Luly |
|
(5.3.2012 16:31:16) Snažím se teď najet na zdravý životní styl a do jídelníčku jsem zařadila celozrnné pečivo. Kupuji si ten balený celozrnný chléb a docela mě udivuje, jaká je trvanlivost. Koupila jsem teď chléb, který má trvanlivost do června 2012 - tj. půl roku! Je to vůbec možné a jak je to vůbec možné? V čem je ten fígl - to se nezkazí nebo nesplesnivý? A pak mám taky problém s rohlíky - existují opravdu celozrnné rohlíky? Mám pocit, že vše je "jen" vícezrnné a jako celozrnné se tváří a přítom to ve skutečnosti celozrnné není? Jak poznám opravdový celozrnný rohlík?
|
Žžena |
|
(5.3.2012 16:34:52) Normální celozrnný chléb se kazí a plesniví obdobně jako klasický chléb. Takže to, že se ten balený nekazí, není zásluha celozrnnosti, ale... no však víš. Pokud to s celozrnnými věcmi myslíš vážně, pořiď domácí pekárnu a dělej si to sama... to je u nás nejspolehlivější a taky nejlevnější způsob.
|
Razivia |
|
(5.3.2012 16:46:03) Nemusí být hned pekárna, stačí kvalitní robot. Z pekárny neuděláš rohlíky, nebo pečivo jiného tvaru. Výhodu v tom, jestli se to peče v pekárně, nebo troubě, nevidím. Podle mě je pekárna trochu krám navíc, nebo má nějakou výhodu, která mi uniká...? Jinak chleba s půlroční zárukou bych rozhodně nekupovala...
|
Žžena |
|
(5.3.2012 16:50:32) Razivio, robot Ti přece housky taky neumotá. A taky záleží na tom, jakýho robota máš, protože třeba náš robot hutná těžká těsta, jaká dělá pekárna, nezvládne. Pokud chceš dělat rohlíky, tak je na tom pekárna a robot obdobně - můžeš i v pekárně nechat těsto pouze uhnětat. Ale na kynutá těsta je hňácání v pekárně každopádně lepší - ona to během kynutí a hnětení nahřívá, takže to líp nakyne. Když dělám housky, naházím do pekárny suroviny, za dvě hodiny přijdu vyklopit hotové nakynuté těsto, uválím z toho příslušné útvary, hodím na plech a dám do trouby. Nemusím řešit nic jinýho.
|
qwerty | •
|
(5.3.2012 16:54:59) Kdyz to testo zadelas v ruce vareckou, tak jeste spalis nejaky kalorie navic a posilis bicepsy, zvlast prohnetat kilo zitnyho testa na chleba je docela fitko.
|
Razivia |
|
(5.3.2012 16:58:12) to je pravda, do nedávna jsem to dělala taky tak. Do teď mám pod malíčkem na pravačce slušnej mozol
|
|
|
Razivia |
|
(5.3.2012 16:57:11) Mám opravdu kvalitního robota (Kenwood), zvládne všechno. Že pekárna nahřívá, to vím, ale třeba zrovna chleba nechávám kynout pomalu a v chladu, něco naopak zase v páře, to pekárna neudělá, ne? Co se týče kynutého pečiva, tak to výhody fakt nevidím (prostě vyndat mísu s těstem z robota a dát jí kynout, to je práce na půl minuty), spíš jsem slyšela, že v ní někdo vaří marmelády, nebo využívá ještě nějak jinak...?
|
Žžena |
|
(5.3.2012 17:03:10) Dá se využít i jinak. Už jsem potkala recept na sádlo z pekárny, taky jsem viděla, že v ní někdo hnětal potahovací marcipánovou hmotu na dort. Taky se v ní dá upéct sekaná a moje osobní zkušenost - chcípla mi jednou trouba při vaření oběda, měla jsem nachystaný maso a nakrájený brambory - a tak jsem to místo pekáče nandala do pekárny, zalila smetanou - a taky se to dobře udělalo To je prostě o tom, co doma máš, s čím ráda nebo nerada pracuješ. Když máš dobrýho robota a baví Tě vyfikundace typu kynutí v páře, pak OK. Pro mne je teda už osobním maximem naházení věcí do pekárny a práce s hotovým nakynutým těstem nebo pečení chleba přímo v pekárně.
|
|
Evik+Šmudla+Šmudlinka |
|
(5.3.2012 19:18:01) Já dělám v pekárně i marmeládu, peču sekanou (bez tuku) občas peču něco sladkého (biskupský chlebíček, makovec...) zkrátka něco, když spěchám a nemám čas se s tím hňácat růčo. Mě pekárna vyhovuje, tak ji mám, tobě ne, tak si ji nekupuj. Je to hlavně o tom, na co si člověk zvkne, co mu vyhovuje. U nás běží 3x týdně, rozhodně bych ji nedala a pro sebe ji za krám do baráku nepovažuji.
|
|
|
|
|
Luly |
|
(5.3.2012 16:47:06) Pekárnu mám, dostali jsem ji darem, ale ještě jsem se s ní uplně nesžila. To pak ale dělat chléb klasicky z celozrnné mouky, žádné směsi, že?
|
Razivia |
|
(5.3.2012 16:52:19) Tak jestli už pekárnu máš, ta bych to vůbec jinak neřešila. S pečením ze směsí nemám zkušenosti, ale peču chleba skoro každý druhý den, pokaždé trochu jiný. Celozrnný mouky dneska koupíš běžně, poměr, jak je namíchat, to si vychytáš časem (aby vám to nejvíc chutnalo), zrníčka si do toho taky dáš, jaký máte rádi... Nevidím v tom problém Teď musím letět, ale když mi napíšeš na mail, můžu Ti poslat recept na několik našich "nej" chlebů.
|
Luly |
|
(5.3.2012 16:54:31) Prosím pošli mi ty recepty na email lulyhub@seznam.cz Tvůj email se mi nezobrazuje Děkuji
|
Razivia |
|
(5.3.2012 16:58:29) Večer pošlu!
|
|
|
|
|
Puma |
|
(5.3.2012 18:18:27) Mám doma celozrnný chléb Alnatura (DM) - Bio, na obalu je napsáno "bez konzervačních látek".
|
|
|
Raduza |
|
(5.3.2012 16:36:41) TEn balený je plný éček a sazí (proto je tak černý). Celozrnný rohlík nepoznáš. Možná v nějaké malé pekárně, nesmí být tmavý.
|
Jája | •
|
(5.3.2012 16:50:30) Sazí ne, barví se to barvivy a keremelem.
|
Jája | •
|
(5.3.2012 16:50:45) karamelem
|
Luly |
|
(5.3.2012 16:52:48) To by ale mělo být uvedeno ve složení nebo ne?
|
|
|
|
|
Luly |
|
(5.3.2012 16:39:06) Takže to jako nikde nekoupím celozrnný chléb? Všude mají jen ty balené.
|
Žžena |
|
(5.3.2012 16:40:19) Podívej se v pekařstvích, nebo v obchodech se zdravou výživou. Tam mívají.
|
|
Raduza |
|
(5.3.2012 16:41:03) Já se obávám, že ne. Leda najít tu malou pekárnu. Dřív bývaly. Ale všechno se ruší. V tescu mají dobrou pekárnu na doma
|
|
|
|