| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Celozrnné pečivo

 Celkem 44 názorů.
 Luly 


Téma: Celozrnné pečivo 

(5.3.2012 16:31:16)
Snažím se teď najet na zdravý životní styl a do jídelníčku jsem zařadila celozrnné pečivo. Kupuji si ten balený celozrnný chléb a docela mě udivuje, jaká je trvanlivost. Koupila jsem teď chléb, který má trvanlivost do června 2012 - tj. půl roku! Je to vůbec možné a jak je to vůbec možné? V čem je ten fígl - to se nezkazí nebo nesplesnivý?
A pak mám taky problém s rohlíky - existují opravdu celozrnné rohlíky? Mám pocit, že vše je "jen" vícezrnné a jako celozrnné se tváří a přítom to ve skutečnosti celozrnné není? Jak poznám opravdový celozrnný rohlík?
 Žžena 


Re: Jak je to s celozrnným pečivem?  

(5.3.2012 16:34:52)
Normální celozrnný chléb se kazí a plesniví obdobně jako klasický chléb. Takže to, že se ten balený nekazí, není zásluha celozrnnosti, ale... no však víš.
Pokud to s celozrnnými věcmi myslíš vážně, pořiď domácí pekárnu a dělej si to sama... to je u nás nejspolehlivější a taky nejlevnější způsob.
 Razivia 


Re: Jak je to s celozrnným pečivem?  

(5.3.2012 16:46:03)
Nemusí být hned pekárna, stačí kvalitní robot. Z pekárny neuděláš rohlíky, nebo pečivo jiného tvaru. Výhodu v tom, jestli se to peče v pekárně, nebo troubě, nevidím. Podle mě je pekárna trochu krám navíc, nebo má nějakou výhodu, která mi uniká...?
Jinak chleba s půlroční zárukou bych rozhodně nekupovala...
 Žžena 


Re: Jak je to s celozrnným pečivem?  

(5.3.2012 16:50:32)
Razivio,
robot Ti přece housky taky neumotá. ~d~ A taky záleží na tom, jakýho robota máš, protože třeba náš robot hutná těžká těsta, jaká dělá pekárna, nezvládne.
Pokud chceš dělat rohlíky, tak je na tom pekárna a robot obdobně - můžeš i v pekárně nechat těsto pouze uhnětat. Ale na kynutá těsta je hňácání v pekárně každopádně lepší - ona to během kynutí a hnětení nahřívá, takže to líp nakyne. Když dělám housky, naházím do pekárny suroviny, za dvě hodiny přijdu vyklopit hotové nakynuté těsto, uválím z toho příslušné útvary, hodím na plech a dám do trouby. Nemusím řešit nic jinýho.
 qwerty 
  • 

Re: Jak je to s celozrnným pečivem?  

(5.3.2012 16:54:59)
Kdyz to testo zadelas v ruce vareckou, tak jeste spalis nejaky kalorie navic a posilis bicepsy, zvlast prohnetat kilo zitnyho testa na chleba je docela fitko.~b~
 Razivia 


Re: Jak je to s celozrnným pečivem?  

(5.3.2012 16:58:12)
~:-D to je pravda, do nedávna jsem to dělala taky tak. Do teď mám pod malíčkem na pravačce slušnej mozol:-)
 Razivia 


Re: Jak je to s celozrnným pečivem?  

(5.3.2012 16:57:11)
Mám opravdu kvalitního robota (Kenwood), zvládne všechno. Že pekárna nahřívá, to vím, ale třeba zrovna chleba nechávám kynout pomalu a v chladu, něco naopak zase v páře, to pekárna neudělá, ne? Co se týče kynutého pečiva, tak to výhody fakt nevidím (prostě vyndat mísu s těstem z robota a dát jí kynout, to je práce na půl minuty), spíš jsem slyšela, že v ní někdo vaří marmelády, nebo využívá ještě nějak jinak...?
 Žžena 


Re: Jak je to s celozrnným pečivem?  

(5.3.2012 17:03:10)
Dá se využít i jinak. Už jsem potkala recept na sádlo z pekárny, taky jsem viděla, že v ní někdo hnětal potahovací marcipánovou hmotu na dort. Taky se v ní dá upéct sekaná a moje osobní zkušenost - chcípla mi jednou trouba při vaření oběda, měla jsem nachystaný maso a nakrájený brambory - a tak jsem to místo pekáče nandala do pekárny, zalila smetanou - a taky se to dobře udělalo ~;)
To je prostě o tom, co doma máš, s čím ráda nebo nerada pracuješ. Když máš dobrýho robota a baví Tě vyfikundace typu kynutí v páře, pak OK. Pro mne je teda už osobním maximem naházení věcí do pekárny a práce s hotovým nakynutým těstem nebo pečení chleba přímo v pekárně.
 Evik+Šmudla+Šmudlinka 


Re: Jak je to s celozrnným pečivem?  

(5.3.2012 19:18:01)
Já dělám v pekárně i marmeládu, peču sekanou (bez tuku) občas peču něco sladkého (biskupský chlebíček, makovec...) zkrátka něco, když spěchám a nemám čas se s tím hňácat růčo. Mě pekárna vyhovuje, tak ji mám, tobě ne, tak si ji nekupuj. Je to hlavně o tom, na co si člověk zvkne, co mu vyhovuje. U nás běží 3x týdně, rozhodně bych ji nedala a pro sebe ji za krám do baráku nepovažuji.
 Luly 


Re: Jak je to s celozrnným pečivem?  

(5.3.2012 16:47:06)
Pekárnu mám, dostali jsem ji darem, ale ještě jsem se s ní uplně nesžila.
To pak ale dělat chléb klasicky z celozrnné mouky, žádné směsi, že?
 Razivia 


Re: Jak je to s celozrnným pečivem?  

(5.3.2012 16:52:19)
Tak jestli už pekárnu máš, ta bych to vůbec jinak neřešila. S pečením ze směsí nemám zkušenosti, ale peču chleba skoro každý druhý den, pokaždé trochu jiný. Celozrnný mouky dneska koupíš běžně, poměr, jak je namíchat, to si vychytáš časem (aby vám to nejvíc chutnalo), zrníčka si do toho taky dáš, jaký máte rádi... Nevidím v tom problém ~;)~d~
Teď musím letět, ale když mi napíšeš na mail, můžu Ti poslat recept na několik našich "nej" chlebů.
 Luly 


Re: Jak je to s celozrnným pečivem?  

(5.3.2012 16:54:31)
Prosím pošli mi ty recepty na email lulyhub@seznam.cz
Tvůj email se mi nezobrazuje ~d~
Děkuji
 Razivia 


Re: Jak je to s celozrnným pečivem?  

(5.3.2012 16:58:29)
Večer pošlu!
 Puma 


Re: Jak je to s celozrnným pečivem?  

(5.3.2012 18:18:27)
Mám doma celozrnný chléb Alnatura (DM) - Bio, na obalu je napsáno "bez konzervačních látek".
 Raduza 


Re: Jak je to s celozrnným pečivem?  

(5.3.2012 16:36:41)
TEn balený je plný éček a sazí (proto je tak černý). Celozrnný rohlík nepoznáš. Možná v nějaké malé pekárně, nesmí být tmavý.
 Jája 
  • 

Re: Jak je to s celozrnným pečivem?  

(5.3.2012 16:50:30)
Sazí ne, barví se to barvivy a keremelem.
 Jája 
  • 

Re: Jak je to s celozrnným pečivem?  

(5.3.2012 16:50:45)
karamelem
 Luly 


Re: Jak je to s celozrnným pečivem?  

(5.3.2012 16:52:48)
To by ale mělo být uvedeno ve složení nebo ne?
 Luly 


Re: Jak je to s celozrnným pečivem?  

(5.3.2012 16:39:06)
Takže to jako nikde nekoupím celozrnný chléb? Všude mají jen ty balené.
 Žžena 


Re: Jak je to s celozrnným pečivem?  

(5.3.2012 16:40:19)
Podívej se v pekařstvích, nebo v obchodech se zdravou výživou. Tam mívají.
 Raduza 


Re: Jak je to s celozrnným pečivem?  

(5.3.2012 16:41:03)
Já se obávám, že ne. Leda najít tu malou pekárnu. Dřív bývaly. Ale všechno se ruší. V tescu mají dobrou pekárnu na doma ~;)
 angrešt 


Re: Jak je to s celozrnným pečivem?  

(5.3.2012 16:42:56)
No, takhle - velmi dlouhé trvanlivosti se dá u pečiva dosáhnout výrobou na sterilní lince a následným zabalením v ochranné atmosféře (obvykle dusíku) při zabránění kontaminaci. Tak se dělá to dopékací pečivo v nafouknutém obalu.
Na tom není celkem nic vadného, díky tomu nezplesniví.
Ovšem další problém je tvrdnutí - to je způsobeno jednak vysycháním, jednak krystalizací amylózy.

Vysychání se dá bránit dobrým obalem, mimoto se některé pečivo zvhlčuje, např. glycerolem.

Krystalizaci amylózy brání teplo - tj. to je princip rozpečení. Proto se to pečivo dělá dopékací.

Balené nedopékací pečivo bez ochranné atmosféry... no, pro trvalivost půl roku...co tam asi bude? ~;) Tipla bych si kys. askorbovou a kys. sorbovou, ale může tam být ledacos.
 Luly 


Re: Jak je to s celozrnným pečivem?  

(5.3.2012 16:43:04)
No koukám na složení - žitný celozrnný šrot a žitná celozrnná mouka (49%hm.), pitná voda, pšenice špalda 8%hm., pražená zelená špaldová zrna 2%hm., jedlá sůl mořská, jablečná vláknina, droždí.
Ještě je zde psáno - bez konzervačních látek. Trvanlivost do 1.6.2012.
Já tam žádné Éčka nebo něco špatného nevidím.
 angrešt 


Re: Jak je to s celozrnným pečivem?  

(5.3.2012 16:45:43)
V takovém případě bych se daleko víc než eventuálního konzervantu bála kontaminace aspergillem, který má obzvláště rád zrní. Jeho toxiny jsou mnohonásobně škodlivější než kys. sorbová a spol.

Půlroční trvanlivost pečiva opravdu není normální ~;)
 Luly 


Re: Jak je to s celozrnným pečivem?  

(5.3.2012 16:50:22)
No taky mě to udivuje, ale pak tedy každý kdo jí celozrnné pečivo, tak si jej peče sám? I ve zdravých výživách mají tyto balené.
 Žžena 


Re: Jak je to s celozrnným pečivem?  

(5.3.2012 16:52:27)
Ne ve všech. Dneska v těch výživách mívají i normálně čerstvé nebalené. Ale ne všude samozřejmě.
Cenově vyjde ale každopádně mnohem líp domácí pečení.
 Luly 


Re: Jak je to s celozrnným pečivem?  

(5.3.2012 16:57:04)
A ještě se zeptám, jak starým dětem můžu dát opravdové celozrnné pečivo? Slyšela jsem, že děti tak do 7 let mají problém tolik vlákniny strávit, takže s tím asi opatrně. Myslím, že občas jim to neuškodí, ale pravidelně asi ne. Možná kombinace klasiky a různých těch vícezrnných a občas celozrnný?
 Žžena 


Re: Jak je to s celozrnným pečivem?  

(5.3.2012 17:11:56)
Luly,
na celozrnné výrobky pro děti má česká výživová škola svůj specifický "názor". Jinde se ty celozrnné věci tak nedémonizují, co tak pozoruju.
 magrata1 


Re: Jak je to s celozrnným pečivem?  

(5.3.2012 17:03:54)
tak ta trvanlivost nemusí být dlouhá jen díky sajrajtům, ale i díky technologii výroby. Dnes o tom tady psala Alfa-Omega zde
http://www.rodina.cz/nazor16162429.htm
 šatranka 


Re: Jak je to s celozrnným pečivem?  

(5.3.2012 17:18:56)
Na tvem miste bych postupne vyzkousela pekarny v okoli, urcite nekde delaji cerstvy celozrnny chleb. Balene chleby bych nekupovala, snad jen nekam na cundr.

Pokud mas cas a chut, tak zkombinovat s domacim pecenim, coz je uplne nejlepsi. Ja pecu 2x tydne.
 Amálie00 


Re: Jak je to s celozrnným pečivem?  

(5.3.2012 17:21:38)
Tak trvanlivost do června je 3 měsíce, ne půl roku.
Mezi celozrnnými chleby s emusí hledat, v některých je opravdu spousta sajrajtů Já kupuju jeden, který nic nezávadného nemá.
S tou delší trvanlivostí mě napadlo, jestli to není i tím, že je balený, že se k němu nedostane vzduch. Když ho dneska rozbalím, tak mi taky za pár dní zplesniví...
 angrešt 


Re: Jak je to s celozrnným pečivem?  

(5.3.2012 18:34:03)
Léňo, většina těch balených, na které jsem v obchodě narazila, má trvanlivost 6 - 9 měsíců.

A ano, jak jsem psala výš, můžou být vyráběné na sterilní lince a balené v ochranné atmosféře, pak nemají kde být kontaminovány sporami plísní a vydrží dlouho. Ale to by tam mělo být napsané. Pokud ne, tak je to přinejmenším podezřelé.
 Luly 


Re: Jak je to s celozrnným pečivem?  

(5.3.2012 19:19:37)
To sice je tři měsíce, ale už jsem měla i chléb, kde bylo 6 měsíců. Toto jen znamená, že už jim tři měsíce leží v obchodě.
 Puma 


Re: Jak je to s celozrnným pečivem?  

(5.3.2012 18:14:59)
Ve zdravé výživě u nás mají několik celozrnných výrobků. Běžně celozrnné pečivo v obchodech není. Nedávno jsem objevila celozrnný toustový chléb - bio. Bylo to v Tesco a Billa.
 Annitta 


Re: Jak je to s celozrnným pečivem?  

(5.3.2012 18:38:28)
Nejlepší je zavítat ne do obchodu, ale kvalitní pekárny... Tady je třeba jedno věhlasné pekařství široko daleko...jejich rohlíky jsou luxusní...mňam...nicméně mají i celozrnné pečivo a jak jsem jednou vyslechla u paní přede mnou, tak tmavší ,,dědův" rohlík je dobarvovaný...zatímco světlejší ,,vločkový" je opravdu celozrnný a opravdu výborný... cena kolem 3,50/ks za velikost klasického rohlíku...ale když je to ještě teplý, křupavý a k tomu jahodový bio jogurtový mlíko z Val-mezu....hmmmm~v~~w~ lahůdka nad lahůdky...
 spadlá z jahody 


Re: Jak je to s celozrnným pečivem?  

(5.3.2012 19:26:04)
Mně se poslední dobou u celozrnného pečiva stává, že je druhý den mazlavé uvnitř. Jakoby nedopečené, buď šetří energií tak, že zkrátí dobu pečení, nebo tím chtějí dosáhnout toho, aby i dělší dobu po upečení se pečivo zdálo měkké? Každopádně je to hnus a pěkně mě to sejrečkuje.
 zerat 


Re: Jak je to s celozrnným pečivem?  

(5.3.2012 19:00:29)
Luly, celozrnné bych si jedině sama pekla. Kupovala jsem si své doby takhle balené v Tescu. Nezplesnivěl ani po půlroční záruční době - byl v lednici v koutě a úplně jsem na něj zapomněla. Když už celozrnné tak rohlíky a nebo chleba doma pečený. ~R^
 Luly 


Re: Jak je to s celozrnným pečivem?  

(5.3.2012 19:25:40)
No jo, jenže já se přiznám, že ani nevím, který rohlík je opravdu celozrnný. Prostě to nepoznám ~f~
 zerat 


Re: Jak je to s celozrnným pečivem?  

(5.3.2012 19:38:38)
Záruku máš u tzv. grahamového. A můžu říct, že dokud jsem na něj měla, tak jsem i hubla, protože narozdíl od klasického bílého sníš jeden a jsi plná ~:-D ~R^
 Kopřiva Dvoudomá 


Re: Jak je to s celozrnným pečivem?  

(5.3.2012 19:56:32)
No tak opravte mě, jestli se mýlím, ale klasická moskva, tj. žitný kváskový chleba, je taky celozrnný, nebo ne? A je to fakt jen žitná mouka, voda, trocha kmínu. A sežene se myslím snáz, než takové ty šperkované "celozrnné" chleby, protože tam jsou skoro vždycky v lepším případě enzymy, v horším ještě guma guar a podobný mňamky.

Razivie, prosím prosím, jaký máš Kenwood? Resp. kolik Wattů má příkon, pokud bez problémů utáhne těžká chlebová těsta? Kenwoody jsou 500 / 900 / 1000 / 1200 nebo 1500 W a mě by zajímalo, co je nutný, abych s tím umíchala kváskovej chleba.

Dík ~x~
 Luly 


Re: Jak je to s celozrnným pečivem?  

(5.3.2012 21:27:42)
Já v tom tedy sama tápu, ale myslím si, že klasická Moskva má k opravdu celozrnnému chlebu daleko ~d~
 zerat 


Re: Jak je to s celozrnným pečivem?  

(6.3.2012 7:24:17)
Složení Moskva chleba http://www.penam.cz/cs/nase-vyrobky/pecivo-bezne/chleb-moskva-500-g-bk-31502.html
CHLÉB MOSKVA chléb žitný, krájený

Složení: žitná mouka (47 %), pitná voda, pšeničná mouka, jedlá sůl jodidovaná, žitný kvas, droždí, ječná sladová mouka, kmín, syrovátka, kyseliny (kyselina mléčná, kyselina octová), žitné otruby, žitná mouka celozrnná, kvasná kultura.

Alergenní složky: žito, pšenice, ječmen, mléko.

Výrobek může obsahovat stopy jiných obilovin obsahujících lepek, vajec, sóji, vlčího bobu, suchých skořápkových plodů, arašídů a sezamu.
____________________________
Jak moc je celozrnný toť otázka, ale žitný je určitě ~:-D
 Kopřiva Dvoudomá 


Re: Jak je to s celozrnným pečivem?  

(6.3.2012 7:35:49)
Zerat, tohle ale už není klasická receptura.
Klasická moskva je samožitná a kvásková. A ta žitná mouka je celozrnná, pokud vím.
 zerat 


Re: Jak je to s celozrnným pečivem?  

(6.3.2012 8:38:48)
žitná mouka a celozrnná žitná je velký rozdíl, jestli to myslíš takhle.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.