Voice |
|
(6.4.2013 8:25:05) Manžel rozmrazil asi tak 3x větší množství masa než jsme schopni tento víkend sníst. Jsem nucena navařit ve velkém a další porce nějak uchovat. Napadá mě, že bych jídlo mohla zavařit do zavařovaček, ale nikdy jsme to nedělala. Poradíte? Je to bezpečné? Dosud jsem vždy jen zamražovala, nemám s tím žádnou zkušenost. Za vaše rady předem velmi děkuji.
|
Raduza |
|
(6.4.2013 8:54:41) Zavařuji jen maso bez koření. Jestli nechceš, aby se úplně rozpadlo, nedělej ho úplně měkké. Dám do sklinky a zavařuji hodinu. Za 24 další hodinu. Ale kdyby jsi to měla v lednici a rychle spotřebovala, stačilo by možné jednou, nevím. Doma bych to hodila do mražáku.
|
|
Brita | •
|
(6.4.2013 9:33:31) Na zavařování hotových jídel jsem odborník-několik dovolených jsme trávili poněkud neotřelým způsobem a tehdy malé děti odmítaly místní exotické jídlo, tak jsem vždy vezla něco s sebou. Ve 100% stavu vydrželo vždy všechno, ve velkém teple a několik týdnů(dřív doma zavařené maso ze zabíjačky vydrželo rok-do další zabíjačky). Takže čisté sklenice, čistá víčka, na 100 stupňů hodinu, druhý den opakovat. Ručím za to, zavařit jde cokoliv, masa se neboj, jen se musíš přesvědčit, zda víčka drží. Navíc pokud by se to zkazilo právě z důvodu nedržícího víčka, určitě to poznáš. A musíš mít víčka určená pro maso, červená, nedej na to, že ti někde řeknou, že už se dělají jen univerzální. Mikrovlnky nebo myčky bych se teda bála.
|
Petra Martinovská | •
|
(10.4.2013 10:32:48) dobrý den,mám dotaz,když tedy zavařím jídlo,mám ho obrátit víčkem dolů a druhý den znova 1h zavařit?můžu si teda udělat třeba závitky s omáčkou a to vše zavařit dle Vašeho postupu? děkuju
|
|
|
krtecka |
|
(6.4.2013 9:39:51) Nemyslela jsem, že to chycením v mikrovlnce vydrží třeba půl roku v jakékoli teplotě. Podstatné, ale je, že když udělám třeba hodně polévky, tak v hrnci by už třetí den byla nejedlá. Když to dám, ale do sklenic a jen nechám chytnout víčko(před tím samozřejmě pořádně zavřu) v mikrovlnce, vydrží v poho 14 dní a já nemusím pořád vařit. Mikrovlnky se neboj. Taky jsem na to čučela, když mi to kamarádka radila. Nic neprská a FUNFUJE.
|
|
angrešt |
|
(6.4.2013 9:46:44) Bezpečné to není, ale řada lidí to dělá.
|
krtecka |
|
(6.4.2013 9:50:39) A co je na tom nebezpečného? Většina víček má na sobě nějaký nátěr. Než jsem to vyzkoušela, taky jsem myslela, že to bude prskat, ale nic se neděje. Já vás nenutím to dělat, jen píšu jak prodlužju živitnost uvařeného jídla. Neuchovávám ho tak na léto
|
angrešt |
|
(6.4.2013 9:52:59) A co já s tím? Voice se ptala, jestli je domácí zavaření jídla bezpečné, tak jsem jí odpověděla.
|
krtecka |
|
(6.4.2013 9:54:37) Tak promiňte, myslela jsem, že je to na bezpečnost zavařování v mikrovlnce.
|
angrešt |
|
(6.4.2013 9:59:36) No to samozřejmě bezpečné také rozhodně není. Ne kvůli víčkům, ale kvůli clostridiím. Ještě takto zavřené je to mnohem rizikovější, než kdyby to stálo těch 10 dní v lednici.
|
Brita | •
|
(6.4.2013 10:17:59) Angrešt, to není pravda. Dobře zavařené maso má mnohem menší rizika než potraviny uchovávané v ledničce při teplotě cca 4 stupně. Clostridie jsou totiž citlivé na teplo.
|
|
|
|
|
|
|
Jantara |
|
(6.4.2013 9:49:24) Zavařuju běžně všechno. V létě jezdíme do zahraničí na divokou vodu a tam se dost dobře restaurace nenajdou.
Maso se musí zavařovat do láhví s víčkama s červeným proužkem. Udělám to tak, že uvařím omáčku s masem, klasicky okořením (i když občas někde čtu, že se to tak nedělá) a hodinu zavařuju. Nechám 24 hodin vychladnout a opět hodinu zavařuju. Takže pozor - nikdy neuvařit doměkka, protože při zavařování se to dodělá. Nikdy se mi nic nezkazilo, ani v největších vedrech. Nejdéle jsem měla zavařený guláš - byl ve špajzu půl roku a byl o.k.
|
Brita | •
|
(6.4.2013 10:15:05) Máme stejný postup, NIKDY nebyl jediný problém. Zajímalo by mě, kolik případů otravy botulotoxinem z domácího zavařování jeho odpůrkyně znají(v ČR se podle oficiálních statistik vyskytují 2-3 případy ročně). Možná by si měly zjistit, že botulotoxin je ničen už 10 minutovým varem. Nechci problém zlehčovat, ale ani ho démonizovat.
|
|
Dani.K, K 05, P 09 |
|
(6.4.2013 11:03:33) Nikdy jsem maso nezavařovala, tak se zeptám, hodinu zavařovat ve vroucí vodě? Nebo ve vodě těsně před varem (cca 80 - 90 st.)? Asi to někdy zkusím, taky mám někdy navařeno moc, v ledničce to nechám max.48 hodiny a pak vyhazuju...
|
Brita | •
|
(6.4.2013 13:20:44) Já vařím, to znamená voda v zavařovacím hrnci si cca hodinu bublá. Takže (+,-)100 stupňů.
|
|
|
|
Voice |
|
(6.4.2013 11:20:55) Děkuji, vyzkouším to zavařování po jedné hodině na 2x. My to budeme konzumovat tak cca do 14 dní, tak to snad dopadne dobře Já mám plný mrazák, jinak bych jídlo zamrazila, s tím mám zkušenosti. Ještě jednou díky!
|
|
jitule+marianka (7/2011) |
|
(6.4.2013 12:45:01) Já bych zmrazila hotové jídlo a neexperimentovala (škoda masa..), sterilizuju jenom syrové vepřové plecko (maso, sůl, trocha vody do zavařovací sklenice + tři hodiny zavařovat), je to vynikající. Hotové jídlo bych nesterilizovala.
|
|
Cimbur |
|
(6.4.2013 12:47:25) Tady je jedno starší téma mého alter ega: http://www.rodina.cz/nazor15358461.htm
Proběhlo tu více diskuzí.
|
|
Anička11 |
|
(6.4.2013 12:49:24) Dostala jsem kdysi radu, jak vařit brambory v mikrovlnce. Taky jsem se pozastavila nad víčkem. Brambory tak sice nevařím, nicméně jsem to vyzkoušela kvůli tomu víčku a opravdu nic neprskalo a nejiskřilo.
|
Cimbur |
|
(6.4.2013 12:53:33) Možná vadí jen magnetické kovy a hliník ne? Ale zase ty zlaté bordury na fajnovém servisu prskají přece taky.
|
|
|
|