25.12Ali.......14 |
|
(14.1.2014 13:45:22) Děti mají mít do školy nasušené šlupky z pomerančů (tak jako se sbírají kaštany) - ale nikdy jsme to nesušili tak mě nenapadá jak to usušit? Po půlkách pomeranče (samozřejmě bez vnitřku) - má to být zcela vyschlé? tj. že se to bude lámat? Nemáme sušičku, tak šušit na topení? Jak dlouho?
|
Veverka. |
|
(14.1.2014 13:46:36) oloupat,usušit klidně na topení.suchá je až když praská.
|
|
Hermiona | •
|
(14.1.2014 13:58:59) Vymačkané půlky pomeranče bych rovnou vyhodila, tam vždycky něco zůstaně z dužiny a pak to chytne plíseň.
|
Miilu |
|
(14.1.2014 14:38:31) proč? já to tak dělám pořád, jen pokaždé tu dužinu řádně vyškrábu nožíkem nebo lžičkou, jde to krásně....suším na topení a nic mi neplesniví....
|
|
|
Inka | •
|
(14.1.2014 13:59:31) Na co to budou potřebovat? To by mě fakt zajímalo.
|
jentak | •
|
(14.1.2014 14:01:36) Asi na výtvarku. Nepočítám, že by to dávaly dětem do čaje. Já dávám tu neusušenou kůru na topení, voní to. A usušenou vyhodím.
|
|
|
25.12Ali.......14 |
|
(14.1.2014 14:15:33) A jak to tedy kdo sušíte? Ne na půlku? Natrhané na kousky? Jak jsem psala - mají sběr ve škole jako kaštanů...
|
Romča75 |
|
(14.1.2014 14:18:49) Naříznu pomeranč na čtvrtky,kůru sloupnu a pomeranč sním.
|
|
kosatka2 |
|
(14.1.2014 14:37:30) sběr ve škole? chemicky ošetřená kůra citrusů? co se z toho dělá?
|
Miilu |
|
(14.1.2014 14:41:05) dává se to do lékáren? Stejně jako sbíráme do školy květ sedmikrásky, bezu, hluchavky, červeného jetele, list břízy, pampelišky, přesličku, kopřivy atd.... také sbíráme hliník, papír, pet víčka škola z toho má peníze, peníze se vráží opět do dětí - vybavení školní kuchyňky, odměny pro děti atd.... tedy aspoň v naší vesnické škole to tak funguje
|
|
Romča75 |
|
(14.1.2014 14:42:04) To už bylo přeci za nás,že se sbírala kůra,myslím,že její využití je ve farmacii.
|
Koloběžka 1. |
|
(14.1.2014 19:48:43) Tak já znám docela dost ZŠ, kde to sbíraly pro JEMČU, když si přečteš složení jejich ovocných čajů, tak tam pomerančovou kůru téměř vždy najdeš.
|
jentak | •
|
(15.1.2014 10:44:13) To je fajn, hlavně když je u pomerančů v marketu upozornění, že kůra je chem. ošetřovaná a že se nehodí pro další konzumaci.
|
Lída+2 |
|
(15.1.2014 13:26:15) Taky mě překvapuje, že se to nekde chce.....
|
|
angrešt |
|
(15.1.2014 16:47:02) V dešní době jsou u nás citrusy ošetřované vosky a pryskyřicemi, což není už taková fujka, jako bývala. Navíc opakovaným povařením se to dá víceméně odstranit. Takže si umím představit, že by se to dalo zpracovávat košer. Otázka je, jeslti to tak někdo opravdu dělá.
|
|
|
|
|
|
Inka | •
|
(14.1.2014 14:39:23) To chápu, že sběr ve škole, ale na co to budou používat. Kaštany jsou krmení pro zvířata.
|
Miilu |
|
(14.1.2014 14:43:41) vykupují to sběrny léčivých rostlin
|
|
|
|
Romča75 |
|
(14.1.2014 14:16:56) Kůru suším na vnitřním parapetu v kuchyni,když jí mám víc,tak ji odnáším do školky na sběr.
|
|
Ropucha + 2 |
|
(14.1.2014 14:28:53) No prostě oloupeš pomeranč (předpokládám, že někdy jíte oloupaný pomeranč) a ty kousky kůry někam vyskládáš, kde je sucho a teplo, a čekáš, až vyschnou. Úplně do sucha, jinak by to nejspíš plesnivělo, kdyby v kůře zůstala vlhkost.
|
|
Viola |
|
(14.1.2014 14:34:10) Jednoduše - jakkoli oloupat pomeranč, sežratelné sežrat, zbytek položit na topení, až Tě to na topení omrzí (tedy slupky budou suché jak pařez a mírně zaprášené), šoupneš to v pytlíku potomkovi do aktovky. V ideálním případě to potomek do konce týdne přestane tahat každý den tam a zpátky v aktovce, rozbřeskne se mu a odevzdá pytlík ve škole.
|
|
Jája | •
|
(14.1.2014 14:36:05) Já si citrusovou kůru kanduju. Vezmu kůru z pomeranče nebo citrónu (jiné neberu, pomelo je tvrdé a mandarinka se nepoužívá), vyloupnu z toho to vnitřní bílé a nechám to usušit. Na radiátoru to máš suché hned. Když toho mám víc, namočím to, aby to změklo, povařím to v osolené vodě a když je to měkké, zasypu to cukrem a ještě trochu povařím. Poměr po česku: přiměřeně, přiměřeně, od oka. Mám to ve skleničce v lednici a lisem na česnek to mačkám třeba do bábovky, do štrůdlu, do buchet, všude tam, kam se dává citrónová kůra.
|
|
Girili |
|
(14.1.2014 15:10:56) Na akekoliv kusy. Na topeni, do uplneho sucha, tj. ze se to bude lamat.
|
|
Lída+2 |
|
(15.1.2014 13:25:43) Asi tak jako za komoušů.....kyž se to sbíralo do školy celou zimu Stačí si vzpomenout co dělala maminka s tou kůrou pro tebe
|
|
|