GJana& julinka |
|
(18.6.2012 21:38:21) Mamce delam zeleninove stavy jako je cervena repa, celer, mrkev, jablko. Chtela jsem se zeptat. Mate zkusenosti s naslednym zpracovanim odpadu? Prijde mi to skoda, odpadu je skutecne dost. Delam kazdy druhy nebo treti den cerstvou stavu, kterou uchovavam v lednici, ale napr. na ten jeden a pul litru spotrebuji kilo mrkve, stredne velky celer, 4 az 6 jablek, jednu cervenou repu. Odstavnovac nemam nic moc a musim ho stejne cas od casu nechat ho odpocinout, takze "roztrideni" jednotlivych odpadu neni takovy problem.
Napadlo me, jestli nezamrazit treba mrkev a celer do nejake kremove polevky. Nejake dalsi napady? Ale nevim, nebude rozdil v chuti?
Samozrejme veskerou zeleninu ocistim a oloupu/oskrabu.
|
Markéta.. |
|
(18.6.2012 21:53:10) Kdysi jsem někde četla, že z pomerančového odpadu se dají upéci nějaké koláčky, ale nijak blíže jsem to nezkoumala.
|
|
maximin |
|
(18.6.2012 21:59:42) Hodne me zaujalo tohle:
http://conovehonakopci.cz/?p=4412
|
|
zuni |
|
(18.6.2012 22:06:48) 1) neschovávej to v ledniciiiii... to se radši přinuť to mejt každý den....... třeba dvakrát....
2) nevím jak ty, ale já ten odpad prběžně ochutnávám s tím, že to určitě použitelné bude... ale ta chuť mě přesvědčí, že neee :D prý z jablek nebo hrušek možná do těsta, ale osobně to využití moc nevidím ani tam.
Pak si můžeš pořídit lis na ovoce a ten dělá odpadu méně a větší výtěžnost šťávy... jen je "trochu" dražší :D
|
GJana& julinka |
|
(19.6.2012 6:46:47) Sjuu. V lednici uchovávám jen tu vylisovanou stavu,odpad zatím vždycky letěl do koše. Šťáva stejně déle nevydrží,vždy ji spotřebujeme. Když ji udělám večer okolo osmé,pijeme ji celý příští den plus ještě následující ráno.
|
|
|
Lei |
|
(18.6.2012 22:17:19) Tak to zkus začerstva - vezmi příště tu mrkev s celerem a tu polívku uvař - uvidíš sama, když budeš s chutí spokojená, tak si můžeš zásobu namrazit, když ne, budeš aspoň vědět, že Ti to nemusí být líto...
Mě leda napadá, že by to snědla nějaká domácí zvířata, kdybys je měla poblíž...
|
Lei |
|
(19.6.2012 7:39:08) ještě mě napadlo, že by to šlo přidávat do různých zeleninových a obilných placiček, karbanátků...jestli to vaříš
|
GJana& julinka |
|
(19.6.2012 9:13:45) Lei, mamka je onkologicky pacient a tyhle placicky (delaly jsme kvetakove), jsme vzdy smazily (jine neznam)to jsem ted eliminovala. Maximalne to muzu zkusit pridat do sekane, nebo do masovych kulicek, ktere dusim v rajcatove omacce. Uvidime, jak to bude chutnat. Dam pak vedet, jak to chutnalo ;o)
|
|
|
Jája | •
|
(19.6.2012 17:08:14) Domácí zvířata to NEŽEROU, zvláště pokud je to odšťavené dosucha. My lisovali jablka a výlisky (skoro suché) knčily v kompostu. Povrtaly se v tom leda slepice, když hledaly jádra. Králík k tomu ani nečuchnul.
|
|
|
Veverka16 |
|
(19.6.2012 0:08:57) můjz toho dělá polívku
|
|
Dari79 |
|
(19.6.2012 2:24:52) Já z toho dělala takové placičky a dosoušela jsem je v sušičce ovoce. Chuťově se to ale nerovná sušenýmu ovoci, ta chuť šťávy tam prostě chybí, navíc se mi to dost špatně sundávalo. Ale jíst se to dalo, hlavně vícedruhové směsky. Je to hodně syté, takže po troškách.
|
|
Jana, 2/07+10/08+5/11 |
|
(19.6.2012 8:57:02) Já jsem si schovávala odpad z mrkve a dělala jsem z toho mrkvovou buchtu . Recepty jsou běžně dostupné na netu.
|
GJana& julinka |
|
(19.6.2012 9:11:10) jani diky, to je dobry napad. Chutnalo to normalne jako z "kompletni" mrkve, nebo jsi tam musela pridavat vice nejake mleka, vody, nebo oleje ci vajec?
|
|
|
angrešt |
|
(19.6.2012 10:47:44) V pradávných dobách, kdy se u nás nějakou dobu vyskytoval odšťavňovač, jsme taky bádali, co se zbytky, taky nám to bylo líto vyhodit. Jenže při všech pokusech zakomponovat to do jídla "místo strouhané zeleniny" byl výsledek, no, nechci říst odporný, ale prostě divný, dost tam v chuti chybělo. Nakonec jsme přišli na jediné využití, kde chuť nebyla vůbec znát - svázat do paklíku z gázy a použít do vývaru jako kořenovou zeleninu. Pak zcela vyvařené vyhodit. Popř. nezavazovat, ale pak se výsledný vývar musel pracně cedit, neb ty kousíčky zanášely cedník.
|
|
|