dittka |
|
(21.11.2011 15:51:06) Holky, mate nektera recept na pernicky od pani Chadimove, nemuzu ho nikde vypatrat.
|
Jája | •
|
(21.11.2011 17:10:26) Stačilo by ti toto? http://farmari.vltavotynsko.cz/uploads/others/prilohy/738373471fbd30d.pdf
A recept je: PERNÍKOVÉ RECEPTY JULIE CHADIMOVÉ: Perníkové těsto: 1 kg hladké mouky 350 g moučkového cukru 1 sáček jedlé sody 2 lžíce kakaa 2 lžíce perníkového koření 300 g medu 125 g tuku 8 vajec Na potření: 1 vejce 1 lžička kakaa 1 dl vody Sypké suroviny prosejeme do mísy, promícháme a do důlku vlijeme rozehřátý med a tuk., přidáme celá vejce. Poctivě zaděláme těsto, které rozdělíme na dvě poloviny, uděláme bochánky a dáme je do mikrotenového sáčku. V chladu je necháme odpočívat minimálně 24 hodin, ale i měsíc. Před pečením je necháme v kuchyni, aby mělo před dalším zpracováním pokojovou teplotu. Těsto po částech vyválíme na pláty o tloušťce asi 2 mm, vykrájíme tvary a upečeme je při cca 200 oC. Po vyjmutí z trouby potíráme vejcem ušlehaným s kakaem a vodou (proto jsou perníky tak krásně tmavé a bílá poleva na nich vynikne).
Poleva na perníčky: 100 g moučkového cukru 1 bílek 2 lžičky citronové šťávy (potravinářské barvy) Moučkový cukr minimálně dvakrát prosejeme a nasypeme do misky. Přidáme citronovou šťávu s bílkem a třeme tak dlouho, dokud nevznikne hustá a lesklá poleva. Rozdělíme ji do menších nádobek a obarvíme špetkami potravinářských barev, které do polevy důkladně zašleháme. Před přidáním do polevy můžeme barvy rozpustit v několika kapkách vody, aby se lépe s polevou promíchaly.
|
dittka |
|
(21.11.2011 18:48:35) Jajo, jsi zlato, dekuji mnohokrat
|
|
zerat |
|
(22.11.2011 9:32:12) Jájo, už jsi je někdy dělala? Já mám recept od perníkářky na perníčky a mám tam 1 lžíci sody, celý pytlík mi přijde nějak moc A stejně tak mě překvapuje množství vajíček -jestli všech 8 má skončit v tom těstě Na stranu druhou bych se nebránila tomu, vyzkoušet jiný recept
|
zerat |
|
(22.11.2011 9:33:39) Jo i medu je tam nějak moc - já dávám 4 lžíce medu, což je cca 15 dkg... TAky to mám na 1 kilo mouky a fakt mě ty poměry dost překvapují. Změknou pak tyhle perníčky? Díky za odpověď
|
Jája | •
|
(30.11.2011 17:08:51) Holky, záleží na výrobci jedlé sody, protože u různých výrobců je různá gramáž balení. Já to kdysi takhle opsala.
Já používám tento recept: Perníčky (z kursu pro učitele zpracování včelích produktů z Nasavrk) 1 kg hladké mouky, 300 g práškového cukru, 200 g medu, 100 g tuku (Hera), 20 g jedlé sody, 6 vajec, koření do perníku (hřebíček, nové koření, skořice, badyán, fenykl). Na cca 1.200 g těsta asi 3 lžíce koření. Všechny přísady smíchat a dobře propracovat, nechat je v robotu alespoň 30 minut. Těsto je zpočátku řidší, ale po 2-3 dnech jakoby „zatuhne“ do pracovní hustoty.
|
|
|
|
|
Jája | •
|
(30.11.2011 16:43:28) Ještě jeden: Medový perník Julie Chadimové 300 g medu, 1 kg hladké mouky, 300 g moučkového cukru, 2 vrchovaté polévkové lžíce perníkového koření, 25 g jedlé sody (bicarbony), 1 polévková lžíce kakaa, 1 kostka ztuženého tuku Omega, 8 vajec V hrnku rozehřejte ztužený tuk společně s medem a vmíchejte do směsi 8 celých vajec. V míse vše důkladně promíchejte a přidejte zbývající ingredience. Velice důkladně vypracujte těsto, které necháte 24 nebo ještě lépe 48 hodin v chladu odležet.
|
Renda | •
|
(30.11.2011 17:08:12) Jájo, dají se jíst hned nebo se musí rozležet?
|
Jája | •
|
(30.11.2011 17:11:39) Mají se nejdřív dobře vypracovat, aspoň půl hodiny v robotu, třeba i víc. Pak dobře odležet, den nebo i týden. Nemusí být v lednici, stačí v chladu. Pak je péct na cca 150 stupňů Celsia. Pokud se dodrží tento postup, měly by být měkké hned. Pro jistotu je možno použít místo mouky pšeničné cca 10% žitné mouky. Taky jsou po nich měkčí.
|
|
|
Hanka |
|
(23.11.2013 17:33:15) Holky, přesně podle tohohle receptu peču perníčky už léta na skautských akcích, třeba i ze 6 kg těsta a vždycky sklidí obrovský úspěch. A já pak aspoň na půl roku nechci perníčky ani vidět :o)
|
|
|
|