HelenaPa |
|
(7.9.2014 8:17:34) Jak dlouho se dá skladovat maso v chladničce? A jak ho tam správně skladovat? Nemyslím maso vakuované, ale od řezníka.
Nikdy jsem s tím nemívala problémy, ale teď během léta mi už 3x zasmrádlo a letělo. Nechce se mi jen tak vyhazovat peníze a a ni nechci riskovat dědovu radu zasmrádlé maso umýt v octové vodě a použít. Takže jak tomu předejít?
Běžně jsem ho dovezla domů, hned šupla do lednice a použila za cca 2 dny. Nechávala jsem v původním igelitovým sáčku, aby nechytalo pachy z lednice. No a teď bohužel chytlo pach vlastní
|
Jana | •
|
(7.9.2014 8:55:42) V lednici nechávám max den,jinak dávám raději na mrazák.Dva dny mi připadají dost.
|
|
neznámá |
|
(7.9.2014 9:02:20) Já nechávám dva i víc dní, ale vím, že maso je čerstvé, máme spolehlivého řezníka. A vyndavám ho z igelitu do misky, kterou občas vymeju. Ještě se mi nestalo, aby maso zasmrádlo. A kupuju maso v celku, krájené se kazí rychlejc.
|
Anni&Annika |
|
(7.9.2014 9:07:08) kdyz nechavam maso nejdyl 2 dny v lednici, tak pouze nalozene v marinade. Co ho tedy soupnout po nakupu do nejake marinady?
|
lenka | •
|
(7.9.2014 9:45:03) Vetsinou maso udelam ten den nebo nalozim do marinady a nebo dam do mrazaku. Dva dny mne prijde moc i v marinade a spis v te marinade asi to neni citit nez kdyz je maso bez upravy ale po dvou dnech uz bych to nejedla. Vetsinou kupuji maso cerstve vakuovane minimalne aby bylo do konce spotreby tyden a i presto k tomu pristupuji jak pisu vise.
|
Anni&Annika |
|
(7.9.2014 10:42:49) no rekl bych ze olej konzervuje, stejne jako sul a dalsi / suseni, mrazeni, alkohol, melasa, sterilizace, vakuovani/. Predpokladam, ze v marinade je olej, ci sul, ci curk, takze by maso melo nejakou dobu v marinade vydrzet. Chtelo by to angresta, vedela by nejlip
|
lenka | •
|
(7.9.2014 11:35:06) To jo,nazorum od angresta duveruju.
|
|
|
|
|
|
Judy+2 |
|
(7.9.2014 9:04:42) Presne stejne tema jsem chtela zalozit Delavam to obcas stejne, ale nemam z toho dobry pocit. Mama mi vzdy radi maso prendat do misy a zakryt jen alobalem, aby to trochu vetralo. Kdyz je cas, snazim se take nalozit drive.
|
|
Černá kronika |
|
(7.9.2014 9:49:42) Syrové maso by v lednici mělo dva dny v pohodě vydržet, pokud je čerstvé. To, že za dva dny po zakoupení v lednici je cítit znamená, že jeho cesta k tobě byla delší.
|
|
HelenaPa |
|
(7.9.2014 11:03:54) Všem díky za reakce. Většinou používám maso tak, že marinádu nepotřebuju. Přišlo mi nešetrný ho mrazit a za chvíli zase rozmrazovat. Ale asi mi nic jiného nezbude. Měla jsem ho kupovaný vcelku a pořád od stejné firmy. Tak asi putovalo dýl, jak píše Černá kronika
Asi zkusím kupovat to vakuovaný. I když mi na tom vadí, že si ho nemůžu moc prohlídnout.
|
radka | •
|
(8.9.2014 7:53:07) hlavně ho vyndej z toho igelitu, v misce vydrží v pohodě
|
|
|
Hanka36 |
|
(7.9.2014 11:04:34) taky nechám někdy až dva dny v ledničce a od té doby co mám novou ledničku, tak je to dobré. Dříve se mi taky kazilo už po jednom dni, ale vím, že mi stará lednička špatně chladila. Mám teď box na maso, je tam cca 4-5 st a dobré. Zkus si k masu dát teploměr, aby si věděla kolik je tam stupňů.
|
HelenaPa |
|
(7.9.2014 11:06:27) Díky, změřím.
|
|
Fren |
|
(7.9.2014 14:28:56) Tak pokud myslíš spec.box na maso třeba v no frost lednici,tam by správně mělo být 0 st. 4-5 st. je pro maso hodně moc teplo!
|
Hanka36 |
|
(7.9.2014 23:12:01) myslím tento box a máš pravdu, že je tam chladněji, někdy mám i namrzlo dole. Záleží jak si to nastavím.
|
|
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(7.9.2014 11:21:32) Pokud to chci pou žít hned druhý den, nechám jen tak, pokud za 2,3 dny naložím, jinak dávám do mrazáku. Taky záleží jaký maso, hovězí vydrží naložený třeba týden, krkovice taky pár dní a kuřecí dávám do mrazáku hned.
|
|
Žžena |
|
(7.9.2014 11:26:39) Dva dny mi přijdou moc. Ze zkušenosti takhle dlouho koupené maso v lednici rozhodně nenechávám, zavane celkem běžně. Koupené maso zpracovávám do 24 hodin. Pokud ho tepelně neupravuju, tak naložím, nebo zmrazím, to je fuk.
|
Černá kronika |
|
(7.9.2014 11:43:45) Tady je právě dilema - maso koupím v pátek a řízky chci dělat v neděli. Naložit maso v tomto případě nemůžu, když ho nakrájím na plátky a nasolím, tak ztratí za ty dva dny šťávu a když ho dám do mrazáku, tak je pak zase plný vody. Prostě řízky jsou nejlepší z čerstvýho masa. Vím, že když mi ho přinese kamarádka ještě ten den ze zabíjačky, tak dva dny v lednici vydrží úplně v pohodě. Maso od řezníka ale někdy po těch dvou dnech opravdu né smrdí, ale prostě nevoní tak dobře, jako čerstvý maso.
|
Žžena |
|
(7.9.2014 11:50:23) My máme rodinný recept, maso na řízky nakládáme do domácího kečupu. A jsou božský
|
Černá kronika |
|
(7.9.2014 12:44:19) Prosím napiš. Jen pomazat kečupem nebo je v tom ještě nějaký další fígl? Já někdy řízky nakládám do jogurtu, ale střídáme je s tou normální variantou v trojobalu.
|
Žžena |
|
(7.9.2014 12:54:15) Jenom kečup. Nakrájený maso v něm prostě celý obalit a nechat v kečupu v misce v lednici.
|
Černá kronika |
|
(7.9.2014 13:00:45) A pak obaluješ klasicky v trojobalu?
|
Žžena |
|
(7.9.2014 16:04:18) Jo. Normálně trojobal a všechno co k tomu patří, jako normální řízek.
|
Černá kronika |
|
(7.9.2014 17:11:26) Děkuju, určitě vyzkoušíme.
|
|
|
|
|
|
|
HelenaPa |
|
(7.9.2014 12:11:27) No právě. Já jezdím nakupovat maso jednou týdně. Takže většinu mrazím. Ale často potřebuju na za dva dny ze čtvrtka na sobotu nebo pátka na neděli. A to prostě jsem nechávala v lednici. Pořád si říkám, že dřív, když nebyly mrazničky, tak asi taky maso nějak uchovávali v chladu na víc než den, dva. Přece neměli všechno vyuzené, usušené, naložené.....
|
angrešt |
|
(7.9.2014 12:24:19) balili do těch křenových listů, jak jsem psala. A nakládali do láků (viz klasika lák na svíčkovou,a le i suché marinády jen z koření, maso se nakládalo víc než dnes a často do kyselava či do vína). Ale oni moc nekupovali hlavně do zásoby, řezník ml maso v ledárně s dostatečným průvanem, tak se mu nekazilo (nevíc se masa i různě vyzrávala, tím taky vydržela). no a na delší uchování ho prostě udili.
|
|
|
angrešt |
|
(7.9.2014 12:24:52) právě ty říztky můžeš nakrájet, opepřit a potřít olejem a nechat v misce s přístupem vzduchu a mlo by to být ok
|
Černá kronika |
|
(7.9.2014 12:46:02) Jo, to jo, ale už pustí šťávu. Možná to mám jen vsugerovaný, ale nejlíp mi řízky v trojobalu chutnají z čerstvého masa bez mražení a nakládání.
|
|
|
|
|
angrešt |
|
(7.9.2014 12:18:49) - nenechávat v igelitu - vybalit, aby k tomu pmohl vzduch )proti oschnutí třeba lehce přiklopit talířkem, ale aby zůstala škvíra - mít dobře nastavenou teplotu lednice - řada lidí šetří a nechává ji na dost vysoké, aby lednice nežrala - 2 dny pro neupravené maso jsou dost, na takovou delší dobu to chce maso ošetřit nčím, co prodlužuje trvanlivost: trvanlivost prodlouží velmi silně hořčice a křen (tj. zabalení do křenových listů opravdu funguje), ale také koření, zejména pepř (protož raketově vzrostla cena pepře v době velkých zámořských objevů, jelikož mořeplavci nemohli maso ve velkém nasolovat, na moři byl nedostatek neslané vody na jeho úpravu a zbavení soli, a potřebovali ho proto konzervovat raději pepřem), alkohol, citronová šťáva, ale také trochu cukr a olej.
|
nekázanka |
|
(7.9.2014 13:05:24) A co maso prodávané třeba v Kauflandu v zatavené vaničce? Píše se na ní, že je baleno v ochranné atmosféře. I toto maso by se mělo vybalit a uskladnit dle rady(viz výše)?
|
angrešt |
|
(7.9.2014 13:46:16) ne, ochranná atmosféra (liší se druh plynu pro různé druhy mas, z hlediska rizikových patogenů se volí různé poměry) maso skutečně chrání a platí datum na obalu.
|
|
|
HelenaPa |
|
(7.9.2014 13:16:46) Díky za vyčerpávající informace. Ukázalo se, že někdo drbnul do čudlíku nastavujícího teplotu v lednici, tak tam bylo moc teplo. Už jsem ji zase stáhla, tak snad to bude dobrý.
|
|
|
Lady V. |
|
(7.9.2014 13:00:40) Pokud nekupuji primo od sedlaka cerstve zabite, nechavam hned zamrazit. Cerstve zabite muze byt v lednicce delsi dobu - podle druhu masa az tri tydny. Jehneci a hovezi zabalim do uterky a necham lezet, jen kureci zpracovavam bez vyjimky hned.
|
|
Jarmilka. |
|
(7.9.2014 13:20:02) V igelitu nechávám maximálně do večera, drůbež zpracovávám do 24 hodin, ryby nakládám do jogurtů, vepřové do té neděle vydrží v hořčici v dóze, hovězí v pohodě jen tak přiklopené. Mohla jsi třebas špatně dovřít lednici. Taky záleží na transportu, ať k řezníkovi, mohli udělat chybu, nebo domů. Naštěstí se u masa zkažení docela dobře pozná, když není naložené v ničem aromatickém.
|
|
Fren |
|
(7.9.2014 14:26:18) Tak s tou octovou vodou mi to poradil i šéf kuchař luxusní restaurace nově otevřčeného H-resortu.Prodávají tam maso nějakého extra plemene krávy,které se jim pase na lukách klem a je prý jen na té trávě. Měli to maso vakuové,s datem spotřeby cca za 14 dní,ale říkal mi,že masu jen prospěje,když ho v té lednici nechám takto ještě déle a kdyby pak bylo zasmrádlé,že to nevadí,mám to umýt v oct.vodě a vše bude ok.
|
Fren |
|
(7.9.2014 14:26:56) Jinak - bud kupovat maso a rovnou spotřebovat nebo naporcovat a dát do mražáku,nebo uvařit z něho pokrm a dát takto do mražáku.
|
|
|
|