Tylity |
|
(2.1.2012 12:03:59) Tak jsem si dala jedno nonoroční předsevzetí - že budu vařit zdravěji a šetrněji k organismu. Ale jak? Poradíte? Musím říci, že jsme po svátcích všichni tak přejedení a "ztěžklí" - že to potřebujeme jako sůl.. zdravě a lehce - jak na to?
|
Lída+2 |
|
(2.1.2012 12:18:46) TAk já i o svátkách vařím skoro normálně...prootže navíc jsou 3dny k večeři chlebíčky a každý den k čaji cukroví po O.....
já bych řekla, že je spíš přes svátky míň pohybu než by se jedlo jinak.
|
|
Irča +3 |
|
(2.1.2012 12:24:24) Na zítra mám v plánu květákové placičky s bramborem, na pozitří ledový salát s kuřecím masem, taky se potřebujeme "nějak odlehčit"
|
|
Persepolis |
|
(2.1.2012 12:24:43) Taky nad tím přemýšlím. Jsem vyloženě přežraná Dneska dělám kyselo, to je polévka z chlebového kvásku. Zítra zapečenou brokolici. Ještě plánuju brambory na loupačku s tvarohem a houbové rizoto. Manžel bude asi dojídat zbytky ze Silvestra(guláš a bůček Momofuku). Ten nemít týden maso, tak se se mnou asi rozvede.
|
*Niki* |
|
(2.1.2012 12:29:53) Tak mě se snad nikdy nestalo, být přežraná. Slutečně to lidem závidím. Mě jídlo chutná, těší, jakékoliv množství, jakákoliv kvalita, nikdy mi nic není... což není nejlepší, ke zdravému a lehčímu se musím nutit vůlí, tělo mě nenutí, to si spokojeně kyne, břicho nikdy nebolí, celé svátky jsem se cpala (jezdili jsme po návštěvách násobně víc, než před svátky - mám asi 2 kg navíc) a NIC krom těch kg navíc, což se stane jedinou motivací...
Dnes dojídáme čočkovou polévku, na večeři udělám něco lehčího s rýží. Jinak jím ovoce, děti jogurty
|
Tylity |
|
(2.1.2012 12:41:52) Někdy si říkám, že ta přežranost je obrana organismu - nemyslím, že bych toho přes svátky nějak moc snědla - spíš to bylo tady zobnout, támhle zobnout a bylo to pestré, ale to tělo se nějak samo brání přísunu kalorií navíc - jsem drobná a tloustnutí by mi nedělalo dobře.. A ten pocit přežranosti navíc vyvolává potřebu jíst odlehčeně a zdravě - tak na tom asi něco bude.. :)
|
|
|
|
Mr. Miçkey |
|
(2.1.2012 13:03:27) Nevim co varis normalne, takze tezko radit.... Vynech maso, omacky, knedliky, bilou mouku, smazeny jidla...
|
|
gertrude2 |
|
(2.1.2012 13:08:38) Zkus zapečenou brokolici se sýrem,vajíčkem a brambory.
|
|
daba+holčička |
|
(2.1.2012 13:26:08) nevim, jak moc je to zdravý a lehký, ale měli veky za 50%, bude zemlbába
|
|
Kač. ♀ + ♂ |
|
(2.1.2012 13:26:28) Měli jsme barmbory s tavrohem.
...jaksi nás ty vánoce finančně vycucnuly:-(
Kač.
|
|
Winky | •
|
(2.1.2012 13:33:18) no jestli je to lehké nevím - spíš ne, ale bude bramboračka. Jako hlavní jídlo. Taky se cítím tak nějak přejedeně - ani nemám na nic extra chuť.
|
|
angrešt |
|
(2.1.2012 14:30:39) Tylity, ono "lehce" není úplně to, co tělu obecně "sedne" v zimních měsících. Potřebujeme totiž teď víc energie na udržení tepelné pohody organismu.
My v zimě (svátky s tím nijak nesouvisejí, jíme pořád dobře, ale nepácháme žádné nechutné obžerstvo - spíš si dopřejeme dražší věci) jíme hodně vydatné polévky - polévka mimochodem zasytí při menším množství kalorií - pokud totiž jíme tuhou potravu a zapíjíme ji, tak voda proteče žaludkem a tuhých kusů musí být hodně, aby rozepjaly stěnu žaludku a reeptory oznámily "jsem plný". Kdežto polévka (hustá, typu bramboračky) neproteče, ale tráví se v žaludku celá, zj. rozepne žaludek mnohem více a dá pocit sytosti.
Takže my teď večeříme téměř denně hustou polévku s chebem - bamboračku, zelňačku, čočkovou, hrachovou, dýňovou, pórkovou, boršč, minestrone, cibulačku, .....
Zeleninové saláty nejsou moc dobrá zimní volba, neboť zelenina je teď mizerná. Takže spíše "zimní" saláty - třeba dnes budeme mít salát z kysaného zelí (domácího). Jinak třeba mrkvový, celerový, z červené řepy, z čerstvého zelí... Prostě je dobré respektovat sezónu, na to je naše tělo nastavené historicky.
Maso teď hodně doplňujeme přívarky ze sezónní zeleniny - třeba včera jsme měli krkovičku na česneku a k ní restované kapustičky (s pancettou, aby to vonělo). Jinak dělám teď hodně jako přílohy celerové či mrkvové pyré, dušenou mrkev, dušenou kapustu...
|
Tylity |
|
(2.1.2012 15:21:52) Zaujaly mě ty husté polévky s chlebem - dřív jsem je vařila hodně, dnes občas fraknfurtskou a nebo gulášovku (zase maso). Ale dobrá je myšlenka jen tu polévku, ne již další jídlo.. :) A dodržovat suroviny, typické pro období - to je velká pravda.. Díky.
|
|
|
Arni |
|
(2.1.2012 14:30:52) Urcite vynechavam maso, smazena jidla a omacky. Dnesk jsem delala zapecene brambory se zeleninou a syrem a porkovou polevku s krutonkama. Jsme taky prejezeni (hlavne dospeli, deti maji rozum a neprejidaji se), takze ja zacinam opet zarazovat zeleninu a ovoce. Kdyby mi jel odstavnovac, tak si delam stavy, ale zradil me, bidak
|
|
|