| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Domácí rajský protlak

 Celkem 7 názorů.
 Hadice a hadi 


Téma: Domácí rajský protlak 

(19.8.2013 17:27:19)
S.O.S. ženy, urodilo se nám dost rajčat. Chtěla bych udělat protlak. Plánuju nakrájet, povařit, propasírovat, povařit do zhoustnutí. Ale mám problém, nemám dost skleniček na zavaření. Myslíte, že se dá dát do vaniček a protlak zamrazit?
Případně, jak děláte protlak vy?
Díky
 remus 


Re: Domácí rajský protlak 

(19.8.2013 18:01:40)
Rajský protlak



2kg rajčat

2bob. listy

1pol.lžíce soli

250g cibule

1 malá lžička mleté skořice

4 roztlučené hřebíčky

1 pol. lžíce mlété papriky sladké

300g krystal. cukru

125 ml octa
rajčata rozkrájet, dát vařit bez vody, hned přidat nakrájenou cibuli, bob. listy, vše vařit do měkka až se vydusí voda, pak rozmixovat ponor. mixérem a přepasírovat přes síto. Znovu dát vařit, přidat skořici, hřebíčky, sl. papriku, ocet, sůl, cukr. Až je dost hustá dát do sklenic a zavařit.

Ale chce to velká kečupová rajčata, jestli máš ta obyč, tak počítej s tím, že protlak bude hodně řídký.
 Jitusch* 


Re: Domácí rajský protlak 

(19.8.2013 19:01:40)
Tohle je ale spíš kečup ne?
 remus 


Re: Domácí rajský protlak 

(19.8.2013 21:50:47)
ne, to je hotový protlak, už se pak nemusí nic dochucovat, obyčejný protlak bez ničeho už po zkušenostech s tímhle nedělám
 Jitusch* 


Re: Domácí rajský protlak 

(19.8.2013 19:01:12)
Protlak dělám běžně, když je velká úroda.Vařím do zhoustnutí, propasíruju a studené dávám v plastových krabičkách do mrazáku.Chce to ale hodně zralá rajčata a spíš "masitější".
 Hadice a hadi 


Re: Domácí rajský protlak 

(19.8.2013 19:31:02)
Jé, díky, já právě nevěděla, jestli můžu mrazit. Sklenice na zavaření už žádný nemám.
Nakonec jsem ho udělala jen tak, bez koření, dochucení.
Je pravda řidší, ale to neva.
Díky~;((
 Ines 
  • 

Re: Domácí rajský protlak 

(20.8.2013 10:55:41)
rajčata sklízím a průběžně příliš měkká házím do pytlíku do mražáku, když je po sezónně nebo je jich dost do největšího hrnce, tak povařím, propasíruju, solím a svařím a mrazím do silikonových formiček na muffiny, pak vyklepnu do pytlíku a vezmu pokaždé tolik "kytiček" kolik potřebuju.
Rajčata s jablky a cibulí, svařit, propasírovat, ochutit pojmenovávám jako kečup a mrazím, se sterilovanými je problém, že se načatá sklenice zkazí.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.