lampetra |
|
(29.8.2013 17:38:24) Mám 12 l nerezový hrnec. Ten naplním švestkami, možno podlít 2-3 lžícemi octa. Zavřu ho a nechám 10-12 hodin na plotně na "nejmíň". Potom když je obsah tak cca 1/3 až 1/4 původního množství, vařečkou rozmíchám, pecky jdou samy ven - buď je vybírám vyřečkou - jakoby roztírám třeba na sítu nebo probírám rukama. TZv. dršlák na výrobu povidel mám, ale nějak mi to s ním nejde, takhle je to rychlejší. Když po těch 12 hodinách nejsou dostaečně "zredukované" - dám na další hodiny. Ale teď mám utrum, mám indukci a tam mi to prostě nejde. Musím to dělat na chalupě na obyčejném sporáku. Předtím doma na sklokeramice mi to šlo dobře. Čas výroby povidel se liší sporák od sporáku. Jo, pro dohotovení směs ohřeju, přidám dle množství rum -asi 3 lžíce na ten velký hrnec a plním do horkých sklenic, pro jistotu steriluju.
|
lampetra |
|
(29.8.2013 17:42:07) V podstatě také tak dělám "povidla" jablková -jsem z kraje, kde na pouťové koláče patří jablková "povidla" . U jablek ti toho teda zbyde ještě méně - dělám povdla tedy bez jadřinců, šlo by to, ale my to nemáme rádi, já to v povidlec cítím, ty jakoby šlupičky z jadřince ti tam zůstanou.
|
Nikaia+08+10 |
|
(29.8.2013 17:46:15) Takže na začátku dáváš do hrnce jablka se vším všudy? Vcelku, nebo třeba načtvrcená? A jakou úlohu hraje ten ocet?
|
angrešt |
|
(29.8.2013 18:09:34) Ocet zvyšuje rozklad sacharózy. A i trochu vylepší chu´t.
|
|
lampetra |
|
(29.8.2013 18:40:00) KOnkrétně jablka dávám načtvrcená, bez jadřinců, oloupaná, když se mi chce. Když pospíchám ( někdy dělám tato povidla těšně před pečením koláčů), nemám čas a tak je třeba naplátkuju, aby to bylo rychlejší. Jak píše angrešt, stejně tak to jde v troubě. POkud máš kamna s troubou, bylo by to lepší dát tam, tak to dělala moje babi.
|
Nikaia+08+10 |
|
(29.8.2013 19:42:19) Jo, troubu mám. A myslím, že by byla ideální. Když se topí normálně, tak peče pomaličku. No už se těším na úrodu!
|
|
|
|
|
angrešt |
|
(29.8.2013 18:02:47) To by ti také řešila povidla v troubě
|
|
|