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(9.11.2023 15:04:14) pečenou kachnu nejím vůbec, to mi nechutná a hlavně mi smrdí... chutná mi třeba z asijských fastfood, to je jiná chuť i vůně... ale husa je u nás oblíbená moc škoda, že se dá koupit běžně jen kolem toho martina
|
Muumi |
|
(9.11.2023 16:15:37) Rose, já taky nemůžu pozřít kachnu a husu, prostě mi to smrdí. Připadám si jak exot, všichni kolem mě se na to třesou. Ty asijské dejme domů, ale taky bych si to dobrovolně nedala.
|
|
|
Rodinová |
|
(9.11.2023 15:04:46) Nemas pyrolitickou troubu? To je muj milacek
|
Kaipa |
|
(9.11.2023 15:44:59) Rodinova, nemám. Mám přes dvacet let starý sklokeramický sporák s elektrickou troubou. Už cca 3 roky uvažuju o rekonstrukci kuchyně, jenže když ta naše je pěkná. Máme nadčasovou bílou kuchyň, teď si kolegyně pořizovala novou a vypadá jako dvojče té naší. Ale v plánu to je.
|
|
|
TaJ |
|
(9.11.2023 15:13:18) Kaipo, taky máme radši kachnu. Pečeme ji v klasickém smaltovaném pekáči několik hodin, nejdřív přikrytou alobalem, až pak ke konci necháme dopéct do křupava. Dovnitř do dutiny dáváme kostičky brambor. Jíme ji s chlupatým bramborovým knedlíkem a červeným zelím. Děláme ji tak 2-3x do roka, většinou, když máme nějakou oslavu.
|
|
|
|
|
Blanče |
|
(9.11.2023 19:01:48) Rose taky peču v brutvanu a na část doby přetáhnu alobalem, husu bych ještě možná většinou do litinového pekáče co jsme dostali ke svatbě před 34 roky dala, ale 12 -15 kilová krůta na vánoce se i tam vleze jen tak tak).
|
Muumi |
|
(9.11.2023 19:23:46) Ha, další lingvistické okénko na Rodině, šla jsem googlit, co je brutvan. Slyším prvně!
|
Rodinová |
|
(9.11.2023 19:40:15) Jsem si vyguglila, ze brutvan mam a je to uz dlouho muj nejoblibenejsi pekac, jen nevim, ze se mu tak rika
|
|
neznámá |
|
(9.11.2023 19:44:56) Brutvan je hustý slovo.
|
Muumi |
|
(9.11.2023 22:23:22) Znala jsem akorát brutar. Což je taky dobrý slovo:)
|
Rodinová |
|
(9.11.2023 22:31:05) Dyk taky jsem si puvodne predstavovala, jak Rose pece husu v brutaru
|
|
|
|
holkamodroočka |
|
(10.11.2023 23:06:45) U nás se dokonce říká brutvanA
|
|
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(9.11.2023 19:48:56) Blanče, tak tomu teď nerozumím Strejda google i teta wiki tvrdí, že brutvan je pekáč... Tak to je něco jiného? Já peču na roštu a pod roštem je jen hlubší plech...
|
|
|
|
|
Rodinová |
|
(9.11.2023 14:11:55) Ano, chystame se do Kutne Hory tradicne na Svatomartinske slavnosti
|
|
Abigail* |
|
(9.11.2023 16:50:21) Nás zajímá jedině to víno
Nic jiného se u nás v rodině nikdy nedeželo. Husu bych dobrovolně nepozřela, kachnu sním, ale nepřijde mi na ní nic výjimečného.
|
|
apo-lena |
|
(9.11.2023 18:10:51) Loni jsme měli husu, ořechové rohlíčky i víno. Muž by to chtěl letos znovu, jenže nestíhám. Husu a víno dodržujeme už roky. MM má rád jídla podle svátků a já mu tím ráda dělám radost.
|
|
K_at |
|
(9.11.2023 18:12:24) Vůbec to nedrzime.
|
|
Vážný2 |
|
(9.11.2023 22:30:59) U nás husu nahradila kachna v lednici a ve školce sv. Martina oslavili. Dokonce měli rytíře na koni.
|
|
Cimbur |
|
(9.11.2023 22:36:58) Já slavnostně přijdu v sobotu ráno po 24 hodinách z práce. Něco jsem si předchystala k přípravě oběda a napekla korpus na dort a minipavlovy. Protože muž se asi během zítřka vrátí z dlouhé cesty a oslavíme dcerčiny narozeniny.
|
|
Ropucha + 2 |
|
(9.11.2023 23:03:30) Chystáme. Ptáky nejím ani nepeču, ale peču martinské rohlíčky nebo jiné pečivo. A piji martinské víno. Sváteční oběd bude v restauraci, pro zájemce i s pečeným ptákem.
|
Stáňa * |
|
(10.11.2023 6:30:36) S čím delate maetinske rohlíčky? Včera večer jsem dělala ořechové a s hustými, okorenenymi, jablečný povidly a prý ty povidlove byl lepší. Doufám, že mi je doma do zítra nesedí, mám je na obecní akci 😀
|
Senedra |
|
(10.11.2023 6:50:24) Já ty klasické kynuté nikdy nepekla, chci je zkusit o víkendu. Ale na dnešek jsem do školy upekla jablečné, z křehkého těsta...
|
Stáňa * |
|
(10.11.2023 9:39:02) Dělala jsem večer večer ty křehké. Dnes večer, až přijedu domů, budu dělat kynuté. Asi to bude dlouhý večer (než to zpracuju, než to vykyne, než se to upeče... :)
|
|
|
Len |
|
(10.11.2023 9:41:14) Martinske rohlicky delam ty krehke s orechovou plnenkou. Povidla bych si dala, ale to jim jen ja, je mi lito to otevirat. Ale orechove zitra udelam, ty miluju.
|
|
|
|
Velšice |
|
(10.11.2023 6:56:54) Vždy jsem držela, ale letos se rodina rozpustila, nejmenší bude u táty, starší domovem různě proplouvají, takže letos nic nedodržujeme. Starším klukům možná udělám kachní stehýnka s domácím zelím, nic víc, rohlíčky nám nechutnají. Ale koupím si někde svatomartinské, alespoň sklenku.
|
|
Stará husa |
|
(10.11.2023 10:09:32) Napadlo mě, proč vlastně vy, co ten svátek slavite, ho slavíte? Třeba Vánoce jsou narození Krista případně slunovrat, Velikonoce zmrtvýchvstání Krista nebo aspoň svátky jara, ale co se slaví na Martinovi? Kromě toho, že se jí husa?
|
Čumča. |
|
(10.11.2023 10:12:49) dobrá otázka
|
|
Federika |
|
(10.11.2023 10:13:20) Huso, já ho neslavím, vlastně Jen jdeme na tu křupavou husu, je to příležitost a mají ji v ty dny všude Mně se ale líbí, když se může pořád něco slavit. Vedle bydlí rodina, kde chlap je latinoameričan, z fiest nevyjdou kdykoli tam zajdu, vylezu najedená a s melodií u huby
|
Čumča. |
|
(10.11.2023 10:22:44) Fed, jak teď zemřel Matthew Perry, vzpomněla jsem si na oblíbený film Jen blázní spěchají - a tam ta rodiny Salmy Hayek taky pořád něco slavila, s celou širokou rodinou, na konci týdne se pařilo, jedno a slavilo...v široké rodině má pořád někdo narozky a svátek
|
Federika |
|
(10.11.2023 10:24:44) No, je to hezký Já tam vždycky ještě pokecám španělsky, domluvíme se na nějaké fiestě, je to super
|
|
|
|
byvala radka |
|
(10.11.2023 15:45:01) taky tak jsem myslela, ze to tak lidi slavi kolem me totiz plno Martinu
|
|
|
Len |
|
(10.11.2023 10:29:22) Martin na bilem koni, prichod zimy, nutnost se dobre a dosyta najist. Kdyz jsem byla dite, pojilo se mi to hlavne s tim snehem, husa od babicky taky dobra Ted uz delam jen ty orechove rohlicky,
|
Čumča. |
|
(10.11.2023 10:41:06) "nutnost se dobre a dosyta najist"
áá, tak to slavim, den dva každých 29 dní plácám zdánlivě k sobě nepatřící potraviny - odborně se tomu ale říká PMS
|
|
|
neznámá |
|
(10.11.2023 11:48:09) Protože Je to hezká tradice a příležitost se sejít a husu máme, tak proč ji nesníst. My teda kolikrát neslavíme přímo na MArtina, ale víkend kolem Martina.
|
Anthea |
|
(10.11.2023 12:07:49) Tak se opravuji,už taky jsme podlehli tomu šílenství. Muž poprvé přivlekl to zvíře celé z Kauflandu. Prý, že jsem se o něm zmiňovala, tak ho koupil. Ještě víc, než existence husy mě těší fakt, že manžel prohlásil,že husu i sám upeče s domácími bramborovými knedlíky a se zelím.
Tak
|
Koníček mořský |
|
(10.11.2023 12:17:11) No já jsem si zase dnes dala kachnu s br.knedlíkem a zelím k obědu. Ale za to může tahle debata, i nadále nic nedržím !!!
|
|
Monika |
|
(10.11.2023 12:28:04) Antheo, tak to máš fajn Já teda pro jistotu přivlekla jen kachní prsa (nechám rodině vybrat, jestli to chce s knedlíkem a zelím, případně špenátem nebo po cikánsku s paprikovou rýží). Ale je fakt, že na velký nákup má jet odpoledne manžel, musím mu velké celé ptáky výslovně zakázat, protože kdyby to bylo v akci, přitáhne to taky
|
neznámá |
|
(10.11.2023 12:31:09) Velcí ptáci jsou fajn. Dobře se porcují. Ti mi nevadí. Já před holkama chovala křepelky, to byla pakárna, ale zase dobrá machrovina na talíři.
|
|
|
|
|
|
Agatha Ch. |
|
(10.11.2023 22:45:44) K tomu vínu - četla jsem hezký citát: "Život je moc krátký na to, abych pil mladé víno." S tím se ztotožňuji. Byť už zůstanu nadosmrti abstinent. Husa taky nebude, nejsem kanibal. Divoká husa je nádherné zvíře. Je skoro až hřích vykrmovat je na maso. To radši králíka. Bílý kůň taky nepřijede. Udělám nějaký nákup a děti pak oslaví výročí VŘSR útokem na zimní palác.
|
Agatha Ch. |
|
(10.11.2023 22:46:42) Tedy lednička.
|
|
Rodinová |
|
(10.11.2023 22:52:58) Husy nejis, nejsi kanibal? Tomu nerozumim, Agatho
|
Agatha Ch. |
|
(10.11.2023 22:54:46) Divoká husa je krásné majestátní zvíře. Svobodné, ladné, milující vodu, nebojí se roztáhnout křídla a putovat po světě. Asi jako já.
|
Rodinová |
|
(10.11.2023 22:57:19) Ach tak
|
|
|
|
petluše |
|
(11.11.2023 6:15:54) Králík je chytré, něžné svobodomyslné zvíře!
|
|
|
LadyP |
|
(11.11.2023 4:27:11) My ten svátek nedržíme, ale mám ho ráda, ráda o něm vyprávim dětem ve škole.
|
|
Margaret |
|
(11.11.2023 8:02:20) Svátek neslavíme, ale ve čtvrtek na mě z internetu vyskočil (nevím proč, nic takového jsem nevyhledávala, dva dny jsem vybírala synkovi chytré hodinky, tak asi abych měla změnu.... ) recept na svatomartinské rohlíčky. Vypadal jednoduše a zrovna jsem měla doma i droždí a na pátek volno, tak jsem to vyzkoušela a fakt paráda, šlo to krásně, tak máme plech ořechových a plech makových Bylo to z FB Laďky Něrgešové a šlo to opravdu tak dobře jako na videu. Já jsem jinak dost levá
|
|
|