Gladya, bývalá dasa, |
|
(25.11.2020 10:02:11) Tady se ví všechno, tak možná poradíte. Už mnoho let dělám na Vánoce čokoládu. Má úspěch. Jenže je ze ztuženého tuku. Je to výživová hrůza. A i když to neřeším, jsem experimentátor a stejně mě zajímá, jestli jde ten ztužený tuk nahradit. Máslo jsem zkoušela, byla z toho hmota pochybné konzistence a ani chuť nebyla nic moc. Jednou jsem dokonce objednala kakaové máslo a taky se nezdařilo. Ten recept zkrátka chce pokrmový tuk. Kromě něj se do téhle čokolády dává moučkový cukr, kakao a sušené mléko. Napadlo mě, mám vypustit to mléko? Nebo změnit poměr surovin? Má někdo zkušenost? Díky
Recept mi přinesl manžel od tchýně jako novomanželce před víc jak 30 lety a tehdy došlo mi, že bez čokolády jako manželka neobstojím.
PS. Že můžu dělat čokoládu z čokolády na vaření je mi jasné, to nechci.
|
Koníček mořský |
|
(25.11.2020 10:23:57) Já myslím, že jíst na Vánoce výživové hrůzy je naprosto v pořádku. Sama sis už vyzkoušela, že z jiných tuků to není ono, tak bych zůstala u starých dobrých a ztužených. A užila si další úspěšné Vánoce. Taky bych jí ráda udělala, ale už bych těch výživových vánočních hrůz měla moc a povolila jsem si přibrat jen dva kg. Ale třeba se tu najde nějaký ChocoMasterChef a dobře poradí jak na to.
|
Gladya, bývalá dasa, |
|
(25.11.2020 11:02:10) Jasně, kdyby tahle hrůza bylo to jediné, co člověk sní "špatného" a nejen na Vánoce, to. Je to spíš moje zvědavost, jestli je možné něco, je je podobné opravdové čokoládě udělat jednoduše doma.
|
|
|
TaJ |
|
(25.11.2020 10:35:08) Gladyo - já mám podobný recept od mojí babičky, jako malá jsem tu čokoládu milovala, pak po svatbě a po babiččině smrti jsem ji ještě párkrát dělala, ale pak nám to nějak přestalo chutnat a cpeme se klasickou hořkou čokoládou, duté hořké figurky nesmějí na stromečku chybět. Moje babička tam dávala 250 g toho ztuženého tuku (Omega), 500 g moučkového cukru, 100 g kakaa (takové to klasické práškové holandské) a 1 čokoládový obyčejný pudinkový prášek (ten, co se teprve rozmíchává v mléku) - takže žádné mléko tam nebylo...ale bez toho ztuženého tuku to asi nepůjde, neztuhlo by to do tvaru, si myslím...a výživová hrůza to sice je, ale to většina vánočního cukroví a dobrot...myslím, že jednou do roka to nikoho nezabije
|
|
holkamodroočka |
|
(25.11.2020 10:38:45) A dala bys tady, prosím, recept? Vyzkoušela bych ho. Zatím jsem nenarazila na recept, který by byl "to ono".
|
Gladya, bývalá dasa, |
|
(25.11.2020 10:56:18) recept: 250g tuku 70g kakaa, 250g cukru ,100g sušeného mléka.
Rozehřát tuk (dělám ve vodní lázni) pak přida kakao, cukr, sušené mléko. Já musím alespoň ze dvou dávek
A ano, je to chuťově spíš ta pochoutka, kvalitní hořká čokoláda je kvalitní hořká čokoláda,. na tu to nemá ani náhodou.
|
|
|
Lei |
|
(25.11.2020 10:57:51) Gladyo, zkus kokosový tuk, ale ten dezodorizovaný, aby čokoláda nebyla cítit po kokosu. S tím dělám tuto čokoládu já, když nechci použít tuk ztužený (v receptu po mamince to byla Iva ). Ale tu přesnou chuť podle mne nejde trefit .
|
Marika Letní |
|
(25.11.2020 11:25:36) Tak kokosovým tukem to zdravotně nevylepší.
„Kokosový tuk a jeho zdravotní prospěšnost je jednou z největších zdravotních fake news poslední doby. Jde o velmi rizikový olej pro naše cévy a srdce – a tedy i naše zdraví,“ dodal Pavel Suchánek, výzkumný pracovník pražského institutu IKEM.
https://www.novinky.cz/veda-skoly/clanek/horsi-nez-sadlo-cisty-jed-odbornici-se-predhaneji-s-odsudky-kokosoveho-oleje-40066798
|
|
|
Klabe+3 kluci (08,10,15) |
|
(25.11.2020 11:05:47) S touto čokoládou zkušenost nemám, ale mám recept na báječnou ledovou čokoládu s kokosovým olejem. Zkoušela jsem variantu s kokosovým olejem bez kokosové chuti i s kokosovou chutí a jsou obě super. Tak kdyby chtěl někdo vyzkoušet. Někdy dělám i více barevné varianty, na školkovým jarmarcích to má vždycky úspěch.
https://megvkuchyni.cz/recepty/moucniky/cukrovi/ledova-cokolada/
|
|
A. Andrs |
|
(25.11.2020 11:27:54) tak kup kvalitni cokoladu na vareni a trocvhu ji rozred tim pokrmovym tukem, dej ho jen malinko (zbytek si schovej na osmazeni kapra nebo rizku) ...
|
A. Andrs |
|
(25.11.2020 11:29:39) nekde jsem mela recept na cokoladu z ledovych kastanu rozredenych mlekem, ale vyzivove asi taky nic moc a nevim zda to udrzi tvar, to je psi jen jako poleva, ale ja nejsem kuchar, Angrest bude vedet jak se dela zdrava cokolada
|
libik |
|
(25.11.2020 11:58:23) Já si myslím, že zdravá čokoláda je oxymóron, buď zdravá červená řepa nebo nezdravá čokoláda
|
TaJ |
|
(25.11.2020 12:04:49) Libiku, jasně, tak žádná čokoláda nebude nejspíš úplně zdravá, ale zas je rozdíl, mezi tou s tím ztuženým tukem a fakt kvalitní třeba 75-80 procentní hořkou čokoládou, u nás si i syn odmalička dá třeba i 70 procentní hořkou...ale my ji máme v rodině rádi snad všichni, hlavně z mojí strany...z manželovy už tolik na sladké nejsou...
|
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(25.11.2020 12:14:05) "zdravá čokoláda je oxymóron"
tak to zase prr... Čokoláda je kakao. Kakao roste na kakaovníku. Kakaovník je strom. Strom je zelený! Závěr? ČOKOLÁDA JE SALÁT!
ale obecně, vysokoprocentní čokoláda nijak nezdravá nebude
|
Bouřka |
|
(25.11.2020 12:16:21) Salát ne, ale za zeleninu by se považovat dala
|
|
libik |
|
(25.11.2020 12:29:07) No v tom případě i cigáro (pivo, whisky, víno) je vlastně takovej salátek
|
Bouřka |
|
(25.11.2020 12:44:56) Víno je ovoce, pivo a whisky obilnina. Cigára by za salát považovat šla, ale to bys je musela dlabat a ne jen inhalovat.
|
|
|
|
|
|
TaJ |
|
(25.11.2020 11:46:00) ToAr, já myslím, že ale zakladatelce jde spíš o to, jak se nějak zdravěji přiblížit co nejvíc té původní chuti...já mám tu chuť třeba spojenou s dětstvím, ale čím jsem starší, tím míň mi pak ta domácí čokoláda chutnala...měla jsem ji spojenou s babičkou a od té mi chutnala moc...sama jsem ji pak párkrát dělala podle stejného receptu, ale už to nebylo ono...a rozehřát čokoládu na vaření, to už se s tím nemusím ani dělat a můžu rovnou koupit čokoládové figurky...tohle ale asi zakladatelka na mysli neměla...
|
Gladya, bývalá dasa, |
|
(25.11.2020 11:53:11) Přesně, dokonce ani na té původní chuti já osobně nelpím. Jde mi skutečně jen o to, jestli jde po domácku udělat čokoládu jinak než z pokrmového tuku nebo čokolády na vaření. A kdyby to bylo zdravější, nebo spíš míŇ nezdravé, byl by to bonus.
Moje pokusy selhaly i co se vzhledu a konzistence týče.
|
TaJ |
|
(25.11.2020 12:06:57) Gladyo, myslím, že bez toho tuku, který pak ztuhne (takže asi nějaký ten ztužený) to nepůjde...ale asi jde nějak vychytat ten poměr surovin, no...třeba sem Angrešt nakoukne a poradí
|
|
|
A. Andrs |
|
(25.11.2020 11:58:06) ja ten puvodni babiccin recept taky nemam, vim ze tam davala jeste zloutek, mouckovy cukr, kakao, asi skrob a jeste neco a nalevala to do starych obalu od bomboniery a doprostred davala cely liskovy orisek
|
TaJ |
|
(25.11.2020 12:02:52) ToAr, moje babička tu čokoládu nalévala do klasických formiček, co jsou na pracny, vím, že měla takové formičky panenky a panáčka a spoustu různých pěkných tvarů, některé mám dodnes schované...já už to taky dělala pak spíš do těch vnitřků od bonboniér, nebo třeba od adventních kalendářů, prostě co bylo pěkně tvarované...líp se to z toho vyklepávalo, než z těch formiček...
|
|
|
|
|
Kaliope X |
|
(25.11.2020 12:00:58) Tak bez tuku, který ztuhne a domácí pralinka nebude tekutá, to jaksi nejde. Já používala 90% a víc čokoládu, mléko, cukr a trošku tuku, na 200g čokolády, tak lžíci.
Je ale fakt, že kakao už nepoužívám vůbec, buď použiji čokoládu min 90% nebo na pečení karob, víc mi chutná a není nutné tolik cukru.
|
|
Lenka Pražanda |
|
(25.11.2020 12:10:08) Jestli chceš chuťově dobrou čokoládu bez ztuženého tuku, budeš muset použít pravé suroviny jako v čokoládovně. Všechny. Myslím že jsem viděla nějaký obchod který toto nabízí. Ale nejsem si jistá, jestli jí lze připravit v domácích podmínkách. Všechny suroviny se musí neustále míchat při konstantní teplotě několik hodin aby se dobře spojily a čokoláda byla jemná bez hrudek. Já bych zůstala u osvědčené klasiky.
|
|
Koníček mořský |
|
(25.11.2020 12:27:32) Já myslím, že "pravá domácí čokoláda" je tak dobrá právě proto, že je to sajrajt plný ztuženého tuku. Je to tučné, rozplývavé a specifické chuti. Tak to má být. Nevylepšovala bych jí. Její podstatná podstata je v tom, že je to vlastně hnus. A já na ní dostala neodolatelnou chuť !! Už jsem přejedená všech těch kozích Jordisů a 99% Lindtů. Chci si pořádně pseudočokoládově zaprasit !
Můj muž mi letos k narozkám daroval vlastníma rukama vlastnoručně vyrobené čokolanýže (podle J.Maršálka) - byly vynikající a delikátní. Ty byly z másla. Kokosový a palmový oleje nemám ráda. Kvůli orangutanům, dopravě a nepřirozenosti.
|
Monika |
|
(25.11.2020 14:57:07) Taky jsem chtěla napsat, že pokud manžel vyžaduje čokoládu podle maminčina receptu, tak nebude mít radost z žádné "zdravější" verze
|
Gladya, bývalá dasa, |
|
(25.11.2020 18:43:09) Však udělám i tu, co každý rok. To by manžel neměl Vánoce. A nebo by mě zapudil.
|
|
|
|
takytakova |
|
(25.11.2020 12:34:06) takhle se dělá čokoláda v malé čokoládovně :) https://www.televizeseznam.cz/video/jidlo-s-r-o/mala-cokoladovna-236262 Jinak možná bych zkusila přepuštěné máslo...
|
|
vertigo |
|
(25.11.2020 19:55:32) Já po letech experimentů používám místo tuku kakaové máslo. Zas tak drahý to není a chuť je dobrá 🙂
|
|
Ráchel, 3 děti |
|
(26.11.2020 9:30:07) no a co čokoládové lanýže?
|
|
|