Hadice a hadi |
|
(19.8.2013 17:27:19) S.O.S. ženy, urodilo se nám dost rajčat. Chtěla bych udělat protlak. Plánuju nakrájet, povařit, propasírovat, povařit do zhoustnutí. Ale mám problém, nemám dost skleniček na zavaření. Myslíte, že se dá dát do vaniček a protlak zamrazit? Případně, jak děláte protlak vy? Díky
|
remus |
|
(19.8.2013 18:01:40) Rajský protlak
2kg rajčat
2bob. listy
1pol.lžíce soli
250g cibule
1 malá lžička mleté skořice
4 roztlučené hřebíčky
1 pol. lžíce mlété papriky sladké
300g krystal. cukru
125 ml octa rajčata rozkrájet, dát vařit bez vody, hned přidat nakrájenou cibuli, bob. listy, vše vařit do měkka až se vydusí voda, pak rozmixovat ponor. mixérem a přepasírovat přes síto. Znovu dát vařit, přidat skořici, hřebíčky, sl. papriku, ocet, sůl, cukr. Až je dost hustá dát do sklenic a zavařit.
Ale chce to velká kečupová rajčata, jestli máš ta obyč, tak počítej s tím, že protlak bude hodně řídký.
|
Jitusch* |
|
(19.8.2013 19:01:40) Tohle je ale spíš kečup ne?
|
remus |
|
(19.8.2013 21:50:47) ne, to je hotový protlak, už se pak nemusí nic dochucovat, obyčejný protlak bez ničeho už po zkušenostech s tímhle nedělám
|
|
|
|
Jitusch* |
|
(19.8.2013 19:01:12) Protlak dělám běžně, když je velká úroda.Vařím do zhoustnutí, propasíruju a studené dávám v plastových krabičkách do mrazáku.Chce to ale hodně zralá rajčata a spíš "masitější".
|
Hadice a hadi |
|
(19.8.2013 19:31:02) Jé, díky, já právě nevěděla, jestli můžu mrazit. Sklenice na zavaření už žádný nemám. Nakonec jsem ho udělala jen tak, bez koření, dochucení. Je pravda řidší, ale to neva. Díky
|
Ines | •
|
(20.8.2013 10:55:41) rajčata sklízím a průběžně příliš měkká házím do pytlíku do mražáku, když je po sezónně nebo je jich dost do největšího hrnce, tak povařím, propasíruju, solím a svařím a mrazím do silikonových formiček na muffiny, pak vyklepnu do pytlíku a vezmu pokaždé tolik "kytiček" kolik potřebuju. Rajčata s jablky a cibulí, svařit, propasírovat, ochutit pojmenovávám jako kečup a mrazím, se sterilovanými je problém, že se načatá sklenice zkazí.
|
|
|
|
|