| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Třtinový cukr

 Celkem 93 názorů.
 Leena+Michalka listopad 09 


Téma: Třtinový cukr 

(6.5.2014 11:30:59)
Tak jsem vcera po x mesicich koukala na zpravy a bylo tam zrovna o trtinovem cukru, taky si myslite, ze neni zdravy? kupuju si spise na chut trtinovy cukr s velkym podilem melasy a tedy nemyslim si, ze by nebyl zdravejsi. Dneska uz mi hodne lidi reklo jak sem blba, ze zbytecne utracim, ze to bylo vcera v televizi. No snad tam zitra nebude at vsichni skocime z mostu. A pak to jejich srovnani ceny, srovnavaji nesrovnatelne, co takhle srovnavat apson hnedy cukr z repky a ze trtiny. Odhlasuji asi televizi :-). Ale chci se zeptat, pouzivate trtinovy cukr? Me teda navic chutna, takze ja ho budu kupovat porad :-)
 Jája s čápátkem 


Re: konec trtinovemu cukru diky TV Nova :-) 

(6.5.2014 11:34:13)
kupuju třtinový cukr, od někoho erudovaného vím, že ani jeden cukr není nic extra, ale ten třtinový obsahuje údajně látky, které pomohou při jeho zpracování v těle, takže je to nula od nuly, oproti bílému cukru, který nemá ani to... ale tady by asi poradila angrešt...

jinak na televizi už dost dlouho nekoukám a je mi fajn ~:-D
 Elllis 


Re: konec trtinovemu cukru diky TV Nova :-) 

(6.5.2014 11:34:22)
Nedívám se na Novu, co tam tedy konkrétně říkali, jak zdůvodnili, že je nezdravý.
Snad jen neřekli "je drahý a nezdravý"?
A odhlašovat kvůli tomu TV mi přijde poněkud zbrklé, víš co tam nakecají jiných hloupostí?
 Leena+Michalka listopad 09 


Re: konec trtinovemu cukru diky TV Nova :-) 

(6.5.2014 11:36:32)
to byla nadsazka, ani nevim jestli ji mame prihlasenou :-), ne, mame .-), bylo tam ze o trtinovem se rikalo, ze tam zustavaji cenne latky a ze jich je tam uplne minimum, ze skoro vlastne nic, a pak tam bylo hlavne porovnani cen, ze vlastne za to nic platime nekolikrat vic :-)
 angrešt 


Re: konec trtinovemu cukru diky TV Nova :-) 

(6.5.2014 11:41:16)
Samozřejmě, je to tak, ten zbyteček melasy v hnědém cukru (to je jedno, jestli třtinovém nebo řepném, nerafinované existují oba, rafinované taky oba) je jako nic, je to nevýznamné. Tu trošičku minerálů a vitamínů, které tam jsou, získá člověk jedním kousnutím do jabka. Aby byl zisk minerálů z nerafinovaného cukru pro naše tělo významný (třeba pokryl dennní dávku), tak by člověk musel toho cukru sníst pytlík na posezení.

Cukr jako zdroj užitečných minerálů a vitamínů je jen jeden velký mýtus a reklamní tah.
A třtinový i řepný je chemicky totéž.

Televizi nemám a ani ji neplánuju mít.
 Leena+Michalka listopad 09 


Re: konec trtinovemu cukru diky TV Nova :-) 

(6.5.2014 11:43:07)
ja myslela, ze na bilem je prave nezdrave to cisteni? jako ze je to bile, to neni pravda? jinak diky :-), a TV je fajn, clovek teda pak potrebuje vic cukru na nervy :-)
 angrešt 


Re: konec trtinovemu cukru diky TV Nova :-) 

(6.5.2014 11:52:08)
jako že tam zůstanou zbytečky činidel? To trošku zůstanou. Při čištění se používá oxid uhličitý a oxid vápenatý.
Oxid uhličitý nám je úplně egál.
Oxid vápenatý je nehašené vápno, ale při výrobě cukru se "uhasí" a zbude tam z něj trochu vápence. Což je nám taky egál.

jinak většina rafinace spočívá ve vaření, promývání, odpařování a různém opakování těchto procesů.
 Leena+Michalka listopad 09 


Re: konec trtinovemu cukru diky TV Nova :-) 

(6.5.2014 12:00:16)
angrest nema televizi a vi vsechno, asi ji taky vyhodim :-), klobouk dolu pred vasim rozhledem, jinak jsem si koupila knizku "Proc se klepou rizky", jednou jste to tady doporucovala a uzasna kniha, tak snad az ji doctu, tak zase budu aspon z jedne tisiciny mit vase znalosti :-)
 angrešt 


Re: konec trtinovemu cukru diky TV Nova :-) 

(6.5.2014 12:06:52)
Není třeba mi vykat :-)
Mně by se sem TV nevešla, překážela by.
 Leena+Michalka listopad 09 


Re: konec trtinovemu cukru diky TV Nova :-) 

(6.5.2014 12:13:08)
nekdy mam problem neonikat :-), lidi co neco vi je cim dal tim min, tak ma clovek pak respekt :-)
 angrešt 


Re: konec trtinovemu cukru diky TV Nova :-) 

(6.5.2014 12:08:24)
proč se klepou řízky je super knížka, je hrozná škoda, že V. Mikeš zemřel.
 Leena+Michalka listopad 09 


Re: konec trtinovemu cukru diky TV Nova :-) 

(6.5.2014 12:11:51)
je uzasna, koupila jsem si hodne knizek a hodne se neda cist, tady ta klidne vickrat, uzasny autor, opravdu skoda ho :_(
 angrešt 


Re: konec trtinovemu cukru diky TV Nova :-) 

(6.5.2014 13:08:53)
No pozor, si vyprošuju, jó? ~:-Djiž dvakrát Nova vypustila do éteru i moje slova a to teda žádné nesmysly nebyly ~t~
Mně TV (bez ohledu na konkrétní stanici) nijak nevadí, když ji potkám někde např. v hotelu, tak se ráda kouknu. Ale doma by mi zavázela, nevyužila bych ji.
 angrešt 


Re: konec trtinovemu cukru diky TV Nova :-) 

(6.5.2014 11:48:48)
Chuťový rozdíl rozhodně je, proto sama taky tmavý melasový kupuju. Ale opravdu si sama před sebou nehraju na iluzi "zdravějšího cukru" :-)
 Leena+Michalka listopad 09 


Re: konec trtinovemu cukru diky TV Nova :-) 

(6.5.2014 11:51:40)
a kdyz uz jsme u tech sladitel, je teda lepsi dat do moucniku radsi med nebo nejaky slad? nejlepsi je ho nejist, ale to neprichazi v uvahu :-)
 angrešt 


Re: konec trtinovemu cukru diky TV Nova :-) 

(6.5.2014 12:00:02)
Med je glukoso-fruktosový sirup. Podle toho, co do něj včely zrovna natahají, může v určitém procentu obsahovat různé zajímavé látky. Ale může obsahovat i věci nepěkné, to záleží na včelách.

Slad je směsí více sacharidů, záleží, jaký konkrétně. Ale slad má zase kvůli menšímu obsahu jednoduchých sacharidů menší sladivost, takže pro dosažení stejně sladké chuti se ho musí dát víc, čímž je to plichta.

Všechny obkličky a obezličky kolem "zdravějších a nezdravějších cukrů" slouží fakt jen k tomu, abychom sami sebe přesvědčili, že zas tolik toho sladkého nežerem ~:-D
 Leena+Michalka listopad 09 


Re: konec trtinovemu cukru diky TV Nova :-) 

(6.5.2014 12:02:54)
:-))), ale amasake zdrave snad je, ne? chci ho ted zkusit, abych mela pocit, ze toho sladkeho fakt tolik nezeru :-)
 angrešt 


Re: konec trtinovemu cukru diky TV Nova :-) 

(6.5.2014 12:06:03)
Amasaké je směs sacharosy, fruktosy, glukosy, maltosy...prostě normální hromádka jednoduchých cukrů, jako každé jiné sladké legrácky bez sladidel :-). Akorát tam nejsou nasypány, ale vzniknou naštěpením škrobů.
 Leena+Michalka listopad 09 


Re: konec trtinovemu cukru diky TV Nova :-) 

(6.5.2014 12:15:14)
ach jo, a ja myslela, ze aspon to me spasi, tak diky moc :-)
 angrešt 


Re: konec trtinovemu cukru diky TV Nova :-) 

(6.5.2014 12:25:33)
Touha po sladké chuti je normální, máme ji nejen my, ale i zvěř. Jenže v dobách, kdy získání energetického přísunu byla zásadní otázka přežití, to bylo fajn. A vyšplhat na skálu pro sladkou chuť borůvek, nebo na strom pro sladkou chuť medu, dalo podstatně víc práce, než naklonit cukřenku :-)
takže holt nás naše lenost (moje taky ~;)) nutí bránit se přirozenému instinktnu, kterým touha po sladkém je. Změnily se další okolnosti a tenhle instinkt přestal být výhodný. kdo ho má slabší, ten se, v naší současné nehýbavé společnosti, tuze má ~:-D
 angrešt 


Re: konec trtinovemu cukru diky TV Nova :-) 

(6.5.2014 12:01:07)
To já ho taky kupovat budu, co by byly bostonské fazole bez muscovada? ~:-D
 Leena+Michalka listopad 09 


Re: konec trtinovemu cukru diky TV Nova :-) 

(6.5.2014 11:57:00)
melasovemu cukru podlehne kazdy, ja kvuli nemu zacala sladit caro, nedalo se odolat :-)
 adelaide k. 


Re: konec trtinovemu cukru diky TV Nova :-) 

(6.5.2014 11:44:41)
Ale chuťově je rozdíl velký, takže dávám přednost tmavému třtinovému.
 wer 


Re: konec trtinovemu cukru diky TV Nova :-) 

(6.5.2014 18:51:16)
~R^
 Elllis 


Re: konec trtinovemu cukru diky TV Nova :-) 

(6.5.2014 11:41:30)
Já bych celkem věřila tomu, že někdo využije stoupající popularity třtinového cukru a normální krystal obarví na hnědo. No a jestli něco takového i otestovali...
Nedávno jsem někde viděla test vanilkových cukrů a někde nebylo po vanilce ani stopy, vyčíslovali tam, že je to jen nasáčkovaný krystal a vyjde asi na 700 Kč za kilo (nepamatuju si to přesně). Jen jsem si říkala jak je dobře, že co moje paměť sahá, "vyrábíme" si doma vanilkový cukr vražením lusku do sklenice s cukrem ~;)
 angrešt 


Re: konec trtinovemu cukru diky TV Nova :-) 

(6.5.2014 11:47:43)
ANo, většina hnědých cukrů je rafinovaná a následně dobarvená, někdy zpětně dodanou melasou, někdy karamelem.

 Leena+Michalka listopad 09 


Re: konec trtinovemu cukru diky TV Nova :-) 

(6.5.2014 11:49:27)
no tak si ho budu kupovat uz jen na chut, nekdy je nutne se podivat pravde do oci :-), diky
 angrešt 


Re: konec trtinovemu cukru diky TV Nova :-) 

(6.5.2014 12:53:16)
Nešlo spíš o test vanilinových cukrů? KDyž má nápis "vanilkový", tak by, při neobsahu vanilky, měl být výrobce trestán.
Kdežto vanilinové cukry o vanilce nic nehlásají, jsou aromatizované ethylvanilinem, který se z vanilky nevyrábí.
Nemám tu žádný sáček, že bych se podívala, taky si aromatizuju cukr sama vanilkou. Ale pokud by některý cukr na sobě psal "vanilkový" a obsahoval pouze ethylvanilin, tak by to bylo k nahlášení na ČOI.
 Jarmilka. 


Re: konec trtinovemu cukru diky TV Nova :-) 

(6.5.2014 13:55:50)
Kupuju vanilkový cukr, když nemám doma svůj s luskem, v biopotravinách, jak nedám na "bio", tak tam mají opravdu s obsahem vanilky bez aromat a taky kupuju bio český pudink, sice je to taky škrob, ale obsahuje 8% sušených jahod, žádná aromata a barvivo řepa. Taky používám bio Umeocet z Dobrušky :-) angrešte, jak jsi psala o bio-kšeftu a už nekupuju biozeleninu a Spol, jde tohle něčím nebo nahradit? Bez značky bio jsem to nenašla... Mě přijde to bio z Dobrušky docela sympatický... Ale zas nechci zbytečně platit za nálepku bio.
 angrešt 


Re: konec trtinovemu cukru diky TV Nova :-) 

(6.5.2014 14:30:58)
Bio neříká nic o kvalitě, protože to není certifikace kvality, nýbrž jiného parametru. Kšeft se z toho stává, když je jako certifikace kvality prezentován. Když člověk ví a respektuje, co Bio znamená, tak přece nemá důvod se Bio výrobkům zas pro změnu programově vyhýbat - není to ani certifikace nekvality :-)
Když jde o kvalitní výrobek (nic z Dobrušky neznám), tak zas kvůli Bio se před ním nemusí prchat ~:-D K něčemu takovému jsem určitě zrovna já nikoho nenabádala, aspoń ne střízlivá ~:-D
 Jarmilka. 


Re: konec trtinovemu cukru diky TV Nova :-) 

(6.5.2014 16:02:12)
Angrešte, bohužel tě znám jen jako střízlivou ~t~ já vím, že programově ne, jen se mi těžko rozlišuje ta hranice, kde to smysl má a kde ne, tak jdu po složení, a tak v Biodomově na Ládví moje srdce často plesá, bohužel jdou zase jen a jen po značce bio, tak lítám mezi trhy, maloproducenty po webu, Lidlem a Biodomovem ~t~ Umeocet z Dobrušky je skvělý do salátů, je to ocet ze švestiček, dost slaný, asi se to solí konzervuje, ale aspoň saláty nemusím dosolovat, když mi ujede ruka, tak to je ale peklo. Aspoň vím, jakou flašku ti můžu jednou přinést ~t~ (až se vybabráme z momentální mentální paralýzy)
 angrešt 


Re: konec trtinovemu cukru diky TV Nova :-) 

(6.5.2014 16:10:57)
Umeocet je fajn, ale Dobrušku neznám, mám tu jakýsi z Countrylife. Dobruška má lepší?

Vidět mě nestřízlivou není obtížné, jelikož mám mizernou variantu alkoholdehydrogenasy, takže skoro neodbourávám alkohol a jsem opilá i po naprosto minimálním množství typu bonbonů s griotkou, dočista jak indián ~t~ Manželovi, když ještě manželem nebyl, se to líbilo, protože jsem ho vycházela při pozváních na skleničku extrémně lacino ~:-D

Mám tu i umeboshi meruňčičky, ale to teda fakt vyžaduje solnou odvahu, to žvejkat :-)

Taky mám zmapované potraviny, které mi vyhovují, a holt taky nakupuju ve více obchodech. Co se dá dělat.

Ženu statečnou kdo nalezne,
Je cennější než perly.
...
Podobna obchodní lodi
zdáli přiváží svůj chléb"~;)
 Jarmilka. 


Re: konec trtinovemu cukru diky TV Nova :-) 

(6.5.2014 16:29:41)
Alespoň nebudu mít takovou práci tě opít, já mám geny po ruské babičce, ta se marně snažila od 17 let uchlastat a umřela zcela střízlivá v 90 letech ~t~

Dobruška je Sunfood, pochybuju, že bude nějaký rozdíl, jen preferuju lokální potraviny a navíc jsem v Dobrušce chodila na nižší gympl, tak nostalgie ~t~ ale taky je bioooo ~t~
 Vítr z hor 


Re: konec trtinovemu cukru diky TV Nova :-) 

(6.5.2014 16:34:12)
Pockej, ty jsi od Dobrusky? Tam pobliz je puvod pulky moji krve ~k~
 Jarmilka. 


Re: konec trtinovemu cukru diky TV Nova :-) 

(6.5.2014 16:35:15)
Veveru, jsem se tam jen ochomejtla, žila jsem v Opočně... A od kudá vy? ;)
 Vítr z hor 


Re: konec trtinovemu cukru diky TV Nova :-) 

(6.5.2014 16:38:25)
Mezi Dobruskou a Solnici. Opocno je bezva, tam jsme jezdili na "porcinkuli"!
 Jarmilka. 


Re: konec trtinovemu cukru diky TV Nova :-) 

(6.5.2014 16:41:07)
~;) prožila jsem tam krásný rozpuk puberty. A taky pět let psychoanalytický výcvik. No druhý rozpuk puberty ~t~
 angrešt 


Re: konec trtinovemu cukru diky TV Nova :-) 

(6.5.2014 16:36:32)
Aha, tak třeba mají lepší, u nás mají jen ten z COuntrylife.
 Vítr z hor 


Re: konec trtinovemu cukru diky TV Nova :-) 

(6.5.2014 16:12:39)
Co je to mentalni paralyza? To zni jako desne uzitecnej termin!
 Jarmilka. 


Re: konec trtinovemu cukru diky TV Nova :-) 

(6.5.2014 16:25:16)
Veveru, to se nemůžeš pohnout z místa a něco zorganizovat, takový telemannový vrata... ;)))
 angrešt 


Re: konec trtinovemu cukru diky TV Nova :-) 

(6.5.2014 16:26:55)
Malej je stejně zrovna nemocnej, takže jsem přikována k bydlišti, a to jsem plánovala ve čtvrtek výlet do Drážďan (potřebuju boty! (teda, až tolik nepotřebuju, ale chci (teda, vlastně radši přece jen potřebuju)))
 angrešt 


Re: konec trtinovemu cukru diky TV Nova :-) 

(6.5.2014 17:52:51)
Hele, já vím, trochu provokace, ale proč vlastně kupovat pytlíkový pudink, bionebio? tam se platí jen za ten potištěný papír.

zrovna jsem dovařila normální pudink, proč kupovat škrob desetkrát dráž, kupuju normálně krabičku kukuřičného škrobu a vařím z něj pudink (přidávám teda i žloutek, ale není nutný, v kupovaných taky není, ale je s ním pudink lepší), přísady přidám podle svého (sušené jahody jsem zatím nedávala, když už, tak mixnuté čerstvé, ale třeba te´d jsem dávala rozinky, mleté ořechy a skořici). Vaří se zcela stejně, výsledná chuť stejná, aromata a barviva řešit netřeba. Pracnost stejná, tohle je podle mě hodně zbytečný typ polotovaru.
 Jarmilka. 


Re: konec trtinovemu cukru diky TV Nova :-) 

(6.5.2014 19:14:13)
Angrešte, vařím svůj tapiokový, ale to dochucení prostě není ono, jen u čokoládového a vanilkového, ale čerstvé jahody mi ho vždy rozblemcnou. Prostě je to z toho pytlíku to ono, co klukům chutná a dělá hezké bábovičky (používáme ty na písek, které nepoužíváme na písek hihi). Stejně tak se mi nedaří domácí meruňkový.
 Leena+Michalka listopad 09 


Re: konec trtinovemu cukru diky TV Nova :-) 

(6.5.2014 11:39:17)
me spis zajima jak to vsechno je, nekde jsem cetla, ze nerafinovany repny cukr je snad i nezdravy, zajimal by me nazor nejakeho odbornika, chemika, chodi sem jeste angrestka? .-)
 Kacii&Matýnci 


Re: konec trtinovemu cukru diky TV Nova :-) 

(6.5.2014 11:38:42)
Vsak oni zas za par let zjisti, ze zdravejsi je ~:-D Mne spis zajima, co za tim je. To uz tady bylo u jinych veci :-)
 Merylin5 


Re: konec trtinovemu cukru diky TV Nova :-) 

(6.5.2014 11:40:34)
Nejlepší je žádný cukr~;)
 angrešt 


Re: konec trtinovemu cukru diky TV Nova :-) 

(6.5.2014 11:44:54)
"Žádný cukr" nejlepší není, naše tělo cukr v určitých okamžicích potřebuje. Typicky třeba kojenci, kteří nemají ještě vyvinutý trávicí trakt na to, bay dokázali štěpit složitější sacharidy, nutně ke svému životu potřebují jednoduchý cukr, a to laktosu.

v pozdějších obdobích života už jsme schopni štěpit i složité sacharidy a bez jednoduchých cukrů se už celkem obejdeme. Ale pořád jsou důležité pro lidi s různými onemocněními, kde opět nastává problém se složitými sacharidy a v podobných situacích.

takže místo "žádný cukr" spíš "minimum cukru". Okecávání "zdravějších a nezdravějších" cukrů je jen takové sebeobelhávání a hra.
 Jarmilka. 


Re: konec trtinovemu cukru diky TV Nova :-) 

(6.5.2014 11:51:43)
Angrešte a co si myslíš o palmovém cukru? Má prý nižší glykemický index a mě do kafe vyloženě chutná. A prý se kvůli němu pralesy neničí. Ale víc toho o něm nevím.

Jinak cukr používám celkově málo, jen do pečení a kávy, používám třtinový bílý do mojita, řepkový bílý do klasického pečiva a třtinový treba do lekachu.
 angrešt 


Re: konec trtinovemu cukru diky TV Nova :-) 

(6.5.2014 11:56:33)
Palmový cukr je sacharosa. Úplně stejná, jako řepná nebo třtinová.
 Jarmilka. 


Re: konec trtinovemu cukru diky TV Nova :-) 

(6.5.2014 13:50:58)
Díky, angrešte ;-)
 nebeska 


Re: konec trtinovemu cukru diky TV Nova :-) 

(6.5.2014 11:41:17)
Na zprávy se nedívám několik let a můj život je mnohem veselejší :)
 adelaide k. 


Re: konec trtinovemu cukru diky TV Nova :-) 

(6.5.2014 11:43:16)
Neříkali že je nezdravý, ale že z kalorického a výživového hlediska je stejný jako bílý z řepy. Prostě sacharóza. Což je pravda.
 cimbur 
  • 

Re: konec trtinovemu cukru diky TV Nova :-) 

(6.5.2014 11:45:08)
Tak cukr se nedělá z řepky, ale z řepy. Sacharóza jak sacharóza. Třtinového cukru je teď větší nabídka i proto, že naše cukrovarnictví je systematicky likvidováno. Cukr s přídavkem melasy je chuťově dobrý a potřebný do některých hlavně anglosaských moučníků. Jeho nutriční hodnota není kdovíjaká.
 Leena+Michalka listopad 09 


Re: konec trtinovemu cukru diky TV Nova :-) 

(6.5.2014 11:46:56)
jj, repy, mam horecku coz me omlouva :-)
 angrešt 


Re: konec trtinovemu cukru diky TV Nova :-) 

(6.5.2014 12:22:24)
Ano, bohužel, byli jsme kdysi cukrovarnická velmoc. A teď na jeden zpustlý cukrovar koukám z okna...

Ale naše cukrovary vařívaly jak řepný, tak třitnový. když se urodilo málo řepy, tak se dovážela třina a dovařila se řepa třtinou, normálně se to míchalo, je to úplně jedno, je to totéž.
 cimbur 
  • 

Re: konec trtinovemu cukru diky TV Nova :-) 

(6.5.2014 12:26:10)
Já kolem jednoho zpustlého cukrovaru každou středu běhám...
 Veveru 
  • 

Re: konec trtinovemu cukru diky TV Nova :-) 

(6.5.2014 12:26:18)
Matně si vzpomínám na jakousi socialistickou lamentaci, že prý náš KVALITNÍ řepný cukr vozíme kamsi do pryč, zatímco místo něj dovážíme NEKVALITNÍ třtinový snad z Kuby, či co ~t~ Možná si to někdo na Nově taky vybavil ~5~
 susu 
  • 

Re: konec trtinovemu cukru diky TV Nova :-) 

(6.5.2014 11:47:10)
Používám ho, páč mi víc chutná. Nemíním na tom nic měnit.
 kreditka 


Re: konec trtinovemu cukru diky TV Nova :-) 

(6.5.2014 12:03:59)
Nevím co říkaly na TV Nova, ale to že třtinový cukr není spása vyšlo i v jiných médiích včetně Dtestu... nevím co vyřešíš tím že odhlásíš TV - zkrátka cukr nikdy nebude zdravý i kdyby si Tv odhlásila povona republiky
 Leena+Michalka listopad 09 


Re: konec trtinovemu cukru diky TV Nova :-) 

(6.5.2014 12:08:58)
Takze jeste jednou, cukr je z repy ne repky, omlouvam se za preklep a to ze chci odhlasit televizi byl jako ze vtip, z ceho bych utirala prach :-), kazdopadne moc diky vsem za super diskuzi, predevsim nasi studnici vedomosti angrestce. tak sladky zivot vsem :-)
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: konec trtinovemu cukru diky TV Nova :-) 

(6.5.2014 12:12:23)
Kupuju a používám různý druhy cukrů, podle toho do čeho se hodí. Iluzi, že by byl některý z nich zdravější nemám.
 Veveru 
  • 

Re: konec trtinovemu cukru diky TV Nova :-) 

(6.5.2014 12:24:15)
Ježkovy voči, copak není ÚPLNĚ JEDNO, co říkají v TV NOVA?
Třtinový cukr kupuju, protože mi chutná, ale protože je u nás strašně drahý, většinou s ním jen sladím kávu nebo sem tam něco.
Melasu občas mrsknu do pečení, zvláště tedy, když peču něco karibského nebo tak.
Cukrová třtina je výborná, džus z ní také. Kdyby to nebyly takové parkosy, tak už bych to zřejmě dávno zkoušela pěstovat.
 Vínečko 


Re: konec trtinovemu cukru diky TV Nova :-) 

(6.5.2014 12:26:30)
My používáme jen palmový cukr a med.
 neznámá 


Re: konec trtinovemu cukru diky TV Nova :-) 

(6.5.2014 13:17:42)
Asi nikdo nevěří, že by nějaký cukr byl zdravý.
Vlastně moje tchýně jo, cukr prý obsahuje vápník a je zdravý, asi, že je bílej nebo nevím jak na to přišla.~t~
Tmavý cukr kupuji pro chuť, je výborný a to ani tv Nova nezkazí.
 angrešt 


Re: konec trtinovemu cukru diky TV Nova :-) 

(6.5.2014 13:21:14)
Vápník obsahuje, viz výše, psala jsem, že při rafinaci se používá oxid vápenatý a ten do cukru trochu vápníku dodá.
A zhruba podobné množství vápníku obsahuje i nerafinovaný cukr, protože tam ta troška zbude pro změnu z melasy.

v obou případech je používání cukru jako zdroje vápníku holý nesmysl, ale není to vyloženě lež :-)
 Len 


Re: konec trtinovemu cukru diky TV Nova :-) 

(6.5.2014 13:23:40)
Ja kupuju a jim, co mi chutna. Takze hnedy trtinovy. Mnam. Sladim dost, sladke mam rada (krome cokolady, tu nemusim), videt to na me neni, tak co. Hlavne, ze si pochutnam, TV Nova a jeji divaci at si delaji co chteji~:-D
 Hr.ouda 


odhlášení TV nepomůže  

(6.5.2014 15:19:30)
dokud budeš mít internet a ještě ke všemu chodit sem, díky rodina.cz mi nic neunikne :))), a to nemáme TV 10 let.

Já kafe nesladím, čaj medem z blízkého zdroje, ale sladkosti si neodepřu, a čím ty jso uslazené, Bůh ví:))

Třtinový cukr kupuju, líbí se mi např., jakou dá barvu bábovce . Takže i když je dražší, tak ho tam hrnek nasypu.
 Jarmilka. 


Re: odhlášení TV nepomůže  

(6.5.2014 16:03:50)
Já mám obrovskou TV a nestydím se to přiznat ~t~ Není nd to v 6:00 pustit dětem Krtka z externího HDD a vzbudit se v 8:00 ~t~
 Kšandička 


Re: odhlášení TV nepomůže  

(6.5.2014 16:15:16)
~R^
 Vítr z hor 


Re: odhlášení TV nepomůže  

(6.5.2014 16:19:20)
Lepsi velka nez mala, lepsi zadna nez velka. Takze mala je stejne nejhorsi varianta. :-)

Damy, revitalizuju tu s desne dobrou pistaciovou zmrzlinou a uvedomila jsem si, ze mam doma 300g pistacii. Myslite, ze se da doma vyrobit prava a poctiva? Rakytnikova je teda taky desne dobra...
 angrešt 


Re: odhlášení TV nepomůže  

(6.5.2014 16:24:44)
Ty máš doma zmrzlinu z 2AD??

Pistáciovou doma... ona se dělá z pistáciové pasty a nevím, jeslti je reálné doma rozmrvit pistácie tak jemně, Já na to žádný strojek nemám, dosáhnu jen klasicky namletých pistácií. Možná by se to dalo trochu zfalšovat použitím kombinace namletých pistácií a trochy pistáciového oleje.

Včera jsem dělala pistáciové bonbony, takže jsem zrovna s hraniccí namletí zápasila a mám to v čerstvé paměti.

 Jarmilka. 


Re: odhlášení TV nepomůže  

(6.5.2014 16:26:21)
Himogenizér, používají to Raw fooďáci, teď jsem se rozplývala nad "rybí" pomazánkou ze slunečnicové pasty.
 angrešt 


Re: odhlášení TV nepomůže  

(6.5.2014 16:27:34)
No, to máme v práci, ale používáme to na mělnění nádorových tkání, pistácie jsme v tom nezkoušeli.
 Jarmilka. 


Re: odhlášení TV nepomůže  

(6.5.2014 16:30:54)
~t~ taky to máte jako součást odšťavňovačů na nádory?? ~t~ (tedy je to součást drahých odšťavňovačů na ovozel)
 angrešt 


Re: odhlášení TV nepomůže  

(6.5.2014 16:36:49)
Né, my máme samostatnej ~;)
 Jarmilka. 


Re: odhlášení TV nepomůže  

(6.5.2014 16:39:16)
Škoda, to bych se možná nechala odšťavnit, koukám na nějaké modelky a očividně by mi kostra stačila k přežití a úspěšné kariéře...

Tak nedáme si někdy rande na Ládví u Bioodomova? :-) kdyžtak napiš mail, aby tam nepřišli všichni tví fanatičtí fanoušci a nesnažili se nám z kapes vytřást nějaké jídlo ~t~
 angrešt 


Re: odhlášení TV nepomůže  

(6.5.2014 16:42:59)
Doufám, že brzo přestanem být vyřazeni z provozu a společenského života. Na Ládví budu teď někdy muset, mám objednané své kuchařky k vyzvednutí právě tam (je to paradox, že mě vyjde levněji kupování v normálním netovém obchodě, než odkup z nakladatelství za "supercenu")

A kdybys toužila po sebevzdělání spojeném s nákupem, tak příští úterý mám mít přednášku o vaření z bylin, se zvláštním přihlédnutím k planým, v jistém obchodě zdravé výživy ~:-D
 Jarmilka. 


Re: odhlášení TV nepomůže  

(6.5.2014 16:43:58)
Pokud tam mihu s prudným přerostlým miminem, tak ráda, v úterý mám čas. Tak via mail ;-)
 Jarmilka. 


Re: odhlášení TV nepomůže  

(6.5.2014 16:44:23)
A paradox to fakt je :(
 Vítr z hor 


Re: odhlášení TV nepomůže  

(6.5.2014 16:29:46)
Aaaaach, to je krasa!!!
Oukej, tak nic.

V jiste nejmenovane cukrarne (viskde), kde pouzivaji same superkvalitni suroviny, mi ji ukazoval cukrar. Ve slozeni nebylo ani 1 procento pistacii :-( a pry sam nevi, kde to u nas sehnat...
 angrešt 


Re: odhlášení TV nepomůže  

(6.5.2014 16:33:45)
Hmmm ... já teda nevím, co používají v té 2AD, ale pistáciová bez pistácií by mi na ně nesedla. Vzhledem k tomu, že začali dodávat až k vám do obce, tak si umím představit, že ji zrovna debužíruješ ~:-D

já ji mám odtud daleko, a to i tu nejbližší. ~o~
 Vítr z hor 


Re: odhlášení TV nepomůže  

(6.5.2014 16:37:14)
Nooo, ja jsem ted sedela v te kavarne na namesti. Maji desne dobrou pistaciovou i rakytnikovou. Fakt desne!

Pistaciovou pastu mi ukazovali v one prazske vyhlasene cukrarne. Neprekvapili me zas tolik, vsak vis, co me poslali koupit do makaronkove naplne....
 angrešt 


Re: odhlášení TV nepomůže  

(6.5.2014 16:39:25)
Anoano, tak právě TAM mají zmrzlinu z 2AD. ale mají ji navrch ještě blíže k tobě, dočista ve vaší obci, podle jejich webu.
 Vítr z hor 


Re: odhlášení TV nepomůže  

(6.5.2014 16:44:20)
No, vsak jsem tam taky na ni loni s detmi chodila a vsude je velebila. Jenze co je novy majitel, tak jsem tam pistaciovou nevidela.

Ted mam deti v hudebce, tak jsem si vyjimecne zkratila cekani a sladila zivot (dnes malem dva pracovni infarkty).
 daba+holčička 


Re: konec trtinovemu cukru diky TV Nova :-) 

(6.5.2014 17:59:02)
no tak hnědý cukr z řepky by měl být logicky levnější než bílý ~:-D že tomu tak není je jen marketing
 wer 


Re: konec trtinovemu cukru diky TV Nova :-) 

(6.5.2014 18:48:00)
~t~~t~~t~ tak to konečně TV Nova prospěla lidstvu

 wer 


Re: konec trtinovemu cukru diky TV Nova :-) 

(6.5.2014 18:48:00)
~t~~t~~t~ tak to konečně TV Nova prospěla lidstvu

 withep 


Re: konec trtinovemu cukru diky TV Nova :-) 

(7.5.2014 6:31:35)
Vidíš, že i jednou za pár měsíců je příliš vysoká frekvene sledování zpráv, zvlášť na TV Nova ~;)

Nemáme TV už přes půl roku a jsme spokojení, i když zrovna ty zprávy bych si na netu pustit mohla. Ale nechci ~:-D

Jasně že těch minerálních aj. látek není v přírodním cukru významné množství. Ale když už cukr jíme, je lepší ten, kde jsou aspoň nějaké, které nám aspoň trochu pomůžou ten cukr zpracovat.

Už pěkných pár let kupuju jen bio přírodní třtinový cukr. Je pekelně drahý, ale máme malou spotřebu, teď vlastně už jen do manželovy kávy, a do některých moučníků, kde se špatně nahrazuje (třeba do piškotu, ale teď už mám práškový slad, tak bych příště mohla zkusit ten). Jinak dávám ječný slad, rýžový sirup, agávový a další. Před časem jsem zjistila, že se dá koupit i přírodní řepný cukr, tak sem tam jsem koupila ten. Obecně se vyhýbám rafinovaným potravinám, podle mě každá chemická úprava potravinu znehodnotí a něco v ní zůstane, byť ve stopovém množství. Třtinový se vozí přes půl světa a já jinak preferuju místní suroviny, ale zase má vůni a chuť.

 Leena+Michalka listopad 09 


Re: konec trtinovemu cukru diky TV Nova :-) 

(7.5.2014 17:24:29)
To jo, nekdy je lepsi to nevidet :-). Cukr byl pro me vzdycky velkou neznamou, co se tyka mouky, oleju,.. a podobnych veci, tam me to prijde takove vsechno jasnejsi.. O cukru se pise jednou to a jednou to. Objasnit to prave trochu muze jen ten co rozumi chemii, coz ja moc nejsem. Ja myslim, ze to co napsala angrest je to co jsem potrebovala znat, sice svym zpusobem nechtela znat, ale je potreba se podivat pravde do oci :-). Jestli je prirodni cukr z repy jen o tom, ze ho nekdo dobarvi karamelem nebo jen vynecha posledni fazi vsech uprav, tak je to vlastne uz jedno :_(. Proste jsem cekala, ze to je neco jak u oleje, proste o hodne zdravejsi. A snad mi ted angrest nevyvrati i ten olej, ale o tom sem snad cetla dost a snad i z kvalitnich zdroju, doufam :-)
 angrešt 


Re: konec trtinovemu cukru diky TV Nova :-) 

(7.5.2014 17:57:45)
Olej myslíš jak? Jeslti rozdíl mezi oleji z různých rostlin, tak ten rozhodně je, různě velký, záleží, co s čím porovnáváš.
olej není jediná chemická látka, je to směs látek (tuků obsahujícíh různé mastné kyseliny), a ta je u každé rostliny jinak namíchaná.

Ne vždy samozřejmě kvalita složení koreluje s cenou, i u olejů se některé platí pro chuť či značku, ale rozdíly mezi nimi rozhodně jsou.
 Leena+Michalka listopad 09 


Re: konec trtinovemu cukru diky TV Nova :-) 

(7.5.2014 20:20:34)
spis jsem myslela tak nejak obecne, ze olej lisovany za studena je zdravejsi nez ten rafinovany, teda pokud je pouzit za studena (pripadne v teplotach pod bod kourivosti) a dobre skladovan .-)
 withep 


Re: konec trtinovemu cukru diky TV Nova :-) 

(7.5.2014 20:14:22)
Jestli někdo něco dobarví karamelem, tak to není přírodní. Přírodní pro mě je nerafinovaný, s barvou to nesouvisí. Co se týče oleje, taky - nerafinovaný (panenský lisovaný za studena).
 Leena+Michalka listopad 09 


Re: konec trtinovemu cukru diky TV Nova :-) 

(7.5.2014 20:31:32)
ja driv chapala, ze prirodni cukr je neco jako ze to proste prochazi jen "prirodnimi" zasahy, suseni, odstredeni,.. ale nez dojde k rafinaci, tak i ten hnedy cukr "postihne" hodne chemickych kroku, takze ta barva je fakt to posledni, kamaradky co maji deti a snazi se zit prirodne se taky boji bileho cukru jako cert krize, ale vlastne asi neni proc, a jestli je v tom tolik vitaminu a mineralu jak psala angrest, tak tento prinos je taky diskutabilni, http://projektysipvz.gytool.cz/ProjektySIPVZ/Default.aspx?uid=381

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.