holkamodroočka |
|
(9.2.2020 11:22:21) Naložila jsem panenku do soli, jela jsem podle dvou receptů. 1. recept - naložena v soli 12 hodin, pak očištěná od soli, zamotaná v utěrce, v lednici 14 dní. Slaná celkem dost, ale dá se to.
2. recept - naložená v soli 14 dní. Je slaná příšerně.
Obě masa nakrájené na tenoučké plátky, kromě té slanosti moc dobré. Uvažuji o tom snížit dobu v soli na 8-10 hod. Ale bude to stačit, nehrozí tam nějaké zdravotní riziko? Předpokládám, že sůl funguje jako konzervant.
Máte někdo zkušenost?
|
A. Andrs |
|
(9.2.2020 11:37:22) susena panenka se musi klimbat nekde kde je velmi velke sucho a morsky vzduch nekolik tydnu na parnem slunci, vubec si nedokazu predstavit, jak by to fungovalo v mistnich klimatickych podminkach
|
|
holkamodroočka |
|
(9.2.2020 11:40:59) Jela jsem podle Pana Cuketky a Francouzské kuchařky (Bali) - volně inspirováno sušeným kachním prsem.
|
A. Andrs |
|
(9.2.2020 11:57:42) ja ti verim, ze je to podle receptu, sul funguje urcite jako konzervant, aby aby zabranila tleni masa, musi byt to maso tou soli doslova nasycene, ale pak bude to co popisujes, presolene
dulezity tam prave bude ten suchy vzduch nebo nejake umele suseni kourem nebo jak to delaji,
kdyz das soli min riskujes, ze se maso zkazi, dle meho
ale ja jsem tady na tomhle serveru uplne nejhorsi kucharka, takze me neber vazne ani trochu
|
|
|
P.T. Cruiser |
|
(9.2.2020 13:48:57) Neumím sušenou panenku, ale podle toho co jsem viděla v SSSR a později Rusku, je fígl v tom že maso musí viset v průvanu. Kolem Volhy sušili i ryby velikosti našich vánočních kaprů na balkónech v panelácích a nekazilo se jim nic. Nasolili, pověsili na šňůry a suchý stepní vzduch to dodělal. (Ryby se kazí nejrychleji a byly OK.) V ledničce to asi prostě nejde.
|
luthienka |
|
(9.2.2020 21:29:51) Ale jde - sůl vytahuje vodu. Ta se pak musí slevat, pokud vytéká.
|
|
|
luthienka |
|
(9.2.2020 21:28:47) Ja znam recept na 1:1 cukr a sůl. A nějaké kořeni, kakao. Je to pak slané, ale ne moc. Myslím, ze to je inspirace od E. Ridi.
|
|
|