Fren |
|
(4.10.2013 12:47:34) Dostala jsem chut na doma vyškvařené sádlo,jsme doma většinou už jen my 2 s manželem,moc nevařím a tak jen občas na chleba či k pečenému králíkovi.Koupila jsem si cca 2 kg sádla nakrájeného na kostky v kauflandu a ted řeším,jestli to sádlo můžu nalít do sklenic se šroubovacím víčkem a dát do ledničky?Žádné kameninové nádoby doma nemám.Nebo vydrží sádlo i v plast.krabičkách třeba od margarínu?Sklep nemáme,chlazenou špajzku taky ne. Dostala jsem jednou od tchyně sádlo ze zabijačky ve sklenici a po několika měsících průběž.používání se dole objevila plíseŇ,tak letělo.Jak je to možné?Děkuju předem za rady šikovným kuchařinkám
|
Inka | •
|
(4.10.2013 12:58:01) Myslím, že několik měsíců nic jedlýho skladovat nelze. Já mám teda sádelňáček, manžel měl husí ve šroubovací sklenici tak do dvou měsíců. Aspoň bych to rozdělila do víc sklenic, protože tím hrabáním dovnitř se to kontaminuje a pak se to zkazí nebo chytne plíseň.
|
|
Jana, 2/07+10/08+5/11 |
|
(4.10.2013 13:01:10) Po zkušenostech bych vyškvařila část, to měla v lednici a zbytek syrovýho bych strčila do mrazáku.
|
Fren |
|
(4.10.2013 13:07:54) Díkas.Právě o tom uvažujum,že udělám jen z části sádlo a zbytek kostek hodím do mražáku - to se snad dá,ne?
|
|
|
Bouřka |
|
(4.10.2013 13:17:26) Ve sklenici v lednici mi bez problémů vydrží i dost dlouho na to, abych nevěděla, jak dlouho tam je. To, že začne plesnivět od spoda je tím, že bylo špatně zcezeno a zůstaly tam nějaké kousíčky, které začnou plesnivět. Taky se mi to stalo. Ale jinak bych taky vyškvařila číst a zbytek syrového šoupla do mrazáku.
|
Kamisi |
|
(4.10.2013 13:28:24) Je nějaký důvod, proč nešoupnout do mrazáku už vyškvařené sádlo?
|
|
|
kreditka |
|
(4.10.2013 13:41:25) Skladuju v lednici a škvařím postupně, aby se sádlo nekontaminovalo. Akorát nevím jestli zrovna nakrájené sádlo z kaufu bude to pravé...
|
Fren |
|
(4.10.2013 13:54:43) Sádlo už takové neni to pravé zdravé a než bych někde obíhala řeznictví...Jak chleba to jíst nebudem a kilo bylo za 60,-Kč,nevím sice kolik stojí normálně,ale asi to bude dobrá cena,ni,tak co.Tady v tom případě si zrovna říkám,že když nejde o život tak jde vlastně o hov.no
|
kreditka |
|
(4.10.2013 14:06:56) Tady nejde o zdraví jako o to že sádlo musí "vonět" jak za syrova tak vyškvařené a to obchoďákem zpracované nemusí být zdaleka ono
|
|
|
|
hankuba/Kubík06/Eliška09 |
|
(4.10.2013 13:56:37) Já vyškvařené,již hotové sádlo mám v tlač.střevech a bydlí v mrazáku :) Když potřebuju sádlo vyndám a ukrajuji a pak je v lednici.
|
Fren |
|
(4.10.2013 14:12:44) To máš dotaženo k dokonalosti,ale já mám střeva jen ty svoje vlastní - pro mě by to byla nemyslitelná operaséra - ještě kdesi shánět střeva,ted to do nich ještě nějak narvat...
|
Simča, dcery *1988 a 1997 |
|
(4.10.2013 17:10:07) Střeva koupíš v papírnictví. Střevo zavážeš na jednom konci, postavíš tím zavázaným dolů do sklenice (kastrolu), naliješ sádlo, necháš trochu prochladnout, párkrát tím klepneš (aby jsi odstranila vzduchové bubliny). Skoro vychladlé (tedy ne až "tvrdé" ) zavážeš na těsno (mně vždy trochu sádla popoleze ven, jsem na to připravená, smáznu ho na talířek k okamžité spotřebě) a studené navalíš do mrazáku (na okamžité mazání si dávám do lednice tak dvě skleničky od majonézy 250 ml - to sníme, než se to začne kazit.) Já na sádle i vařím (místo oleje pod cibuli na základ), smažím, dělám z něho jíšku, mažu na chleba (máslo za 35 prostě nekoupím) a tak...
|
angrešt |
|
(4.10.2013 18:08:31) Jo, tlačenkové střevo je ok, to je plast určený na var.
|
|
|
|
|
Vínečko |
|
(4.10.2013 14:46:38) Uchovávám v mrazáku v plastových krabičkách nebo tlačenkovém střevě. I v lednici ve sklenici mi vydrží dlouho.
|
|
angrešt |
|
(4.10.2013 14:52:15) Do plastových to nejde, jelikož naléváš vařící sádlo. Ve sklenicích klidně, to plesnivění se děje i v kamenině, je to fuk, jen tam na to nevidíš
Plesnivění souvisí se špatným cezením, kousky bílovin mají sklon plesnivět. A pak to hlavně kontaminuješ, když do toho saháš. Sádlo v lednici ve sklenici vydrží bez problému 2 - 3 měsíce.
Já si škvařím obvykle tak z půlkila. Dvě kila syrového bude max. 1,5 kg škvařeného, spíš míň, nezapomeň odečíst škvarkyTaže ono toho zas tak šíleně moc nebude.
Dá se zmrazit, ale radši syrové, škvařené strašně chytá pachy pokud ho do toho mrazáku perfektně nezabalíš, bude takové "s ocáskem".
Škvaření sádla ze supermarketu je v pohodě - kvalita primárních surovin není totiž ani v supermaretech nijak tragická. Rozhodně lepší si ho vyškvařit, než koupit takovou tu škvařenou kostku, to je fakt nejedlé. Sice domácí je domácí, ale i z toho kupovaného budeš mít pohodové sádlo. Jne to nenech zkazit, sádlo syrové se kazí šíleně rychle, dva dny v lednici a bude to smrdět.
|
|
Vanka |
|
(4.10.2013 14:59:37) Mám v lednici zbytek a tuším, že jsem ho škvařila tak před 3 týdny. Nic mu není, poznám hlavně podle barvy a vůně. mám ho v porcelánovém hrnku.
Sádlu s Kauflandu bych ale nevěřila. Ale já vlastně nerada jakékoliv maso ze supermarketů. Kupuju jen v řeznictví.
Jinak musí se škvařit pomalu a postupně odlévat. nesmí se připálit. od určité doby už neslévám, ale osolím, přidám na teplotě a udělám škvarky.
|
angrešt |
|
(4.10.2013 15:15:05) Škvaří se perfektně v mikrovlnce
|
Simča, dcery *1988 a 1997 |
|
(4.10.2013 17:11:44) angrešte JAK v MW?????? Kde bych našla návod? Neumím si to představit. Mám obyč MW bez všech vychytávek. Kdysi jsem četla, že se super vypouští sádlo v domácí pekárně, tu ale nemám, tak jsem nezkoušela.
|
angrešt |
|
(4.10.2013 18:09:11) U mě v kuchařce. Pokud ji nemáš, tak mi napiš na mail pod nickem a pošlu Ti ho.
|
Fren |
|
(4.10.2013 19:25:56) Angrešte,můžu takypoprosit o recept na mail:adresanova@seznam.cz? Konkrétně by mě zajímal taky i výkon,při kterém to dělat v MW.Díky moc - i za ten typ s tím střevem z papírnitví a vůbec vám všem
|
|
|
|
Inka | •
|
(4.10.2013 17:16:14) Nebo v domácí pekárně, tam to jde úplně samo.
|
|
|
|
NovákováM |
|
(4.10.2013 21:35:34) no.. záleží, jak rychlou máte spotřebu.
My doma škvařené ve sklenici v lednici až tak 2,5 měsíce, do té doby ho spotřebujeme.
|
|
Fren |
|
(5.10.2013 13:08:56) Tak jsem zkoušela sádlo v MW,1 kg ve skleněné míse,která však nebyla až zas tak velká,takže sádlo tam bylo asi ve 3 cm vrstvě. Pokračovala jsem dle angreštova návodu a nic,párkrát sádlo i bouchlo a vyletělo z mísy,tak jsem to přendala do pánve wok a dodělala.Mám u mw výkon max.700 W,tak jestli to taky neni moc slabý.
|
|
|