Sněhulka a sněhuláčci |
|
(16.11.2020 20:48:43) Jakou máte? Na co se mám dívat při koupi? Co to má umět, jaké vychytávky je dobré si ohlídat? Stoupá kvalita s cenou? Jak velký koš je dostatečný? Jaký typ (pochopila jsem, že jsou statické a dynamické)? Existuje snad milión různých druhů i cen, potřebuji vybrat on-line a v životě jsem to neviděla. Díky moc za jakékoliv rady!
|
Sněhulka a sněhuláčci |
|
(16.11.2020 20:55:54) Stačí objem nádoby 3 litry? Pro kolik lidí se v tom uvaří?
|
|
Bouřka |
|
(16.11.2020 21:14:51) No chce to vědět, na co jí hlavně chceš. Na maso, na hranolky, na zeleninu, místo trouby...pak pro kolik porcí. Já jí pořizovala s tím, že je hlavně na jednoporcové záležitosti - extra jídlo pro dceru, pro mě, občas zelenina jako příloha pro rodinný oběd, hranolky tak na 2 porce. Takže mám objem 3,6l celkově, koš má udávaný tuším 2,5l (mám obyčejnou šuplíkovou) a je to tak akorát. Řekla bych tak na 2 velké porce. Mám digitální, ale zpětně to hodnotím, že čudly by mi možná vyhovovaly víc, přednastavené programy mi nevyhovují a musím to furt namačkávat. Ale nejde o nic zásadního.
|
|
Stará Misule |
|
(16.11.2020 22:22:39) Přála jsem si klasickou fritézu, dostala jsem horkovzdušnou. Kdyby, tak bych chtěla větší, tahle má kapacitu 1,5 litru. Vejde se tam pár hranolek, sotva dvě porce, dělají se 25 munut, aby krupaly. Takže určitě doporučuji větší, ale přiznám se, nevím, co v ní moc dělat, jsme čtyři, a je hrozně malá na vše. S větší by šlo určitě víc věcí.
|
Bouřka |
|
(16.11.2020 22:29:05) 1,5 l je fakt strašně málo, to je tak pro jednoho. Vynásobit počtem osob a člověk má přibližně velikost, kolem které se koukat.
|
Stará Misule |
|
(16.11.2020 22:40:10) Bouřko vím, vybrala bych si úplně jinou, manžel chtěl překvapit. Prosím, jak v ní děláš zeleninu? A jakou?
|
Stará Misule |
|
(16.11.2020 22:41:26) A jak dlouho?
|
|
Bouřka |
|
(16.11.2020 23:02:39) Misule zkouším kde co, nemám jí dlouho, tak ještě vychytávám co a jak. Klasické věci, co se pečou/grilujou - hodně hranolky z mrkve, pak dýně, cuketa, batáty, květák, brokolice (tu musím vychytat ještě hodně, připluje se mi), paprika, fazolky...samozřejmě brambory. Jen jednoduše, osolím, zastříknu olejem, jde i okořenit, ale většinou preferuju přirozenou chuť. Většinou primarně dávám 180 stupně, čas u tvrdší zeleniny tak 20 minut, ale dost se to liší podle druhu, množství a konzistence - čerstvá nebo mražená. Prostě průběžně kontroluju. Zkoušela jsem i různé mražené směsky zeleniny, když chci jen něco rychle pro mě (snaha zhubnout) - upeču a posypu parmazánem nebo podobným sýrem. Mám tam nachystaný kolečka zelí, že ozkouším pečený, dobrá má být kukuřice, ale ta už čerstvá moc k mání není a já jí ráda vařenou, tak jsem to nezkoušela. Dobrý trik je při přípravě tvrdší zeleniny cmrdnout dolů něco málo vody. Dnes jsem pekla lilek, chystám se na pomazánku.
|
Bouřka |
|
(16.11.2020 23:18:09) Krom zeleniny jsme hodně pekli jablka a hrušky. Bych tam mohla zkusit strčit banán
|
Stará Misule |
|
(16.11.2020 23:24:28) Děkuji moc
|
|
|
|
|
|
|
Sugar+3 |
|
(16.11.2020 23:39:08) Ja mam tuhle https://www.amazon.com/Instant-Vortex-Plus-Rotisserie-10/dp/B07VM28XTR puvodne se mi hrozne libil ten otocny buben-kos a ta jehla na gril. Oboji jsem pouzila jednou a od te doby mi to jen zabira misto ve skrini.
Tak 3-4x tydne pouzivam v te sestave, jak je na 4. obrazku (kdybych tak umela vlozit obrazek) tj. ty dva derovane plechy, na ktere narovnam maso nebo zeleninu (a ten celistvy plech pod tim je na vychytani stavy).
Tahle ma obsah 10 litru a bohate staci pro peticlennou rodinu, nekdy i delam maso na jednom plechu a hranolky na druhem.
|
Koulička M |
|
(17.11.2020 8:18:16) jééé ta se mi líbí, dík za typ
|
|
Bouřka |
|
(17.11.2020 8:35:09) Jo, tyhle typy jsou taky populární. Jsou fajn, když člověk ví, že bude většinou používat pro více lidí, dá se dělat maso i s přílohou, upeče se v tom i pečivo či moučník. Taky jsem zvažovala, ale nakonec usoudila, že pro naše potřeby zbytečně velké. Já jí používám několikrát za den, ale na malé věci. Ale pokud jde o jídlo pro celou rodinu, tak by šla spíš do tohohle typu než šuplíkové.
|
Sněhulka a sněhuláčci |
|
(17.11.2020 11:53:43) Co znamená šuplíkové? Buď je tam takovýhle otočný buben, nebo šuplík? A co vám ostatním přijde lepší?
|
Bouřka |
|
(17.11.2020 12:15:01) Šuplíková má šuplík, bývá kulatý nebo hranatý a v něm je vnitřní koš, který vlastně udává reálnou velikost fritézy, což je méně, než bývá ten obvykle udávaný údaj. Jen vyjímečně najdeš obojí. Ta moje to má udaný, jde to o litr dolů https://www.jurhan.cz/p/319/horkovzdusna-friteza-9-v1-s-dotykovym-displejem-1485-w-36-litru-jr03 Některé místo koše mají mřížku, která se tam nandá a koš je ten samotný šuplík. Suplíkové jsou spíš ty menší objemy, tak do 6l. Pak jsou ty ve stylu minitrouby, co dávala sugar, maji víc pater, jde do nich dát otáčecí koš (buben) nebo ta otáčecí jehla. To otáčení vede k rovnoměrnějšímu opékání, v šuplíky musíš v průběhu protřepávat, aby se to mísilo a nedělalo se to na okraji víc než uprostřed. Ten koš používají lidi hlavně na hranolky, pokud vím. Pak jsou ještě ve tvaru mísy, kdy tam věci dáváš shora. Ty jsou taky spíše pro větší objemy, to už bývají docela velké krámy, protože nejsou tak skladný, jako ty hranatý. Do nich často jde taky umístit otáčecí příslušenství nebo jsou typy s lopatkou, která řeší to promíchávání. Ale jak jsem pochopila, tak je tam furt, takže tam nějaké věci dělat nejdou, protože uprostřed je ten bazmek.
|
|
Bouřka |
|
(17.11.2020 12:16:58) No a co předpokládáš, že v tom hlavně budeš dělat a pro kolik osob?
|
|
Sugar+3 |
|
(17.11.2020 17:18:00) Suplikova je takovahle https://www.amazon.com/Secura-1700-Watt-Electric-Additional-Accessories/dp/B07VW68DBT/ref=sr_1_16?dchild=1&keywords=air+fryer&qid=1605629387&sr=8-16
ta moje, co vypada jako mala trouba, muze byt pouzita s tim otocnym bubnem (OK, ale vic hranolek se vejde na ty dva plechy), nebo s jehlou (omezena vaha - tusim kolem 1.5 kg kure), nebo s temi plechy.
Jinak ja hodne varim podle knihy od Gina Homolka (tady celkem popularni, v knihovne na jeji kucharky vzdycky musim stat frontu) a v ni je uvedeno, ze ty v tech ""troubovych"" fritezach se ma vsechno pripravovat na nizsich teplotach nez v tech suplikovych. Ja to ale vsechno delam standarne na tech obecne doporucovanych teplotach (maso 350-400F tj. 180-200C) a super.
|
Bouřka |
|
(17.11.2020 17:39:21) Tak v šuplíku je malý prostor, tak to jede asi intenzivněji. Ale ona většina věcí snese nějaký rozsah.
|
Sugar+3 |
|
(17.11.2020 21:12:17) No pokud ty suplikove jedou intenzivneji (nerikam, ze ne), pak by davalo smysl delat na nizsi teplote v tech suplikovych, ale ta Gina Homolka doporucuje pravy opak (a ja se podle toho neridim).
Ale obecne, mam hodne zmlsane deti a treba kureci prsa delane na sporaku nebo v troube jim moc nejedou, stezuji si na texturu, nebo ze je to moc vysusene. Takze kureci prsa uz jen ve friteze na 100 zpusobu a na to si nestezujou nikdy. Nebo treba sekana.
|
Bouřka |
|
(17.11.2020 21:26:30) Já se u teploty řïdím spíš intuicí než čímkoliv jiným, obecně dávám spíš méně než jsou programy. S masem moc zkušeností nemám, to tam moc nedělám. Ale ty prsa bych mohla ze zvědavosti zkusit. Děláš je vcelku?
|
Sugar+3 |
|
(18.11.2020 6:59:29) Nakrajim natenko (zas ne moc natenko - tak kolem 1.5 cm) nebo na siroke pruhy. Bezvadna vychytavka je ""nahe kure"" - po nakrajeni smichat s majolkou (tak 1-2 lzice na 1/2 kg) a korenim (podobne pripravuju platky cukety).
Rizky v trojobalu (veprove nebo kureci) po obaleni narychlo opecu na rozpalene panvi s olejem, opravdu jen narychlo, par vterin na kazde strane staci, pak narovnam na plech a dam do rozpalene fritezy. Obecne se doporucuje postrikat takovym tim tukovym sprejem, ale to se mi neosvedcilo, ta strouhanka vzdycky zustane sucha, nebo to mozna delam blbe.
Na takove ty cinske napodobeniny nakrajim kure na 2 cm kostky a po obaleni v solamylu a omatlani olejem (pripadne po odlezeni v marinade) taky tepelne upravim ve friteze, pak na sporaku smicham s prislusnou omackou.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|