Tylity, ono "lehce" není úplně to, co tělu obecně "sedne" v zimních měsících. Potřebujeme totiž teď víc energie na udržení tepelné pohody organismu.
My v zimě (svátky s tím nijak nesouvisejí, jíme pořád dobře, ale nepácháme žádné nechutné obžerstvo
- spíš si dopřejeme dražší věci) jíme hodně vydatné polévky - polévka mimochodem zasytí při menším množství kalorií - pokud totiž jíme tuhou potravu a zapíjíme ji, tak voda proteče žaludkem a tuhých kusů musí být hodně, aby rozepjaly stěnu žaludku a reeptory oznámily "jsem plný". Kdežto polévka (hustá, typu bramboračky) neproteče, ale tráví se v žaludku celá, zj. rozepne žaludek mnohem více a dá pocit sytosti.
Takže my teď večeříme téměř denně hustou polévku s chebem - bamboračku, zelňačku, čočkovou, hrachovou, dýňovou, pórkovou, boršč, minestrone, cibulačku, .....
Zeleninové saláty nejsou moc dobrá zimní volba, neboť zelenina je teď mizerná. Takže spíše "zimní" saláty - třeba dnes budeme mít salát z kysaného zelí (domácího). Jinak třeba mrkvový, celerový, z červené řepy, z čerstvého zelí... Prostě je dobré respektovat sezónu, na to je naše tělo nastavené historicky.
Maso teď hodně doplňujeme přívarky ze sezónní zeleniny - třeba včera jsme měli krkovičku na česneku a k ní restované kapustičky (s pancettou, aby to vonělo
). Jinak dělám teď hodně jako přílohy celerové či mrkvové pyré, dušenou mrkev, dušenou kapustu...