Viola |
|
(4.6.2014 11:41:35) Potřebuju upéct valašské frgále (nikdy jsem to nedělala, snad se podaří), ale netuším dvě věci: Kde se po upečení skladují? V pokojové teplotě nebo v lednici? (Chladnou komoru či sklep nemám.) Do čeho je zabalit či přikrýt, aby neoschly ani nezavlhly k rozpatlanosti? Jak dlouho po upečení vydrží, jak dlouho se dají v pořádku skladovat, aby byly dobré? (Vtipy o krátké trvanlivosti z důvodu snědení mlsnou rodinou věc neřeší :) .)
|
Monika |
|
(4.6.2014 12:33:41) Nevím jak zrovna přesně frgály, ty se u nás nedělají, ale kynuté koláče na plech s podobnými náplněmi jako na frgály mamce vždycky vydržely docela dlouho (týden určitě) normálně v pokojové teplotě, většinou ty plechy byly normálně nastrkané v troubě (studené) nebo pokud venku, tak přikryté utěrkou.
|
|
Chrysantéma |
|
(4.6.2014 13:12:05) Valašské frgáLY...
Jinak stačí překrýt alobalem...nevím,co máš za recept,ale ta trocha rumu,co se přidává,slouží mj.ke konzervaci.
|
jentak | •
|
(4.6.2014 13:46:58) Já myslela, že rum slouží k tomu, aby těsto tolik nevsakovalo tuk při smažení. Ale zas nevím, co jsou to frgály a jak se připravují. To o tom rumu mi říkala babička - že prý na vůni, kynutí a že pak nevsakují tuk - ale to byly koblihy.
|
Chrysantéma |
|
(4.6.2014 13:48:19) To je u koblih,které se přímo smaží...frgály se pečou v troubě ve frgálové(kulaté)formě...
|
Viola |
|
(4.6.2014 13:51:26) Zrada - o formě v receptu nic nepíšou, jen že se maj upéct na plechu.
|
|
Jachtarka |
|
(4.6.2014 16:53:19) Forma není nutná, ano jsou kulaté, ale toho jde docílit i bez formy.
|
|
|
|
Viola |
|
(4.6.2014 13:49:59) Potřebuju je do školy pro děti, takže bez rumu.
|
jentak | •
|
(4.6.2014 13:50:46) Já myslím, že rum při pečení nějak vyprchá - že to děti ani cítit nebudou.
|
Viola |
|
(4.6.2014 13:52:47) Kropí se po upečení. Sice maličko, ale raděj rum vynechám.
|
jentak | •
|
(4.6.2014 13:56:31) Jo aha, ony se tím rumem kropí? A nechce se mi to hledat - co je to frgál? Nějaký velký koláč s těmi různými náplněmi?
|
Viola |
|
(4.6.2014 14:04:25) jo
|
|
Dadulka,02/06,06/07 |
|
(4.6.2014 17:19:07) Rumu se neboj, bez něj to není ono, fakt to pak chutná jinak, nevěřila jsem, ale je to tak. Předpokládám, že je poneseš až druhý den a to tam ten rum už nikdo nepozná.
|
|
|
|
|
|
|
|
Signoret |
|
(4.6.2014 13:16:57) frgále přesně nevím, ale velké kulaté kynuté koláče s tvarohovou náplní a rybízem, povidly ... skladovala babička v chladné špajzce pod pečícím papírem. Vydržely bez újmy určitě 4 dny. Jinak pokud jich dělám sama víc, po upečení a vychladnutí je zabalím do alobalu, pak do mrazničky, vyndám po týdnu nebo po měsíci a po rozmražení jsou jako čerstvě upečené.
|
|
Gábi_Smolíková |
|
(4.6.2014 14:28:13) já jich vždycky dělám několik najednou a hned jak vychladnou, tak je zabalím do fólie a mrazím. Pak stačí vyndat cca hodinku před plánovanou konzumací a jsou jak čerstvě upečené
|
|
Lei |
|
(4.6.2014 18:55:33) Příbuzní na Valašsku je mají v dortové krabici příslušné velikosti, jednotlivé frgály oddělují jednak špejlemi, položenými přes koláč, na to pečicí papír, na to další koláč - skladují v chladu, např. špajzce, na chodbě...
|
|
dajmab |
|
(4.6.2014 20:32:50) Na Chodsku mají na koláče stejného tvaru takové "udělátko" ze dřeva. Je to jednoduchá skříňka bez postranic, ale se spoustou poliček v malém rozestupu pod sebou. Z jedné dávky těsta se udělá většinou kolem 12 koláčů a ty se přesně dají nastkat do těch poliček. Celé to vypadá jako vyšší krychle a je to celkem skladné v chladné komoře či špajzce. A když toto není, po jednom do krabic na pizzu a opět spíš raději chladné místo.
|
|
|