Pam-pela |
|
(14.1.2018 17:35:00) ...ale v cukroví máslo bylo, ne? Špatná není ani poradna ajurvédy, poznají, co kterému organismu sedí a co mu výrazně škodí, já teda mám jen oříšky, mandle a kyselá chuť - ocet, fermentovaná zelenina, hořčice...a je pravda, že jakmile si to dám, cítím to. taky jsem nevěděla, z čeho mi není občas úplně dobře. Mlíko a mléčné výrobky a pšenice atd. jsou třeba pro mě vhodné, celozrnné a žitné vůbec...a někdo to má prostě zase jinak. Obecně "zdravá strava" je teda vlastně blbost. Já třeba mám problém s vajíčky - bych sice mohla, ale nedělají mi dobře...a svalový test to jasně sdělil.
|
Pam-pela |
|
(14.1.2018 17:47:44) Buchli, myslíš ajurvédu? Ta tady byla ještě dávno před moderní vědou.....taky je to věda, jen odjinud...ale aplikovaná na Evropany samozřejmě...počeštěná. jen prostě akceptuje individualitu člověka, což je určitě lepší (samozřejmě podle mého názoru), než plošná doporučení, protože jsme sice lidi, ale ne úplně stejné osbnosti se stejným tělem. To, co vyhovuje jednomu, nemusí být ideální pro druhého. Mně se zas nelíbí plošní výživový poradci, kteří prostě střílí několik jídelníčků náhodně na všechny...pár takových kolem sebe mám. A myslím si, že zlepšení nebo zhoršení skrze stravu pozná na sobě člověk často během několik málo dnů, pokud je to pro jeho tělo ok, je mu rychle výrazně líp.
|
Pam-pela |
|
(14.1.2018 17:58:10) Buchli, véda znamená věda..., pro ně to prostě věda je...má to své principy, své základy a hlavně dlouhatánskou historii. Zas až tak na východní nauky nejsem, takže pokud to někdo aplikuje sem na naše poměry, je to fajn. Vidím kolem sebe lidi, na které to prostě super funguje, je to přísně individuální, opět...a naprosto přirozené. A právě není potřeba velká časová prodleva - pozná se to poměrně rychle...během pár dnů.
Eliminační diety pro alergiky jsou zas něco jiného...a pokud někdo neví, kde začít, může to být dost opruz a navíc nadlouho. Já vím, že se ti kineziologický test nelíbil, ale používá se poměrně dost, a tělo se nedá moc ošálit , prostě si řekne tím, že sval se bu´d výrazně oslabí, nebo posílí, nebo zůstane jak byl...tedy neutrální. Tomu, co člověk výrazně oslabuje, se prostě člověk může vyhnout. Rychlé a zdarma.
|
angrešt |
|
(14.1.2018 18:01:12) Pampelo, ajurvéda není věda, věda v sobě zahrnuje trvalé dokazování nepravdivosti sebe sama. Hezky to pro laiky vysvětluje Pratchett ve své knížce Věda na Zeměploše.
Jedná se o starou nauku, jak napsala Buchli, v níž lze vypozorovat i řadu prvků odpovídajícíh soudobým vědeckým poznatkům, nicméně věda to prostě z definice není.
|
Pam-pela |
|
(14.1.2018 18:09:43) Angrešte, já myslím, že Indové ji za svou vědu považují.... Jasně, že není moderní vědou a není správně měřitelná...ale víš co, to bychom se dostaly k tomu, jak moc jsou určité moderní vědy omezené a co zohledňují, a co už ne (přestože je to důležité). Což by určitě mohlo být velmi zajímavý. Myslím, že se to ještě za našeho života bude výrazně měnit...a že už mnoho lidí ví, že existuje i to, co se nedá předem odhadnout, změřit, zvážit...a co se chová naprosto nepředvídatelně.
Ale o tom přece vůbec diskuze nebyla.
Chtěla jsem říct, že ty cesty k osobnímu stravování jsou různé...já jsem tohle zkusila na doporučení...a mohu prostě doporučit dál...ač se tomu sama věnovat nechci, nebavilo by mě to...ale využívám to pro sebe, i když ne striktně. Není to návod, jak nejsprávněji a jedině žít, je to jeden z postřehů.
|
Pam-pela |
|
(14.1.2018 18:21:00) Jitys, jojo, mrkla jsem už před časem a občas kousky různých povídání poslouchám...na mě je něco moc striktní, moc jakoby zásadový, trochu i ten Vojáček, mám ráda spíš takový střed...ne úplně ode zdi ke zdi...i když možná to v mých příspěvcích někdy úplně nevypadá. Jsem takový umírněnec na všechny strany. Ale ony ty životní principy člověk poznává tak nějak hlavně praxí...a zas je aplikuje dál...na někoho funguje to, na někoho ono...právě, podle mne je hlavně potřeba vzít tu individualitu toho člověka a postupovat tak, aby pro něj to mělo nejlepší význam a výsledek.
Čím dál víc taky zjišťuju, že když už někdo "pomáhá", je opravdu jen "pomocník", ať doktor, psycholog nebo někdo jiný...že největší díl náleží tomu "nemocnému". Na něm to celé hlavně je , ale když si to ten dotyčný uvědomí, je půl práce hotovo. Někdy leccos nejde bez ošetření psychiky, různých minulých zranění a tak, je to tak strašně provázané dohromady...Ale to už jsem odbočila.
|
|
|
|
magrata1 |
|
(14.1.2018 18:38:28) angrešte, prosím tě, jak je to s obylovinama- musí se tepelně upravovat nebo ne? Manžel naučil děcka sypat si vločky do jogurtu, já mám z toho divný pocit, že to za syrova není úplně OK. Případně stačí namočit (na jak dlouho)? Díky za odpověď
|
angrešt |
|
(14.1.2018 18:44:23) většina ovesných vloček není syrová, při výrobě se spaří. Syrové bývají anglické vločky, které jsou z našeho pohledu spíš ovesná lámanka.
Jinak obilí syrové jíst není vhodné - kvůli antinutrientům a kvůli nenaštěpenosti a nenabotnalosti polymerů včetně lepku - právě proto je fajn pomalé kvašené pečivo, protože tam právě ke všem těmhle procesům stihne pohodlně dojít. Jinak by se mělo aspoň dlouho máčet a buď překvasit, nebo převařit.
|
magrata1 |
|
(14.1.2018 18:49:54) Díky. A ty vločky v jogurtu jsou OK?
|
angrešt |
|
(14.1.2018 18:52:24) je vhodné nechat je v tom jogurtu přes noc, hlavně kvůli bobtnání polymerů (najdi si musli podle Birchera)
|
magrata1 |
|
(14.1.2018 18:57:13) Dík, myslela jsem si to tak nějak
|
|
|
|
|
|
|
|
|