angrešt |
|
(8.12.2013 16:41:31) Těsto pro svou soudržnost potřebuje lepek. Množství lepku v pšenici je proměnlivé (cca 20 - 50%), dost to záleží na teplotách v létě. Obsah lepku se dá vybádat z kódu na balíčku mouky (vždy to ve mlýně změří a napíšou to tam, ale zakódovaně a člověk potřebuje lupu a dešifrovací tabulku). A pak jsou mouky, které mají garantovaný vyrovnaný obsah lepku - když zrovna mají málolepkovou přenici, tak ji namíchají s vysokolepkovou, aby toho lepku bylo pořád zhruba stejně. Toto by měla splňovat v ČR Babiččina vlba, takže peču z té a je to zatím OK.
|
Persepolis |
|
(8.12.2013 16:43:20) Babičinu volbu na cukroví taky používám. A jak radí moje máma, tak jí vždycky ještě prosejtuju. Sice nevím jaký to má smysl, ale maminka má vždycky pravdu, tak se toho držím. Cukroví zatím OK
|
Monika |
|
(8.12.2013 18:12:01) Má to prý smysl v tom, že se mouka provzdušní a to by mělo být pro těsto dobře. Já "sejtuju" (tak se to říká u nás v Kerkonoších ) jenom na vánočku, protože tam mi to babička kladla obzvlášť na srdce (stejně jako vyrovnanou pokojovou teplotu surovin, nespařit kvásek atd.) a je s tím tolik práce, že nechci ani trochu riskovat, že něco neklapne
|
Lída+2 |
|
(8.12.2013 18:13:37) S vanockou je půlka práce co s koblihama. Ty vyrábím jen max. 2x do roka.
|
Monika |
|
(8.12.2013 18:16:05) No, tak ty já nedělám vůbec, vánočka je moje maximální maximum a dělám ji opravdu jen na vánoce, (jinak děti mají nejraději tu bez rozinek z Billy), a na Velikonoce teda mazance. Mám několik negativních zážitků s kynutým těstem a to mě dost ovlivnilo :-(
|
|
|
Persepolis |
|
(8.12.2013 19:19:55) Já taky "sejtuju" jelikož jsem taky z Krkonoš, ale chtěla jsem aby to pro tenhle celorepublikový server bylo srozumitelný.
|
|
|
|
Monika |
|
(8.12.2013 20:00:25) Přečetla jsem si tuto diskusi a vyrazila vyzkoušet nové cukroví, které by mohlo zaujmout mého manžela - zázvorky (vím, že je to klasika, ale v naší rodině se nepečou) - z mého cukroví mu nic nechutná (max. sní trochu lineckého), speciality jeho maminky se mi zase nechce dělat, když je dělá ona. Na receptu byla uvedena polohrubá mouka (zatím jsem pekla jen z hladké), tak koukám, co je ve spíži - a ona ta kritizovaná Noe. Tak to mě teda dojalo (přesně jak jsem si to tu přečetla - nový recept + špatná mouka = katastrofa), ale vejce s cukrem a vším ostatním už byly našlehaný, tak se nedalo nic dělat - a vyšlo to celkem O.K., musela jsem jí teda proti receptu dát trochu víc (ale taky jsem měla velký citrón, tak to bylo možná tím), ale s těstem se dělalo dobře. Jsem zvědavá, zda to manžel ocení - zatím jsou teda tvrdý jak šutr, ale snad to rozměkne a hodlám to polít citronovou polevou, pro něj co je citrónový, to je dobrý a zázvor je jeho oblíbená surovina
|
radka | •
|
(9.12.2013 9:09:30) taky jsem vyzkoušela zázvorkové těsto, které tu někdo dával minulý týden, a jsou dobrý, jen jsem musela přidat trochu mouky (asi jsem měla velké vejce tak díky za recept, vrátila jsem se do doby mého dětství, kdy je píkávala babička milovala jsem na nich tu tvrdost a křoupání
|
|
|
Líza |
|
(9.12.2013 14:19:03) Já jsem si poučena diskusema na rodině letos řekla, že koupím tu nejlepší mouku, koupila jsem Babiččinu volbu, a těsta se sypou a nedržej pohromadě. Vrátím se zpátky k noname značkám ze superhyper, z těch jsem nikdy neměla problém péct.
|
|
|