mrakova |
|
(26.3.2016 18:46:06) Označili byste stravování vaší rodiny za zdravé? Dbate hodně na stravu vašich dětí? Přijde mi, že řada matek přehání. Nemluvím o makrobiotický a radikálech že stránky www.jimejinak.cz, ale o těch ještě umirnenejsich. Asi tu už toto téma bylo. Některé matky nedají řezem řízek, ani bramborák, neboť jsou to smažená jídla. Knedlíky a buchty jsou zase nevhodné z důvodu mouky či cukru. Některé odmítají i mléčné výrobky, neboť zahlenuji. Děti žádná zdravotní omezení nemají, matky je takto omezují dobrovolně. Nemám pocit, zde by tyto děti byly nějak zdravější.
|
Půlka psa |
|
(26.3.2016 19:14:30) Čemu přesně vadí mrkev místo buchty a cizrna místo bramboráku? Zdravá strava prospívá, ale i kdyby neprospívala, tak určitě neškodí. V tom případě nechápu, o jakém přehánění je řeč. Pokud to nemá sociální dopad v tom smyslu, že dítě nesmí na návštěvu nebo na výlet, protože kdo ví, co by tam snědl smaženýho, tak nevidím, čemu by zdravá strava měla vadit.
|
Patejl1 |
|
(26.3.2016 19:15:50) Přehnaná zdravá strava bere z jeden rozměrů života. Milióny chutí.
|
Půlka psa |
|
(26.3.2016 19:20:42) Zase přináší jiné miliony chutí, které ti, co jsou spíš na buchtách a na knedlících, ani neznají. Obecně řečena konkrétně u nás lidé jí spíš zdravě než nezdravě. Málo kdo opravdu sní tolik ryb, luštěnin, ovocezelu atd, jak by bylo dobré. Já tedy taky ne, ale věřím, že to vadí víc, než kdybych nejedla ty řízky a vdolky, které mám ráda.
|
Patejl1 |
|
(26.3.2016 20:14:30) Většina co jí řízky a buchty, si klidně dá i jídlo alternativní, aby došli k závěru, že jim to chutná/nechutná.
Obráceně to vetšinou tak nefunguje.
|
Ráchel, 3 děti |
|
(26.3.2016 20:15:38) ale houby, většina těch, co se stravují alternativně, se klasicky stravovala celý dětství
|
Ropucha + 2 |
|
(26.3.2016 20:23:01) Přesně tak. Školní jídelnou snad prošel každý a z alternativní rodiny asi pochází minimum lidí, takže většina má jasnou představu o tom, jak chutná řízek, knedlíky s omáčkou i tatranka. Já osobně jsem se toho tedy vzdala bez lítosti.
|
Ropucha + 2 |
|
(26.3.2016 20:31:08) Mandelinko, nemyslím si, že jsou taková jídla nezdravá. Už vůbec ne, když si je doma uvaříš z dobrých surovin. Ale každý na tento typ jídel není.
|
Agatha Ch. |
|
(26.3.2016 20:37:15) Asi tak, když to máš 5x v týdnu k obědu v závodce, a co tři týdny repete, tak se to fakt přejí.
|
|
|
Z+2 |
|
(26.3.2016 20:48:10) Mně tedy fascinuje vaše představa, že doma vařené jídlo je zdravější než to vyráběné. Proč proboha by to tak mělo být?
|
Z+2 |
|
(26.3.2016 20:57:14) To vůbec nemusí být pravda. Vaříš v nevhodné teplotě. Postup přípravy nemáš zdaleka vychytaný. O čerstvosti surovin se dá klidně pochybovat. Pokud používáš domácí zeleninu je pravděpodobnost přehnojení a nadbytku dusičňanů násobně větší než u zeleniny sledované z prumyslového pěstování. U ovoce je jasné, že je daleko méně ošetřené a pak je pravděpodobně velmi často nemocné nebo napadené....
|
Hanka 75 |
|
(26.3.2016 21:06:37) jen s těmi dusičnany je to pravda domácí zelenina jich mívá víc než průmyslová, proto se také maličkým dětem citlivým na dusičnany nemá dávat špenát a jiná zeleniny bohatá na dusičnany ze zahrádky, byť jinak obecně platí, že domácí bývá lepší
|
|
|
Z+2 |
|
(26.3.2016 21:03:20) Průmyslové konzervanty jsou dlouhodobě testované a prokazetelně prakticky nezávadné.
|
Hanka 75 |
|
(26.3.2016 21:07:45) a jaké konzervatny myslíš ? kyselina citronová je OK dusitanové soli také považuješ za bezproblémové (konzervaty v uzeninách ?)
|
|
Patejl1 |
|
(26.3.2016 21:10:02) Opravdu chtěl bych mít takový důvěr v systém. DDT je taky naprosto bezpečné, pardon přečetl jsem si informaci před rokem 1970.
U plno konzervantů už teď víme, že jsou škodlivé (kyselina benzolová) nebo karcinogenní (dusíkaté soli) jen za ně není dobrá náhrada.
|
|
Z+2 |
|
(26.3.2016 21:14:21) O tom, že je domácí jidlo většinou chutnější vůbec nepochybuji.
|
|
|
|
Milne | •
|
(27.3.2016 11:27:51) Jo to se tady všeobecně hlásá a proto je daleko víc rakoviny a autoimunitních onemocnění. Domácí je vždy lepší než průmyslové. To neznamená, že mám všechno domácí, bohužel nemám, chodím do zaměstnání a vše se stihnout nedá.
|
|
|
|
Milne | •
|
(27.3.2016 11:23:40) Ovoce ničím nestříkáme a ničím ho napadené nemáme. Jsem ráda, že alespoň něco máme skoro bio. A zelenina je určitě lepší domácí, kdy třeba my hnojíme koňskou mrvou cca jednou za 2-3 roky, ale nepoužíváme žádné pesticidy. To je 100% větším přínosem pro naše zdraví.
|
|
|
|
Kudla2 |
|
(26.3.2016 20:51:56) Z+2, protože to děláš z primárních surovin a víš, co si do toho dáš, nešidíš to a nejsou v tom různý náhražky, aby se to zlevnilo, ani konzervanty apod.
|
|
Katka a 2 výrostci |
|
(26.3.2016 20:55:57) Mě zase udivuje,že to někomu není jasné. Pokud doma vařím ze základních surovin, je v jídle jen přesně to, co tam dám. Nejsou tam konzervanty, stabilizátory,barviva a další sr..ky. Co je na tom k nepochopení propána ?
|
Z+2 |
|
(26.3.2016 20:58:39) No právě, že to je naprostý, ale o to rozšířenější nesmysl.
|
Katka a 2 výrostci |
|
(26.3.2016 21:07:07) A jaké zdravější nedomácí jídlo bys tedy doporučoval doma konzumovat ? Donesený z jídelny nebo z hospody ? Ohřátou hotovku z Lidlu ? Dáme jídlo.cz ? Trenčanský párek s fazulou ?
|
Len |
|
(26.3.2016 21:11:08) Tak ja miluju hotovky z M&S, vyborne Zdrave nevim, ale chutove poharky jsou nadsene. No a pak curry, tam konzervuje primo koreni, take proto se zacalo pouzivat.
|
Katka a 2 výrostci |
|
(26.3.2016 21:14:09) Jako jo, já sama taky ujíždím na určitých skvostech typu gulášovka Vitana, česneková pomazánka z Lidlu, Twister z KFC... Ale netroufla bych si tvrdit, že je to zdravé....
|
|
|
|
Ropucha + 2 |
|
(26.3.2016 21:58:03) Z+2, zažila jsem ještě doby, kdy se ve školní jídelně vařilo úplně stejně, jako doma. Např. bramborový knedlík se dělal tak, že se oloupaly brambory, uvařily, rozmačkaly, smíchaly s moukou a čerstvými vejci a uhňácaly se knedlíky. Dneska něco nepředstavitelného ve velkokapacitním provozu. Vše je z prášků nebo polotovarů, konkrétně v "bramborových" knedlících nebývají vůbec brambory nebo jen stopové množství bramborového prášku, zato jsou tam všelijaká "vylepšovadla". To se opravdu nedá srovnat s poctivým vařením. Ale samozřejmě je možné, že někdo používá stejné polotovary i doma a pak rozdíl skutečně není.
|
|
Milne | •
|
(27.3.2016 11:33:11) Nesmysl je, že domácí jídlo bez konzervantů je horší než průmyslové s konzervanty ??!! To snad není míněno vážně.
|
|
|
|
|
|
|