| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Povidla ve velkém

 Celkem 19 názorů.
 Nikaia+08+10 


Téma: Povidla ve velkém 

(29.8.2013 14:15:03)
Umíte někdo vařit povidla ze švestek, aniž by se musely předtím vypeckovat? Jak se to dělá? Je na to potřeba nějaký speciální vercajk?
A totéž se zimními jablky: jde to nějak bez toho, aby se musely loupat a zbavovat jádřinců?
Představuju si, že se to dá po x hodinách varu přes něco přecedit, ale jak to něco vypadá? Pochybuju, že se to dá prorvat normálním cedníkem.
(Vařím na kamnech, takže to mohou být klidně energeticky náročné návody z babiččiných kuchyní.)
Díky předem všem.
 angrešt 


Re: Povidla ve velkém 

(29.8.2013 14:42:16)
Existuje hrnec povidlák. Povidla se vaří i s peckami, hovová hustá povidla se nalijí do povidláku a přes noc protečou a v povidláku zůstanou pecky. Je ot vlastně obří cedník s většími otvory, ale pecka neproleze.
 Nikaia+08+10 


Re: Povidla ve velkém 

(29.8.2013 17:27:29)
Aha. Díky.
 Nikaia+08+10 


Re: Povidla ve velkém 

(29.8.2013 17:33:41)
Jů, už jsem si nějaký starožitný kousek vygůglovala - tedy fotku. To bych teda fakt chtěla domů. Takže kdyby náááhodou někdo měl a nechtěl, sem s ním!
 angrešt 


Re: Povidla ve velkém 

(30.8.2013 15:48:27)
Zkusila jsem to s ním (máme ho na chalupě, tak to nešlo nezkusit:-)), ale nevidím žádnou úsporu práce, spíš naopak, potom se ta povidla musí stejně zas znova svařit kvůli konzervaci a je s tím crcáního..
Ona je teda pravda, že povidla vařená s peckami mají zajímavější chuť, jak lehounce díky zmíněnému kyanidu, tak i trošku "dřevitou" ze samotného peckového osemení.

Dělám povidla z vypeckovaných v troubě.
 maximin 


Re: Povidla ve velkém 

(29.8.2013 14:52:39)
Ja na to pouzivam takovou vlozku do hrnce na vareni testovin. Ma to velke otvory, ale pecky neprojdou. V podstate neco jako tohle, ale moje ma otvory, ze spagetu probehnou lehce.

 lampetra 


Re: Povidla ve velkém 

(29.8.2013 17:38:24)
Mám 12 l nerezový hrnec. Ten naplním švestkami, možno podlít 2-3 lžícemi octa. Zavřu ho a nechám 10-12 hodin na plotně na "nejmíň". Potom když je obsah tak cca 1/3 až 1/4 původního množství, vařečkou rozmíchám, pecky jdou samy ven - buď je vybírám vyřečkou - jakoby roztírám třeba na sítu nebo probírám rukama. TZv. dršlák na výrobu povidel mám, ale nějak mi to s ním nejde, takhle je to rychlejší. Když po těch 12 hodinách nejsou dostaečně "zredukované" - dám na další hodiny. Ale teď mám utrum, mám indukci a tam mi to prostě nejde. Musím to dělat na chalupě na obyčejném sporáku. Předtím doma na sklokeramice mi to šlo dobře. Čas výroby povidel se liší sporák od sporáku. Jo, pro dohotovení směs ohřeju, přidám dle množství rum -asi 3 lžíce na ten velký hrnec a plním do horkých sklenic, pro jistotu steriluju.
 lampetra 


Re: Povidla ve velkém 

(29.8.2013 17:42:07)
V podstatě také tak dělám "povidla" jablková -jsem z kraje, kde na pouťové koláče patří jablková "povidla" . U jablek ti toho teda zbyde ještě méně - dělám povdla tedy bez jadřinců, šlo by to, ale my to nemáme rádi, já to v povidlec cítím, ty jakoby šlupičky z jadřince ti tam zůstanou.
 Nikaia+08+10 


Re: Povidla ve velkém 

(29.8.2013 17:46:15)
Takže na začátku dáváš do hrnce jablka se vším všudy? Vcelku, nebo třeba načtvrcená? A jakou úlohu hraje ten ocet?
 angrešt 


Re: Povidla ve velkém 

(29.8.2013 18:09:34)
Ocet zvyšuje rozklad sacharózy. A i trochu vylepší chu´t.
 lampetra 


Re: Povidla ve velkém 

(29.8.2013 18:40:00)
KOnkrétně jablka dávám načtvrcená, bez jadřinců, oloupaná, když se mi chce. Když pospíchám ( někdy dělám tato povidla těšně před pečením koláčů), nemám čas a tak je třeba naplátkuju, aby to bylo rychlejší. Jak píše angrešt, stejně tak to jde v troubě. POkud máš kamna s troubou, bylo by to lepší dát tam, tak to dělala moje babi.
 Nikaia+08+10 


Re: Povidla ve velkém 

(29.8.2013 19:42:19)
Jo, troubu mám. A myslím, že by byla ideální. Když se topí normálně, tak peče pomaličku. No už se těším na úrodu!
 angrešt 


Re: Povidla ve velkém 

(29.8.2013 18:02:47)
To by ti také řešila povidla v troubě :-)
 Nikaia+08+10 


Re: Povidla ve velkém 

(29.8.2013 17:57:08)
Jo a ještě jestli jste náhodou někdo neslyšel, jak se dělá jablečná melasa. Jestli to není nějaká kachna, tak by to mělo být takové jakoby medovo-sirupovité cosi, čím se dá sladit.
 angrešt 


Re: Povidla ve velkém 

(29.8.2013 18:07:58)
Zkus si najít boiled cider ~;) - to by mělo být asi to, co myslíš.
 Nikaia+08+10 


Re: Povidla ve velkém 

(29.8.2013 18:15:51)
To vypadá zajímavě. Našla jsem, že v českých bioobchodech existuje "jablečná melasa" (rinse appelstroop), myslíš, že je to něco podobného?
 angrešt 


Re: Povidla ve velkém 

(29.8.2013 18:17:07)
Myslím, že ano.
 angrešt 


Re: Povidla ve velkém 

(29.8.2013 18:02:24)
Jinak já teda veškerá povidla dělám v troubě, bez míchání.
 pearl 


Re: Povidla ve velkém 

(29.8.2013 19:09:14)
Já myslela, že pecky se nemají tepelně zpracovávat, že se při tom z nich něco uvolňuje - kyanid???

Ale jestli to nemusí být, tak paráda, budu je dělat ještě radši, doteď jsem pracně vypeckovávala.

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.