fillantropus |
|
(19.1.2013 20:43:15) mám tu nějaký časopis, jmenuje se Chléb a další druhy pečiva. A je tu návod na šrotový chléb. Mám si pořídit pšeničný šrot. V mé mysli je šrot něco, z čeho dělal děda kdysi žrádlo pro kuřata a pro prasata. Co tím básník myslel ? Jsou to ovesné a pšeničné otruby ? Případně, kde šrot kupujete ?
A druhá věc, mám tu zvláštní návod na výrobu kvasu- totiž ehm mě ten můj kvásek prostě vždycky chcípne. Já bych si fakt nemohla pořídit tamagoči, by moc dlouho nevydrželo. A jak to mám krmit, tak to nekrmím a je tomu asi zima a často z toho mám skoro čistou režnou- bych s tím kváskem mohla plnit pepřové spreje. Taky někdy zplesniví a tak přemýšlím, že si udělám továrnu na penicilín. Kvásek si nekoupím, bo u nás ho nikde nemají a do města kvůli němu nepojedu na to jsem moc mega zaměstaná matka. Já když u nás řeknu, že chci kvásek, tak prodavačka na farmářském trhu jen tázavě zvedá obočí a zřejmě čeká, že za chvíli začnu zaříkávat Haré Krišna. Zkoušela jsem kvásek od kamarádek, ale taky nic moc, netáhnul a leckdy smrděl. Jak nikdo správně neví, jak má vonět- už si to holt nepředáváme z prabáby na vnučku, tak si lidi dávaj do chleba ledacos.
Jejich recept: 250 g žitné mouky a 250 ml vlažné vody a jednu nastrouhanou cibuli. přikryjeme a necháme v klidu v teplotě 30 stupňů po dobu tří dní.
No já nevím, znáte tenhle recept, s cibulí ? Neměl by se kvásek přikrmovat ? A kde mám sakramejdlo sehnat teplotu 30 stupňů, aneb jak psala Betty mac Donaldová- mám si ho strčit na tři dni do podprsenky ? Doma máme 21 stupňů. A za tři dni podle mě nebude ještě schopnej utáhnout celej chleba.
Tak holky co vy na tenhle recept, co na šrot a přidejte své oblíbené kváskové. Nejradši mám takové, co se vám nepovedly.
|
Anni&Annika |
|
(19.1.2013 21:12:57) tak tenhle recept neznam, ale zrovna jsem dopekla chleba...nejak jsem v tom od minuleho tydne nasla zalibeni a tak pecu...ale me se dari a vsem chutna hele, kvasek se da u nas koupit na kazdem rohu, bezne se dava do kysela. Ty me uplne desis, co u vas vsechno neni
|
fillantropus |
|
(19.1.2013 21:28:31) my nemáme ani kanalizaci a na mnoha místech ani plyn. Pekárnu tu nemáme, to bych je přesvědčila, ať mi kvásek dávají.
|
|
Alternativní kvočna |
|
(19.1.2013 22:17:06) Anni, práskni mi prosím, jak pečeš chleba z kvásku...(klasický chleba jsem totiž ještě nepekla). Máš ještě nějaký recept, co z kvásku dělat? Totiž tady opravdu není problém ho sehnat běžně v pekařství na každém rohu. Kyselo je z něj výborné.
|
Darka,4+1 | •
|
(19.1.2013 22:27:46) Potřebovala jsem dnes k rajské knedlíky a neměla jsem kvasnice, jen v ledničce kvas. Tak jsem trochu odebrala, přidala hrubou mouku a dala na topení. Pak jsem zadělala na knedlíky s tím, že pokud se nepovedou, uvařím na poslední chvíli těstoviny. Povedly se, byly určitě lepší nežli z kvasnic.
|
|
|
Alternativní kvočna |
|
(19.1.2013 22:17:10) Anni, práskni mi prosím, jak pečeš chleba z kvásku...(klasický chleba jsem totiž ještě nepekla). Máš ještě nějaký recept, co z kvásku dělat? Totiž tady opravdu není problém ho sehnat běžně v pekařství na každém rohu. Kyselo je z něj výborné.
|
Anni&Annika |
|
(19.1.2013 22:28:22) Verko, ja z kvasku jeste nedelala, ale okoukala jsem tu nejaky recept a tak ho delam.
Davam 400g psenicne chlebove mouky, 200g zitne chlebove, 380 ml vlazne vody, 2 lzice oleje, 2 lzice octa, sul, pepr, kmin /ja misto kminu davam dynova seminka/ a pul kosticky drozdi. Tohle vsechno nahazim do hnetace, pak to dam vykynout, pak vyklopim pomoucnim, vytvorim chleba a necham dokynout asi 30 minut, pomazu soli rozpustenou ve vode a 40 minut pecu /davam i hrnecek s vodou/...pak jen vytahnu a hned se do nej dam...dnes jsem dostala chut na vajickovou pomazanku, byla na chlebe fakt vyborna
|
Alternativní kvočna |
|
(19.1.2013 22:32:51) jojo, copak s droždím, s tím se kamarádím, ale s tím kváskem vůbec nevím... vůbec nevím, kolik ho použít, jak ho předpřipravit... přiznávám bez mučení, že z kvásku zatím uvařím jen to kyselo... ale zato výborné
|
Anni&Annika |
|
(19.1.2013 22:43:19) ja pouzivam ten kvasek taky jen na to kyselo... taky mi jde
|
|
|
Vítr z hor |
|
(19.1.2013 22:36:57) Mam skoro stejny recept. Min vody, vic octa, zadny pepr. Pecu 50 minut.
|
|
|
|
|
Inka | •
|
(19.1.2013 21:57:38) Používám tenhle http://domacipekarny.dama.cz/recept.php?r=3483 Potíže s tím nemám, přikrmuju každý den. Když jedu na dovolenou vydrží v lednici.
|
|
Vítr z hor |
|
(19.1.2013 22:03:25) Šrot mě nebere, muj ideál je šumava. Na kvasku jsem taky ztroskotala (opravdu jsem ho do te podprdy cpala) zdechnul, i kdyz obe stranky studuju s prestavkami uz par mesicu. Ale!
Tak holt dělám chleba z droždí, už půl roku nejíme jiný. Je to chuťově i vzhledově věrohodná šumava, takze jsem z kvásku přestala šílet. Příští projekt je bageta a domaci testoviny. Kdyz pambu da, treba nekdy vyjde i kvasek.
Mam nastudovany romanticky vypraveni jiste pekarny ovencene michelinskymi hvezdami o vyznamu kvasku. Je to pro ne neco jako pro Anglicana travnik - ma se "opecovavat, krmit a rozvijet", idealne 50 let, coz kvasku i chlebu propujci osobitou chut. Kvasek se zarlive strezi, nepujcuje a je to rodinne/podnikove zlato. Po tehle pohadce chapu, ze na poradny kvasek nemam narok a klidne se spokojim s tim drozdim
|
Inka | •
|
(19.1.2013 22:06:53) Zkoušelas ten podle Dámy?
A co tohle http://hobby.idnes.cz/redir.aspx?c=A121228_133749_hobby-domov_bma&x=socialky_android_z
|
Vítr z hor |
|
(19.1.2013 22:24:27) Jo, tu podpurnou kvaskovou skupinu mam v zaloze, az to na me zase prijde.
Drozdovy chleb jsem nekde vygooglila s kompletni legendou (co, kdy, proc, jak) a s minutazi jednotlivych ukonu. Nevim uz, kde, mozna i na Dame. Funguje.
|
|
|
|
Alternativní kvočna |
|
(19.1.2013 22:19:34) až pojedeš k nám na sever, tak se zastav v nějakém obyč.pekařství, většinou ho mívají běžně k prodeji... dokonce často i v tom stánkovém...
|
|
Jája | •
|
(20.1.2013 7:17:35) A co tohle? http://hobby.idnes.cz/zitny-kvasek-na-chleba-06o-/hobby-domov.aspx?c=A121228_133749_hobby-domov_bma Mně se taky nepodařilo kvásek udělat, dokonce ani ze sušeného ne. Tak si ho chci vyzvednout a pak dál ošetřovat doma. Taky mě láká pečení z kvásku, jen ho získat.
|
holka anonymka |
|
(20.1.2013 8:32:54) taky jsem si napoprvé kvásek koupila a jen přikrmovala. Když jsem se s ním naučila zacházet, udělala jsem si vlastní. Žitná mouka + voda, nejdřív přikrmovat 2x denně, po týdnu stačí 1x denně. Ale trvá to fakt dlouho - min. týden, než je vůbec použitelný do chleba, lepší až po 2 týdnech. Při správném krmení mi vydržel přes 1/2 roku, než jsem byla donucena začít nový - vánoční svátky, po které jsem vůbec nepekla prostě nepřežil.
|
|
Alternativní kvočna |
|
(20.1.2013 10:12:44) přijeď k nám na sever - liberecko, bývá tu běžně k dostání v pekárně
|
|
|
|