Ces | •
|
(7.7.2012 14:26:26) Monty, ty máš opravdu ráda RUSKOU kuchyni? Jako decera velké komuinistické funkcionářky jsem byla v Rusku nepočítaně. Nejen jako doprovod mámy, ale i na ruském táboře, na výměnném pobytu v ruské rodině.
Pamatuju se, že pobyt v Rusku rovnal se drastické dietě. Výjimkou byly jen pobyty v super hotelech s mámou. To nás živili mezinárodní kuchyní hojně doplněvanou kysanou smetanou a kaviárem.
Jinak typická ruská kuchyně je podle mě kaše ke snídaně (jáhelná, prosná, ovesná...), Jí je naslano, většinou je přelité olejem. Brr. Hlavní jídlo: boršč (mňam) a následně hlavně vařené či dušené maso. To by nebylo špatně, kdyby předem maso naložili, následně pořádně okořenili. Vařené jehněčí či skopové od té doby prostě nemůžu polknout. Hodně mi vadilo, že tam hojně místo zelené petrželk ypoužívají kopr. Sypali ho skoro na vše a já ho nemusím. Ble.
Pamatuju se na tábor, který byl u hronic se Sibiří. Když jsme přijeli - vážili nás. Nechápala jsem. Potom nastal horor. Jídlo se jíst nedalo a to jsme měli sebou spoustu konzerv, ke kterým jsme si odnášeli z jídelny chleba, který naštěstí dávají úplně ke všemu. V polovině pobytu nás převážili, zjistili, že hodně hubneme. Vyděsili se, že "inostránci" hubnou a bude ostuda. Následně jsme byli zasypáváni cukrem, buchtami... Brr.
Závěrem: jak jsem už napsala, byla jsem v Rusku nepočítaně. Najedla jsem se jen v době, kdy jsem s mámou jedla v několikahvězdičkových hotelech, kde se vařila mezinárodní kuchyně. Všude jinde jsem trpěla. A že se jinde snažili nám podstrojovat. V hubnutí jsem nebyla já (ani moje rodina) sama. Hubnuly i všechny ostatí děti na táboře. Líp se nevařilo ani na soudružských pobytech ve spřátelených rodinách.
|
Ces | •
|
(7.7.2012 14:27:45) Šmarjá, vidím ty překlepy. Sorry. To asi způsobily vzpomínky na ruskou kuchyni.
|
aach |
|
(7.7.2012 14:43:53) taky mě rusáci pozvali na berana. když jsem ho viděla vařenýho, chtělo se mi brečet ale kupodivu byl výborný. s nějakýma vařenýma plackama a tím vývarem..mnam. ale bliny s kaviárem jsem urputně dlouho blinkala chutná mi balkánská kuchyně. -skopové, jehněčí. italská-špagety. ale opravdu v dobré restauraci. miluju hovězí biftek-americká kuchyně? a pravá domácí vietnamská kuchyně
|
Alternativní kvočna |
|
(7.7.2012 14:47:21) děvčata neštvěte!!! doma jak u sežraného krámu, tak trochu před výplatou, k obědu dnes byly brambory s dušenou mrkví...
a jehňata dorostly na jateční váhu...
|
|
|
|
Monty |
|
(7.7.2012 14:30:46) Ces, jo, mám. Za totáče se máti seznámila s jedním ruským okupantem na spojeneckým cvičení Štít a byli jsme u nich v Milovicích na víkend. To bylo žrádlo!!! Od tý doby na ruskou kuchyni nedám dopustit. Soljanka, pelmeně, blinčiky s kaviárem, boršč... Stroganov... podžárka... šašlik... mňam!
|
|
Monty |
|
(7.7.2012 14:31:33) Ty kaše jsou hnus, to máš pravdu. To si pak ten Rus dělal u nás, když jsme ho pozvali.
|
Ces | •
|
(7.7.2012 14:36:40) Jo, to, co jsi vyjmenovala, je dobré. Pro klasickou ruskou rodinu jsou to ale sváteční jídla (jako pro nás kapr s bramborovým salátem). Jinak se živí těma kašema, chlebem, v lepším případě i vařeným jehněčím...
Já z ruské kuchyně vařím jen boršč. Tedy jeho jednodušší českou variantu. Správně by měl správný boršč obsahovat několik druhů masa (já dávám jen hovězí a uzené) a hlavně by měl být hodně mastný. Když jejich boršč vychladne, je na povrchu několikacentimetrová vrstva tuhého tuku. Navíc do boršče při podávání dávají kopec kysané smetany. Můj žaludek tohle odmítá zpracovat.
|
Dalalmánek |
|
(7.7.2012 14:38:52) Ces, stručný receptík na boršč by nebyl?
|
Ces | •
|
(7.7.2012 14:42:41) Tenhle recept mi svého času poslala Rain - kamarádka z rodiny.cz:
Uvařím hovězí maso, jaké uzná za vhodné, my radši libovější, k tomu dám vařit celou cibuli, tak dvě celé mrkve a někdy i tři stroužky česneku, taky celé. K tomu přihodím nějaký ten bobkový list, nové koření a celý pepř. Osolím dle chuti. Vařím do měkka (maso:o)) Vedle si dám vařit na kostičky brambory a ve stejném hrnci i pár mrkví na takový ty čtvrtkolečka. Osolené a s troškou kmínu. A na další pánvi smažím (třeba na cibulce) na kostičky nakrájený zelí s kmínem, solí, cukrem a trochou octa, skoro doměkka, máme rádi, když to trošku křupe. No a když je to všechno podle mojí chuti uvařené, sleju vývar, nakrájím maso a eventuelně i tu zeleninu, se kterou se dělalo, přileju brambory s mrkví i s vodou, ve které se to vařilo a přidám zelí. Podle množství přidám jednu nebo dvě sklenice červené řepy a dvě nebo tři ty menší konzervy rajského protlaku. Nechám provařit, ochutnám a případně ještě dosolím. Podávám se zakysanou smetanou, musím říct, že mi dost zachutnala ta od Ramy Coulinaise. Množství ti fakt neřeknu, protože vždycky dávám všechno od oka, ale rozhodně by v tom měla skoro stát lžíce :o).
Já si recept časem přizpůsobila podle naší chuti, ale jako základ mi recept příjde dokonalý.
|
Anni&Annika |
|
(7.7.2012 14:46:27) mam rada od kazde kuchyne neco, takze doma jime i pomerne pestre....ale teda nekde jsem tu cetla, ze ne nemeckou. No, myslim, ze varim dobre a chutne a nemeckou mam zarazenou v jidelnicku take. Nevim, kdy vzniklo tradovani, ze nemecka kuchyne neni dobra...za me....rekla bych, ze je v hodne jidlech lepsi nez ta ceska
|
Katka,kluci 9 a 13 | •
|
(7.7.2012 23:08:58) Německo je obrovský pojem. Většině Čechů se zatím bohužel německá kuchyně = východoněmecká. Já v ve svém příspěvku chválím Bavorskou kuchyni - poctivá, výborná..ještě jsem zapomněla na špecle, ty miluju - nevím, ze které části jsou...
|
|
|
Dalalmánek |
|
(7.7.2012 14:46:45)
|
|
|
|
Monty |
|
(7.7.2012 14:40:39) Ces,f no, já si taky nedělám iluze o tom, že by si průměrnej Francouz vařil denně k obědu hovězí po burgundsku nebo humra na smetaně... zvlášť když spousta jejich jídel se dělá 4 hodiny a víc... takový cayenský dršťky, to je třeba zábava na celej den. Prostě beru "národní kuchyni" podle toho, jestli mi chutná to, čím se prezentuje... ne podle toho, co průměrný příslušník toho kterého národa dostane v závodce.
|
Ces | •
|
(7.7.2012 14:45:14) Jasně . Já to beru tak, že v Řecku, Itálii... apod bych hladem neumřela, kdybych tam žila déle. V Rusku ale nejspíš ano.
No nic, do Ruska už se nikdy nedostanu - partner chartista o něm nikdy nechtěl ani slyšet a syna zase láká "divoký západ". Škoda - zhubnout bych potřebovala jako sůl.
|
|
|
|
|
|