| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Šrotový chléb a kvas podle Jiřího Konigsmarka

 Celkem 22 názorů.
 fillantropus 


Téma: Šrotový chléb a kvas podle Jiřího Konigsmarka 

(19.1.2013 20:43:15)
mám tu nějaký časopis, jmenuje se Chléb a další druhy pečiva. A je tu návod na šrotový chléb. Mám si pořídit pšeničný šrot. V mé mysli je šrot něco, z čeho dělal děda kdysi žrádlo pro kuřata a pro prasata. Co tím básník myslel ? Jsou to ovesné a pšeničné otruby ? Případně, kde šrot kupujete ?

A druhá věc, mám tu zvláštní návod na výrobu kvasu- totiž ehm mě ten můj kvásek prostě vždycky chcípne. Já bych si fakt nemohla pořídit tamagoči, by moc dlouho nevydrželo. A jak to mám krmit, tak to nekrmím a je tomu asi zima a často z toho mám skoro čistou režnou- bych s tím kváskem mohla plnit pepřové spreje. Taky někdy zplesniví a tak přemýšlím, že si udělám továrnu na penicilín. Kvásek si nekoupím, bo u nás ho nikde nemají a do města kvůli němu nepojedu na to jsem moc mega zaměstaná matka. Já když u nás řeknu, že chci kvásek, tak prodavačka na farmářském trhu jen tázavě zvedá obočí a zřejmě čeká, že za chvíli začnu zaříkávat Haré Krišna. Zkoušela jsem kvásek od kamarádek, ale taky nic moc, netáhnul a leckdy smrděl. Jak nikdo správně neví, jak má vonět- už si to holt nepředáváme z prabáby na vnučku, tak si lidi dávaj do chleba ledacos.

Jejich recept: 250 g žitné mouky a 250 ml vlažné vody a jednu nastrouhanou cibuli. přikryjeme a necháme v klidu v teplotě 30 stupňů po dobu tří dní.

No já nevím, znáte tenhle recept, s cibulí ? Neměl by se kvásek přikrmovat ? A kde mám sakramejdlo sehnat teplotu 30 stupňů, aneb jak psala Betty mac Donaldová- mám si ho strčit na tři dni do podprsenky ? Doma máme 21 stupňů. A za tři dni podle mě nebude ještě schopnej utáhnout celej chleba.

Tak holky co vy na tenhle recept, co na šrot a přidejte své oblíbené kváskové. Nejradši mám takové, co se vám nepovedly.
 mm 
  • 

Re: šrotový chleba a kvas podle Jiřího Konigsmarka 

(19.1.2013 21:11:47)
Viděla jsi tohle:

http://www.cuketka.cz/?p=11261

a tohle?:

http://www.cuketka.cz/kvasek/kvasek.html
 fillantropus 


Re: šrotový chleba a kvas podle Jiřího Konigsmarka 

(19.1.2013 21:26:08)
jo jo tohle já znám, děkuju. Podle cuketky se mi nikdy chleba nepovedlo upéct. Ani ten kvásek. Cuketka je určitě božan, ale já něco dělám špatně. Na tom obrázku je to tak nádherný. A nevyšlo mi to ani s koupeným. Ten poměr má nějaký zvláštní. A nikdy mi nevyšel podle třístupňového vedení kvásku. Tenhle recept jak píšu výše se mi líbí, že to necháš tři dni bujet a nekrmíš to.
 Lída. 


Re: šrotový chleba a kvas podle Jiřího Konigsmarka 

(20.1.2013 4:07:39)
zkoušela jsi kouknout na conovehonakopci.cz? O pečení chleba a o kvásku je tam několik článků s fotkami.
 Alternativní kvočna 


Re: šrotový chleba a kvas podle Jiřího Konigsmarka 

(20.1.2013 10:19:12)
díky ~R^ kukla jsem, recepty tam jsou i přesný postup
 Anni&Annika 


Re: šrotový chleba a kvas podle Jiřího Konigsmarka 

(19.1.2013 21:12:57)
tak tenhle recept neznam, ale zrovna jsem dopekla chleba...nejak jsem v tom od minuleho tydne nasla zalibeni a tak pecu...ale me se dari a vsem chutna~d~
hele, kvasek se da u nas koupit na kazdem rohu, bezne se dava do kysela. Ty me uplne desis, co u vas vsechno neni~8~
 fillantropus 


Re: šrotový chleba a kvas podle Jiřího Konigsmarka 

(19.1.2013 21:28:31)
my nemáme ani kanalizaci a na mnoha místech ani plyn. Pekárnu tu nemáme, to bych je přesvědčila, ať mi kvásek dávají.
 Alternativní kvočna 


Re: šrotový chleba a kvas podle Jiřího Konigsmarka 

(19.1.2013 22:17:06)
Anni, práskni mi prosím, jak pečeš chleba z kvásku...(klasický chleba jsem totiž ještě nepekla). Máš ještě nějaký recept, co z kvásku dělat?
Totiž tady opravdu není problém ho sehnat běžně v pekařství na každém rohu.
Kyselo je z něj výborné.
 Darka,4+1 
  • 

Re: šrotový chleba a kvas podle Jiřího Konigsmarka 

(19.1.2013 22:27:46)
Potřebovala jsem dnes k rajské knedlíky a neměla jsem kvasnice, jen v ledničce kvas. Tak jsem trochu odebrala, přidala hrubou mouku a dala na topení. Pak jsem zadělala na knedlíky s tím, že pokud se nepovedou, uvařím na poslední chvíli těstoviny. Povedly se, byly určitě lepší nežli z kvasnic.
 Alternativní kvočna 


Re: šrotový chleba a kvas podle Jiřího Konigsmarka 

(19.1.2013 22:17:10)
Anni, práskni mi prosím, jak pečeš chleba z kvásku...(klasický chleba jsem totiž ještě nepekla). Máš ještě nějaký recept, co z kvásku dělat?
Totiž tady opravdu není problém ho sehnat běžně v pekařství na každém rohu.
Kyselo je z něj výborné.
 Anni&Annika 


Re: šrotový chleba a kvas podle Jiřího Konigsmarka 

(19.1.2013 22:28:22)
Verko, ja z kvasku jeste nedelala, ale okoukala jsem tu nejaky recept a tak ho delam.

Davam 400g psenicne chlebove mouky, 200g zitne chlebove, 380 ml vlazne vody, 2 lzice oleje, 2 lzice octa, sul, pepr, kmin /ja misto kminu davam dynova seminka/ a pul kosticky drozdi. Tohle vsechno nahazim do hnetace, pak to dam vykynout, pak vyklopim pomoucnim, vytvorim chleba a necham dokynout asi 30 minut, pomazu soli rozpustenou ve vode a 40 minut pecu /davam i hrnecek s vodou/...pak jen vytahnu a hned se do nej dam~;)...dnes jsem dostala chut na vajickovou pomazanku, byla na chlebe fakt vyborna~;)
 Alternativní kvočna 


Re: šrotový chleba a kvas podle Jiřího Konigsmarka 

(19.1.2013 22:32:51)
jojo, copak s droždím, s tím se kamarádím, ale s tím kváskem vůbec nevím...
vůbec nevím, kolik ho použít, jak ho předpřipravit...
přiznávám bez mučení, že z kvásku zatím uvařím jen to kyselo... ale zato výborné ~w~
 Anni&Annika 


Re: šrotový chleba a kvas podle Jiřího Konigsmarka 

(19.1.2013 22:43:19)
ja pouzivam ten kvasek taky jen na to kyselo... taky mi jde~;)
 Vítr z hor 


Re: šrotový chleba a kvas podle Jiřího Konigsmarka 

(19.1.2013 22:36:57)
Mam skoro stejny recept. Min vody, vic octa, zadny pepr. Pecu 50 minut.
 Inka 
  • 

Re: šrotový chleba a kvas podle Jiřího Konigsmarka 

(19.1.2013 21:57:38)
Používám tenhle http://domacipekarny.dama.cz/recept.php?r=3483
Potíže s tím nemám, přikrmuju každý den. Když jedu na dovolenou vydrží v lednici.
 Vítr z hor 


Re: šrotový chleba a kvas podle Jiřího Konigsmarka 

(19.1.2013 22:03:25)
Šrot mě nebere, muj ideál je šumava.
Na kvasku jsem taky ztroskotala (opravdu jsem ho do te podprdy cpala) zdechnul, i kdyz obe stranky studuju s prestavkami uz par mesicu. Ale!

Tak holt dělám chleba z droždí, už půl roku nejíme jiný. Je to chuťově i vzhledově věrohodná šumava, takze jsem z kvásku přestala šílet.
Příští projekt je bageta a domaci testoviny. Kdyz pambu da, treba nekdy vyjde i kvasek.

Mam nastudovany romanticky vypraveni jiste pekarny ovencene michelinskymi hvezdami o vyznamu kvasku. Je to pro ne neco jako pro Anglicana travnik - ma se "opecovavat, krmit a rozvijet", idealne 50 let, coz kvasku i chlebu propujci osobitou chut. Kvasek se zarlive strezi, nepujcuje a je to rodinne/podnikove zlato. Po tehle pohadce chapu, ze na poradny kvasek nemam narok a klidne se spokojim s tim drozdim ~d~
 Inka 
  • 

Re: šrotový chleba a kvas podle Jiřího Konigsmarka 

(19.1.2013 22:06:53)
Zkoušelas ten podle Dámy?

A co tohle http://hobby.idnes.cz/redir.aspx?c=A121228_133749_hobby-domov_bma&x=socialky_android_z
 Vítr z hor 


Re: šrotový chleba a kvas podle Jiřího Konigsmarka 

(19.1.2013 22:24:27)
Jo, tu podpurnou kvaskovou skupinu mam v zaloze, az to na me zase prijde.

Drozdovy chleb jsem nekde vygooglila s kompletni legendou (co, kdy, proc, jak) a s minutazi jednotlivych ukonu. Nevim uz, kde, mozna i na Dame. Funguje.
 Alternativní kvočna 


Re: šrotový chleba a kvas podle Jiřího Konigsmarka 

(19.1.2013 22:19:34)
až pojedeš k nám na sever, tak se zastav v nějakém obyč.pekařství, většinou ho mívají běžně k prodeji... dokonce často i v tom stánkovém...
 Jája 
  • 

Re: šrotový chleba a kvas podle Jiřího Konigsmarka 

(20.1.2013 7:17:35)
A co tohle?
http://hobby.idnes.cz/zitny-kvasek-na-chleba-06o-/hobby-domov.aspx?c=A121228_133749_hobby-domov_bma
Mně se taky nepodařilo kvásek udělat, dokonce ani ze sušeného ne. Tak si ho chci vyzvednout a pak dál ošetřovat doma. Taky mě láká pečení z kvásku, jen ho získat.
 holka anonymka 


Re: šrotový chleba a kvas podle Jiřího Konigsmarka 

(20.1.2013 8:32:54)
taky jsem si napoprvé kvásek koupila a jen přikrmovala. Když jsem se s ním naučila zacházet, udělala jsem si vlastní. Žitná mouka + voda, nejdřív přikrmovat 2x denně, po týdnu stačí 1x denně. Ale trvá to fakt dlouho - min. týden, než je vůbec použitelný do chleba, lepší až po 2 týdnech. Při správném krmení mi vydržel přes 1/2 roku, než jsem byla donucena začít nový - vánoční svátky, po které jsem vůbec nepekla prostě nepřežil.
 Alternativní kvočna 


Re: šrotový chleba a kvas podle Jiřího Konigsmarka 

(20.1.2013 10:12:44)
přijeď k nám na sever - liberecko, bývá tu běžně k dostání v pekárně

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.