Pruhovaná |
|
(30.11.2022 21:03:19) Dnes jsem na instagramu viděla recept na linecké, kde do těsta přidávali celkem dost kukuřičného škrobu. Prý je to nějaké lepší pak. Znáte to? Je pak linecké (doma naše nejoblíbenější) lepší? A máte nějaké jiné vychytávky a přísady, nebo speciální druhy cukroví? (Krom toho, že ho nepečete, to nepočítám 🙂).
|
Evelyn1968,2děti |
|
(30.11.2022 21:15:21) Jo, nepeču. Nejlepší vychytávka, od té doby, co děti vyrostly
|
Pruhovaná |
|
(30.11.2022 21:29:02) Taky jsem chtěla nepéct, i když umím moc dobré, ale dospělá dcera se úplně vyděsila a od té doby peče oddaně se mnou a máme toho ještě víc než dřív. Ona to pak nosí do práce a různě na večírky a pyšní se tím 🙂.
|
|
Žžena |
|
(30.11.2022 21:37:28) Evelyn, moje vychytávka je "teta a babička". Malé děti si vyzkouší pečení a já pak zbytek objednám
|
|
Půlka psa |
|
(30.11.2022 22:10:47) Taky nepecu. Klasicke cukrovi jsempoprve ochutnala az jako dospela a byl to kulturni sok, ale gurmamsky zazitek moc ne.
No ale babicka delsla vynikajici mekoucke marokanky. Asi ne vanocni, ale zkusila bych to na Vanoce. Nemate nekdo recept, prosim?
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(30.11.2022 22:36:41) Marokánky dělám, ale už jsem v posteli, napíšu zítra.
|
|
apo-lena |
|
(1.12.2022 9:04:22) Marokánky peču podle https://www.peknevypecenyblog.cz/marokanky/ Zkoušela jsem i jiné, ale tyhle nám chutnají víc.
|
|
zerat |
|
(1.12.2022 9:41:32) Půlko, ta měkkost není daná receptem ale tím, jak je upečeš. Já jsem letos spěchala a zvedla jsem teplotu horkovzduchu a měkké je nemám, ale zato jsem je nemusela sušit/péct o to dýl, aby nebyly lepivé.
|
Půlka psa |
|
(1.12.2022 16:25:43) Aha, babička je měla s konzistencí asi tak žvýkačky. To fakt není receptem?
|
|
|
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(30.11.2022 21:20:06) Linecký se škrobem jsem dělala, víc mi chutná bez něj.
|
Pruhovaná |
|
(30.11.2022 21:29:25) Co tam má ten škrob úžasného zajistit?
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(30.11.2022 21:37:22) To nevím, měla jsem takový recept.
|
|
Bouřka |
|
(1.12.2022 16:31:22) Tipla bych, že křehkost. Ale mně to přijde jak mrvení klasické receptury
|
|
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(30.11.2022 21:27:33) Vychytávku mám cukroví neobalovat v cukru, ale jenom pocukrovat cukřenkou. A letos jsem do kokosového ze strojku dala 1/4 hery a s těstem se líp pracovalo než když bylo jenom z másla. Cítit to tam není.
|
*Kate* |
|
(30.11.2022 22:02:54) "A letos jsem do kokosového ze strojku dala 1/4 hery a s těstem se líp pracovalo než když bylo jenom z másla. Cítit to tam není"
Jak letos? Jako teď, v listopadu?
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(30.11.2022 22:38:25) Za 2 hodiny je prosinec. To kokosové se musi rozležet.
|
|
TaJ |
|
(1.12.2022 18:27:27) Kate, my už máme komplet upečeno, pekli jsme v neděli, 4 druhy, zbývá jen slepit linecké a třené banánky a namočit v čokoládě. Ale jinak je všechno hotové. Normálně pečeme o týden později, ale já jsem o víkendu v práci, další víkend budeme pryč a pak už by nebylo kdy.
|
|
|
Marika Letní |
|
(1.12.2022 16:57:44) "Vychytávku mám cukroví neobalovat v cukru, ale jenom pocukrovat cukřenkou."
Aha tak já cukroví ani necukruju, tak to je zase moje vychytávka. nesnáším to, je to moc sladké a hlavně pak je vše pod nánosem a nevyniknou barvy. Ani vánočku nebo štrůdl necukruju. Kdo chce si pocukruje sám.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(1.12.2022 17:02:45) Mně se to pocukrovaný líbí, je to jako zasněžený
|
Půlka psa |
|
(1.12.2022 17:07:41) Cokoliv posněžěnýho moučkovým cukrem je příšerný. Nechutná mi teda prakticky žádný cukroví, ale jak se to pocukruje, tak to fakt nejde. Moučkový cukr vrže mezi zuby a mám z toho husí kůži na zádech.
|
Senedra |
|
(1.12.2022 17:14:14) Tchýně taky k pečení přistupuje stylem - čím víc, tím líp... nemá problém nám dát dvě, dvě a půl kila. Jen tak dle jejích slov "na zobání". navíc má tendenci polévat vše v lepším případě čokoládou, v horším citronovou polevou a sypat barevným zdobením, čímž přerazí chuť jakéhokoli cukroví.
|
Půlka psa |
|
(1.12.2022 17:16:37) Citronová poleva mi na cukroví přijde skvělá. Nejsem teda na sladký, takže s cukrovím se míjím, ale jak se to odlehčí kyselým citronem, tak se to o hodně zlepší.
|
Senedra |
|
(1.12.2022 17:22:50) Půlko, ona je to "citronová" poleva - hoooodně cukru a pár kapek citronu. Máčí do ní konce rohlíčků i vršky vosích hnízd.
|
Půlka psa |
|
(1.12.2022 17:26:17) Aha, tak to nic. Mám rada takovou hodně kyselou. Někdo ji dává třeba na makovec nebo na další hutné pečivo. Hodně se to tím odlehčí.
|
|
Velšice |
|
(1.12.2022 17:34:44) No ona je to spis cukrova poleva, vid? Mne chutna i ta, ale zrovna tedy ne na hnizdech a rohlickach..
|
|
|
|
Velšice |
|
(1.12.2022 17:21:15) Senedro, citronovou polevu mam na cukrovi nejradeji :) Je to takovy svezi.
|
Senedra |
|
(1.12.2022 17:23:26) Velšice, ale toho citronu by muselo být o hodně víc
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(1.12.2022 17:41:29) Já rumovou
|
Půlka psa |
|
(1.12.2022 17:42:24) Rumová zní dobře, ale citron je top. Anebo pomerančová.
|
|
|
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(1.12.2022 17:19:30) Mně nevrže, mám domácí vanilkovej.
|
Marika Letní |
|
(1.12.2022 17:43:30) "Mně nevrže, mám domácí vanilkovej."
Každej práškovej/moučkovej cukr vrže, to je vlastnost toho prášku. A je děsně sladkej.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(1.12.2022 17:44:25) Je sladkej, to bude tím, že je to cukr
|
Půlka psa |
|
(1.12.2022 17:47:51) Třeba hnědý třtinový docela jde. Není zdaleka tak sladkej a jako krystal nevrže.
|
|
Bouřka |
|
(1.12.2022 17:48:03) Mně teda na sladivost přijde méně výrazný než krystalkový cukr. U nás se taky moc neobaluje, manźel to výslovně nerad, mně to až tak nevadí, ale nevyhledávám to. Obaluju akorát to, co je výsloveně z nesladkých těst - žabí tlamky, podvodnice. Ale to je cukroví, které peču akorát občas.
|
|
Marika Letní |
|
(1.12.2022 17:49:28) Jo ale práškovej je nejsladší nebo je to tím, jak ten prášek přilne všude do všech pohárků.
|
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(1.12.2022 17:48:06) To mě nikdy nenapadlo, že vrže. Mně vrže jenom sýr haloumi.
|
Bouřka |
|
(1.12.2022 17:50:34) Mně nevrže
|
|
|
Pruhovaná |
|
(3.12.2022 2:33:19) Cukr je sladkej🤔??
|
|
|
|
|
|
TaJ |
|
(1.12.2022 18:29:21) Mariko, my cukrujeme akorát pracny, ty jsou jinak málo sladké a vanilkové rohlíčky. Linecké samozřejmě ne, to by mi přišlo divné, to máme ozdobené čokoládou.
|
Marika Letní |
|
(1.12.2022 20:04:12) TaJ "Linecké samozřejmě ne, to by mi přišlo divné, to máme ozdobené čokoládou."
Linecké s čokoládou? To jsem nikdy neviděla.
Pro mě vypadá linecké takto:
|
TaJ |
|
(1.12.2022 20:10:25) Mariko, my část lineckého máme taky takhle, s vykrajovaným středem, ale pak máme různé tvary - syn mašinku a vagonky, nebo medvídky, ptáčky, rybky...když byl syn menší, tak to byly ještě klidně kočičky, medvídci...prostě různé tvary, které se moc nedají uprostřed ještě proděravět, takže ty jsou slepené marmeládou a navrch čokoládou domalujeme třeba oči, zobáčky, okýnka u vagonků apod. Jinak třeba kytičky, nebo srdíčka taky děláme tak jak jsou na tom obrázku.
|
Stáňa * |
|
(1.12.2022 20:55:01) Kamarádka dělá linecké cukroví s citronovou polevou. Má to tak naučené od maminky.
Já tedy dělám klasické. Není to ale moje nejoblíbenější cukroví, to jsou vanilkové rohlíčky, vosí hnízda, masarykovo cukroví, išelské, žabí tlamičky, ořechy. Mám velkou spotřebu ořechů
|
Evelyn1968,2děti |
|
(1.12.2022 21:09:02) Nejradši mám vosi hnízda, to jsem schopna se hecnout a 22.v noci vyrobit, s detma jsme je nedělaly, bylo to na ně moc zdlouhavý ostatní cukroví ani nemusím,jakozto diabetik vlastně ani žádné nesmím.
|
|
Senedra |
|
(1.12.2022 21:23:48) Vosí hnízda dělám i pro zbytek rodiny, takže to jede u nás velkovýroba. Letos bych to viděla na 22. odpoledne - přijdu z práce a začnou prázdniny.
Citronovou polevu jsme zrovna s dcerou daly na lentilkové sušenky, citron a cukr nechci nějakou dobu vidět.
Dcera se s kamarádkami domluvila, obsadí kuchyň jedné babičce, dědeček bude smažit řízky a holky budou péct cukroví a pak vyhlásí vítěze.Takže slečna trénovala a my máme upečený aspoň jeden druh. Asi o víkendu stihnu zadělat těsta, možná upeču pracny a rohlíčky a zbytek po večerech. příští víkend jedu k rodičům, takže moc času nebude.
|
K_at |
|
(1.12.2022 21:27:27) Sendero, miluju vosí hnízda. Loni jsem chtěla udělat. Stálá jsem nad rozdrcenými piškoty a vedle ty formičky a usoudila jsem, že tak moc 3d cukroví nedám. Já prostě neumím.
|
Evelyn1968,2děti |
|
(1.12.2022 21:29:30) Já se bojím salmonelozy, tak dělám vosi hnízda už rovnou z vajecnaku
|
Senedra |
|
(1.12.2022 21:31:06) Evelyn, jj, místo bílku rum a do krému buď vaječňák nebo salko ( podle toho, co zrovna mám). Ještě jsem ochutnala u známé a ta uvaří vajíčku, najemno nastrouhá vařený žloutek a krém dělá z něho.
|
Stáňa * |
|
(1.12.2022 21:38:53) Senedra, já dělám krém do vosích hnízd tak, že na kraji teplé plotny ušlehám bílek s cukrem a pak do toho po zchladnutí zašlehám uvařený žloutek. Bojím se syrových vajec, i když jsou domácí. Což mi ale nebrání ochutnávat všechna syrová těsta
|
Stará husa |
|
(1.12.2022 22:21:56) Já do vosích hnízd dělám čokoládový krém z másla, cukru a žloutků a nikdy se mi nic nestalo. Ovšem náš rodinný recept na vosí hnízda je z marcipánový hmoty - mleté lískové oříšky smíchané s cukrem a bílkem. Musí se to nechat dva dny ztvrdnout a teprve pak se to plní. Babička k tomu pekla i linecká kolečka, já tam dávám piškot.
|
Půlka psa |
|
(1.12.2022 22:25:33) Jo, to bude jedno hrozný cukroví, co jsem kdysi jedla. Mletý ořechy v ztvrdlý sladkým bílku uvnitř úlu a dole linecký kolečko. Nejsušší jídlo na planetě. To prostě nešlo ani při největší společenské snaze.
|
Stará husa |
|
(1.12.2022 22:30:58) Ale vevnitř je jemný vlhký čokoládový krém. Je to moc dobré, ten úlek je tenoučký a vevnitř je plno krému. Naše děti to miluji, musím mít nejméně 70 kusů a na mě téměř nic nezbude, sežerou to sami.
|
Půlka psa |
|
(1.12.2022 22:35:39) Aha, tak já to jedla bez čokolády. Suchej úl, suchý kolečko a uvnitř ořechy, cukr a asi bílky. Tvrdý a suchý. Čokoláda žádná.
|
|
|
Pruhovaná |
|
(2.12.2022 1:09:45) Blbost. Úly alias hnízda jsou měkké a vláčné, rumové a plněné hustým vaječňákem nejlépe. Nic suchého na nich není. (Ty Husiny s bílky neznám).
|
Půlka psa |
|
(2.12.2022 3:51:50) Jak můžeš vědět, že je to blbost, když to neznáš? Tenhle druh má zkrátka uvnitř jakousi drobivou náplň a ne vaječňák.
|
Anadar |
|
(3.12.2022 13:42:12) Jasně že směs bílku cukru a mletých ořechů je na vosí hnízda nejlepší. Vůbec není suchá. Mě naopak nechutná to těsto z kakaa a mletých piškotů, chybí mi v ní ty ořechy.
|
|
|
K_at |
|
(2.12.2022 6:56:05) Pruhovaná, blbost to není. Občas jsem na taková tvrdá (asi ořechy plněná) narazila. Je to takový ...ultra suchý. Nebo v tom je hodně hutná a ztuhlá obdoba vajíčkového krému.
|
|
|
|
Evelyn1968,2děti |
|
(1.12.2022 23:22:23) Mně na cukroví nejvíc chutná rum
|
|
|
|
|
Bouřka |
|
(1.12.2022 21:55:49) Já do hnízd loni nacpala lemon curd a mělo to velikánský úspěch. Takže letos dáme repete.
|
Senedra |
|
(1.12.2022 21:59:54) Loni jsem lemon curd zkoušela do nějakého makového cukroví, ale nějak nemělo úspěch. Tak asi trošku lemon curd udělám jen tak dětem na mlsání.
|
|
Půlka psa |
|
(1.12.2022 22:00:41) Hnízda jsem jedla jen jednou v životě a uvnitř bylo něco tuhýho a suchýho. Vůbec ne krém. Od té doby se tomu vyhýbám. Jestli tam má být krém, tak se mi teď velmi rozšířily obzory.
|
babi_ |
|
(1.12.2022 22:06:57) Určitě krém. Nebo vaječňák.
|
Silvie+dva kluci |
|
(10.12.2023 10:30:24) Já do nich dávám vajecnak se salkem. Mnam
|
|
|
|
|
|
Senedra |
|
(1.12.2022 21:29:53) Kat, ehm.. tak to bys měla vidět u nás, když je dělám Upravila jsme recept od babičky a s jedním nebo oběma dětmi jedeme. Ale jako se vším - tchýně dělá chuťově dost jiná,MM se poprvé divil, co mu dávám.
|
K_at |
|
(1.12.2022 21:55:57) Sendero, já vím, že v tom hledám vědu. Jen je to něco úplně jiného, než jsem kdy dělala. No jsem nemožná.
|
|
|
|
Evelyn1968,2děti |
|
(1.12.2022 21:28:29) Před prázdninami mám letos manikúru, pedikúru, abych byla krásná
|
|
|
Pruhovaná |
|
(1.12.2022 22:02:01) Co jsou žabí tlamičky??
|
Půlka psa |
|
(1.12.2022 22:05:14) Taky to slyším poprvé. A googlila jsem, že je to z vykrajovátka na pelmeně. No a to asi u mě nepůjde, kolečko na pelmeně mám odjaživa spojeno s náplní z mletého uzeného a nahoře s máslem a s citronem. S ničím sladkým to nejde.
|
|
Senedra |
|
(1.12.2022 22:31:30) jemné těsto , vykrajují se malá kolečka, dovnitř se dává nádivka z ořechů a kolečka se přeloží napůl a přimáčknou. ta nádivka trošku vykukuje. Má to připomínat žabí pusu.
|
Bouřka |
|
(1.12.2022 23:40:48) Tak já dělám žabí tlamy s povidly.
|
Půlka psa |
|
(2.12.2022 3:59:40) Bouřko, s povidly to musí být naprosto skvělý. Ani jsem nevěděla, že se povidla někde na cukroví používají. Znám cukroví spíš na základě čokolády nebo ořechů.
Prosím moc, jak se to těsto dělá? V té taštičce se to uzavře nebo ne? Když mi letos vyšly domácí povidla tak nějak řídký, tak to asi nepůjde, co?
|
Bouřka |
|
(2.12.2022 5:53:19) Půlko, máme to doma vzhůru nohama kvůli malování, takže k sešitu s recepty se jen tak nedostanu, ale ten recept je něco takového:
https://www.vanocnisen.cz/zabi-huby/
jen já to màm bez octa, zvlhčuje se když tak trochou mléka nebo vody. Vykrojí se kolečko, dá se tam něco povidel, uzavře se (šikovné je to udělátko - kolečko na plněné taštičky), upeče. Mírně vytečená povidla jsou žádoucí, ale jestli je máš řídký, tak si trochu prostě ještě zkoncentruj a nech vychladnout. Teplé tlamky se obalí v cukru. Já je dělám spíš větší, ale už jsem viděla i maličké
|
Půlka psa |
|
(2.12.2022 6:15:25) Děkuju moc. Zkusím to.
|
|
|
|
|
|
Senedra |
|
(1.12.2022 22:33:58) Pruhovaná - moje mamka je občas peče, našla jsme nějaký recept....
https://www.toprecepty.cz/recept/3122-zabi-huby/
Půlko a co na Vánoce pečete? A děti nepřišly s tím, že by nějaké cukroví chtěly i doma?
|
Půlka psa |
|
(1.12.2022 22:45:33) "Půlko a co na Vánoce pečete?"
Vůbec nic. Cukroví neznám od rodičů z domova, tak je mi to úplně cizí a s mými Vánoci se to vůbec nepojí. Měli jsme jiné zvyky a pečení cukroví v nich nebylo. Cukroví jsem asi ochutnala vlastně až jako dospělá, jenže nejsem vůbec na sladké, tak mi to nechutnalo. A moje děti jsou na tom se sladkým podobně, takže nic, no.
Ale nějaké dobré druhy jsem přeci jen ochutnala. Obvykle nějaká nepečená koule s něčím šťavnatým uvnitř. S višní v alkoholu třeba. To docela i přemýšlím, že bych vyrobila, akorát blbý je, že chci hubnout a jíst to budu doma jediná.
|
Půlka psa |
|
(2.12.2022 4:05:03) Jo, ale děláme před adventem chaloupku a perníčky. S tím se děti vyblbnou dostatečně. Letos teda ten domek budeme teprve lepit. Zatím se mi ještě žádný rok nepodařilo přijít na tu spávnou bílkovou hmotu na lepení. Vždycky se to nějak rozjíždí a hrozně moc dní trvá, než to ztuhne a střecha fakt drží. Rok od roku jsem zoufalekší a jsem trochu v pokušení to letos vzít tajně vteřinovým lepidlem.
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(2.12.2022 6:01:58) Myslím, že ikea jsem viděla k chaloupce prodávat i lepidlo od dr. Oetker... Tak třeba funguje Jinak jsem včera dělala přehled, co pečeme letos a říkala jsem si, že pomerančové cukroví by ti možná i (trochu) chutnalo - těsto je s pomerančovou kůrou, lepí se pomerančovou marmeládou a zdobí pomerančovou polevou, jsou takové mírně nakyslé a v záplavě cukroví jsou osvěžující (jednu dobu jsem je lepila lemon curd)
|
Půlka psa |
|
(2.12.2022 6:16:18) Rose, s lemon curd to zní výtečně. Dáš mi recept, moc prosím?
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(2.12.2022 8:42:00) půlko, recept na pomerančové cukroví:
180 g hladké mouky 130 g másla 80 g cukru moučka 3 žloutky 2 lž pomerančové kůry ½ lž pomerančové tresti Poleva: 150 g cukru moučka 1 lž horké vody 1 lžč pomerančové tresti 1 lžč rumu
Zpracovat pevné těsto, vychladit v lednici. Vyválet, vykrájet, péct cca 12 min při 170°C. Nechat zchladnout. Slepit pomerančovou marmeládou. Smíchat polevu, potřít a zdobit kůrou. polevu teda dělám obvykle bez tresti (jen cukr, pomerančová šťáva, kapka rumu), ale v původním receptu je takhle, někdy vynechávám i tresť do těsta, podle toho, jestli ji zrovna seženu v lidlu nebo ne na chuti je to znát jen mírně...
|
Půlka psa |
|
(2.12.2022 8:55:23) Rose, děkuji moc za recept. Zkusím to. Lestos nevím, co s dovolenou. Nestihla jsem si skoro nic vybrat, tak strávím pár dnů vánočním cukrovím a poprvé v životě nějaké upeču. Docela se těším. A jestli to nebudou žrát (což tak s největší pravděpodobností dopadne), tak ať si mě chamraď nepřeje.
|
|
Senedra |
|
(2.12.2022 9:59:46) Rose, pomerančová šťáva se nedává?
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(2.12.2022 11:07:51) "pomerančová šťáva se nedává?"
Senedro, v původním receptu nebyla vůbec, já ji dávám do polevy místo tresti - je to méně výrazné, ale je mi to sympatičtější (a možná mi to v té polevě i vadilo, moc si to nepamatuju, tu původní polevu jsem dělala snad jen poprvé... a to už je dávno) do těsta se dává jen kůra a tresť (tam mi po upečení nevadí vůbec)
|
|
|
|
|
|
Stáňa * |
|
(2.12.2022 7:07:04) Ty povidla můžeš evtl. Zahustit mletým piškoty.
Zavi tlačítky dělám malé, vykrajuju kulatým vykrajovatkem. To na pelmene vůbec nemám. Žabí Husky jsou jednoduché a těsto je bez cukru. Já je ani neobsahuje, max. Lehounce pár kousků pocukruju.am raději chuť ořechů než cukru.
|
Bouřka |
|
(2.12.2022 8:05:39) Tak ořechová náplň bývá slazená, ne (tipuju, mně moc nechutná, tak ji nedělám nikam)? Povidla jsou často neslazená, takže pak to chce v tom cukru alespoň obalit. Kvůli manželovi pár kusů nechávam jen tak, ale za mě to teda není nic moc.
|
|
Bouřka |
|
(2.12.2022 8:11:35) Já mám ty tvořítka dvě, větší na taštičky a menší používàm na cukroví. Tak 5cm? Ale viděla jsem tlamky z koleček velikosti cca 3cm a s tím bych se teda crcat nechtěla.
|
|
|
|
|
Pruhovaná |
|
(2.12.2022 1:11:45) Ahá, to dělá kamarádka. Já nemusím ořechovou náplň, musela by být nějaká jiná...
|
|
|
|
|
|
susu. |
|
(2.12.2022 7:09:35) Mariko, linecké se dělá na spoustu způsobů. Já miluju třeba svatební cukroví, protože to je právě linecké - jednou světlá verze, jednou tmavá verze, jednou s kokosovou příchutí, pak s čokoládovou, pak s ořechovou, pak s citronovou, pak karamelovou, pak kávovou,... prostě jedno těsto na milion způsobů, jiná chuť jiné zdobení,...
|
Koníček mořský |
|
(2.12.2022 8:03:57) Takto vlastně dělám vánoční cukroví, linecké světlé, tmavé, ořechové a sádlové a z toho nadělám několikero druhů. Nám to takto chutná a mě vyhovuje, není s tím příliš "crcání"
|
|
|
|
|
|
TaJ |
|
(1.12.2022 18:25:24) Inko, taky neobalujeme v cukru, ale cukrujeme cukřenkou, po sundání z plechu rovnáme do krabice a rovnou každou řadu pocukrujeme. Jinak do pracen dáváme půl máslo a půl sádlo, výborně se pak vyklápějí, poradila nám to manželova maminka, už to takhle dělá řadu let.
|
|
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(30.11.2022 21:29:43) No moc to jako vychytávku nevidím, má to pak jinou chuť i konzistenci a to o dost, takže cukroví dobrý, ale ne linecký... Zásadní vychytávka pro mne je excelovská tabulka, kterou jen aktualizuju a kde mám rozpočty na všechno, co budu ten rok dělat, abych věděla, kolik čeho koupit a taky pak hned vidím, jak jsem na tom s bílky a žloutky a taky si z toho pak tisknu nákupní seznam, přepočítaný na balení a ne váhu Další vychytávka jsou vanilkové rohlíčky tlačené mlýnkem, je to mnohem rychlejší než válet nebo tlačit do formiček... A taky to linecké se dá dělat mlýnkem - proužky, není to tak hezké jako vykrajované, ale je to šup šup... Jo a nejlepší vychytávka je, že jsem veškeré vytlačované (pracny, košíčky, ořechy) nechala na manželovi, aby natlačil těsto do formiček, bere to teď jako svůj podíl na pečení cukroví (a ještě se mnou mele tím mlýnkem a louská ořechy )
|
luthienka |
|
(30.11.2022 21:39:02) Jinak ja jsem tradicionalista: buď vykrajovat (nebo pracny mackat do formicek), a nebo se na to vybodnout. Zadne masové strojky, rohlicky do formicek,…. Strojek mi asi nechutil muj tata: vyprávěl jak za války nebo po válce jeho máma pekla cukroví - nějaké laciné s obecnými vlockami vytlačovála to na masovém strojku. Bylo to prý hnusne a škrábalo to v krku. Nikdy v dospělosti už pry podobne cukroví nejedl.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(30.11.2022 21:45:06) Ale to kokosové je do strojku, to se jinak nedělá, je k tomu nástavec na cukroví. Akorát místo mlynku používám robota.
|
luthienka |
|
(30.11.2022 21:46:22) Kokos bojkotuji :) Mlýnek na maso mam jen na maso a klobasky… Vánoční cukroví vyvaluji, šoulam v ruce. Proste tak jako mamka :)))
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(30.11.2022 21:50:24) To kokosové ze strojku dělala už babička. Jinak se to střapatý neudělá.
|
Pruhovaná |
|
(1.12.2022 0:12:31) Taky dělám kokosový strojkem.
|
|
|
Stáňa * |
|
(30.11.2022 21:54:11) Moje tchýně, které je 88 dělala roky kokosové cukroví na masovém strojku. Já chci letos zkusit taky nějaké kokosové. Možná půjdu do toho střapatého.
Nemáte někdo nějaký osvědčený recept na pracny? Nikdy jsem je nedělala, ale zdědila jsem hromadu formiček. Jsou tedy dost velké, asi se tak před cca 90 lety dělaly.
|
Pole levandulové |
|
(1.12.2022 10:54:11) Stáňo, na pracny mám recept po babičce, byla ročník 1907, měla rodinnou školu v klášteře a mám po ní i ty formičky - jsou obřích rozměrů, holt to mělo připomínat medvědí plaky, tak asi proto ta velikost. Recept: stejný díl oříšků nebo mandlí, hladké mouky, cukru moučky a másla, lze přidat trochu skořice. Peče se v mírně vyhřáté troubě a ještě teplé vyklápí. Když k těm surovinám přidáš půlku vejce, uděláš koláčky, které můžeš namazat žloutkovým krémem ze 2 žloutků a 7 dkg cukru, případně z toho uděláš řezy a ty spojíš marmeládou.
|
Stáňa * |
|
(1.12.2022 11:21:20) Pole, díky za recept, překopírovala jsem si ho
|
|
|
|
|
|
petluše |
|
(1.12.2022 5:59:51) Cukroví z masového mlýnku s nástavcem dělala už moje prababička. To je stará věc. A dobre je podle toho jaké těsto tam dáš.
|
luthienka |
|
(1.12.2022 9:01:15) Já to chápu. Ale ten muj tatka mě tím pobodáním, jak to bylo hrozne odradí. Máma to vlastně nikdy nepekla, protože to tata nejedl. Takže na strojku cukroví nedělám a vlastně se mi ani pohlednice nelíbí. Asi proste podvědomí :)
|
|
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(30.11.2022 21:41:08) Excelovou tabulku mám taky. A formičky jsem si koupila silikonový.
|
Pruhovaná |
|
(30.11.2022 21:58:09) Takové ty vcelku, nebo jsou jednotlivé silikonové??
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(30.11.2022 22:02:38) Vcelku, na ořechy i na pracny.
|
|
|
|
Pruhovaná |
|
(30.11.2022 21:56:43) Tabulka, dobrej nápad!
|
|
angrešt |
|
(1.12.2022 9:11:56) Rose, tabulka na bílky x žloutky je super nápad! :)
|
|
Bouřka |
|
(1.12.2022 16:34:40) Vanilkové rohlíčky ze strojku dělá tchyně a jsou skvělé (a to si na vanilkové rohlíčky nijak nepotrpím), tím protlačením je to takové méně hutné. Zbytek těsta zpracuje klasicky a rozdíl je prostě znát.
|
|
|
luthienka |
|
(30.11.2022 21:31:45) Líp se s nim pracuje, ale chutná hůř. My děláme přes rok takové pseudo Linecké s vanilkovym pudinkem a nějakým margarinem. Jde to rychle, tvary se nedeformuji, děti zbroji pohodlně vykrajuji. Ale ta chuť to není. Linecké jenrposteno másle a mouce a já dávám trochu citronu.
|
Stáňa * |
|
(30.11.2022 21:50:24) Luthienko, to, co popisuješ, je tzv. pudinkové. To se dělá na strojku, pak lepí marmeládou a konce se namáčí do čokolády. Alespoň tedy tady u nás.
Kdysi jsem to dělala, ale je to prakticky jen hodně těsta. Raději mám ořechové nebo s kokosem. Vlastně všechno cukroví, kromě lineckého, je ořechové.
Vychytávky žádné nemám, peču klasicky a jen z másla. Mívala jsem taky tabulku s rozpočtem na máslo, mouku, ořechy, ale už to dokážu docela dobře odhadnout, jak pořád peču ty stejné druhy plus jedno, dvě nové.
|
|
Pruhovaná |
|
(30.11.2022 22:00:03) Tak na to kašlu, zůstanu u klasiky.
|
|
|
luthienka |
|
(30.11.2022 21:45:16) Mě napadá jediná vychytávka - sjednotit těsta. Linecké klasické, Linecké ale s kakaem a slepovat krémem (muj oblíbeny je karamelove ze salka), Linecké na košíčky (do nich najmout marmeladou a buď karamelove nebo orechovy krem), Linecké kytičky (vykrojena jedna kyticka na rovno, druhá vložena do disociuje, pak se to slepí čokoládou a doprostřed se dá nějaký krém. Pak pracnove na pracny i nanplnene ořechy zmíněným orechovym krémem. A je to 6 druhu ze 2 test a 2 krému. Plus marmeláda a cokoska.
|
Pruhovaná |
|
(30.11.2022 21:59:26) Druhá kytička vložená do čeho?
|
luthienka |
|
(1.12.2022 8:53:50) Placata kyticka - na to přilepit čokoládou kytičku upecenou v kosicku (má zvednute okraje) a do toho trezirovacim šátkem se špičkou nějaký krém a třeba oříšek.
|
|
|
petluše |
|
(1.12.2022 6:00:45) To je ale jeden druh na 6 způsobu,ne?
|
luthienka |
|
(1.12.2022 8:58:22) Tak jsou to vlastně 2 druhy. Ale praci to usnadní. Kokosové nejime, nějaké iselske dortiky ani neznam, marokanky nemam jako tradiční vánoční. Ještě dělám perníčky, ale ty jsou na stromek. A někdy rohlicky. Pecu jen pro tu vůni, pro atmosféru. A nebo taky nepecu… Rozhodne z peceni nemam stres:)
|
|
|
|
Yuki 00,03,07 |
|
(30.11.2022 22:03:33) řekla bych, že když oblíbenou chuť něčím nahradíš, doplníš nebo změníš, nebude to chutnat, nedělala bych to, osvědčené oblíbené recepty neměním občas zkusím něco novýho, ale stálice se nesmí ošidit, ani počet druhů, ani množství (nikdy není dost)
poslední dobou peču i pár bezlepkových druhů a se škrobem to není ono, ne že by se to nedalo, cílovým strávníkům to moc chutná, ale kdo může obyčejnou mouku, šizený nechce
|
Pruhovaná |
|
(1.12.2022 0:16:42) Jsem si říkala, kdoví co úžasnýho ten škrob zajistí, jestli to tady taky někdo nedělá. No vypadá to, že je to jen kvůli tomu, aby se líp pracovalo s těstem, a to umím i tak 🙂.
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(1.12.2022 8:15:41) tak ono to těsto se škrobem není špatné, třeba já mám recept na vídeňské prsty, kam se dává škrob (já teda dávám pudink) a jednak se s ním krásně pracuje, krásně drží tvar i při pečení, je měkčí, takže jde dobře lisem na těsto (já teda dělám takové trilobity místo tyčinek) a chuťově je výborné, v puse se hezky rozpouští... jen je prostě jiné než linecké
|
|
|
magrata1 |
|
(1.12.2022 17:47:34) Já mám pocit, že to bezlepkové se děsně lepí v puse, dělá mi to v puse takovou hmotu, co mi není moc příjemná. U piškotového nebo třeného pečiva mi to tak nepřijde jako u těch suchých druhů.
|
kosatka2 |
|
(1.12.2022 18:04:32) to dělají takové ty "zdravé" sušenky v pytlíku. Já do těsta hodně přidávám mleté ořechy nebo mandlovou moučku, samotné těsto s máslem a cukrem mi taky nepřijde žádnej zázrak (ale to mi nepřišlo ani u lepkovýho).
|
|
|
|
Koníček mořský |
|
(1.12.2022 7:35:05) Já na vánoce peču ráda, protože jednoduše. Zůstala jsem u našich pár druhů, které nám chutnají a mě moc neotravují. Takže žádné vyklepávání formiček - to mě neba, tudíž žádné košíčky, pracny ani vosí hnízda. Žádné strojky. Dělám těsto linecké světlé, kakaové a ořechové na rohlíčky. Z každého udělám dva druhy cukroví, které se liší zdobením a lepením (marmelády, krémy). Pak ještě sádlové a dva druhy nepečeného. Takže mám 9 druhů. Škrob bych do lineckého nedávala, určitě je tam cítit. Nechutná mi ani to pudinkové, cítim tam škrob z pudinku. Výborná na slepování lineckého je citronová zavařenina. Kamarádka dělá spoustu různých druhů, ale stráví s tím asi dva týdny. A stejně se to sežere. Moje další vychytávka je, dělat jen z polovičních dávek. Bohatě to stačí. Nám.
|
|
Lei |
|
(1.12.2022 8:24:19) Sušenky a la linecké se škrobem pekla moje prababička, pamatuju si je a tu chuť přesně, i když jsem byla hodně malá, protože vím, jak jsem na tu mísu na stole koukala zezdola :-D, byla v ložnici, kde se netopilo. Mně chutnají moc, ale není to linecké, je to jiné "sušenkové" těsto. Býval na ně recept na zadní straně krabičky s bramborovým škrobem, jestli je pořád, netuším. A ona je nepekla malé, na jedno kousnutí, ale jako velké kytičky, takže se i vizuálně lišily od vánočního cukroví (a pekla je během roku, ne na Vánoce.)
Jinak tedy jsem asi ve výrazné menšině, ale mně chtuná linecké čerstvé, křupavé. Jak se to provlhčí tou marmeládou, ztrácí to pro mne na lákavosti. Ae hned po upečení, jak voní máslem a křupou, ou jé. Má to někdo taky tak? Já bych si je lepila před podáváním .
|
holkamodroočka |
|
(1.12.2022 8:46:31) Lei, s lineckým to mám stejně. Ideálně rovnou z plechu. Když se rozleží, není to ono.
|
Lei |
|
(1.12.2022 8:48:49) modroočko
|
|
Bouřka |
|
(1.12.2022 16:39:01) Hlásím se co klubu. Linecké zásadně čersté, křupavé a bez marmelády. Já v něm mám ráda citrónovou kůru.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(1.12.2022 17:01:49) Bez marmelády ne, marmeládu můžu jìst lžičkou.
|
|
|
|
angrešt |
|
(1.12.2022 9:05:59) Lei, to značí zdravé instinkty, když Ti nechutná tzv. "rozleželé" :D
Předloni jsem k tomu napsala článek http://celorocnikucharka.cz/2020/12/03/kdy-pect-na-vanoce/
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(1.12.2022 11:04:24) Přesto je plný internet i časopisy rad, že s pečením se má začit se začátkem adventu nebo na mikuláše.
|
Ropucha + 2 |
|
(1.12.2022 11:24:53) "se začátkem adventu nebo na mikuláše"
Přesně tak vždycky začínala s pečením moje maminka a já v tom pokračuji. Skladuje se k uležení jen suché pečivo. Krémy, marmelády a polevy se doplňují těsně před svátky. Stejně tak nepečené druhy. Možná má někdo čas udělat to všechno v posledních dnech včetně pečení korpusů, já bych si na sebe takový maraton nevzala. Ale většinově bych řekla, že lidé mívají cukroví hotové naopak dříve a čile ho nosí na různé akce uz před svátky. Já ho v té době ještě nemívám dokončené.
|
L+ 2m |
|
(1.12.2022 11:30:17) No jo, ty předvánoční akce. Holky už pekly 3x perníky. Jednou na rozsvěcování školního stromku, jednou na adventní koncert v ZUŠ a jednou na vánoční turnaj. Nezbylo nic.
|
|
Stáňa * |
|
(1.12.2022 11:31:09) Ropucho,
právě pro tyhle účely peču na několikrát. Te´d mám upečené linecké a perníčky právě do kanceláře a na různé akce. To se do Vánoc sní (občas zbyde pár perníčků), a pro sebe peču týden před Vánoci. Dělám jen cca 6 druhů + 2 nepečené + vánočku.
Jak psala Fern, že 23. je u nich maraton, já to tak nemám. Kapra děláme až 24. a bramborový salát 25. Na ŠD jíme kaši. Toho 23. obvykle dělám vánočku a vosí hnízda, nějaký lehký oběd, co se dojí 24. v poledne, a většinou stihnu i procházku do lesa.
|
Stará husa |
|
(1.12.2022 12:33:26) Nemám ráda uležele cukroví, takže peču těsně před Vánocemi. V posledních letech už jen 2 druhy pečeného ( vanilkové rohlíčky a linecké) a dva druhy nepečeného (vosí hnízda a rumové kuličky). Na všechno mám staré rodinné recepty od babičky a všechno dělám poctivě z másla, ořechů, mandlí, cukru, mouky, žloutků atd. Letos pojedu od 16. do 18. prosince do Prahy s kamarádkami, takže budu péct až potom. Snacha i dcera taky pečou, takže to bude celkem pestré.
|
|
|
Koníček mořský |
|
(1.12.2022 11:33:22) Já peču tak okolo 17.12., a další dny postupně mažu marmeládou, krémy, zdobím a dělám nepečené. 23.12. ho ráno v posteli jíme ještě neproležené a pak postupně čím dál proleženější až ho pár dní po Novém roce už nejíme, protože je snědené.
|
|
susu. |
|
(1.12.2022 13:07:19) Mám to podobně, peču sice celý prosinec, ale dokončuju až v posledním týdnu. mezitím skladuju uzavřeno v dózách a neotvírám, nezvlhne to ani nic, až do promazání a dokončení. Recepty mám staré, taktéž po babičce. Akorát někdy je to těžké, protože ono se to cukroví (vanilkové rohlíčky, medvědí tlapky) obaluje v cukru, protože vevnitř ho je jen fakt málo, s tím obalením se, na rozdíl od moderních receptů, počítalo. No a někdo hned řekne - fuj, to je obalené v cukru.
|
|
|
|
Lei |
|
(2.12.2022 8:33:36) angrešte, díky za odkaz, přečetla jsem.
všechno se mi pěkně spojilo. u nás doma se nepečené cukroví vůbec nedělalo, maminka ho nepovažovala za curkoví a já si na ně nezvykla (asi tak jako Půlka na cukroví obecně), pročež mi vůbec nechybí a ušoulané kuličky na míse na návštěvě mě nechávají zcela chladnou. jedinou výjimku udělám u tchyniných vosích úlků, ale i tam si dám kousek dva.
maminka má některé recepty ze zámecké kuchyně v místě, kde vyrůstala, takže pečeme podle nich, máslový krém do cukroví byl obřad - šlehat v páře žloutky s cukrem a pak v pravou chvíli a pravou teplotu zašlehávat máslo, aby se krém "nezdrcnul", nakonec mleté oříšky a kapka rumu, mňam.
a pak ještě byla pes na skladování druhů separátně, to mi často vadí na cizím cukroví, že jedno je n=ačichlé od druhého a na první dobrou to má univerzální vůni (pak po kousnutí se projeví specifikum druhu, ale to už není ono). a taky jsme byli zvyklí řadit na mísu podle druhů, když jsem pak někde viděla na talíři mix cukroví, tak mě to úplně esteticky zaskočilo, člověk je schopen být děsná konzerva, když v něčem vyrůstá .
každopádně, jestli si tohle, angrešte, přečteš, tak na závěr připojuji chválu na mařinkové víno, asi jsem ti to už psala, ale dobrých zpráv není nikdy dost , hosté (i já) byli nadšeni, a skoro i víc tou nealko verzí s jablečným moštem.
|
|
Lída+2 |
|
(10.12.2023 5:46:41) Angrešt, to vysvětluje proč mi skoro nikde nechutná cukroví a končím jedním kouskem. A kolikrát se ty lidé diví, že uz to nejím. Z 80% jsou to Ti co už mají upečeno teď a ještě slepeno. Smrdí a chutná mi to staře.
Fakt mi to chutná nejvíc z plechu a ty z formiček ( tam mám recept od babičky, zase mi nikde skoro nic nechutná jiného)asi po týdnu.
Já se chystám ty tri druhy upéci někdy příští týden, těsta mi syn udělá v pondělí než pojede na kolej). A slepovat u Tv okolo 22.12. a my to do 26.12. sníme.
Vánočku peču 23.12. a druhou 25.12. vždycky z kila. Letos možná bude jen jedna.
|
breburda71 |
|
(10.12.2023 6:46:01) Musim vsechno delat v predstihu, cukrovi zrovna tak, protoze v prosinci je v praci hrozny blazinec..
Takze upecu zacatkem adventu a vsechno dam do mrazaku - vytahnu 23.12. rano, je jak uplne cerstve.. Uz jsme vsichni doma, takze navecer u filmu mazeme, ujidame, ja udelam salat, a je pohoda Rozlezene mi nechutna..a teda nedelam kvanta, jen tolik, aby se do Silvestra snedlo..
|
Stáňa * |
|
(10.12.2023 10:04:58) Breburdo, Když pečou v cukrarnach ta kvanta cukroví, tak prý to upecou v listopadu a dají do mrazáku. V prosinci pak vytáhnou a plní.
Takže v podstatě postupujes jako profesionálové 🙂
Já budu péct až poslední týden, mám ráda čerstvé cukroví. Příští víkend jen linecké a rohlíčky pro syna, aby měl pro děti na kroužky, které vede.
|
breburda71 |
|
(10.12.2023 10:30:01) Stáňo, díky za informaci, to jsem ani nevěděla máme to vyzkoušené, moje mamka totiž hrozně ráda peče vánoční cukroví i během roku, k různým příležitostem, takže jsme to takhle párkrát udělali, zmrazili jsme dokonce i třeba namazané linecké, a pak jsme vždycky tahali ke kafi jen malé pytlíčky..
|
TaJ |
|
(10.12.2023 17:49:32) Breburdo, když byl syn menší, tak jsme pekli linecké i na Velikonoce, máme i vykrajovátka zajíčků, vajíček, beránků, nějaké kytičky, strom a tak... Stejně tak jsme pekli na Vánoce i Velikonoce perníčky. Teď už to syna moc nebere, ale linecké má pořád nejradši, tak babička občas na ty Velikonoce pár kousků upeče
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(11.12.2023 12:31:03) Taky mám i velikonoční vykrajovátka.
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(11.12.2023 12:43:29) kromě vánočních a velikonočních vykrajovátek mám taky halloweenské - netopýra, dýni, duchy a vykrajovátko vajíčko používáme na lebku a pak máme husičku, tu používáme na sv. martina, vykrajuju toustíky a opékám na másle, pak na ně vrstvím jatýrka s brusinkami
|
neznámá |
|
(11.12.2023 12:54:16) Já také. Mám je v uzavřené skleněné doze v kuchyni, vypadají dekorativně a vždy najdu nějaký příhodný tvar.
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(11.12.2023 13:06:42) Taky mám různý tvary a velikosti. Používam třeba na chlebíčky nebo jednouhubky, vykrajím z plátkovýho sýra srdíčka nebo jiny tvary, klidně i ze šunky nebo okurky.
|
|
|
|
|
Evelyn1968,2děti |
|
(10.12.2023 20:24:52) To obdivuju, kdo peče rád , klidně navarim 2 jídla denně, ale patlat ty malý mrchy nesnáším, ještě tak něco na plech.
|
Stáňa * |
|
(10.12.2023 20:37:06) Cukroví peču ráda, ale opravdu až přd Vánoci, kdy už je po všech akcích a obvykle mívám pár dní před Štědrým dnem dovolenou. Nejraději tedy takové cukroví, které se nemusí už dál upravovat - vanilkové rohlíčky, škebličky, kořeněné hvězdičky, myslivecké knoflíky, masarykovo cukroví atd. Rodina ovšem chce i vosí hnízda a nepečené cukroví (to letos bude zjednodušené Rafaelo). Možná udělám išelské a ořechy.
Nemáte někdo blbovzdorný recept na medové trubičky? Jednou jsem je zkoušela přestože jsem je dělala dle doporučení asi týden předem, nezměkly. Tak jsem je rozemlela na nepečené kuličky.
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(11.12.2023 12:33:33) Peču ráda a pak ráda zálibně hledím na ty plný krabice. Ani to moc nejím, radši ochutnám od někoho jinýho.
|
|
|
|
|
|
|
|
Lída. |
|
(1.12.2022 9:36:21) Lei, mam to stejne, linecke jedine cerstve a krupave :)
|
|
Kopřiva Dvoudomá |
|
(1.12.2022 9:53:35) Linecké zásadně čerstvé! Rohlíčky taky. A angrešt, že klasické linecké peče málokdo, jakto? Já ho peču a měla jsem za to, že to tak dělá kde kdo.
MMCH včera debata s kolegyní, která už teď začne péct z křehkého těsta a budou to prej mít ve sklepě a jíst to do konce ledna. Na mé námitky, že křehkej koláč s marmeládou by taky po dvou měsících nejedla a že je to stejný těsto, pravila, že tomu nic nebude. Mňam teda.
|
angrešt |
|
(1.12.2022 18:47:48) Jo, máte pravdu, to jsem napsala blbě, myslela jsem tím ten původní tvar, vzhled a smysl - tj. dezert ke kávě, ne vánoční, ne cukroví. Jinak jo, to světlé těsto peče kdekdo :)
|
Mr. Miçkey |
|
(10.12.2023 17:45:09) My jsme ho doma jen tak pekli, vzhledem k tomu, ze svedkove jehovovi neslavi vanoce a mela to tak spousta jinych rodin sj, vanoce neslavi, ale cukrovi je fajn, takze se obcas pece behem roku k jinejm prilezitostem. Takze znam linecky mimo vanoce jen tak, stejne jako pudinkovy pecivo (davali jsme jahodovej puding, bylo pak trochu ruzovy) ci pracny
|
|
|
|
Koníček mořský |
|
(1.12.2022 10:12:49) Mě právě na cukroví baví, jak se mění v čase, že není pořád stejné. Takže linecké mi chutná jak čerstvé, křupavé, tak i zvlhlé a měkčí. Cukroví skladujeme a jíme asi deset dní, je uložené ve velmi chladném a poměrně suchém špajzu.
|
|
MUMIE |
|
(1.12.2022 10:24:25) Žádné cukroví mi nechutná "uležené". Nikomu u nás doma. Začínám péct týden před Vánoci. Každý den jeden nebo dva druhy. 23.12. dělám krémy a slepuju krémové.
|
Fern |
|
(1.12.2022 10:45:25) 23.12. je pro mě snad ten nejpracovitejdi den v roce,naprostá schiza: to dělám kynutou vanocku že 750 gr mouky,nekdy dve,chystám maso a kapra na další den a dělám brsalat s manzelovou výpomoci.
Takže si neumím představit do toho ještě cokoli s cukroví.
Ale tedy já dělám stále stejné cukroví, které nám chutná roky,dle receptu od sve mamky,která ho má zas od své mamky...,takže vanilkové rohlíčky,vodníky, linecké. Loni jsem se dokopala po letech ke vcelim ulum,jsou vynikajici ale je s tím piplacka,tak ty už zas dlouho dělat nebudu.
|
Ropucha + 2 |
|
(1.12.2022 10:50:30) Fern, výrobu úlů upřímně nesnáším, obzvlášť proto, že se musí dělat těsně před svátky v tom největším frmolu, aby byly čerstvé. A proto jsem jejich výrobu už před lety převelela na děti. Chtějí -li úly, musí si je udělat. Zpočátku jsem jim připravovala těsto a náplň, dneska už dávám ruce pryč zcela.
|
|
TaJ |
|
(1.12.2022 18:38:06) Fren, 23. už děláme maximálně salát a vánočku, nic víc, řízky připravíme až na Štědrý den, to je zase vlastně to jediné, co děláme 24. 23. už nic kolem cukroví fakt dělat taky nechci, navíc dost často to vychází tak, že jsem ten den ještě skoro celý v práci. Takže vánočku někdy dělám okolo toho data, jak mi vyjde volno a salát obvykle dělává manžel.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(1.12.2022 18:46:49) 23. polívku, salát a vánočku.
|
TaJ |
|
(1.12.2022 19:22:08) Inko, my polívku na Vánoce neděláme vůbec a vánočku peču prostě ten nejbližší volný den před Štědrým dnem, letos to tedy asi vyjde na toho 23., protože ty tři dny předtím budu od rána až do večera v práci.
|
|
|
Fern |
|
(1.12.2022 22:49:16) 23.12.nakladam tzv ďábelské řízky do marinady,protože všichni nejime kapra a kapra obaluju taky 24.12.,ale den předem si už porce nachystám- stáhnu kůži a dám do lednice.
|
Lei |
|
(2.12.2022 8:36:40) Fern, prozradíš ďábelskou marinádu nebo je to tajný recept? ;-)
|
|
|
|
|
mamoch |
|
(1.12.2022 10:55:43) Přesně tak u nás, nechápu, kdo peče už teď- staré , "uleželé" cukroví nikomu nechutná. Péct týden před vánocemi je tak akorát. Nepečené mi nechutná žádné, je to takové "matlypatly" nejím:)
|
apo-lena |
|
(1.12.2022 11:09:30) Tchán už má napečeno. Dělá pracny, vanilkové rohlíčky, plněné ořechy a závorky. Snažila jsem se s ním kdysi domluvit, že mi půlku dá do mrazáku, ale neprošlo mi to. Už to s ním neřeším. Tu půlku má fakt pro nás. Je mu devadesát. Jsem ráda, že mu to pořád jde.
|
Lei |
|
(2.12.2022 8:39:59) apoleno, teda ...to je opravdu úctyhodné, tady rozhodně platí, že starého psa bych už novým kouskům neučila . včera zrovna v knihkupectví jedna paní sháněla knihu o práci na počítači pro seniory, že prý její 96tiletá maminka se u toho rozčiluje, když jí něco nejde , to mě dostalo.
|
|
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(1.12.2022 10:57:31) To bych rozhodně nestihla, mám kolem 20 druhů. Poslední týden plním a dělám nepečené. A hlavně rozdávám, 23. je pozdě, to už je dávno rozdané.
|
TaJ |
|
(1.12.2022 18:41:32) Inko, ty jo, 20 druhů...to jsi dobrá, my děláme 4-5, pořád stejné, ty, co máme nejradši. A kolik na množství toho cukroví celkem máte? My máme vždycky jednu klasickou dortovou krabici - pečeme tedy dohromady i s manželovou maminkou, manželem a synem, všechno upečeme a rozdělíme do dvou dortových krabic, jednu my, jednu manželovi rodiče. Něco málo z toho vezmeme třeba do školy, nebo do práce a zbytek ujídáme průběžně celé svátky, poslední kousky obvykle dojídáme na Silvestra.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(1.12.2022 18:49:19) Mnohem víc. Ale já to rozdávám tak deseti lidem.
|
|
|
|
|
Marika Letní |
|
(1.12.2022 17:40:36) Mně chutná i to z plechu suché i nasáklé džemem. Jako dítěti mi linecké nechutnalo, teď je asi mé nejoblíbenější, jak se mění chutě s věkem.
Ale to tzv. uleželé mi nechutná takže pečeme až po Mikuláši, nikdy dřív. Jedna moje příbuzná peče brzy, letos už v koncem listopadu, aby měla hotovo včas. Aspoň vím, že u ní si nemám cukroví dávat. Stromek a výzdobu taky co nejdřív a co nejdřív se toho zase zbavit a už dávat jarní. Nechápu tohle stálé žití v budoucnosti a spěch. Já jsem úplně opačný typ.
|
|
Točená vanilková |
|
(2.12.2022 13:17:20) Mám to s lineckým, a vlastně i s ostatním cukrovím nebo štolou, úplně stejně. Chutná mi za čerstva, "uleželé" už prakticky nejím. Ale i salát mám nejradši čerstvý. Letos jsem si už upekla linecké - pár kousků snědla a zbytek mám v mrazáku a budu ubírat postupně. Stejně tak to plánuji udělat i s ostatním cukrovím.
|
Stáňa * |
|
(2.12.2022 20:58:12) Taky mám nejraději čerstvě, peču vždy až pár dnů před Vánoci. Doma jsme to dělali taky tak.
Kamarádka mi tenhle týden posílala fotky, jak už má napečeno. Nechápu...
|
vlad. |
|
(2.12.2022 21:05:55) Stáňo, taky nechápu...asi nečetla Angreštův již historicky populární článek o časně pečeném cukroví a plísních
|
|
|
|
|
angrešt |
|
(1.12.2022 9:10:44) Pruhovaná, se škrobem je to pak prostě jiné těsto. Zhorší se mu výživové vlastnosti (mouka je cca půl napůl škrob a bílkovina, když to pečeš ze škrobu, tak zvedáš poměr škrobu ku bílkovinám a tím pádem glykemický index, ale tohle asi u cukroví není potřeba moc řešit), ale jeho výhodou je větší tvárnost, škrobová zrna jsou menší než zrna hladké mouky, takže třeba pro různé razítkované sušenky se škrob v těstě hodí. I je soudržnější při vyvalování, ze stejného důvodu.
Akorát to pak prostě není linecké, no :) I když to "pravé linecké" tak či tak dneska peče už málokdo. Kdyby sis ho chtěla zkusit, tak jsem k tomu, ehhm, taky psala článek https://www.ireceptar.cz/zajimavosti/jak-chutna-prave-linecke-cukrovi-pribeh-slavneho-testa-a-dva-tradicni-recepty.html
|
Ropucha + 2 |
|
(1.12.2022 9:53:52) " to "pravé linecké" tak či tak dneska peče už málokdo"
Já myslím, že to světlé se běžně peče. Pravda, varianta s mandlovou moukou asi rozšířená není. Ale bílá mouka + máslo + žloutky + vanilka a citr. kůra je klasika. Alespoň u nás už několikátou generaci.
|
|
babi_ |
|
(1.12.2022 10:18:18) Angrešt, myslím, že pravé linecké (to světlé bez mandlí) peče celkem leckdo, však není složité, nebo mi něco uniká? My ho doma pečeme ikstou generaci, dcera pokračuje...
|
Rodinová |
|
(1.12.2022 10:19:39) My mame vsichni svorne linecky nakonec nejradsi ze vsech druhu…
|
Ropucha + 2 |
|
(1.12.2022 10:38:35) Rodinová, já mám linecké také asi nejradši. Vymazluji si ho ze špaldové mouky, dobrého másla, nepřeslazené, s domácí rybízovou marmeládou. Toho pak dokáži sníst slušné množství U dětí (které už nejsou dětmi) vedou vosí hnízda, ale linecké hned za nimi. Kdybych měla upéct jen jeden druh cukroví, bude to linecké. Na druhém místě v oblibě mám asi plněné ořechy, ale ty nedělám, ty míváme od babičky.
|
MaMar |
|
(1.12.2022 20:04:38) Ropucho, s vosími hnízdy je to u nás podobné. Miluju je, ale buď je udělají děti, nebo nejsou. U nás ten jediný druh, bez kterého by nám chyběla správná vánoční vůně, jsou vanilkové rohlíčky. Obvykle ale peču i linecké, sádlové kakaové bochánky (říkáme jim bobečky ) a marokánky. Na ostatní druhy se od doby, co je většina dětí samostatná a buď přijedou jen na pár dní těsně před Štědrým dnem, nebo doma vůbec nejsou, obvykle nedostane.
|
|
|
|
|
Pruhovaná |
|
(1.12.2022 10:50:43) Aaa, Angrešte, doufala jsem že napíšeš. Díky za info. Linecké peču tak jak je to v tom tvém receptu. A zopakovala jsem si článek o cukroví a kdy ho ne/péci, i když... No, budu doufat, že po Mikuláši bude na balkoně stabilně mráz 🙂
|
|
|
apo-lena |
|
(1.12.2022 9:29:30) Linecké dělám klasické 3:2:1. To vyžadují všichni. Ještě dělám variantu s mandlovou moukou podle kuchařky pro dceru, jen tam nedávám koření, to mi nechutnalo. Vychytávky mám jen v postupu práce. Těsta zadělávám v robotu od míň barevných a kořeněných po ty výraznější. Zabalím do fólií a zpracuji bílky. Část do kokosek, část do sněhové bábovky. Když se mi nechce, tak je zmrazím. Při vyvalování nepodsypávám, používám dva papíry na pečení. Odkrojky chladím v mrazáku. To ohřáté linecké nespolupracuje. Ty upečené části s dírkou cukruji před slepovaním. Při ukládání do krabic odděluji jednotlivé vrstvy pečícím papírem. Rozděluji rovnou do krabiček na rozdání. Budu začínat až příští víkend. Letos chce syn nové perníčky. Manžel vyžaduje ty svoje. Tak bude hodně perníčků. Cukroví umím výborné, ale perníčky zdobím hrozně, ani královská glazura loni nepomohla.
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(1.12.2022 9:43:29) "Linecké dělám klasické 3:2:1."
a opravdu je to 3:2:1? já to všude čtu, ale můj recept je vlastně spíš 4:2:1 (500 mouky, 250 másla, 120 cukru)... je osvědčený, takže mám pocit, že při tom slavném 321 to nemůže sedět? a teda dávám i vajíčko, tak možná v tom bude ten rozdíl?
|
apo-lena |
|
(1.12.2022 10:34:21) Rose, naše linecké klasické - 300 g hladké mouky, 200g másla, 100g moučkového cukru, 2 žloutky. To mandlové je tohle https://www.kucharkaprodceru.cz/linecke-cukrovi/ jen bez skořice a hřebíčku Klasické slepuji rosolem z červeného rybízu. Mandlové buď meruňkovou nebo špendlíkovou marmeládou.
|
apo-lena |
|
(1.12.2022 10:51:24) Zkus, je to dobré. Nenech si moc ohřát těsto, špatně pak drží tvar při předávání na plech.
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(1.12.2022 11:09:30) "špatně pak drží tvar při předávání na plech."
jo, vlastně ještě mám jednu "vychytávku"
jeden den nadělám těsta, nastrkám do lednice, druhý den zpracuju (vykrájet, rozkrájet, vymačkat, nalisovat...), třetí den peču, čtvrtý den slepuju, mažu, polévám polevou a balím do krabic na pizzu (pro nás po jednotlivých druzích, pro ostatní do každé krabice celou kolekci)
všechno cukroví dávám na pečicí papír hned po vykrojení/vytvarování a když je plný papír, stáhnu ho celý na plech a přenesu na balkón, kde ho stáhnu z plechu na stůl... všechno nechávám na balkóně (soustava starých plechů, táců, stolu...) a peču pak všechno najednou, jen točím plechy... cukroví hezky zchladne, ztuhne a drží dobře tvar, taky je to rychlejší a hlavně se minimalizuje riziko připečení - jakmile během pečení dělám i něco jiného, zapomínám hlídat taky jedu na "jednu teplou troubu", takže to je určitě i ekonomičtější
|
apo-lena |
|
(1.12.2022 11:32:27) S balkónem je to hezká vychytávka. V paneláku jsem ho používala na chvilkové ztuhnutí. V domě ho nemám, jen lavičku před domem a zvědavého psa skokana. Peču hlavně kvůli manželovi, takže pomáhá - vyvaluje a hlídá plechy, aby to bylo upečené podle jeho gusta. Většinu upečeme během dvou dní. Zdobím po vychladnutí, skladuji v plechových krabicích podle druhu a popisuji - podle druhu nebo osoby (děda, naši...) Rovnou to rozděluji, jinak by jim všechny druhy nezbyly. Vosí hnízda dělám na poslední chvíli, tak v prvních krabicích nejsou. Nechávám jich k dispozici jen pár, zbytek dávám rovnou do mrazáku.
|
|
L+ 2m |
|
(1.12.2022 11:41:09) Pěkné organizované. Já letos plánují jeden pečící víkend, víc tomu obětovat nemohu. V pátek k večeru se odebíráme dámská část rodiny na chatu, připravím všechna těsta, na pomoc si vezu domácí pekárnu. V sobotu a v neděli se celý den peče + názdobi perníčky. Ještě tam musíme vecpat výrobu vánočních svícnů na hroby. Nic nevarim, neuklizim. Proto se to musí dělat na chatě, doma by mi to nedalo. A hlavně tam to upečené cukroví zůstane a vyzvedává se 23. Jinak kdyby bylo doma, tak se štědrého dne nedozije.
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(1.12.2022 12:19:55) Kam dáš druhý den to vykrájené než 3.den pečeš? I kdybych měla tolik plechů, neměla bych je kam dát.
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(1.12.2022 12:28:38) "Kam dáš druhý den to vykrájené"
mám na balkóně stůl, kam můžu položit 4 pečicí papíry (dvoupatrový stůl) a taky mám hodně starých plechů (moc velké na současnou troubu) a velké tácy, které pak skládám šikmo na sebe (aby se nedotýkalo dno těsta pod ním)... naplněné formičky pak klidně dávám i na sebe, tam nevadí, když se dotýkají, jak to ztuhne, jde to pak i snadno oddělit a nelepí se to...
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(1.12.2022 12:36:57) Tak to je báječná vychytávka, skvělej nápad. Já mám jenom 3 plechy, málo táců a skoro žádnej prostor na balkóně.
|
babi_ |
|
(1.12.2022 12:40:11) Prostor bych asi našla. Ale mám kočku
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(1.12.2022 12:42:15) Tak bys místo medvědích praciček měla kočičí, no.
|
Beat |
|
(1.12.2022 13:02:12) Uležele cukroví babička mívala, ale jen tak týden, a leželo v chladné komoře. To bylo výborné. Ale někdy dostanu nějaké starší cukroví a to fakt nesnáším. Je cítit, ze není čerstvé, kdovi, kde leželo, je takové specificky zatuchle. At to pece kdokoliv. Ale ti lidi, co jsou na to zvykly odmala, to asi necítí.
|
Ropucha + 2 |
|
(1.12.2022 14:45:42) Beat, přesně tak. Odležet v chladu v plechových dózách. A hlavně neplnit předčasné žádnými krémy. Staré cukroví dobré není.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lenka Pražanda |
|
(1.12.2022 10:13:02) Mě se taky s královskou glazurou špatně pracuje. Nejlepší je bílková poleva a pevný pytlík (ten se zipem). Ustřihneš malou dírku v rohu a je to. Musíš dělat rychlé tahy, jinak budou linie roztřesené. Ta poleva nesmí být moc tuhá, jinak se nadřeš. Ani tekutá, to by se slévalo dohromady. A cukr dobře prosátý, jinak se utvoří hrudky, které budou ucpávat tu dírku.
|
|
Stáňa * |
|
(1.12.2022 11:28:05) Linecké dělám taky 3-2-1. Takto to mám i v kuchařce po tchýni, která to měla po své mamince, která pracovala jako kuchařka u nějaké bohaté rakouské rodiny a jezdila s nimi i po Evropě.
(nedávno jsme našli pracovní knížku maminky mé tchýně, pracovala tam už během první sv. války).
|
|
|
zerat |
|
(1.12.2022 9:44:05) Pekla jsem letos už od půlky listopadu. Mám upečené jen 4 druhy (linecké i slepené, vanilkové rohlíčky, marokánky a včelí úlky) a vše bylo dáno hotové do mrazáku. Letos poprvé, jak už jsem tu x-krát psala z důvodu, že za pár dní jdu do nemocnice a vrátím se z ní až 23.12. Jestli se zamražování osvědčí, tak asi takto budu péct pořád - je na to víc času, větší pohoda.
|
|
L+ 2m |
|
(1.12.2022 10:01:49) Tak že zkusenosti už s recepty na vánoční cukroví neexperimentuji. Loni jsem zkoušela recept na linecké ze stare rakouské kuchařky. Část mouky se nahrazovala mandlovou moukou. S těstem se vůbec nedalo pracovat. Byla toho dvojnásobná dávka, nechtěla jsem to vyhodit. Nešlo to ani vymačkat do formy na koláč. Tak jsem udělala stejné množství klasického lineckého a syn si tehdy významně zaposiloval, když mi ze dvou hrud vypracoval jednu celistvou a pak už to vykrajovat šlo. A takhle to dopadne vždy, když se nedržím osvědčených maminčinych a babiččinych receptu.
|
|
Lenka Pražanda |
|
(1.12.2022 10:05:13) Díky škrobu je linecké takové jemnější, křehké a chuťově lepší. Mám to od kolegyně, i švagrová to tak dělá. Opravdu jsou o dost lepší. Ale má to být bramborový škrob, ne kukuřičný. Nevím jestli to je důležité, asi ano. A rozhodně ne velké množství. Dvě lžíce na celou dávku. Náhrada za mouku pochopitelně, ne ještě k tomu množství mouky. Těsto podsypávám škrobem při vyvalování. Po upečení na povrchu není cítit, na rozdíl od mouky. Ta mi tam pak vadí.
|
|
ALL |
|
(1.12.2022 10:08:11) Po opakovaných problémech s formičkami na pracny jsem se na to loni vykašlala a udělala rukama z těsta malé kuličky, které jsem na plechu rozmáčkla vidličkou do "praciček." Myslím, že už u toho zůstanu, bylo to nestrovnatelně rychlejší a daleko míň práce!
|
Pruhovaná |
|
(1.12.2022 16:40:11) To je dobrý 🙂👍
|
|
|
Pole levandulové |
|
(1.12.2022 11:46:00) Nevím, jestli máme speciální druhy, ale máme standardně ty, které pekly už obě moje babičky, narozené před více než sto lety, mám po nich jejich ručně psané knihy s recepty a používám je beze změny. Jsou plné másla, ořechů, mandlí, nic levného, ale jsou dobré a i když jsou dnes jiné suroviny, pořád mi chutnají obdobně jako v dětství. Mezi naše stálice patří pracny, vanilkové rohlíčky, išelské dortíčky, vosí hnízda. Manžel má rád ještě ořechové košíčky, které zas dělá jeho máma, ta je ale taková věčná zkoušečka, takže od ní každý rok chutnají jinak, protože neustále experimentuje s recepty z internetu Do repertoáru jsme přidali ještě pár nepečených kuliček, ale moc to nepřeháníme, max. deset druhů. Peču vždy poslední víkend před vánoci - v pátek zadělám všechna těsta, v sobotu vyválím a upeču, v neděli plněné naplním a udělám případné polevy a uložím do lednice. Nedělám toho tuny, ale dělám je doma - kdysi jsem cukroví měla tendenci kupovat, ale když jsem se pak přidala na FB do nějaké pekařské skupiny a zjistila, jaká zvěrstva s tím ty rádoby pekařky na prodej provádějí a jak je to staré, tak jsem od kupování už upustila.
|
apo-lena |
|
(1.12.2022 12:16:09) Kolegyně v práci mi taky radily, kde kupují cukroví. Dvakrát jsem to zkusila. Pokaždé jinde a s odstupem několika roků. Vždycky vypadalo krásně a vydrželo dlouho, protože ho nikdo nejedl. Pro dietu to bylo dobré.
|
kosatka2 |
|
(1.12.2022 16:20:16) Mí rodiče taky jednou koupili nějaké od paní osvědčené. No nevím, sice bylo pěkně vytvarované, ale takové bez chuti, vsadím se, že bez másla. Myslím, že mým rodičům to nevadilo. Jedna babička nepekla a druhá babička sice pekla, ale naprosto příšerné cukroví. Tuhé, šizené, s herou, šišaté, ulepené, zakydané čokoládou. V mojí rodině totiž vyznávají heslo: "nevadí, že je to hnusné, hlavně, že je toho hodně" a "ošiď všechno, co můžeš".
takže opravdu nemáme žádné staleté recepty. Babičky byly dříčky, siroty šikanované režimy, fakt nesnáším hlášky "buchta jako od babičky". Od mojí tedy ne, ale měly mnohé jiné kvality, třeba se o mě pěkně staraly.
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(1.12.2022 16:27:06) kosatko, tak zase to má výhodu, že ve srovnání s babičkou můžeš být zdatnější kuchařka (já takhle těžím už léta z toho, že vařím lépe než tchýně a i ta jí raději moje jídlo než svoje ) jinak já mám v rodině samé prožrané předky, babička vařila jako bohyně a pekla ještě lépe, i dědeček skvěle vařil a pekl, babiččina maminka pekla na zakázku... takže tatínek dodnes vzpomíná na její dorty - no nedělám si iluze, nemám šanci (ostatně bojovat proti vzpomínkám z dětství se prostě nedá )
|
kosatka2 |
|
(1.12.2022 16:43:19) Babička uměla perfektně asi 3 jídla, takže jsme ji žádali o to, co umí. Druhá babička podobně, jen to měla míň mastný a víc slaný. Moje máma umí skvěle pečená masa, ale neumí dobře uvařit rýži ani knedlíky a brambory má oškrabané halabala, nebo si je loupeme až na talíři.
Já jsem zase bezlepkáč, takže moje vaření je postižené tímto. Veškeré cukroví mám příliš křehké a nejradši mám slané. Musí být pracny, linecké a perníčky, na vše mám starodávné formičky po babičce, která nepekla. Občas mě vyhecují na úly, všechno dávám do mrazáku, aby to lidi nekradli.
|
|
|
|
|
Ropucha + 2 |
|
(1.12.2022 14:52:29) "jaká zvěrstva s tím ty rádoby pekařky na prodej provádějí a jak je to staré, tak jsem od kupování už upustila"
Já jsem s kupovaným cukrovím také nikdy nebyla spokojená. Sice v rodině pečeme, ale chtěla jsem vyzkoušet, jestli by fungovalo ušetřit si práci. Nefungovalo. Ať z cukráren nebo z domácího pečení, buď nám to nechutnalo, nebo to bylo staré. Jak píšeš, "na kšeft" se peče příliš brzy a o svátcích už to má své dny za sebou.
|
|
|
|