Sama Já |
|
(1.9.2022 23:20:46) Chtěla bych teď přes vikend zavařovat. Pamatuju si, že když jsem byla malá, zavařovalo se u nás celý podzim. Jenže už si nepamatuju ten postup. Chtěla bych zavařovat nějaké okurky (lák mám), ovoce a vařené vepřové. Hledala jsem nějaký návod na internetu i na YouTube, ale všude jsou jen postupy co dělat PŘED samotným zavařováním. To znám, to si pamatuju. Co však nemůžu nikde najít, je ten proces samotný. Máma dávala sklenice do zavařovacího hrnce, kde sledovala teplotu, pak se sklanice vytáhly a položily na linku dnem vzhůru. Ale já zavařovací hrnec nemám, neznám teploty a neznám čas potřebný k tomu, aby se sklenice uzavřely. Pamatuju si matně taky něco takového, že se dávala voda snad centimetr pod víčko? Nevim. Na druhou stranu mám snad i pocit, že se zavařovalo v několika vrstvách? U masa to bude asi ještě o něco složitější. Četla jsem rady, že se dá zavařovat i v myčce, což nechci. Do zavařování v troubě se mi taky moc nechce, mám ji dost vysoko. Budu vděčná, za každou radu.
|
Stáňa * |
|
(2.9.2022 7:11:57) U okurek se běžně uvádí 20 minut na 80 stupňů. Počítá se to od dosažení teploty. Víc ne, jsou pak moc měkké. Lak cca 1 až 2 cm pod okraj.
Já mám zavařovací hrnec, ale svagrova zavařuje v troubě. Do hlubokého plechu (na kolace) dá sklenice, aby se nedotykaly, zalije vodou a nastaví teplotu.
Pokud jsi doteď nezavarovala, do zavařování masa bych se nepustila. Musí se zavarovat dva dny po sobě na vyšší teplotu. Zavazuje skoro 30 let,maso mám domácí, ale raději to dávám do mrazáku.
|
Cimbur |
|
(2.9.2022 7:32:40) Samozřejmě, na to maso pozor! Už tu stokrát proběhly diskuze o botulotoxinu...
|
Kaipa |
|
(2.9.2022 10:45:59) Maso zavářet hodinu na 100 stupňů, nechat zchladnout, druhý den postup opakovat. Naprosto spolehlivé, léty osvědčené.
|
|
|
|
Cimbur |
|
(2.9.2022 7:31:33) Celý podzim? U nás už je po okurkách, drobné ovoce, meruňky a letní jablka jsou taky pryč, rajčata zpomalila, tak nám sotva stačí k jídlu. Sežereme tuny. Švestky letos nejsou a podzimní jablka zkusíme uskladnit, možná udělám trochu jablečných povidel a strouhaných jablek do závinu. Pak už jen u dědy rakytník. U nás prostě není co. Ale o zavařování najdeš plno informací na netu. A jedna zdejší šikovná žena napsala kuchařku:
https://www.databazeknih.cz/knihy/domaci-spajzka-100-receptu-na-uchovavani-ovoce-zeleniny-hub-a-bylinek-423673
|
Beat |
|
(2.9.2022 7:35:03) Cimbur, tady je všude svestek hodně. Celkove letos vidím hodně obsypane stromy u cest a poli.
|
|
Lei |
|
(2.9.2022 8:04:39) Tak u nás jablka, hrušky, švestky, jeřáb červený a černý, ještě červená řepa je na záhoně, houby, teď mi napadlo, že bych mohla zajít do parku pro dřínky , no a pak ten rakytník (ale ten já radši mrazím zasyrova) a šípky. A zelí a to už jsme daleko v podzimu .
|
|
Sama Já |
|
(2.9.2022 8:07:49) Zavařovalo se všechno ovoce. Jablka se krouhala (to byla moje práce). Zavařovala se zelenina, delalo se lečo a různé pomazánky na topinky. Jablka, hrušky, švestky, ringle, angrešt, třešně, višně, borůvky Z většiny se ještě k tomu dělala marmeláda a pak se zavařovala i ta. Nakládala se vejce a šlapalo zelí.
Nedělala jsem to 30 let. Na většinu jsem si vzpomněla, ale ten samotný proces si pamatuji jen mlhavě.
|
Fern |
|
(2.9.2022 9:27:57) Proč to chceš teď najednou dělat? S tak drahými energiemi provaris barák a nedává mi to moc smysl.
Mnozí taky teď zavazují,aby za pár let ty kompity zas mohli vyhodit.
Je to stejné jak s jabkama na zahradě,vidím toho ted všude kolem dost: plno jablek se válí pod stromy,aby to ti plnější nasbírali alespoň do pytlů a vyhodili. Aneb na podzim do sklepa a na jaře zas v opačném poradi ven
|
Lei |
|
(2.9.2022 10:34:19) S těmi energiemi máš pravdu.
Ale jinak myslím, že kdo je zvyklý jíst to, co si vyrobí a uskladní, ten to dělá. Kdo ne, kdoví, jestli začne.
Třeba mí rodiče zpracují vše do poslední bobule (nemají teda žádné latifundie), ale pak to taky jedí - ať už zeleninové či ovocné konzervované produkty. Nemají mrazák, jen ten malý v rámci menší lednice, tak to celý život řeší takhle. Jsou ovšem skromní konzumenti, nekupují ovoce, které v té době u nás nezraje atd.
Naše děti mají rády šťávy, kompoty i džemy od babičky, kupujeme bílé jogurty a bílý tvaroh a do nich si dáváme v zimě zavařené ovoce. Zavařených jablek (pyré) sníme v zimě kila - k rýžové kaši nebo jen tak na lžičku. Zavařené fazolky nakyselo nemají chybu do teplých salátů atd.
|
Lei |
|
(2.9.2022 10:34:49) Jo, a všechno to zavařuje mamka na kamnech.
|
|
|
|
|
|
Lei |
|
(2.9.2022 8:08:10) V troubě s prosklenými dvířky se to pěkně sleduje .
Kam až voda se názory různí..asi se kouknu do té zde doporučené knihy.
Po vytažení ze zavařovacího hrnce se stavěly sklenice víčky navrch (narozdíl od marmelád plněných zahorka a už nesterilovaných), na ta víčka se kladl hadr namočený ve studené vodě a víčka jedno po druhém dělala plop plop plop, jak se "chytala".
|
|
Pole levandulové |
|
(2.9.2022 10:35:41) Pokud hledáš recepty na to, jak jste to dělali doma, nejspíš je najdeš v této staré knize - mají je v antikvariátech, sežene se poměrně snadno a kdysi bývala v každé domácnosti. Jistě najdeš i modernější, ale tohle je ta, která bývala rozšířená: https://www.databazeknih.cz/knihy/domaci-konzervovani-ovoce-a-zeleniny-77518
A pokud by tě zajímaly modernější způsoby, tak určitě tahleta: https://www.kosmas.cz/knihy/266747/domaci-spajzka/
|
|
Marika Letní |
|
(2.9.2022 13:37:33) "Četla jsem rady, že se dá zavařovat i v myčce, což nechci. "
Nedá. Myčka nemá vodu 100 stupňů.
Maso musíš zavařit po 24 hodinách znovu.
|
|
|